Galvojant apie žiemą: šildytis bus brangu
Įkelta:
2022-08-15
Nuotrauka
malkos
Aprašymas

Gretos Savickienės nuotrauka

Prasidėjo paskutinis vasaros mėnuo, šildymo sezonas – vis artyn. Tačiau vos pagalvojus apie jį dažną ima siaubas: gyventi šiltai ir pigiai, ko gero, nebepavyks niekam: sparčiai brangsta malkos ir kitoks biokuras, nuosavus namus besišildantiems elektra naujienos irgi nekokios, kadangi elektros kainos taip pat kopia į viršų. Nėra kuo džiaugtis ir besišildantiems centralizuotai: Tauragės šilumos tinklų direktoriaus Audriaus Arcišausko prognozės – niūrios.

Niekas nežino, kokia žiema mūsų laukia. Tačiau jau dabar aišku, kad šildymo kainos kils. Trumpai tariant, pagrindinę įtaką šilumos kainų augimui daro didėjančios dujų ir biokuro kainos, kurias diktuoja pasaulinės energijos išteklių rinkos. Dujų ir biokuro kainos priklauso nuo pasaulinių kainų rinkoje.

Kainos skirtingose savivaldybėse kyla skirtingai, nes šilumą gyventojams jos tiekia skirtingu būdu. Vienos naudoja daugiau gamtinių dujų, kitos – biokuro. Taigi, kainos kilimas priklauso nuo šių žaliavų kainos rinkoje. Tauragėje centralizuota šiluma gaminama naudojant biokurą. Šildymo kainos Tauragėje iki šiol buvo vienos mažiausių Lietuvoje. Deja, šią žiemą kils ir jos, nes pasaulyje pakilo ir biokuro kaina. Pasak „Ignitis“, bendrai skaičiuojama, kad vidutiniškai Lietuvoje šildymo kainos turėtų ūgtelti ketvirtadaliu.

Šilumos tinklų prognozės nedžiugina

Paprašytas pateikti artėjančio šildymo sezono prognozes UAB Tauragės šilumos tinklų direktorius Audrius Arcišauskas gerų naujienų neturi. Jis teigė, kad šildymo kainos priklausys nuo biokuro kainos rinkoje pokyčių.

„Tikimasi, kad 2022/2023 šildymo sezono metu biokuro kainos kilimas turėtų stabilizuotis ir neviršyti 400–500 Eur/tne ribos, bet, pagal šios dienos aktualijas, kaina 500 eur/tne – ne riba, – teigė jis. – Taip pat daug diskutuota ir dirbta prie to, kad norėtų Valstybinė miškų urėdija tęsti ir smulkintos medienos tiekimą, ypač šilumos energijos tiekėjams, kurie yra reguliuojami valstybės (VERT), bet kol kas tyla ir verslui visos sudarytos galimybės, nes biokuro biržoje, kaip suprantame visi, lubų nėra“.

Pasak A. Arcišausko, vidutinė 2021–2022 m. šildymo sezono šilumos kaina buvo 0,04861 Eur/kWh (be PVM) arba 0,05298 Eur/kWh (su PVM). Prognozuojama, kad biokurui kainai pakilus iki 400 Eur/tne, šilumos kaina būtų 0,0739 Eur/kWh (be PVM) arba 0,0806 Eur/kWh (su PVM);

biokurui kainai pakilus iki 500 Eur/tne, šilumos kaina būtų 0,0849 Eur/kWh (be PVM) arba 0,0925 Eur/kWh (su PVM).

O paprašytas palyginti šildymo išlaidas renovuotuose ir nerenovuotuose namuose, jis teigė: „2021/2022 šildymo sezono metu 60 kv. m. buto šildymo  išlaidos renovuotose daugiabučiuose namuose vidutiniškai sudarė 109 Eur per šildymo sezoną. Ateinančiame šildymo sezone, biokurui pabrangus iki 400 Eur/tne, prognozuojama, kad 60 kv. m buto renovuotame name šildymo išlaidos padidės iki 165 Eur per šildymo sezoną, o biokurui pabrangus iki 500 Eur/tne, prognozuojama, tokio pat buto renovuotame name šildymo išlaidos padidės iki 189 Eur per šildymo sezoną. 

2021/2022 šildymo sezono metu 60 kv. m. buto šildymo išlaidos nerenovuotose daugiabučiuose namuose vidutiniškai sudarė 265 Eur per šildymo sezoną. Ateinantį šildymo sezoną biokurui pabrangus iki 400 Eur/tne, prognozuojama, 60 kv. m buto nerenovuotame name šildymo išlaidos padidės iki 403 Eur per šildymo sezoną. O jei biokuras pabrangs iki 500 Eur/tne, prognozuojama, 60 kv. m. buto nerenovuotame name šildymo išlaidos padidės iki 463 Eur per šildymo sezoną“.

Brango kelis kartus

Nuosavi namai dabar šildomi įvairiai: vieni tradiciškai – malkomis ar pjuvenų ar durpių briketais, kituose, moderniuose, įrengtas geoterminis šildymą ar šilumos siurbliai oras-oras ar oras-vanduo. Tačiau šiuolaikiškos šildymo sistemos neapsieina be elektros, o pastarosios kainos irgi stipriai kyla. Taigi net ir įsirengusiems šiuolaikiškiausias  šildymo sistemas neišvengiamai teks plačiau atverti piniginę.

Nors yra besišaipančių, kad malkomis kūrenamos krosnys – atgyvena, vis dėlto didžioji dalis nuosavų namų iki šiol kūrenama biokuru – medžio granulėmis, briketais ar malkomis. Toks namų šildymo būdas iki šiol buvo pigiausias. Deja, pastaraisiais mėnesiais biokuro kainos šoktelėjo net kelis kartus. Antai tauragiškė Danutė, namus šildanti malkomis, pasakoja dar pernai vasarą už 10 kub. metrų – tiek jai reikia vienam sezonui – mišrių malkų mokėjusi 500 eurų. Šiemet už tokį pat kiekį suplojusi jau 800 eurų, nors pirkusi vos prasidėjus vasarai. Dabar, svarsto ji, turbūt būtų dar brangiau. 

Regina pasakoja pirkusi beržinių malkų:

– Pirkome ir iš to paties žmogaus, ir tą patį kiekį – 10 kub. metrų. Pernai mokėjome 450 eurų, šiemet – jau 700...

Štai Renatas paprastai perka nepjautus rąstus, juos susipjausto ir susikapoja pats. Pernai jis sako už miškovežį beržinių rąstų mokėjęs 750, šiemet – 900 eurų.

– Malkinės medienos visada ieškau per skelbimus, – pasakoja jis, – išsiklausinėju kainas, ir visada Tauragėje būna brangiau. Taigi visada perku iš kitų miestų – Šilalės, Raseinių, net Mažeikių, ir net su atvežimu išeina 50-čia ar 100-u eurų pigiau...  

Feisbuko grupėje „Tauragės skelbimai“ rugpjūčio 1-ąją įkeltas skelbimas apie parduodamas malkas. Teigiama, kad 6 erdmetriai (tai kubinis metras malkų su oro tarpais) neskaldytų uosio malkų kainuotų 400 eurų, skaldytų – 450 eurų, toks pat kiekis skaldytų mišrių malkų – 280 eurų.

Briketai brango daugiau nei triskart

Šiurpina ir medžio briketų kainos. Štai tauragiškė Dalia pasakoja briketų pirkusi ankstyvą pavasarį, pritrūkusi malkų. Mokėjusi 125 eurus už padėklą, kuriame telpa 960 kg.

– Dar šiek tiek ir liko, – sako ji, – kaip gailiuosi, kad tada nenusipirkau daugiau... Šią savaitę kaip tik susimąsčiau, kad reiktų vėl jų nusipirkti, nes tikrai pasiteisino, tai bus nenualpau kainą pamačiusi.

Dabar, pavyzdžiui, „Senukuose“ už toną bet kurios rūšies pjuvenų briketų teks mokėt 429 eurus. „Moki-veži“ internetinėje parduotuvėje medžio pjuvenų briketų kainos svyruoja nuo 476 iki 443 eurų už toną. Kiek pigiau, bent kol kas, juos parduoda  „Viduklės briketai“ – internetinėje parduotuvėje skelbiama, 960 kg paletė beržo pjuvenų briketų kainuoja 380 eurų. Tiesa, prisiskambinti jiems taip ir nepavyko.

Beržo, kietmedžio ir lapuočių briketais prekiaujama ir elektroninėje „esaurida“ parduotuvėje. Padėklo (960 kg) beržo briketų kaina – 420, kietmedžio – 425, lapuočių – 415 eurų. 

Atitinkamai brango ir granulės. „Esaurida“ jas dabar parduoda po 530 eurų už toną.

Kalbama, kad tokios biokuro kainos – tikrai ne riba.

Šilumos siurbliai 

Šilumos siurblys

Nuotrauka
defi
Įkelta:
prieš 8 valandas
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
Nuotrauka
siuksles
Įkelta:
2024-04-02
Informuojame, kad 2024 metų balandžio 6, 13, 20; gegužės 4, 11, 18; rugsėjo 7, 14, 21; spalio 5, 12, 19 dienomis, UAB „Ekonovus“ Tauragės rajono savivaldybės seniūnijose vykdys didžiųjų atliekų (seni baldai, čiužiniai, kilimai, langų rėmai, durys, dviračiai, vežimėliai) buityje susidarančių pavojingų atliekų (t. y., baterijos, akumuliatoriai, buitinės chemijos produktų, dažų, lakų, skiediklių atliekos, cheminėmis medžiagomis užteršta pakuotė, tepalų filtrai, panaudoti tepalai ir kitos naftos produktų atliekos, dienos šviesos lempos ir kitos atliekos, kuriose yra gyvsidabrio) bei elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą apvažiavimo būdu.
Nuotrauka
tesimas
Įkelta:
2024-03-28
Artėjant Šv. Velykoms Tauragės apylinkės teismo kolektyvas prisijungė prie Tauragės Carito  2024 m. kovo 14 d. – 2024 m. kovo 22 d. organizuotos iniciatyvos „Pasidalinimo krepšelis“. Akcijos metu darbuotojai dalinosi ilgo galiojimo maisto produktais su vargstančiais. Nepamiršti buvo ir mažieji. Pasirūpinta, kad ir jie pajustų saldesnį Šv. Velykų stalą bei galėtų pasmaližiauti saldumynais.