„Kur švęsi Kalėdas? O Naujuosius?“ Turbūt dažniausiai girdimi klausimai prieš didžiąsias metų šventes. Ypač po liūdnų pernykščių švenčių, kai dėl pandemijos buvo paskelbtas karantinas. Vis dėlto į linksmus šventinius vakarus kviečia vos viena kita kavinė. Nors kai kurių kavinių darbuotojai per šventes ilsėsis, vis daugiau jų siūlo šventinių patiekalų išsinešti. Tokia paslauga sparčiai populiarėja.
Švęs triukšmingai
Linksmai švęsti Naujuosius kviečia rezidencija „Griežpelkiai“. Jos feisbuko paskyroje skelbiama, kad į Naujųjų metų „šventinį paketą“, kurio kaina – 70 eurų asmeniui, įeina koncertinė programa – atlikėjos Laisvos koncertas, vakaro vedėjas, karštas patiekalas, šalti užkandžiai, gėrimai, šventinis tortas, vidurnakčio fejerverkai, diskoteka iki ryto. Skelbiama, kad šventinio vakaro pradžia – 20 valandą. Bilietus galima rezervuoti ir telefonu, o patekti į renginį bus galima tik su galimybių pasu ar neigiamu testo rezultatu.
Nepamirštamą šventinį vakarą „Į Naujuosius su „Požerūnų malūnu“ žada ir kaimo turizmo sodyba „Požerūnų malūnas“. Jo feisbuko paskyroje kviečiama susirinkti gruodžio 31 d., 20 val., ir visiems kartu laukti Naujųjų Tigro metų. Šventės vedėja – Simona Mocejūnaitė, žadama gyva muzika iki 3 val. ryto – ja pasirūpins grupė „Nerija“.
„Restoraniškas“ maistas – namuose
Didmiesčiuose vis populiarėja šventinių patiekalų užsisakymas iš restoranų. Tokia praktika žengia ir į Tauragę – užsiėmę, skubantys žmonės vis dažniau nusprendžia ne vargti virtuvėje gamindami daugybę patiekalų Kūčių ar Kalėdų stalui, juo labiau, kad pagaminti tradicinių patiekalų daugelis nebemoka, o užsisakyti jų restorane.
Tokią paslaugą siūlo ir restoranas „Da Feng“ – šventinių vakarų jame nebus rengiama nei per Kalėdas, nei per Naujuosius. Pasak jo vadovės Almos Marozienės, norisi, kad bent tas dvi dienas kolektyvas pailsėtų, pabūtų su šeima. Užtat siūlo išvaduoti šeimininkes nuo varginančių darbų virtuvėje. Kūčių vakarienės pasiūlymas išties gundantis: jame – ir silkė pataluose, ir su svogūnais ir grybais, ir su cinamoniniu marinatu, ir kalėdinė skumbrė, ir kepta menkė, ir grybai su daržovėmis, ir keptos karpio juostelės, ir salotos su lašiša, ir net baklažanų griežinėliai su graikiniais riešutais. Ir, žinoma, aguonų pienas ir kūčiukai.
Restoranas siūlo ir karštų patiekalų: galima užsisakyti keptą sterko filė, karpio filė su karštomis daržovėmis ar keptą lašišą. Be to, ten pat galima įsigyti naminio veganiško majonezo, sūdytos silkės, skumbrės filė.
Šventinį meniu skelbiasi gaminsiantis ir restoranas „Bacas“, o jame – daugybė gardžių patiekalų: ir Pekino antis su obuoliais, ir kepta sprandinė su slyvomis, ir keptas žvėrienos kumpis, ir kugelis su kojytėmis, kepta žuvis su migdolais, ir įvairūs žuvies patiekalai. Užsakymai priimami iš anksto. Visus šiuos patiekalus galima užsisakyti rezervuojantis staliuką Kalėdoms ar naujiesiems metams, pageidaujantiems restorano darbuotojai gali suruošti juos ir išsinešti.
Kavinės „Naujoji pasaga“ gamybos vedėja Daiva Peldžienė „Tauragės žinioms“ sakė, kad jokios šventinės programos nei per Kalėdas, nei per Naujuosius nebus, tačiau jau priimami kalėdiniai užsakymai privatiems vakarėliams, ir jiems kavinė siūlo išties didelį patiekalų pasirinkimą:
– Būtinai gaminsim šventinių, išskirtinių patiekalų – iš antienos, įvairių silkės patiekalų. Pasirinkimas bus didelis, neapsiribojam kalėdiniu ar Kūčių meniu, atsižvelgiam į žmonių poreikius.
Pasak jos, jau priimami užsakymai ir išsinešti, tiesą sakant, į juos labiausiai ir orientuojamasi.
Nori, kad darbuotojai pailsėtų
Restoranėlis „Holivudas“, kaip papasakojo jo savininkė Justė Varškienė, per didžiąsias metų šventes nedirbs:
– Kaip ir ankstesniais metais, norime, kad per šventes mūsų darbuotojai pailsėtų, pabūtų su šeimomis. Juk jiems bene per visas kitas šventes tenka dirbti.
Vis dėlto ir „Holivudas“ gali pagaminti šventinių patiekalų išsinešti – jų meniu visai nemažas, tik, pasak J. Varškienės, su užsakymais reiktų suskubti, nes jų sąrašas sparčiai pildosi.
Nedirbti per šventes ketina ir kavinė „Deizė“. Tačiau čia irgi, pasak restorano vadovės Janinos Butkienės, galima užsisakyti šventinių patiekalų – saldumynų, užkandžių, tiesa, tokių užsakymų kol kas nėra daug.
Kavinė „Kings“, kaip papasakojo jos administratorė Audronė, nedirbs tik gruodžio 24-ąją, per Kūčias, visomis kitomis dienomis dirbs, tačiau jokių ypatingų renginių nei išskirtinio meniu nebus.
SAM rekomenduoja
Epidemiologinei situacijai šalyje ir pasaulyje blogėjant bei plintant naujai COVID-19 viruso omikron atmainai, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siekia riboti koronaviruso plitimą visuomenėje ir teikia gyventojams rekomendacijas, kaip reikėtų elgtis šventiniu laikotarpiu, praneša SAM.
Pirma, rekomenduojama nerengti šventinių vakarėlių darbovietėse, ugdymo įstaigose, nebūtinų renginių savivaldybių teritorijose bei asmeninių švenčių. Ypač tokių, kuriuose susirenka įprastai nesusitinkantys žmonės iš visos Lietuvos ar užsienio valstybių. Patariama vakarėlius organizuoti nuotoliniu būdu arba lauke. Antra – vengti masinio žmonių susibūrimo vietų tiek atvirose, tiek uždarose erdvėse. Jei jose būnama, svarbu uždarose erdvėse dėvėti medicinines kaukes ar respiratorius, kurie priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną. Kaukes rekomenduojama dėvėti ir atvirose viešose vietose, kai neišlaikomas saugus, ne mažesnis nei 2 metrų atstumas nuo aplinkinių. Jei visgi renginys organizuojamas ir jame dalyvaujama, rekomenduojama laikytis saugos priemonių, riboti renginio trukmę, vengti užsiėmimų, kuriuose galimas fizinis kontaktas.
Jei renginys vyksta viešojo maitinimo įstaigoje ar apgyvendinimo paslaugas teikiančioje įstaigoje uždaroje erdvėje, tokios paslaugos gali būti teikiamos tik asmenims, turintiems galimybių pasą ir atitinkamai taikomi atitinkami saugos reikalavimai. Jei renginys vyksta išnuomotoje sodyboje ir neteikiamos maitinimo ir kitos kontaktinės paslaugos, galimybių pasas šventės dalyviams neprivalomas.