Visa tiesa apie picą su šefu Demarco: kodėl jos nereikėtų gardinti ananasais ir kaip ją tobulai pasigaminti namuose?
Įkelta:
2021-10-10
Nuotrauka
Pica
Aprašymas

Įvaizdinė nuotrauka

2001-aisiais už daugiau nei milijoną JAV dolerių ji buvo pristatyta rusų astronautams į Tarptautinę kosminę stotį, o didžiausia kada nors iškepta savo plotu uždengė net tris krepšinio aikšteles. Tačiau tai – tik dalis neįtikėtinų faktų, kuriais garsėja kone kasdien visame pasaulyje valgoma pica. Ją nuolat skanauja bei mėgsta kepti ir Lietuvoje gyvenantis virtuvės šefas italas Gian Luca Demarco. Kulinarijos žinovas atskleis, kaip pasigaminti tobulą picą namuose ir kokias auksines jos ruošimo taisykles verta įsidėmėti. Taipogi – G. L. Demarco padalins savo unikaliu šio patiekalo receptu.  

Grėstų nemalonumai

Skanaujama picerijose, užsisakoma į namus, kepama  virtuvėse. Pica Lietuvoje jau tapo neatsiejama nuo šalies kulinarinės kultūros. „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad lietuviai šiuo patiekalu mėgaujasi išties stebėtinu mastu.

„Virš 2,7 mln. šaldytos picos vienetų. Tokį kiekį šių gaminių mūsų parduotuvėse pirkėjai įsigijo vien per pastaruosius porą metų. Tačiau tuo stebėtis nereikėtų –  taip paruoštą picą užtenka tik pasišildyti, todėl ji tampa greitu bei patogiu sprendimu neturintiems laiko ar noro gaminti namuose. Netgi pastebime, kad susidomėjimas šaldyta pica vis didėja. Lygindami šių ir pernai metų pardavimus, fiksuojame beveik penktadalio augimą“, – pažymi E. Dapkienė.

Kasdien didėjančią lietuvių meilę picai sako matantis ir G. L. Demarco. Tokia tendencija virtuvės šefą itin džiugina, kadangi šis patiekalas, pasak jo, pirmiausia, yra draugystės, bendruomeniškumo bei buvimo drauge simbolis. Todėl, pašnekovas pabrėžia, pica nėra tik maistas.

„Italijoje jos skanauti susirenka draugai, šeimos, artimieji. Ne veltui pica skirta dalintis, tai – kultūros bruožas. Dėl to ir pagrindinė jos kepimo taisyklė yra atsakomybė prieš svečius, kuriems patiekalą gamini. Turi stengtis dėl kitų, nes mes picas retai valgome vieni – susitinkame, švenčiame, puikiai leidžiame laiką. Todėl tai yra šventė. Tokia, kurią sugadinti baiminasi kiekvienas, nes gali sulaukti rimtų nemalonumų“, – šypsosi G. L. Demarco.

3 ingredientų taisyklė

Visgi picą sugadinti lengva. Apie tai kalbantis G. L. Demarco priduria – neretai patiekalui naudojami netinkami ingredientai, persistengiama su pagrindo paruošimu, perpildomas viršus.

„Picos esmė – tešla. Ji gaminama iš vandens, mielių, druskos ir miltų. Svarbiausia tik pastaruosius pasirinkti savo sudėtimi kuo turtingesnius. Tešla privalo būti ilgai brandinama. Taip ji bus lengviau virškinama, neapsunkins organizmo. Brandinimas vyksta apie 72 valandas, procesui naudojama mažiau mielių. Tešla dedama į uždarą indą, antraip – išlįs pro kraštus. Jos paruošimui nereiktų naudoti karšto vandens. Pilti tik šaltą, taip pat svarbu brandinimui užtikrinti vėsią, 7 laipsnių temperatūrą“, – pasakoja kulinarijos ekspertas.  

Anot jo, turint tešlą, galima pradėti ruošti kitas picos sudedamąsias dalis. Tuomet, virtuvės šefo teigimu, ir prasideda didžioji kūrybinė bei kulinarinė laisvė.

„Padažui italai renkasi specifinius, „San Marzano“ rūšies pomidorus. Jie būna pailgi, lupti, savo sultyse. Tokių pomidorų jau galima nusipirkti ir parduotuvėse Lietuvoje. Šiam padažui sumaišomi kokybiški džiovinti raudonėliai, druska ir alyvuogių aliejus. Tuomet – eilė sūriui. Pica gardinama mocarela, jos rūšį galima išsirinkti pagal savo skonį. Pabaigoje dedami norimi pagardai, su kuriais reiktų nepersistengti. Jei mėsa – tai tik vienos rūšies: saliamis, vytintas kumpis, kita dešra. Jei daržovės – irgi tik kelios. Gaminant picą, galioja 3 papildomų ingredientų taisyklė. Naudojant jų daugiau, patiekalas gali tapti tikru nesusipratimu. Todėl pica ir yra geniali savo paprastumu – jei skonio nebesupranti, reiškia persistengei“, – pabrėžia virtuvės šefas.

Ananasai priverstų nusikeikti

Kaip ir visi italai, skeptišką nuomonę G. L. Demarco turi apie ananasus ir kečupą ant picos. Šiuo atveju virtuvės šefas dar griežtesnis – tokie pagardai, pasak pašnekovo, tik pakenkia picai ir jos skoniui.

„Jei pasakyčiau teisybę, būtų daug necenzūrinių žodžių. Kečupas ant picos, apskritai, atsirado kaip patiekalui naudojamo pomidorų padažo klaidingas vertimas. Pastaruoju papildomai gardinti galima ir nieko neįžeisite. Tačiau tam naudojamas pomidorų padažas, kuris lieka po gaminimo. O apie ananasus daug pasako ši iškalbinga istorija. Viena Italijos televizija sugalvojo pokštą. Neapolio gyventojai yra įpratę picas užsisakyti paprastai: paskambina ir prašo jų atvežti net nesirinkdami rūšies. Todėl buvo nuspręsta picas klientams pristatyti su ananasais. Viskas baigėsi tuo, kad teko įsikišti net policijai“, – juokiasi G. L. Demarco.

Todėl, pasak virtuvės šefo, tokių ingredientų niekas neras visoje Italijoje. Pašnekovas siūlo išbandyti picos receptą, kurį G. L. Demarco su bičiuliais sukūrė patys. Jis pažada – nestebs kiekvienas.

Specialioji Demarco pica: su kale kopūstais ir dešrelėmis

Reikės: 250 g geros kokybės kvietinių miltų, 10 g mielių, 150 ml šalto vandens, 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, cukraus ir raudonėlių, skardinės itališkų pomidorų savo sultyse, pusės kale kopūsto, stiklinės šviesaus alaus, česnakų, kaimiškų veršienos dešrelių.

Pirmiausia, ant stalviršio persijokite miltus. Tada įberkite druskos, viduryje padarykite duobutę. Į ją sutrupinkite mieles, užberkite cukraus ir įpilkite porą šaukštų vandens. Išmaišykite ingredientus duobutėje iki skystos košelės ir lengvai pabarstykite viršų miltais. Palikite tešlą pastovėti 5–7 minutes. Tuomet pilkite likusį vandenį ir maišykite tešlą. Vėliau pradėkite minkyti, įminkykite alyvuogių aliejų. Tęskite tol, kol tešla bus elastinga, vientisa, nelips prie rankų. Tada ją dėkite į miltais pabarstytą dubenį, uždenkite bei padėkite vėsiai, kad pakiltų bent dvigubai.

Laikas viršutiniam sluoksniui. Paruoškite česnaką, kopūstą, sudėkite į puodą, supilkite alų, suberkite druską ir pipirus, ištroškinkite. Tuomet sumaišykite pomidorus, raudonėlius, druską bei alyvuogių aliejų. Padažu ištepkite picos pagrindą, palikdami centimetrą nuo krašto, antraip pomidorai ims degti ir bus per daug rūgštūs. Tada dėkite mocarelą, laužytas veršienos dešreles, kopūstus ir picą pašaukite į orkaitę. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 15 – 20 minučių. Skanaus!

Nuotrauka
asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2021-10-17
Naminių obuolių ir slyvų pintinių bei arbatai paruoštų svarainių stiklainių prikrautu automobiliu tauragiškė Jolanta Jonikienė važiuoja autostrada Klaipėda–Vilnius. Sostinėje organizacijos „Ladies Circle Lithuania“ prezidentės laukia Vilniaus klubo susitikimas, kuriame klubo narės aptars ateinančiųjų metų planus. Lauktuvėms į devynioliktus metus skaičiuojančios tarptautinės organizacijos Lietuvoje susitikimą sodo gėrybes veždama moteris su džiaugsmu pasakoja apie jau įgyvendintus planus.
Nuotrauka
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2021-10-16
Jeigu planuojate daryti tikrą moliūgų vakarėlį ir pasikviesti būrį svečių, jums prireiks daugiau nei kelių gabalėlių moliūgų. Svarbiausia, kad iki puotos jis būtų laikomas tinkamomis sąlygomis. Ilgai išlaikyti prapjautus moliūgus bus paprasta, jeigu užtikrinsite tinkamą temperatūrą. Nepamirškite, jie užauga gan dideli, todėl šią daržovę galite laikyti rūsyje, garaže, o jeigu gyvenate bute – šaldytuve. Moliūgams saugoti tinkamos temperatūros diapazonas – gana platus, tačiau idealia laikoma 5–15 laipsnių temperatūra.
Nuotrauka
Skaudvilės bažnyčia
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2021-10-15
Po dar vienos dovanotos saulėtos dienos penktadienis išaušo lietingas ir vėjuotas, ne ką geresni orai žadami ir savaitgaliui – bus debesuota, nerims ir vėjas, tiesa, lietaus bus mažiau. Tačiau savaitgalis tikrai nebus niūrus tiems, kurie pasirinks jį praleisti su poezija, daina ir šokių – tokių renginių mūsų krašte bus.
Nuotrauka
a
Margaritos Rimkutės nuotr.
Įkelta:
2021-10-14
Ketvirtadienį Tauragės krašto muziejus „Santaka“ kartu su Mažosios Lietuvos Jurbarko krašto kultūros centru pristatė turistinį maršrutą „Gyvenimas šiapus ir anapus sienos“.  Ne tik pristatė, bet ir išbandė: renginio dalyviai bei šių dviejų kultūrinių įstaigų atstovai autobusu lankėsi maršrute pažymėtuose lankytinuose objektuose.
Nuotrauka
a
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2021-10-12
Šalia B. Baltrušaitytės bibliotekos įkurdinta interaktyvi instaliacija iš tūkstančių medienos detalių su įvairiomis sentencijomis. Bet kas gali ištraukti sau patinkantį medinuką, o jei šis patinka – ir pasilikti sau. 
Nuotrauka
Rudens derlius
Įkelta:
2021-10-10
Statistinis lietuvis kasmet išmeta apie 60 kg dar tinkamo vartoti maisto, o kiekvienas europietis jo atsikrato beveik tris kartus daugiau. Tokią nedžiuginančią statistiką skelbia Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija bei Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Tai ypač aktualu rudenį, kai į šiukšliadėžes neretai iškeliauja nespėtos suvalgyti sodo ir daržo gėrybės. Savo ruožtu lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ skelbia: to išvengti itin paprasta – tereikia vaisius ir daržoves tinkamai paruošti. Drauge su dietiste Vaida Kurpiene atskleidžiami naudingi patarimai apie derliaus gėrybių šaldymą, konservavimą, rauginimą bei džiovinimą. Taip pat dalijamasi dažniausiomis klaidomis, kurių galima lengvai išvengti.
Nuotrauka
a
B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos feisbuko paskyros nuotrauka
Įkelta:
2021-10-08
Spalio 5–10 dienomis B. Baltrušaitytės viešoji biblioteka organizuoja orientacinį žaidimą  „Pasibibliošniukštinėkim“ ir kviečia jame dalyvauti vyresnių klasių moksleivius (8–12 kl.).   
Nuotrauka
a
Gamintojų ir importuotojų asociacijos nuotrauka
Įkelta:
2021-10-06
Lietuvoje vis dar apstu transporto priemonių, turinčių netvarkingą išmetamųjų dujų sistemą dėl juose pašalintų katalizatorių ir kietųjų dalelių filtrų. Šios automobilių dalys dėl jose esančių tauriųjų metalų yra vertingos atliekos, tačiau siekiantys uždarbio ar sutaupyti nesuka sau galvos, kad tokios transporto priemonės itin teršia aplinką.
Nuotrauka
seminarija
Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2021-10-05
Tauragės krašto muziejus „Santaka“ savo feisbuko paskyroje pasidalijo istorinėmis akimirkomis iš  Tauragės mokytojų seminarijos gyvenimo. Tarpukaryje šioje švietimo įstaigoje mokėsi lietuviai, žydai, vokiečiai, keletas rusų. Iš muziejaus pateikto pasakojimo galima susidaryti įspūdį apie tuometinių būsimų mokytojų gyvenimą Tauragėje.
Nuotrauka
Asmeninio albumo nuotrauka
Įkelta:
2021-10-02
​​​​​​​Ieškote paprastai pagaminamų, tačiau nepaprasto skonio receptų? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, lengviems pietums ar vakarienei siūlo paskanauti midijų. Šias jūros gėrybes pasigaminti itin paprasta, tinkamai joms paruošti užteks vos kelių minučių. Be to, midijos – pakankamai universalus produktas, jį panaudosite tiek prie itališkų makaronų patiekalų, tiek Ispanija ar Azija kvepiančių žuvienių.
Nuotrauka
a
Autoriaus nuotrauka
Įkelta:
2021-10-01
Po Lietuvos kaimus ir miestelius pastaruosius 5-erius metus keliavęs fotografas Tadas Kazakevičius įamžino paprastų žmonių gyvenimą. Kai kurių jau nebėra tarp gyvųjų. „Tai, ko nebebus“, – taip simboliškai pavadinta menininko paroda, atkeliavusi į Tauragės krašto muziejų „Santaka“. Joje lankytojai gali išvysti 21 fotografiją, tarp kurių viena pasakoja netekties istoriją, nutikusią jau po to, kai paroda ėmė keliauti per Lietuvą. 
Nuotrauka
a
Ekrano nuotrauka
Įkelta:
2021-09-30
Įprastai feisbuko grupėje „Pagalba vairuotojams Tauragėje“ vairuotojai vienas kitą įspėja apie kliūtis kelyje, kartais pasitaiko ir pašaipių publikacijų, oi štai šią savaitę viena vairuotojų pasidžiaugė drausmingu vairuotojų elgesiu kelyje.
Nuotrauka
a
Zigmo Mozuraičio nuotrauka
Įkelta:
2021-09-28
Pirmadienį minėta Socialinių darbuotojų diena buvo viena iš tų retų progų, kai Tauragės miesto ir rajono socialinės darbuotojos  turėjo progą susiburti kartu. Darbo dienos pabaigoje įvairių socialinių įstaigų, seniūnijų atstovės ir rajono savivaldybės socialinio skyriaus specialistės rinkosi M. Mažvydo evangelikų liuteronų bažnyčioje, kur jų laukė šventiniai sveikinimai, o vėliau, kultūros rūmuose, –  ir muzikinis pasirodymas.
Nuotrauka
vaikas
Įvaizdinė nuotrauka
Įkelta:
2021-09-27
Žinia apie skyrybas visiems šeimos nariams yra iššūkis. Skyrybos susijusios su didesne fizinės ir emocinės sveikatos sutrikimų rizika bei išaugusia konfliktų ir nemalonių jausmų išgyvenimo tikimybe. Vaiko teisių apsaugos specialistai savo darbe neretai dirba su vaikais iš besiskiriančių šeimų ir dažniausiai jau sutrikdytų santykių. Kokios pagrindinės skyrybų metu suaugusiųjų daromos klaidos ir kaip jiems abiem išlaikyti sveiką santykį su vaiku, pasakoja Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos psichologė Kristina Lekavičiūtė. 
Nuotrauka
a
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2021-09-23
Rugsėjo 11-ąją Lauksargių evangelikų liuteronų bažnyčioje vyko ypatinga šventė – po 105-erių metų suskambėjo bažnyčios vargonai. Šventiniame renginyje dalyvavo vargonus suderinęs vargonininkas Vladimiras Tarasovas, dirigentas profesorius Franz Wassermann iš Heidelbergo universiteto Vokietijoje, parapijos talkininkai ir kiti svečiai.
Nuotrauka
Bendruomenių namai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2021-09-21
Rugsėjo 24 dieną (penktadienį) Tauragės atvira jaunimo erdvė (TAJE), kartu su Tauragės rajono savivaldybės kultūros skyriaus specialistėmis Rita Matemaitiene ir Inga Meištininkaite organizuoja šeimadienį su augintiniais „Duok leteną“. Renginys skirtas Pasaulinei gyvūnų dienai paminėti.
Nuotrauka
a
Feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2021-09-20
Tauragės visuomenės sveikatos biuras tęsia projekto „Sveikam gyvenimui sakome – TAIP“ iniciatyvą. Rugsėjo mėnesį Dauglaukio ir Norkaičių bendruomenėse rengiamuose psichoterapiniuose užsiėmimuose kraštiečiai mokosi pažinti ne tik save, bet ir kitus.
Nuotrauka
a
Nerijaus Žiurkaus nuotraukos
Įkelta:
2021-09-20
„Kiemturgis – 2021“ – taip buvo pavadinta bendra Lomių kultūros namų ir bendruomenės surengta derliaus šventė.  Daržovių parodoje išsirikiavo lomiškių išauginti sunkiasvoriai moliūgai, cukinijos, grakštuolės morkos, pilni krepšiai su raudonšoniais obuoliais ir kitomis rudens gėrybėmis. Vazos, primerktos įvairiaspalvių rudens gėlių, renginiui suteikė šventiškumo nuotaiką.
Nuotrauka
a
Feisbuko „Rakija Klezmer Orkestar“ paskyros nuotrauka
Įkelta:
2021-09-17
Minint Lietuvos žydų Holokausto 80-metį, šiandien, rugsėjo 17 d. 18 val. prie Tauragės kultūros rūmų pasirodys žydišką muziką atliekanti grupė „Rakija Klezmer Orkestar“. Nykstanti vestuvėse bei miestelių šventėse skambėjusi muzika išskiriama dėl greito, šokti suburiančio temperamento, kurį išgirsti kviečiami ir tauragiškiai. 
Nuotrauka
a
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2021-09-17
Rugsėjo 9-ąją Tauragės evangelikų liuteronų bažnyčioje vyko naujos kartos Europe Direct Tauragė centro pristatymas ir diskusija „Pašnekesiai“ apie ES  dabartį ir ateitį. Diskutuota, kiek Europos yra kiekviename pilietyje. Diskusijoje dalyvavę svečiai  negailėjo gražių žodžių Tauragei.