Karštai dienai – salotos su arbūzais: išbandykite 3 vegetariškus receptus
Įkelta:
2022-06-12
Nuotrauka
receptas

Švieži ir gaivūs arbūzai – vienas iš didžiausių vasaros malonumų. Arbūzai ne tik karštą dieną aprūpina organizmą skysčiais, bet ir yra gausūs antioksidantų bei vitaminų. Be to, arbūzus lengvai panaudosite ir gamindami įvairiausias salotas, jie dera tiek su vaisiais, uogomis, tiek su įvairiausiais sūriais.  Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad arbūzai – mėgstami tarp pirkėjų, o ypač jų pardavimai išauga karštomis dienomis.

Daugiau nei 50 rūšių

„Arbūzai vasarą – neatsiejami nuo kasdienio pirkinių krepšelio. Nors arbūzai tarp pirkėjų populiarūs išlieka iki pat rudens, pardavimų piką jie pasiekia liepos mėnesį. Norėdami pirkėjams pasiūlyti kuo gausesnį pasirinkimą, siūlome net kelių rūšių arbūzų: nuo tradicinių iki besėklių“, – teigia V. Budrienė.

Prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė sako, kad pasaulyje egzistuoja apie 50 skirtingų rūšių arbūzų.

„Kad būtų lengviau klasifikuoti, arbūzai paprastai skirstomi į keturias pagrindines kategorijas: su sėklomis, be sėklų, geltonus ir oranžinius. Viena iš populiariausių veislių – tai sėkliniai arbūzai su tamsiai raudonu, saldžiu minkštimu. Tarp neįprastesnių – arbūzai, kurių žievė sunokusi tampa geltona, o minkštimas yra kreminės spalvos“, – teigia J. Sabaitienė.

Arbūzas, ypač karštą dieną, yra puikus užkandis. Mat net 92 proc. arbūzo sudaro vanduo, todėl jis – puikus pasirinkimas norint organizme palaikyti tinkamą skysčių kiekį. Be to, per dieną suvalgius bent dubenėlį arbūzo, organizmas įsisavins daugybę naudingų medžiagų, tokių kaip vitaminai A ir C, kalcis, magnis, kalis, natris.

Ne tik užkandis

Pasak J. Sabaitienės, nors daugelis nežino, tačiau valgomas ne tik arbūzų minkštimas, bet ir žievė.

„Kinijoje arbūzo žievė yra kepama arba troškinama, o pietiniuose kraštuose jas net mėgstama marinuoti. Tuo tarpu Artimuosiuose Rytuose valgomos ne tik žievelės, bet ir sėklos, kurios yra džiovinamos, skrudinamos ir, panašiai kaip ir moliūgų, valgomos kaip lengvas užkandis“, – sako J. Sabaitienė.

Lietuvoje įprasta arbūzus valgyti vienus, kaip užkandį. Vis dėlto, „Iki“ atstovė rekomenduoja paimprovizuoti virtuvėje ir arbūzais paįvairinti įvairiausius patiekalus: salotas, šaltas sriubas. Įvairiausius gėrimus: kokteilius, glotnučius, netgi naminius limonadus.

„Vienas populiariausių patiekalų, prie kurių derinami arbūzai, – salotos. Joms pasigaminti užtenka to, ką turite šaldytuve. Prie arbūzų puikiai dera įvairiausios rūšies sūriai, uogos, avokadai, raudonieji svogūnai, netgi mėsa ar žuvis. Dar vienas puikus salotų priedas – skrudintos arbūzų sėklytės. Jas tereikia išsirinkti iš arbūzo, šiek tiek paskrudinti sausoje keptuvėje ir užberti ant salotų“, – pataria J. Sabaitienė ir dalijasi trimis salotų su arbūzais receptais.

Arbūzų, bazilikų ir fetos sūrio salotos

Jums reikės:

  • ½ arbūzo be sėklų
  • 150 g fetos sūrio
  • 1 žiupsnelio baziliko lapų
  • 2-4 šaukštų kreminio balzaminio acto

Gaminimas:

Supjaustykite arbūzą nedidelio dydžio kubeliais ir susmulkinkite baziliko lapelius. Didelėje lėkštėje išdėliokite arbūzus. Ant arbūzo pabarstykite trupintą fetos sūrį. Galiausiai salotas pagražinkite bazilikais. Ant salotų užpilkite balzaminio acto.

Arbūzų ir uogų salotos

Jums reikės:

  • 3 puodelių kubeliais supjaustyto arbūzo
  • 2 puodelių griežinėliais supjaustytų braškių
  • 1 puodelio griežinėliais supjaustytų trešnių be kauliukų
  • 1 puodelio aviečių
  • 1 puodelio šilauogių
  • 1 šaukštelio agavų sirupo
  • Kelių smulkintų mėtų lapelių papuošimui
  • Šalavijo sėklų papuošimui
  • Šlakelio žaliųjų citrinų sulčių

Gaminame:

Dideliame dubenyje sumaišykite arbūzą, braškes, trešnes, avietes bei šilauoges. Atskirame dubenėlyje sumaišykite citrinos sultis ir agavų sirupą bei užpilkite ant vaisių. Galiausiai pabarstykite šalavijo sėklomis ir mėtų lapeliais.

Persikų ir arbūzų salotos

Jums reikės:

  • 3 persikų
  • Pusės nedidelio arbūzo
  • 1 vidutinio dydžio agurko

Padažui:

  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 3 šaukštų klevų sirupo
  • 2 šaukštų citrinos sulčių
  • 1 puodelio bazilikų lapelių
  • ½ puodelio mėtų lapelių
  • ½ šaukštelio druskos
  • ½ juodųjų pipirų

Gaminame:

Persikus, agurką ir arbūzą supjaustykite kubeliais ir sudėkite juos į didelę lėkštę ar dubenį. Tuomet visus padažui skirtus ingredientus sutrinkite trintuvu. Užpilkite padažą ant vaisių ir išmaišykite. Skanaus!

Nuotrauka
muge
Įkelta:
2022-08-11
Nuo ankstaus ketvirtadienio ryto prekybininkai plušėjo ir ruošė prekybai visa ką turi geriausio. Prekių mugėje, kaip visada, didelis pasirinkimas. Nespėję apsilankyti mugėje šiandien – tai padaryti galės ir rytoj.
Nuotrauka
pagramantis
Įkelta:
2022-08-11
Akmenos ir Jūros upių santakos bus įrengtas apžvalgos bokštas – regykla. Nuo šios vietos atsivers nuostabaus grožio panorama, kuria lankytojai galės pasigrožėti nuo 2023 metų pradžios. Pagramančio regioninis parkas skelbia, kad bokšto statyba jau prasideda.
Nuotrauka
svari vasara
Įkelta:
2022-08-08
Antroji „Misija: švari vasara '22“ kryptis Žemaitijoje – Pagramančio regioninis parkas. Renginio dalyviai turėjo progą pabūti jaukiame, gamtos kurtame ir žmogaus patobulintame Lakštingalų slėnyje. Jie ne tik rinko šiukšles, bet ir puikiai praleido laiką. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-08-06
​​​​​​​Japonai įrodė, kad 2 val. nors kartą per savaitę pasivaikščiojus miške poveikio užtenka visai savaitei. Japonų gydytojai išrašo tokio tipo terapiją savo pacientams. Miško maudynės – pojūčius, sąmoningumą, atsipalaidavimą žadinanti Japonijoje gimusi terapija shinrin-yoku, pamažu įsitvirtinanti ir Lietuvoje. „Tauragės žinių“ skaitytojams apie miško maudynes papasakojo psichologė, miško maudynių gidė Ina Kalvanienė. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-08-06
Vasara, be abejonės, yra tas laikas, kai namų virtuvė iškeliauja į lauką ir vakarienė ar pietūs dažniau garuoja ant grilio. Nors lietuviai ypatingai prieraišūs šašlykams ir dažnai lepinasi seniai pamėgtais mėsainiais, grilio sezonui pagavus įkarštį, maisto ekspertai kviečia pasinerti į kulinarines improvizacijas lauko virtuvėje. Išbandykite gurmaniškus sumuštinius, kurie mėgstami užsienyje, bet dar mažai atrasti Lietuvoje.
Nuotrauka
gamta
Įkelta:
2022-08-05
Aukščiausia temperatūra šią savaitę laikysis apie 30 laipsnių šilumos, lietaus prognozuojama šeštadienį.
Nuotrauka
gamta orams
Įkelta:
2022-07-29
Savaitgalį šiluma dienomis kils iki 21 laipsnio šilumos, nedidelis lietus prognozuojamas tik sekamdienį.
Nuotrauka
svarivasara
Įkelta:
2022-07-29
Pagramančio regioninis parkas kviečia prisijungti prie „Misija: švari vasara‘22“ iššūkio „Vasarok. Žingsniuok. Rūšiuok“ rugpjūčio 5 d., penktadienį, nuo 10 iki 15 valandos, dalyvaujant nemokamame renginyje Pagramančio regioniniame parke, stovyklavietėje „Lakštingalų slėnis“.
Nuotrauka
Uogienė
Įkelta:
2022-07-24
​​​​​​​Mamos ir močiutės iš kartos į kartą perduoda tradiciją iš vasaros gėrybių virti uogienes, tačiau dažnam tai asocijuojasi su ilgu ir varginančiu gamybos procesu. Maisto ekspertai primena, kad uogienės nebūtinai turi būti verdamos. Sutrintos ir užšaldytos šviežios uogos išsaugo daugiau vitaminų bei suteikia įspūdį tarsi valgytumėte tik ką nuskintą vasaros derlių. 
Nuotrauka
Jogurtai
Įkelta:
2022-07-23
​​​​​​​Jogurtas puikiai tinka pusryčiams, desertams, salotų padažams ar gaiviems pietų patiekalams gardinti. Be žarnynui palankių probiotinių savybių, jogurtas pasižymi mineralų, baltymų ir vitaminų gausa. Graikiški, islandiški ir sojų jogurtai išsiskiria ne tik maistinėmis savybėmis, bet ir universalumu. Maisto ekspertė pasakoja, kuo skiriasi šie jogurtai ir kaip juos panaudoti, kai norisi mėgautis gaiviais bei nesudėtingais patiekalais.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-07-19
Trečius metus iš eilės viešojoje bibliotekoje sėkmingai įgyvendintas projektas  –  vaikų vasaros stovykla „Pozityvumo tiltas“. Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje ir Žygaičių kaimo bibliotekoje savaitės trukmės dienos stovykloje iš viso dalyvavo net 96 vaikai.
Nuotrauka
gamta orams
Įkelta:
2022-07-19
Aukščiausia temperatūra šią savaitę laikysis apie 27 laipsnius šilumos, lietaus neprognozuojama.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-07-17
Jau devintus metus su šeima Kęsčių kaime gyvenančiai Sandrai Pakalniškienei kovo viduryje buvo pasiūlyta tapti kaimelio bendruomenės „Elbenta“ pirmininke. Ir anksčiau bendruomenės veikloje dalyvavusi moteris teigė, kad bendruomenei svarbu, kas jai atstovaus, bet dar svarbiau – kiekvieno bendruomenės nario indėlis, nes vieninga bendruomenė gali padaryti kur kas daugiau. 
Nuotrauka
gamta orams
Įkelta:
2022-07-15
Savaitgalį šiluma dienomis kris iki 16 laipsnių šilumos, lietus prognozuojamas visą savaitgalį.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-07-08
Jeigu kuris nors iš jūsų draugų mėgsta būti žvejų draugijoje, ragauti šviežiai pagautos žuvies žuvienę  ir tuo pačiu mėgautis ramybe arba aktyviai leisti laisvalaikį gamtoje prie vandens, tam tikrai verta rinktis poilsį Drevernoje. Tik kad ši svajonė taptų tikrove, reikia pasitelkti į pagalbą beta.lt, ir išsirūpinti poilsinės dovanos čekį. Tiesa, tokią dovaną galite paskirti ir sau su šeima, ir patikimiems bei ištikimiems draugams, kad visi kartu galėtumėte praleisti savaitgalį ar atostogų dienas žaviame žvejų kaimelyje.