Vasaros eksperimentai su jogurtu: trys gaivūs ir nesudėtingi receptai
Įkelta:
2022-07-23
Nuotrauka
Jogurtai
Aprašymas

Jogurtai (iStock)

Jogurtas puikiai tinka pusryčiams, desertams, salotų padažams ar gaiviems pietų patiekalams gardinti. Be žarnynui palankių probiotinių savybių, jogurtas pasižymi mineralų, baltymų ir vitaminų gausa. Graikiški, islandiški ir sojų jogurtai išsiskiria ne tik maistinėmis savybėmis, bet ir universalumu. Maisto ekspertė pasakoja, kuo skiriasi šie jogurtai ir kaip juos panaudoti, kai norisi mėgautis gaiviais bei nesudėtingais patiekalais.

Pasak Ernestos Dapkienės, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės, šiais metais „Maximos” pirkėjai nupirko daugiau nei 3 tūkst. tonų jogurtų ir jogurtinių gėrimų.

„Šiandien bumą išgyvena baltymais praturtinti pieno produktai, todėl išskirtinio pirkėjų dėmesio sulaukia graikiški ir islandiški jogurtai. Pastebime, kad klientai vis dažniau lentynose dairosi alternatyvų pieno produktams ir domisi veganams skirtų prekių asortimentu. Formuodami asortimentą, nuolat atsižvelgiame į skirtingus pirkėjų poreikius – šiuo metu veganiškų prekių kategorijoje siūlome net 20 skirtingų jogurtų ir jogurtinių gėrimų rūšių”, – pasakoja E. Dapkienė.

Nuo naudos sveikatai iki universalios tekstūros

Manoma, kad jogurto atsiradimas buvo atsitiktinis – natūraliai surūgus pienui. Tai supratusios klajoklių gentys ėmė veisti šias bakterijas ir užraugdavo vis naują jogurtą, o nenutrūkstamą gamybą perduodavo iš kartos į kartą. Buvo tikima, kad kuo senesnės bakterijos, tuo kokybiškesnis jogurtas.

„Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė sako, kad pastaraisiais metais tarp sveikatos entuziastų išpopuliarėjo specifinės jogurto rūšys, tokios kaip graikiški, islandiški jogurtai ar kitos veganiškos alternatyvos, kurių gamyba skiriasi nuo jogurto pirmtakų.

„Gaminant graikišką jogurtą, specialaus filtravimo proceso metu pašalinamos išrūgos – skystis, kuriame yra laktozės. Kadangi filtravimo procesas sumažina bendrą tūrį, graikiškam jogurtui reikia kur kas daugiau pieno nei įprastam jogurtui, kad būtų pagaminta tokio paties dydžio partija. Daugelis žmonių mėgsta paprastą graikišką jogurtą dėl tirštesnės konsistencijos, kuri leidžia jį naudoti pakeičiant sviestą, grietinę ir majonezą. Be to, šiame skanėste yra daugiau angliavandenių, baltymų ir natrio nei įprastame jogurte”, – sako B. Baratinskaitė.

Islandiškas jogurtas, dar kitaip vadinamas „Skyr” yra gaminamas panašiai kaip graikiškas jogurtas, bet tik iš lieso pieno ir yra kruopščiau perkošiamas. Įdomu tai, kad glotnios ir tirštos tekstūros jogurtus islandai priskiria sūrių kategorijai. Pasak „Maximos“ maisto ekspertės, islandiškame jogurte 3-4 kartus daugiau baltymų nei graikiškame jogurte, taip pat gausu vitaminų ir mineralų, mažiau cukraus.

„Ne tik veganų, bet ir visavalgių pamėgtas sojų jogurtas pasižymi aminorūgščių gausa, kurių susintetinti negali žmogaus organizmas. Sojų pupelių baltymai kokybe prilygsta gyvulinės kilmės baltymams, taip pat yra lengvai virškinami”, – pasakoja B. Baratinskaitė ir kviečia vasarotojus išbandyti nesudėtingus receptus su įvairių rūšių jogurtais.

Ant grotelių kepti vaisiai su islandiško jogurto padažu

Reikės: 2 persikų, 400 g kubeliais pjaustyto arbūzo, 400 g kubeliais pjaustyto ananaso, keturių medinių iešmelių, pusės puodelio islandiško jogurto, 2 šaukštelių medaus ir saujos šviežių mėtų lapelių.

Gaminame: įkaitinkite grilį iki vidutinės kaitros. Vaisius supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais ir suverkite ant iešmelių. Iešmelius prieš tai išmirkykite šaltame vandenyje, kad šie nesudegtų. Kepkite ant grotelių apie 8 minutes, retkarčiais apversdami, kol vaisiai gražiai karamelizuosis. Kol vaisiai kepa, jogurtą sumaišykite su medumi, smulkintomis mėtomis ir pašlakstykite ant vaisių iešmelių. Papuoškite šviežiomis mėtomis ir ragaukite!

Graikiško jogurto ir agurkų tzatziki padažas

Reikės: 2 trumpavaisių agurkų, stiklinės graikiško jogurto, 2 skiltelių česnako, šaukšto alyvuogių aliejaus, šaukšto citrinų sulčių, pipirų ir druskos pagal skonį.

Gaminame: agurkus sutarkuokite burokine tarka ir gerai nuspauskite rankomis, kad nebūtų vandeningi ir neatskiestų padažo. Jogurtą, agurkus, smulkiai sukapotą česnaką, citrinų sultis ir aliejų sumaišykite dubenėlyje ir pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais. Dėkite į šaldytuvą ir leiskite pastovėti bent pusvalandį.

„Šis gaivus agurkų padažas, praturtintas graikišku jogurtu, puikiai tinka prie mėsos, žuvies, ir grilio patiekalų. Jis ypač universalus – juo galima pagardinti ir daržovių salotas bei valgyti su gabalėliu duonos kaip užkandį, kai norisi ko nors lengvo”, – pataria „Maximos“ maisto ekspertė.

Sojų jogurto kokteilio dubenėlis

Reikės: 300 g šviežio mango, nulupto ir supjaustyto kubeliais, saujos šviežių aviečių, 1 puodelio sojų jogurto, 1 puodelio nesaldinto migdolų pieno.

Gaminame: sudėkite vaisius į trintuvą, įpilkite sojų jogurtą, migdolų pieną ir visus ingredientus sutrinkite iki vientisos, kreminės tekstūros. Supilstykite į serviravimo dubenėlius ir papuoškite šlakeliu jogurto bei šviežių vaisių griežinėliais. Skanaus!

Nuotrauka
geles
Įkelta:
2024-02-25
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai jau yra metas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad atšilus orams balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės. Kad daržininkai ir gėlininkai jau bruzda, rodo ir vasarį staigiai pradėję kilti įvairių sėklų pardavimai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
eurovizija
Įkelta:
2024-02-17
Artėjant Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos finalui, pretendentus atstovauti mūsų šaliai atidžiai seka ne tik gerbėjai Lietuvoje, bet ir apie didįjį dainų konkursą rašantys užsienio žurnalistai. Konkurso naujienų ir apžvalgų portalo Eurodiena.lt komanda tradiciškai susisiekė su aštuoniais skirtingų šalių portalų atstovais ir paprašė įvertinti šių metų Lietuvos finalininkų dainas. Dauguma jų sutarė, kad labiausiai pagauli buvo ir didžiausius šansus išplėšti gerą rezultatą turi viena šeštadienį skambėsianti daina.
Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
2024-02-06
Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.
Nuotrauka
TELEFONAS
Įkelta:
2024-02-05
Prastą ryšio kokybę gali lemti visai ne ryšio tinklas, bet ir netinkamai nustatyti išmaniojo telefono parametrai ar įrenginio amžius. Daugelis žmonių net neįtaria, kad išmaniuosiuose telefonuose rankiniu būdu įjungus 4G arba 5G ryšį, ženkliai pagerės ryšio kokybė. Ekspertas ramina, jog gerą ryšio gavimą galima pasiekti vos keliais paprastais žingsniais, atsižvelgiant į turimo įrenginio parametrus.
Nuotrauka
zagareliai
Įkelta:
2024-02-05
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradiciškai tuo metu buvo gaminami kuo riebesni patiekalai – tiek saldumynai, tiek riebūs mėsos patiekalai. Lietuvoje ypač populiarūs buvo blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Kaimyninėje Lenkijoje buvo smaguriaujama vadinamomis pončkomis, pampuškomis ir kropeliais. Dar vienas puikus Užgavėnių gardėsis – žagarėliai. 
Nuotrauka
adventur
Įkelta:
2024-01-29
Tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2024“ atidarymo ceremonijos metu Vilniuje paskelbti „Turizmo sėkmingiausieji 2023“. „Turizmo oskarais“ vadinami apdovanojimai įteikti dešimčiai ryškiausių turizmo projektų, ambasadorių, inovacijų, vietovių, paslaugų teikėjų. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, taip pagerbė turizmo bendruomenę už nuveiktus darbus ir pasiektus proveržius.
Nuotrauka
spektaklis
Įkelta:
2024-01-18
Naujas edukacinis spektaklis vaikams „Didžioji teleportacija: gaudynės Marse“ jau 2024-iųjų sausio mėnesį pakvies mažuosius žiūrovus geriau pažinti mus supančią visatą ir dangaus kūnus. Šou vaikams atvyksta į Tauragės kultūros centrą jau kitą savaitę – Sausio 27 dieną.
Nuotrauka
kuras
Įkelta:
2023-12-21
Taupus vairavimas naudingas ne tik jūsų piniginei, bet ir aplinkai. Šiais laikais, kai degalų kainos auga ir didėja aplinkosauginis sąmoningumas, verta išmokti vairuoti efektyviau. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip pradedantieji vairuotojai gali perimti ekonomiško vairavimo įpročius, ir aptariamos teigiamos tokios praktikos pasekmės.
Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.