Grilio sezonui ne tik šašlykai: išbandykite tris gurmaniškus sumuštinių receptus
Įkelta:
2022-08-06
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Sumuštinis

Vasara, be abejonės, yra tas laikas, kai namų virtuvė iškeliauja į lauką ir vakarienė ar pietūs dažniau garuoja ant grilio. Nors lietuviai ypatingai prieraišūs šašlykams ir dažnai lepinasi seniai pamėgtais mėsainiais, grilio sezonui pagavus įkarštį, maisto ekspertai kviečia pasinerti į kulinarines improvizacijas lauko virtuvėje. Išbandykite gurmaniškus sumuštinius, kurie mėgstami užsienyje, bet dar mažai atrasti Lietuvoje.

Sumuštinis yra vienas žinomiausių patiekalų visame pasaulyje, mat „sumeistrauti“ jį gali net vaikai, o gurmanams – į valias erdvės improvizacijai su įvairiais skoniais bei tekstūromis. Žinoma, gamindami sumuštinius neišsiversime be duonos, tačiau kiti ingredientai priklauso nuo fantazijos. Tiesiog svarbu pasirūpinti, kad jie išpildytų pagrindinius mitybos principus – patiekalas organizmui turi suteikti baltymų, skaidulų, vitaminų.   

„Ar sumuštinis bus greitas užkandis, ar maistingas savarankiškas patiekalas, priklauso nuo fantazijos, įdėto laiko ir ingredientų. Beje, tai vienas iš patiekalų, su kuriuo galima smagiai improvizuoti gaminant ant grilio.

Liepa yra pats grilio sezono įkarštis, stebime nuosekliai augančią grilio prekių paklausą, ypač auga griliui skirtų anglių pardavimai. Natūralu, kad įsibėgėjus sezonui, norisi išmėginti įvairesnių ant grotelių ruošiamų patiekalų. Sumuštinis tuo ir nuostabus, kad daugelį jo elementų galima kepti ar šildyti ant grilio“, – kalba Ernesta Dapkienė, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Maistingas sumuštinis pietums ar vakarienei

„Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorės Brigitos Baratinskaitės teigimu, sumuštinio skoniui ir maistinei vertei įtakos turi pasirinkta duona.

„Jau nieko nebestebina duonos su įvairiais grūdais, sėklomis, daržovėmis, kuriomis kepinyje pakeičiama reikšminga dalis miltų, taip padidint organizmui naudingų skaidulų, taip pat baltymų kiekį“ – teigia maisto ekspertė.  

Sumuštinis gali būti gurmaniškas ir sveikas patiekalas, jeigu dėmesingai pasirinksime jo ingredientus, skonį praturtinsime riešutų sviestu, tradiciniu arba pačių pasigamintu dilgėlių pesto padažu arba trintais avokadais, nepagailėsime šviežio derliaus daržovių ir žalumynų.

„Norėdami iškepti maistingą sumuštinį pietums ar vakarienei bei pasimėgauti maisto gaminimu lauke, vietoje tradicinio sūrio griežinėlio ar dešros rinkitės ant grilio keptą paukštieną, jautieną arba žuvį. Jeigu norisi lengvo užkandžio, gali pakakti vien gausios porcijos šviežių daržovių ant grilyje pašildytos duonos – gaivus sumuštinus bus su pikantišku dūmo prieskoniu“ – pataria „Maximos” maisto ekspertė ir kviečia išbandyti užsienyje populiarių sumuštinių receptus, kurie džiugins gardžiais kvapais ant grilio.

„Philly cheesesteak” sumuštinis

Reikės: 500 g jautienos nugarinės, vieno prancūziško batono, 200 g čederio sūrio, dviejų smulkiai pjaustytų svogūnų, griežinėliais pjaustytos žalios paprikos, vieno šaukšto vorčesterio padažo, vieno šaukšto alyvuogių aliejaus ir druskos, maltų juodųjų pipirų bei malto kumino pagal skonį.

Gaminame: Susmulkintas daržoves sumaišykite su alyvuogių aliejumi, vorčesterio padažu bei prieskoniais, dėkite į folijos vokelį, o šį – ant grilio grotelių. Jautieną supjaustykite maždaug 1,5 cm storio juostelėmis ir pakepinkite ant grotelių iki mėgstamo lygio, pagardinkite druska bei pipirais ir palikite trumpam pailsėti.

Prancūzišką batoną perpjaukite išilgai, ant apatinės dalies sudėkite nuo kaitros suminkštėjusias daržoves ir iškeptą jautieną, ant viršaus gausiai uždėkite čederio sūrio ir įdėkite sumuštinį į kepsninę ar ant grotelių, kad sūris išsilydytų. Ant sumuštinio uždėkite viršutinę duonos dalį ir lengvai paspauskite. Skanaus!

Klasika tapęs BLT sumuštinis su šonine

Reikės: 2 kvietinių duonelių, salotos lapų, pomidoro, 4 plonai pjaustytos šaltai rūkytos šoninės juostelių, 1 arbatinio šaukšto garstyčių.

Gaminame: Iš pradžių pasiruoškite šoninę. Šoninės juosteles kepkite ant vidutinės kaitros grilio kol gražiai apskrus. Iškeptą šoninę sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Tada ant grotelių paskrudinkite per pusę perpjautas duonos riekeles ir pertepkite garstyčiomis. Ant duonos sudėkite salotų lapus, griežinėliais supjaustytus pomidorus, skrudintą šoninę ir uždenkite antra skrudintos duonos riekele. Paprasta ir gardu!

Vyšnių, juodojo šokolado ir „Brie“ sūrio sumuštinis

Reikės: pusės puodelio vyšnių be kauliukų, perpjautų per pusę, vieno arbatinio šaukštelio balzamiko acto, vieno šaukšto sviesto, dviejų riekelių duonos, 40 g „Brie“ sūrio, smulkinto juodo šokolado.

Gaminame: vyšnias kartu su balzamiko actu sudėkite į folijos vokelį ir pakepkite ant grilio. Vieną duonos riekelės pusę patepkite sviestu ir uždėkite ant grotelių sviestu patepta puse žemyn. Ant viršaus dėkite sūrį,  kepintas vyšnias, pabarstykite šokoladu ir galiausiai užvožkite kita duonos rieke sviestu patepta puse į viršų. Paskrudinkite sumuštinį iš abiejų pusių, kol apskurs, ir ragaukite.

 

Nuotrauka
kartu parko treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
prieš 14 valandų
Gyventojų pamėgtame Kartų parke dar vienas traukos objektas – nauji lauko treniruokliai. Prie Zumpės tvenkinio esančioje aikštelėje pastatyti 8 treniruokliai, skirti skirtingoms kūno dalims treniruoti.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2023-03-26
Grikiai – greitai paruošiamos, o svarbiausia – sveikatai ypač naudingos kruopos. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, grikiuose gausu geležies ir kitų žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų bei vitaminų, todėl juos drąsiai galima valgyti kasdien, rašoma prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2023-03-25
Baltasis gandras, dar vadinamas busilu, starkumi, gužu, gužučiu, bacionu – Lietuvos nacionalinis paukštis. Jis nuo seno laikomas šventu paukščiu, mitiniu pirmtaku, globėju, kilusiu iš žmogaus, kuris neša laimę, gerovę, teisingumą (dangaus antspaudo saugotojas). Jis galįs žmonių ligas paimti, nulakinti į neįžengiamas pelkes ir ten palikti. Todėl gandras yra mieliausias sodybos kaimynas, atnešantis laimę tiems namams, šalia kurių apsigyveno, o dievdirbių kūryboje tarp šventųjų garbingą vietą užimdavo ir gandro statulėlės. Lietuvos ornitologų draugija (LOD), tęsdama ilgametes tradicijas, LOD metinio susirinkimo dalyvių sprendimu 2023 metų paukščiu pasirinko baltąjį gandrą (Ciconia ciconia).
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-03-25
Ryškiaspalvis maistas greičiau prikausto dėmesį ir tarsi savaime sužadina apetitą. Skirtingų spalvų produktai reikalingi ne tik vizualiniam pasitenkinimui, bet ir organizmui. Kaip pastebi dietistė Vaida Kurpienė, kiekviena spalva, kuria pasižymi maistas, yra ne tik gamtos dovana, bet ir nauda sveikatai. Tinkamai pasirinkus spalvotus produktus, galime nesunkiai malšinti alkį, apsaugoti ląsteles, rūpintis sveika oda bei kitais teigiamais organizmo pokyčiais.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2023-02-15
​​​​​​​Trečiadienio vakarą Skaudvilės kultūros namai šurmuliavo – skaudviliškiai gausiai susirinko į koncertą, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo dienai paminėti.
Nuotrauka
tulpes
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2023-02-14
Vasario 14-oji – diena, kuomet mylimieji vienas kitą stebina įvairiosiomis dovanomis ir mielomis staigmenomis. Viena populiariausių – gėlės. Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, jų pardavimai šios šventės metu išauga net 25 kartus. Tiesa, tam, kad dovanų gautos gėlės džiugintų kuo ilgesnį laiką, svarbu žinoti kelias jų priežiūros taisykles.
Nuotrauka
PIRSLYBOS
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2023-02-10
Radus ypatingą žmogų reikia ypatingos vietos jam tai prisipažinti. O juk, sakoma, santykius geriausia išbandyti kelionėse. Tad lemtingam pasimatymui – TOP vietos visoje Lietuvoje įsimintinoms romantiškoms akimirkoms dviese ar net sužadėtuvėms. Atraskite mūsų šalyje stulbinančio grožio oazes, labiausiai tinkančias pradėti sekti pasaką „ir tada jie ilgai ir laimingai gyveno“.
Nuotrauka
medziokles sezonas
Raimondos Alysienės nuotrauka
Įkelta:
2023-02-07
Galbūt šiandien miesto gatvėse matėte oranžiniais kombinezonais vilkinčius bėglius? Nenustebkite – Tauragėje šiandien filmuojamas gaudynių šou „Medžioklės sezonas“, apimantis visą šalį. Bėgliais šįkart tapo tauragiškis lenktynininkas Rokas Baciuška, neseniai Dakare pelnęs antrąją vietą,  ir „TikTok“ žvaigždė bei renginių organizatorė Goda Kujavskytė, daugeliui žinoma Godos Problemos vardu.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-02-04
​​​​​​​Pirmąjį vasario sekmadienį, vasario 5-ąją, nepamirškite pasimėgauti cepelinais, mat būtent šią dieną tradiciškai bus švenčiama Pasaulio cepelinų diena. Nors naminių cepelinų pasigaminti nėra taip paprasta, žinant kelias gudrybes – juos paruošite be vargo. Be to, išleisite ir kur kas mažiau pinigų nei valgydami juos kavinėje. Porcija cepelinų mieste kainuoja apie 8 ir daugiau eurų, tuo tarpu namuose ją pasigaminsite vos už 1,4 euro. Tai, jog lietuviai namuose patys ruošia bulvinius patiekalus, patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, bulvės jau daug metų nesitraukia iš perkamiausių daržovių sąrašo viršūnės.
Nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2023-02-03
​​​​​​​Aitrieji pipirai dažniausiai asocijuojasi su sočiais patiekalais, kurie maloniai šildo gomurį. Tačiau kulinarijos pasaulyje šie pikantiški priedai vis dažniau tampa neatsiejamu ingredientu desertų gamyboje. Nuo ledų ir padažų iki karšto šokolado, vaisių bei pyragų – vos žiupsnelis aitriųjų arba juodųjų pipirų mėgstamiausią skanėstą gali pakelti į kitą lygį.
Nuotrauka
pelkes
vstt.lrv.lt nuotrauka
Įkelta:
2023-01-27
Artėjant vasario 2-ajai, kai minima Pasaulinė pelkių diena, Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba nori atkreipti visuomenės dėmesį į vertingų pelkių bei šlapmžemių apsaugą. Pelkių dienai saugomų teritorijų direkcijos organizuoja ir dedikuoja įvairius renginius, žygius, žaliąsias pamokas. Žygį organizuoja ir Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato lankytojų centras.
Nuotrauka
ZIEMA TAURAGE
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-01-20
Dėl naktį prasidėjusio ir vietomis vis dar besitęsiančio snygio, sudėtingos eismo sąlygos didžiojoje šalies dalyje. Pagrindinių kelių dangos Lietuvoje padengtos pažliugusio sniego sluoksniu, provėžotos ir slidžios.
Nuotrauka
mezgėja
Įkelta:
2023-01-08
​​​​​​​Šiltas jaukus pledas ar lovatiesė iš natūralios vilnos praverstų, ko gero, bet kuriuose namuose, tačiau numegzti jį, patikėkite – tikras iššūkis. Kas bent kiek išmano apie mezgimą, supras, kaip tai nelengva, kiek laiko, jėgų ir kantrybės tam reikia. Juk vien siūlų lovatiesei reikia kelių kilogramų, o vienoje mezginio eilėje būna apie 1000 akių. Sunkaus mezginio net virbalai dažnai neatlaiko, o ir rankos nuo jo paskausta. Numegzti tokią lovatiesę užtrunka mėnesį. Vis dėlto didžiules lovatieses ir pledus mezganti tauragiškė Adelė Jasienė įsitikinusi, kad megzti sunku tam, kas šio užsiėmimo nemėgsta, o jai tai tiesiog pomėgis, poilsis, malonumas.
Nuotrauka
gloria
Įkelta:
2023-01-08
Kaip manote, ar daug tauragiškių muzikos atlikėjų galėtų pasigirti koncertavę didžiausiose šalies arenose, kuriose telpa keli tūkstančiai žiūrovų? Manau, tokių kol kas neatsirastų. Kol kas… Tačiau jau šį šeštadienį tokių dainininkų turėsime iškart bent porą dešimčių.
Nuotrauka
Maisto produktai
Įkelta:
2023-01-07
Nauji metai – naujos tendencijos. Dinamiškas gyvenimo būdas, klimato kaita, užgriuvę nauji iššūkiai ir didėjantis vartotojų sąmoningumas neabejotinai daro didžiulę įtaką žmonių mitybos racionui. 2023-iaisiais pirkėjų įpročius formuos tiek noras maitintis sveikiau, tiek nostalgiški prisiminimai apie tėvų ar senelių ruoštą maistą, sako Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė ir įvardija 5 ryškiausias kulinarinį pasaulį formuosiančias tendencijas.
Nuotrauka
pagegiu baseinas
Pagėgių savivaldybės kultūros centro feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2023-01-04
Baseinas Pagėgių centre atidarytas dar pernai rugpjūtį, per jubiliejinį 715-ąjį miesto. Tiesa, tada atidarymo būta tik oficialaus. Šiandien jis pagaliau atvėrė duris lankytojams.
Nuotrauka
Naujas apžvalgos bokštas Pagramančio regioniniame parke
Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vizualizacija
Įkelta:
2023-01-03
Prie Pagramančio regioninio parko lankytojų centro, kur matosi dviejų upių – Akmenos ir Jūros – vingiai ir slėniai, kyla naujas objektas. Tai apžvalgos bokštas-regykla, nuo kurios atsivers nuostabaus kraštovaizdžio panorama, praneša Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba.
Nuotrauka
Kakava
Įkelta:
2023-01-01
​​​​​​​Bene populiariausias saldumynas pasaulyje – šokoladas – pavergė žmonių širdis pirmiausiai kaip kakavos gėrimas. Prieš keturis tūkstantmečius gyvavusi Majų civilizacija „kartųjį vandenį“ brangino kaip dievų gėrimą, o europiečiams jį pasaldinus ir sušvelninus pienu, iki šių dienų kakavą geriame, kad sušiltumėm ir praskaidrintumėm nuotaiką niūriomis dienomis. Maisto gamybos ekspertė dalinasi patarimais, kaip iš kakavos gauti daugiausiai malonumo ir naudos sveikatai.
Nuotrauka
kavines
Muzikos klubo „Rūsys“ nuotrauka
Įkelta:
2022-12-30
Įprasta, kad Kalėdos yra šeimos šventė, šiltai ir jaukiai ji pasitinkama namuose, artimųjų apsuptyje. O Naujieji metai – puiki proga pasipuošti, išeiti į viešumą, pašėlti draugų kompanijoje. Vis dėlto daugelis, matyt, pasitiks Naujuosius privačiuose vakarėliuose – panašu, kad šventinį Naujųjų metų vakarą rengia vos viena kita miesto viešojo maitinimo įstaiga.