Geriausias gėrimas nuotaikai ir sveikatai: prieskoninės kakavos receptai ir patarimai, kaip teisingai išvirti
Įkelta:
2023-01-01
Nuotrauka
Kakava
Aprašymas

Envato elements nuotrauka

Bene populiariausias saldumynas pasaulyje – šokoladas – pavergė žmonių širdis pirmiausiai kaip kakavos gėrimas. Prieš keturis tūkstantmečius gyvavusi Majų civilizacija „kartųjį vandenį“ brangino kaip dievų gėrimą, o europiečiams jį pasaldinus ir sušvelninus pienu, iki šių dienų kakavą geriame, kad sušiltumėm ir praskaidrintumėm nuotaiką niūriomis dienomis. Maisto gamybos ekspertė dalinasi patarimais, kaip iš kakavos gauti daugiausiai malonumo ir naudos sveikatai.

Kvapnūs tamsūs milteliai, be kurių neegzistuotų šokoladas, daugybė skaniausių šokoladinių kepinių bei šildantis ir raminantis gėrimas, gaunami iš kakavmedžių sėklų – pupelių, subręstančių didelėse ankštyse. Prinokus kakavmedžių vaisiams, pupelės fermentuojamos, džiovinamos, kepinamos, malamos, iš šios masės pašalinama didelė dalis natūralių riebalų, vadinamų kakavos sviestu. Taip gaunama kartoka pudra, šimtmečius plačiai naudojama kulinarijoje, o pastaruoju metu mitybos specialistų rekomenduojama kaip sveikatai naudingas pagardas kasdienėje mityboje. Kakava gali padėti sumažinti kraujospūdį, pagerinti kraujotaką, suaktyvinti smegenų veiklą, pakelti nuotaiką. Joje gausu geros savijautos junginių.

„Daugiausiai kakavos nuperkama būtent lapkričio mėnesį ir paklausa išlieka aukšta per visą žiemą. Matyt, tai galime sieti su žmonių poreikiu sušilti užgriuvus šaltajam metų laikotarpiui ir palaikyti gerą ūpą, kai dienos tampa trumpiausios metuose. Beje, grynos kakavos miltelių nuperkama apie trečdaliu daugiau nei saldintų tirpių ir netirpių kakavos gėrimų. Viena vertus, tokia kakava universalesnė, bet, įtakos turi ir globalios mitybos tendencijos, skatinančios mažinti suvartojimo cukraus kiekį ir rinktis kuo grynesnius produktus“, – sako Marius Tilmantas,  lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento direktorius.

Sveikatai naudinga gryna kakava

Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė, pažymi, kad naudos sveikatai iš kakavos gėrimo galima tikėtis, kai naudojame grynus kakavos miltelius be pridėto cukraus ir emulsiklių.

„Grynų kakavos miltelių sudėtyje galime rasti kakavos sviesto ir daugiau nieko. Būtent apie tokią kakavą kalba mitybos specialistai, rekomenduodami gamintis nuotaiką gerinantį gėrimą, gardinti glotnučius, košes ar sveikus saldumynus. Asortimente visada yra ir jau pasaldintos kakavos, dažnai joje būna ir kvapiklių bei sojų lecitino tarnaujančio kaip emulsiklis, kad gėrimas tolygiai susimaišytų su vandeniu ar pienu. Tokia patogesnė gerti kakava puikiai tinka greitam malonumui, o sveiką gėrimą geriausiai gamintis patiems“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Kaip gauti gėrimą be gumuliukų

Pasak „Maximos“ Maisto gamybos ekspertės, gaminant kakavos gėrimą žmones dažnai trikdo, jog miltelius sunku išmaišyti, kad jie nesušoktų į gumuliukus.

„Nesvarbu, ar kakavą gaminate su vandeniu, pienu ar augaliniu pienu – neberkite miltelių tiesiai į skystį. Pirmiausiai į indą dėkite kakavos miltelius, įpilkite šiek tiek skysčio ir gerai išmaišykite iki vientisos pastos. Tuomet pilkite dar vandens, vėl gerai išmaišykite. Natūralūs kakavos milteliai yra netirpūs, tad su skysčiu juos reikia sujungti palaipsniui“, – teigia B. Baratinskaitė.

Ji taip pat pataria kakavos miltelius persijoti per smulkų sietelį – šitaip tarp smulkių granulių patenka oro ir milteliai tolygiau susimaišo su skysčiu, nesiformuoja gumuliukai.

Kaip elgtis su pienu

Kakavos gėrimą galima gaminti su vandeniu, įprastu pienu arba augaliniu pienu. Pienas visuomet sušvelnina skonį, padeda išgauti malonesnę konsistenciją. Tačiau vėsdamas įprastas pienas paviršiuje suformuoja riebalų plėvelę dėl kurios daugeliui žmonių kakavos gėrimas kelia nemalonius jausmus.

„Šito galima išvengti pasirinkus liesą pieną. Jeigu vis dėlto kakavą gaminsite su riebesniu pienu, jį reikėtų užkaitinti iki maždaug 70 laipsnių ir sekti, kad jo temperatūra jokiu būdu neviršytų 80 laipsnių – nuimkit nuo kaitlentės, kai tik indo pakraščiuose ima formuotis smulkūs burbuliukai arba naudokite termometrą. Pieno riebalų plėvelei paviršiuje neleidžia formuotis ir puta, kurią galima išgauti naudojant kavos plakimo šluotelę. Dar viena gudrybė – pasaldinti pieną prieš jį kaitinant“, – pataria B. Baratinskaitė.

Augalinį pieną kakavai ji rekomenduoja kaitinti vandens vonelėje iki malonios gerti temperatūros.

„Tiesiog paimkite didesnį indą, įpilkite šiek tiek vandens ir jį užvirkite, tuomet į jį merkite mažesnį indą su pienu, kad šio dugnas nesileistų su didesnio indo dugnu. Šitaip augalinio pieno neperkaitinsite, išsaugosite jo naudingąsias savybes“, – sako maisto gamybos ekspertė ir dalinasi keliais kakavos gėrimo receptais.

Prieskoninė kakava šventinei nuotaikai

Reikės: puodelio migdolų pieno, kupino arbatinio šaukštelio grynos kakavos miltelių, ketvirčio šaukštelio cinamono, žiupsnelio druskos, žiupsnelio muskato riešuto miltelių, žiupsnelio kardamono miltelių, keli griežinėliai šviežio imbiero arba ketvirtis šaukštelio imbiero miltelių, šaukštelis nerafinuoto cukraus (cukranendrių, kokoso) arba pagal skonį natūralaus saldiklio.

Gaminame: sumaišykite kakavos miltelius su sausais prieskoniais, įpilkite šaukštą pieno ir gerai išmaišykite, kol gausite vientisos konsistencijos pastą. Ant mažos kaitros arba vandens vonelėje įkaitinkite pieną su cukrumi (arba saldikliu) ir imbiero griežinėliais – jokiu būdu neužvirkite. Į pieną sudėkite kakavos ir prieskonių pastą, gerai išmaišykite ir vis pamaišydami kaitinkite apie 5 minutes, kad susijungtų skoniai ir kvapai. Pilkite į mėgstamą puodelį ir mėgaukitės!

Energizuojanti čili kakava

Reikės: 0,5 l pieno, 2 šaukštų grynos kakavos, šaukšto kokosų aliejaus, pusės šviežio čili pipiro (galima pakeisti čili arba kajeno pipirų milteliais), pusės šaukštelio cinamono, natūralaus vanilės ekstrakto, šaukšto medaus (arba kitokio natūralaus saldiklio pagal skonį).

Gaminame: pipiro ankštį perpjaukite perpus ir išimkite sėklas. Sumaišykite kakavos miltelius su sausais prieskoniais, įpilkite kelis šaukštus pieno ir išmaišykite iki vientisos pastos, įpilkite kokosų aliejaus ir darkart gerai sumaišykite. Į pieną įdėkite pusę čili pipiro ankšties (nesmulkiną), vanilę ir medų (arba saldiklį) – kaitinkite ant labai silpnos kaitros, o pienui sušilus, sudėkite kakavos, aliejaus ir prieskonių pastą. Viską kaitinkite apie 10 minučių vis pamaišydami ir paragaudami – neužvirkite. Jeigu jaučiate, kad aitrumo pakanka, pipirą išimkite anksčiau. Prieš gerdami kakavą gerai išmaišykite – galite naudoti elektrinį plakiklį. Šį kakavos gėrimą galima gerti ir karštą, ir šaltą.

„Teigiama, kad originalų šokolado gėrimą majai gamindavo su vandeniu, nesaldintą, gardindavo aitriaisiais pipirais ir kitais prieskoniais, o gerdavo šaltą – prieš tai kurį laiką pilstydavo iš vieno indo į kitą, kol susidarydavo standi puta. Jeigu norėsite išbandyti tokį variantą, turėkite omenyje, kad naudojant sugrūstas kakavos pupeles, jose gausu kakavos sviesto, kurio kakavos milteliuose nėra arba yra mažai. Todėl, naudojant kakavos miltelius, patartina receptą papildyti trupučiu kakavos sviesto arba kokosų sviestu“, – teigia maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.

 

Nuotrauka
muziejus
„ArtVilnius’22“ archyvo nuotrauka 
Įkelta:
2023-05-28
Šiemet Tauragei tapus Lietuvos kultūros sostine kultūros įstaigos siekia pritraukti daugiau žinomų menininkų ir supažindinti tauragiškius su įvairiais profesionalaus meno žanrais. Šįkart tauragiškių dėmesiui – garsios performanso profesionalės Monikos Dirsytės su operos soliste Agne Sabulyte sukurtas „Ašies kodas“, priversiantis susimąstyti apie savo ir šiuolaikinio pasaulio santykį.
Nuotrauka
viesvile
Įkelta:
2023-05-27
Karšuvos žemumos to paties pavadinimo girioje plytintis rezervatas įsteigtas prieš 32 metus siekiant išsaugoti gamtiniu požiūriu ypač vertingą natūralią Viešvilės upės baseino ekosistemą su Artosios, Gličio pelkynais ir juos supančiais Karšuvos girios miškais. Rezervato kontrolei įrengtos kameros fiksuoja ir gyvūnus, o jų gyvenimas – be galo įdomus. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-05-22
Pernai tarp dalyvaujamojo biudžeto projektų daugiausiai tauragiškių balsų pelnė projektas „Mobilus multifunkcinis laisvalaikio ir pramogų objektas Tauragės pilies kiemelyje“. Šis projektas priskiriamas didelės vertės projektų kategorijai. Tai reiškia, kad bendra projekto įgyvendinimo vertė negali viršyti 60 tūkst. eurų, o projektas įgyvendinamas per dvejus metus. Šio objekto sumontavimui paskelbtas viešasis pirkimas. Jei jis pavyks, moderni scena pilies kiemelyje turėtų būti įrengta iki rugsėjo pabaigos. 
Nuotrauka
nuotrauka
Raimondos Alysienės nuotrauka
Įkelta:
2023-05-20
Šiandien, gegužės 20-ąją, į Tauragę sugrįžta jau 17-oji Gatvės muzikos diena. Muzikos garsais užsipildys įvairios miesto erdvės. O kur muzika, ten ir šypsenos, gera nuotaika, tad mėgaukimės gražia diena ir skleiskime teigiamas emocijas aplinkiniams.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-05-13
Neblėstantį kepimo ant žarijų populiarumą lemia proceso paprastumas – tai daugiau malonumas nei ruoša. Tačiau rengiantis grilio vakarėliui su svečiais, kartais sunku apskaičiuoti, kiek ir kokios mėsos reikės – kad ir svečiai neliktų alkani, ir nešvaistytumėte pinigų išmesdami nesuvalgytą maistą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad populiariausi lietuvių mėsos pasirinkimai visus metus yra kiauliena ir vištiena, tačiau įsibėgėjus pavasariui ryškėja naujų tendencijų.
Nuotrauka
biuras
VSB nuotrauka
Įkelta:
2023-05-04
Sakoma, kad laimė – kaip sveikata: jeigu jos nepastebi, vadinasi, ji yra. Paskutinįjį balandžio savaitgalį net 33 tauragiškiai praleido Tauragės visuomenės sveikatos biuro organizuotoje antrojoje sveikatinimo stovykloje. Tikslas – stiprinti širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto rizikos grupės asmenų sveikatą, suteikti žinių ir formuoti sveikatai palankius įgūdžius, keisti elgseną ir ugdyti asmeninę atsakomybę už savo sveikatą. Džiaugiamės, kad vos tik paskelbus registraciją mūsų antrąjį kartą rengiama suaugusiųjų stovykla sulaukė didžiulio susidomėjimo. Aktyvus tauragiškių noras bent trumpam atitrūkti nuo rutinos, darbų bei skirti kokybiško laiko sau tikrai žavi.
Nuotrauka
nuotrauka
B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos nuotrauka
Įkelta:
2023-04-29
Trečiadienį startavo projektas „Skaitau geriausiam draugui“, kurio metu įvairaus amžiaus tauragiškiai kviečiami į kūrybines dirbtuves „Veltos vilnų istorijos“. Pirmasis ciklo renginys vyko B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje, o susirinko į jį ,,Šaltinio“ progimnazijos 1a klasės mokiniai. 
Nuotrauka
dz
Linos Buchlickajos-Lauciuvienės nuotrauka
Įkelta:
2023-04-10
Balandžio 1-ją Tauragės kultūros rūmai skambėjo improvizacijos garsais. Tauragės kultūros centro jaunimo džiazo orkestro jaunuosius muzikantus į meistriškumo pamoką pakvietė Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijos dėstytojas, saksofonistas, džiazo virtuozas Laimonas Urbikas. Ši pamoka – Tauragės džiazo festivalio dovana jauniesiems Tauragės muzikantams.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-04-03
Didžiausių pirkėjų srautų iš mūsų šalies pernai sulaukė Kinijos, Lenkijos ir Vokietijos elektroninės prekybos platformos. Fiksuojama, kad beveik pusė užsienio internetinėse parduotuvėse apsiperkančių lietuvių 2022 m. vidutiniškai išleido mažiau nei 25 eurus. Tokius skaičius rodo Tarptautinės pašto korporacijos 39 pasaulio šalyse atlikta e.prekybos klientų apklausa. Ja tirta ne savo šalies internetinėse parduotuvėse apsiperkančių gyventojų elgsena ir įpročiai.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-04-02
​​​​​​​Marginti kiaušiniai ir majonezas – tikriausiai tai du dalykai, be kurių neįsivaizduojamas Velykų stalas. Ir nors majonezo parduotuvėse galima rasti pačių įvairiausių rūšių – verta išbandyti naminį.  Jam pasigaminti prireiks vos trijų pagrindinių ingredientų: kiaušinio trynių, aliejaus ir prieskonių, o jį ruošiant užtruksite vos kelias minutes ir, netgi, sutaupysite. Parduotuvėse vidutinė majonezo kaina už litrą yra maždaug 9–10 eurų, tuo tarpu namuose tokį kiekį galima pasigaminti ir už mažiau nei 6 eurus.
Nuotrauka
nuotrauka
Tauragės ligoninės feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2023-03-31
Artėja Šv. Velykos – viena gražiausių, spalvingiausių, jaukiausių bei šilčiausių švenčių visomis prasmėmis. Jau metas joms ruoštis ir pradėti galvoti apie tai, kaip šiai šventei papuošti namų ar darbo aplinką. Gražiomis ir kūrybingomis papuošimų idėjomis dalijasi Tauragės ligoninė.
Nuotrauka
kartu parko treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-03-30
Gyventojų pamėgtame Kartų parke dar vienas traukos objektas – nauji lauko treniruokliai. Prie Zumpės tvenkinio esančioje aikštelėje pastatyti 8 treniruokliai, skirti skirtingoms kūno dalims treniruoti.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2023-03-26
Grikiai – greitai paruošiamos, o svarbiausia – sveikatai ypač naudingos kruopos. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, grikiuose gausu geležies ir kitų žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų bei vitaminų, todėl juos drąsiai galima valgyti kasdien, rašoma prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2023-03-25
Baltasis gandras, dar vadinamas busilu, starkumi, gužu, gužučiu, bacionu – Lietuvos nacionalinis paukštis. Jis nuo seno laikomas šventu paukščiu, mitiniu pirmtaku, globėju, kilusiu iš žmogaus, kuris neša laimę, gerovę, teisingumą (dangaus antspaudo saugotojas). Jis galįs žmonių ligas paimti, nulakinti į neįžengiamas pelkes ir ten palikti. Todėl gandras yra mieliausias sodybos kaimynas, atnešantis laimę tiems namams, šalia kurių apsigyveno, o dievdirbių kūryboje tarp šventųjų garbingą vietą užimdavo ir gandro statulėlės. Lietuvos ornitologų draugija (LOD), tęsdama ilgametes tradicijas, LOD metinio susirinkimo dalyvių sprendimu 2023 metų paukščiu pasirinko baltąjį gandrą (Ciconia ciconia).
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-03-25
Ryškiaspalvis maistas greičiau prikausto dėmesį ir tarsi savaime sužadina apetitą. Skirtingų spalvų produktai reikalingi ne tik vizualiniam pasitenkinimui, bet ir organizmui. Kaip pastebi dietistė Vaida Kurpienė, kiekviena spalva, kuria pasižymi maistas, yra ne tik gamtos dovana, bet ir nauda sveikatai. Tinkamai pasirinkus spalvotus produktus, galime nesunkiai malšinti alkį, apsaugoti ląsteles, rūpintis sveika oda bei kitais teigiamais organizmo pokyčiais.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2023-02-15
​​​​​​​Trečiadienio vakarą Skaudvilės kultūros namai šurmuliavo – skaudviliškiai gausiai susirinko į koncertą, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo dienai paminėti.
Nuotrauka
tulpes
Asociatyvi nuotrauka
Įkelta:
2023-02-14
Vasario 14-oji – diena, kuomet mylimieji vienas kitą stebina įvairiosiomis dovanomis ir mielomis staigmenomis. Viena populiariausių – gėlės. Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, jų pardavimai šios šventės metu išauga net 25 kartus. Tiesa, tam, kad dovanų gautos gėlės džiugintų kuo ilgesnį laiką, svarbu žinoti kelias jų priežiūros taisykles.
Nuotrauka
PIRSLYBOS
Asociatyvi pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2023-02-10
Radus ypatingą žmogų reikia ypatingos vietos jam tai prisipažinti. O juk, sakoma, santykius geriausia išbandyti kelionėse. Tad lemtingam pasimatymui – TOP vietos visoje Lietuvoje įsimintinoms romantiškoms akimirkoms dviese ar net sužadėtuvėms. Atraskite mūsų šalyje stulbinančio grožio oazes, labiausiai tinkančias pradėti sekti pasaką „ir tada jie ilgai ir laimingai gyveno“.
Nuotrauka
medziokles sezonas
Raimondos Alysienės nuotrauka
Įkelta:
2023-02-07
Galbūt šiandien miesto gatvėse matėte oranžiniais kombinezonais vilkinčius bėglius? Nenustebkite – Tauragėje šiandien filmuojamas gaudynių šou „Medžioklės sezonas“, apimantis visą šalį. Bėgliais šįkart tapo tauragiškis lenktynininkas Rokas Baciuška, neseniai Dakare pelnęs antrąją vietą,  ir „TikTok“ žvaigždė bei renginių organizatorė Goda Kujavskytė, daugeliui žinoma Godos Problemos vardu.