Aštrūs kepiniai: kaip tradicinių desertų skonius paįvairinti pikantiškais ingredientais?
Įkelta:
2023-02-03
Nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
Aprašymas

Asociatyvi nuotrauka

Aitrieji pipirai dažniausiai asocijuojasi su sočiais patiekalais, kurie maloniai šildo gomurį. Tačiau kulinarijos pasaulyje šie pikantiški priedai vis dažniau tampa neatsiejamu ingredientu desertų gamyboje. Nuo ledų ir padažų iki karšto šokolado, vaisių bei pyragų – vos žiupsnelis aitriųjų arba juodųjų pipirų mėgstamiausią skanėstą gali pakelti į kitą lygį.

„Aitriosios paprikos į parduotuvių lentynas atkeliauja įvairiomis formomis: nuo klasikinių maltų iki šviežių pipirų, aštrių pastų ar aliejų. Asortimente turime beveik 10 skirtingų rūšių šviežių aitriųjų pipirų, tačiau pirkėjų mėgstamiausios klasikinės raudonosios aitriosios paprikos. Nors pirkėjai dažnai galvoja, kad paprikos aitrumą išduoda ryški spalva, iš tiesų tai yra dydis. Kuo mažesni pipirai – tuo intensyvesniu skoniu jie pasižymi”, – sako „Maximos” Pirkimų departamento vadovas Marius Tilmantas.

Pipirai – atsvara saldumui

Virtuvės šefai diktuoja kulinarijos tendencijas įgyvendindami netradicinius derinimo sprendimus – šokoladas čili troškinyje, aštrūs karamelizuoti kepsniai ir kitos įdomybės. Desertų gamyboje vis dažniau cinamoną, kardamoną ir imbierą keičia arba papildo baltieji ir juodieji pipirai bei įvairių rūšių aitriosios paprikos.

Pasak „Maximos“ Maisto gamybos ekspertės Brigitos Baratinskaitės, pikantiški skoniai desertuose suteikia kartais taip trūkstamą atsvarą saldumui: „Nors pipirų naudojimas gaminant saldžius patiekalus gali atrodyti gana keistai, tokio pobūdžio skanėstai pasižymi itin subalansuotu skoniu. Juk kadaise druska ir karamelė atrodė nesuderinamai, tačiau šiandien tai yra klasikinis derinys“.

Skaičiuojama, kad visame pasaulyje auginama apie 50 tūkst. skirtingų pipirų rūšių. „Maximos“ Maisto gamybos ekspertė atkreipia dėmesį, kad kai kurios rūšys gali būti per daug intensyvios, tad patariama pradėti eksperimentuoti pasirenkant silpnesnio aštrumo pipirus. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad aštriausios šviežio pipiro dalys yra viršūnėlė ir sėklos, todėl jų desertų gamyboje patariama nenaudoti.

Pipirai išsiskiria ne tik savo išvaizda, skoniu, bet ir gamyboje atsiskleidžiančiomis skonių natomis, jų panaudojimo spektras – labai platus.

„Klasika tapę juodieji pipirai virs puikia atsvara vaisiams, kurie turi daug saldumo. Jeigu bijote juos naudoti kepiniams ar ledams, pabandykite užberti žiupsnelį pipirų ant vaisių ir įsitikinkite, ar ši kombinacija jums patinka. Baltieji pipirai gamyboje skirtingai apdorojami, tad ir jų skonis yra šiek tiek kitoks. Jie pasižymi ne tokiu dideliu intensyviu ir kiek salstelėjusiu poskoniu, todėl puikiai dera su kitais intensyvesniais prieskoniais kaip cinamonas, gvazdikėliai ar imbieras. Aštraus skonio pipirai, tokie kaip kajenas, sustiprina šokolado ir karamelės skonį”, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Naudojant pipirus desertų gamyboje, B. Baratinskaitė siūlo pradėti nuo mažo žiupsnelio arba gabalėlio ir vėliau didinti kiekį pagal poreikį. Ketvirtadalis arbatinio šaukštelio aitriųjų pipirų gali paryškinti kitus gamyboje naudojamus ingredientus bei subalansuoti saldumą. Ekspertė dalijasi trimis paprastais receptais, kurie maloniai nustebins saldumynų mėgėjus.

Pikantiškas šokoladinis braunis

Reikės: 200 g juodo šokolado, 100 g sviesto, 200 g cukraus, 4 kiaušinių, arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto, 2 šaukštų kakavos miltelių, žiupsnelio susmulkintų raudonųjų aitriųjų pipirų dribsnių, žiupsnelio šaukštelio maltų kajeno pipirų, 130 g miltų, žiupsnelio druskos.

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Ištirpinkite šokoladą ir sviestą nedideliame puode ir išmaišykite iki vientisos masės. Šokoladą atidėkite į šalį, kad atvėstų iki kambario temperatūros. Nedideliame dubenyje sumaišykite miltus ir druską, o kitame dubenyje suplakite kiaušinius ir cukrų. Į plakinį suberkite kakavos miltelius, kajeno pipirus ir susmulkintas aitriąsias paprikas, išplakite iki vientisos masės. Berkite miltus su druska ir galiausiai atvėsusį šokolado mišinį. Kepkite maždaug 35 minutes.

„Šis šokoladinio braunio receptas atkeliavo iš Meksikos, kurioje aitriuosius pipirus derinti su juoduoju šokoladu yra gana įprasta. Tokiu pačiu principu galite pipirais pagardinti karštą šokoladą, bet kokį šokoladinį pyragą ar šokoladinį kremą torto aptepimui“, – pataria „Maxima“ ekspertė.

Aštrūs sausainiai su zefyrais

Reikės: 220 g rudojo cukraus, 2 kiaušinių, 100 g sviesto, 200 g juodo šokolado, 125 g miltų, arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, šaukšto cinamono, arbatinio šaukštelio druskos, arbatinio šaukštelio aitriųjų pipirų, žiupsnelio smulkintų kajeno pipirų, 85 g šokolado drožlių, 12 didelių zefyrų.

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Išplakite rudąjį cukrų ir kiaušinius. Ištirpinkite šokoladą bei sviestą ir leiskite atvėsti. Atvėsusį šokoladą maišykite į kiaušinių ir cukraus mišinį. Sudėkite visus sausus ingredientus, aitriuosius pipirus ir gerai išmaišykite. Sudėkite šokolado drožles ir ant kepimo skardos suformuokite 12 sausainių. Kepkite 13 minučių ir ant kiekvieno sausainio uždėkite ranka suspaustą zefyrą ir apkepkite dar 30 sekundžių.

„Jeigu nemėgstate zefyrų, galite jų tiesiog nedėti arba pakeisti liofilizuotomis avietėmis, kurios suteiks sausainiams šiek tiek daugiau traškumo ir rūgštumo. Zefyras šiuose sausainiuose subalansuoja intensyvias pipirų ir juodojo šokolado natas, bei suteikia kreminę tekstūrą“, – papildo B. Baratinskaitė.

Keptas ananasas su juodaisiais pipirais

Reikės: didelio ananaso, 2 žaliųjų citrinų žievelės ir sulčių, puodelio graikiško jogurto, šaukšto stambiai maltų juodųjų pipirų, pusės puodelio medaus, šaukšto ryžių acto, žiupsnelio druskos.

Gaminame: ananasą nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir išpjaukite šerdį. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių arba kol gražiai apskrus. Tuo metu sumaišykite  tarkuotą žaliųjų citrinų žievelę ir sultis kartu su graikišku jogurtu ir pagardinkite žiupsneliu druskos. Vėliau paruoškite pipirų ir medaus sirupą. Į nedidelį puodą supilkite medų, ryžių actą ir stambiai maltus juoduosius pipirus. Kaitinkite ant silpnos ugnies, retkarčiais pamaišant, kol padažas sutirštės ir sušils. Norėdami patiekti, lėkštes ištepkite žaliųjų citrinų jogurtu ir apdėliokite ananasais bri pagardinkite pipirų medumi. Skanaus!

Nuotrauka
geles
Įkelta:
2024-02-25
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai jau yra metas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad atšilus orams balkoną ar terasą papuoštų žydinčios gėlės. Kad daržininkai ir gėlininkai jau bruzda, rodo ir vasarį staigiai pradėję kilti įvairių sėklų pardavimai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Nuotrauka
eurovizija
Įkelta:
2024-02-17
Artėjant Lietuvos nacionalinės „Eurovizijos" atrankos finalui, pretendentus atstovauti mūsų šaliai atidžiai seka ne tik gerbėjai Lietuvoje, bet ir apie didįjį dainų konkursą rašantys užsienio žurnalistai. Konkurso naujienų ir apžvalgų portalo Eurodiena.lt komanda tradiciškai susisiekė su aštuoniais skirtingų šalių portalų atstovais ir paprašė įvertinti šių metų Lietuvos finalininkų dainas. Dauguma jų sutarė, kad labiausiai pagauli buvo ir didžiausius šansus išplėšti gerą rezultatą turi viena šeštadienį skambėsianti daina.
Nuotrauka
atostogos
Įkelta:
2024-02-06
Šeimą suartina bendros kelionės, kai atitrūkstama nuo kasdienės rutinos ir rūpesčių. Atostogų metu galima kokybiškai praleisti laiką visiems kartu, pasimėgauti vienas kito draugija, kurti neužmirštamus prisiminimus. Kelionių organizatorių ir psichologų teigimu, tokios išvykos – nepamainoma investicija į gerus tarpusavio santykius.
Nuotrauka
TELEFONAS
Įkelta:
2024-02-05
Prastą ryšio kokybę gali lemti visai ne ryšio tinklas, bet ir netinkamai nustatyti išmaniojo telefono parametrai ar įrenginio amžius. Daugelis žmonių net neįtaria, kad išmaniuosiuose telefonuose rankiniu būdu įjungus 4G arba 5G ryšį, ženkliai pagerės ryšio kokybė. Ekspertas ramina, jog gerą ryšio gavimą galima pasiekti vos keliais paprastais žingsniais, atsižvelgiant į turimo įrenginio parametrus.
Nuotrauka
zagareliai
Įkelta:
2024-02-05
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradiciškai tuo metu buvo gaminami kuo riebesni patiekalai – tiek saldumynai, tiek riebūs mėsos patiekalai. Lietuvoje ypač populiarūs buvo blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Kaimyninėje Lenkijoje buvo smaguriaujama vadinamomis pončkomis, pampuškomis ir kropeliais. Dar vienas puikus Užgavėnių gardėsis – žagarėliai. 
Nuotrauka
adventur
Įkelta:
2024-01-29
Tarptautinės turizmo parodos „Adventur 2024“ atidarymo ceremonijos metu Vilniuje paskelbti „Turizmo sėkmingiausieji 2023“. „Turizmo oskarais“ vadinami apdovanojimai įteikti dešimčiai ryškiausių turizmo projektų, ambasadorių, inovacijų, vietovių, paslaugų teikėjų. VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra, taip pagerbė turizmo bendruomenę už nuveiktus darbus ir pasiektus proveržius.
Nuotrauka
spektaklis
Įkelta:
2024-01-18
Naujas edukacinis spektaklis vaikams „Didžioji teleportacija: gaudynės Marse“ jau 2024-iųjų sausio mėnesį pakvies mažuosius žiūrovus geriau pažinti mus supančią visatą ir dangaus kūnus. Šou vaikams atvyksta į Tauragės kultūros centrą jau kitą savaitę – Sausio 27 dieną.
Nuotrauka
kuras
Įkelta:
2023-12-21
Taupus vairavimas naudingas ne tik jūsų piniginei, bet ir aplinkai. Šiais laikais, kai degalų kainos auga ir didėja aplinkosauginis sąmoningumas, verta išmokti vairuoti efektyviau. Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip pradedantieji vairuotojai gali perimti ekonomiško vairavimo įpročius, ir aptariamos teigiamos tokios praktikos pasekmės.
Nuotrauka
ispejimas
Ekrano kopija
Įkelta:
2023-11-22
Popiet į mobiliuosius telefonus pradėjo plūsti perspėjimai apie prognozuojamas sudėtingas orų sąlygas. Ketvirtadieniui orų prognozės rodo smarkų vėją, kritulius, plikledį.
Nuotrauka
auto
Įkelta:
2023-10-30
Artėjant šaltiems žiemos vakarams labai svarbu užtikrinti, kad jūsų automobilis būtų pasirengęs įveikti su šiuo metų laiku kylančius iššūkius. Nuo apledėjusių kelių iki žvarbių rytų - pasiruošimas gali būti labai svarbus, kad būtumėte saugūs kelyje ir jūsų transporto priemonė veiktų sklandžiai. Toliau pateiksime keletą svarbiausių patarimų, kaip paruošti automobilį žiemai.
Nuotrauka
Įkelta:
2023-10-25
Telšių, Panevėžio ir Šiaulių apskrityse valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia drėgnos, Lietuvos dalyje daugiausia sausos, tik vietomis yra drėgnų kelių ruožų. Kaip informuoja eismoinfo.lt, šalyje be kritulių. Oro temperatūra nuo 4 iki 8 laipsnių šilumos.
Nuotrauka
darželis
L.-d. „Ąžuoliukas“ nuotrauka
Įkelta:
2023-10-21
Nuvilnijo, nušurmuliavo ir nuklegėjo, lydima linksmo vaikų juoko ir susižavėjimo bei tėvelių aktyvaus dalyvavimo ir įsitraukimo gerumo akcija „Gera dalintis“. Tai jau antroji lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“ organizuota gerumo iniciatyva, kurioje dalyvauti šeimas pakvietė įstaigos direktorė Viktorija, Šeimos klubas ir socialinė pedagogė metodininkė Edita. 
Nuotrauka
orams gamta.jpg
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2023-10-19
Lietuvoje valstybinės reikšmės kelių dangos daugiausia sausos, tik vietomis yra šlapių kelių ruožų, pranešama puslapyje eismoinfo.lt
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-10-08
Spalis – tai mėnuo, kai stalai lūžta nuo sezoninių vaisių ir daržovių, praturtinančių kasdienį racioną intensyviais bei maloniais skoniais. Žinant, kokių gėrybių derlius šį mėnesį yra pačiame įkarštyje, galima mėgautis didžiausia jų nauda organizmui. Ir ne tik – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, atkreipia dėmesį, kad sezoninės daržovės yra garantuotas būdas sumažinti savo išlaidas. 
Nuotrauka
vegetarai
Įkelta:
2023-10-01
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Nuotrauka
evo
„EVO renginiai“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-09-30
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-09-03
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Nuotrauka
treniruokliai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-31
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2023-08-27
​​​​​​​Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.