Jaunuosius tauragiškius improvizuoti mokė džiazo virtuozas
Balandžio 1-ją Tauragės kultūros rūmai skambėjo improvizacijos garsais. Tauragės kultūros centro jaunimo džiazo orkestro jaunuosius muzikantus į meistriškumo pamoką pakvietė Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijos dėstytojas, saksofonistas, džiazo virtuozas Laimonas Urbikas. Ši pamoka – Tauragės džiazo festivalio dovana jauniesiems Tauragės muzikantams.
Kaip pasakojo jaunimo džiazo orkestro vadovas Tomas Altaravičius, tokios pamokos padeda pajusti vidinę laisvę, ištrūkti iš vidinių rėmų:
– Patikėkit, net suaugusiems profesionaliems muzikantams improvizuoti ne visada pavyksta, net rankos nusvyra, kai reikia atsipalaiduoti ir groti tai, kas nėra užrašyta natomis, o ką jau kalbėti apie vaikus, kurie dar tik mokosi.
Pas jaunuosius muzikantus viešėjęs pedagogas muzikantams, pasakojo apie improvizaciją, kaip konstruojamos dermės, dalijosi patirtimi ir mokė gyventi muzikoje, suvokti, kokie džiaze svarbūs jausmai, žinios ir, be abejo, technika.
– Esame dėkingi Tauragės džiazo festivalio rengėjams, kurie jau antrus metus mums organizuoja tokias meistriškumo pamokas. Jaunieji muzikantai, jų mokytojai sužavėti ir viliasi, kad ši draugystė bei pamokos tęsis, – sakė Tomas Altaravičius.
– Tarptautinio Tauragės džiazo muzikos festivalio organizatoriai yra Lietuvos ir pasaulio kultūros dalis, o festivalis – tai ne tik koncertai. Esame daugialypis muzikos ir meno projektas, su meistriškumo ir netradicinėmis pamokomis moksleiviams, fotografija, susitikimais. Festivalio rėmuose organizuojamos meistriškumo pamokos jauniesiems mūsų krašto atlikėjams – tik maža dalis veiklų, kuriomis galime motyvuoti jaunuosius krašto talentus. Džiaugiamės, kad mūsų iniciatyvas jaunieji tauragiškiai priima noriai, – teigė festivalio organizatorius Valdas Latoža.
Lietuvių suvartojamas mėsos kiekis kiekvienais metais auga ir šiuo metu yra tris kartus didesnis negu rekomenduojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Tai atitinka pasaulyje pastebimą tendenciją, kuri rodo augantį ekonomiškai stiprėjančių šalių gyvūninių produktų suvartojimą. Tuo pačiu metu šalyje vis garsiau girdimas ir augalinės mitybos entuziastų balsas, raginantis mažinti mėsos suvartojimą, o lentynos bei viešojo maitinimo įstaigų meniu pildosi veganiškomis mėsos ar pieno produktų ir patiekalų alternatyvomis. Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena – proga pasidomėti, kokia yra mėsos vartojimo žala ir kaip kiekvienas gali ją sušvelninti.
Tauragėje galime pasidžiaugti versliais žmonėmis ir tuo, kad jų tik daugėja. Dar liepos mėnesį subrandinusios mintį tauragiškės Agnė Šeputienė ir Evelina Preimonienė ėmėsi veiklos. Mažylius auginančios moterys rado laiko savo svajonių veiklai – organizuoti bei koordinuoti šventes. Praėjusį sekmadienį jos jau kvietė tauragiškes moteris į pirmąjį, tačiau tikrai ne paskutinį savo renginį „Tos vietinės“.
Nors dalis „pasikausčiusių“ grybautojų vis dar drąsiai orientuojasi pagal medžių žieves bei saulės poziciją danguje, retas į mišką išeina be telefono. Jei bent kelis kartus teko ieškoti grybų, diskusija „telefonas miške – pražudys ar išgelbės?“ turėtų būti girdėta. Visgi, yra kelios pagrindinės taisyklės, galinčios padėti nepasiklysti tarp medžių bei išvengti senovinių ženklinimo būdų, o pasiklydus miške – kaip elgtis, kad būtų lengviau jus rasti.
Moliūgai Lietuvoje jau taip išpopuliarėję, kad siejami toli gražu ne tik su Helovinu. Vos pasirodęs jų derlius dar vasaros pabaigoje drąsiai skinasi kelią į naminius troškinius, blynus, garnyrus, karius ir net desertus. Būdų juos panaudoti – aibė, kaip ir jų rūšių. Kaip nepasimesti jau pasirodžiusioje jų gausybėje ir ką iš jų ruošti, pataria prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Birželio 29-ąją Tauragės miesto maudyklos paplūdimyje, Kranto gatvėje, pastatyti 4 profesionalūs lauko treniruokliai. Tai kiek kitokie nei tauragiškiams jau įprasti viešosiose miesto erdvėse įrengti treniruokliai. Jie tokie pat efektyvūs kaip ir stovintys profesionaliuose sporto klubuose, jų svoriai reguliuojami. Treniruokliai skirti pečių, krūtinės, nugaros, rankų ir kojų raumenims lavinti.
Karas net tik perbraižo valstybių teritorijų sienas, bet ir tragiškai išskiria šeimas, o trauminės patirtys palieka randus ateities kartoms. Rusijos sukelto karo Ukrainoje akivaizdoje kaip niekad tampa aktualu kalbėti apie jautriausios visuomenės grupės – vaikų patirtis ir išgyvenimus. Tauragės krašto muziejus „Santaka“ ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Rūta Matimaitytė pristato bendrą projektą „Vaikas karo akivaizdoje: istorija, atmintis ir patirtys“. Projekto veiklos ir renginiai – simbolinė dovana tauragiškiams ir Tauragei, šių metų Lietuvos kultūros sostinei.
Pirkti maistą, avalynę, drabužius, dovanas ar buitinę techniką ne fizinėje, o elektroninėje parduotuvėje – įprastas dalykas dešimtims tūkstančių lietuvių. Jos leidžia sutaupyti daugybę laiko ir gerokai palengvina kasdienybę kiekvienam iš mūsų. Tačiau kuri elektroninė parduotuvė yra ta vienintelė, kuri sukelia daugiausiai simpatijų ir klientų lojalumo bei gali būti pavadinta Lietuvos mylimiausiąja? Tą jau greitu metu padės išsiaiškinti šiandien startuojantys Mylimiausios Lietuvos elektroninės parduotuvės rinkimai.
Paskutinis vasaros savaitgalis – proga pasidžiaugti atostogų prisiminimais ir pasilepinti gardumynais. Šiltas, nuodėmingai skanus desertas padės nuvyti šalin mintis apie darbus ir mokslus. „Iki“ konditeris Thierry Lauvray siūlo tris variantus, kuriems nereikės nei brangių ingredientų, nei specialių įgūdžių – pagaminti galės kiekvienas, nepriklausomai nuo sugebėjimų ar piniginės dydžio.
Ateinančiomis dienomis karšti orai nesitrauks, o į vakarinius rajonus vėl sugrįš. Tai jau galima laikyti tikra karščio banga. Neatmestina, kad dar pasitaikys ir karščio rekordų, skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.
Vasariška šiluma dar neplanuoja pasitraukti iš šalies.
Kelionės yra nepakartojama galimybė pabėgti nuo kasdienės rutinos, atrasti naujų vietų grožį ir praturtinti savo gyvenimą įsimintinomis akimirkomis. Norint kad kelionė būtų sėkminga, svarbu tinkamai pasiruošti ir pasirinkti tinkamus atributus. Vienas jų – lagaminas.
Tatuiruočių meistrės Monika Norbutaitė ir Laura Jockė – geriausios draugės nuo gimnazijos laikų. Tai, kad po kelių metų užsienyje – viena gyveno Norvegijoje, kita – Airijoje, jų keliai susiėjo, abi laiko tikra sėkme. Neseniai merginos kartu atidarė tatuiruočių saloną „Tattoo Time“ – visai šalia redakcijos. Na, kaip galėjome jų nepakalbinti? Juo labiau, kad tatuituotės pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo.
Braškės ir šokoladas, mocarela ir pomidoras, riešutinis sviestas ir džemas – kai kurie maisto deriniai jau yra virtę legendiniais. Dar prieš porą dešimtmečių tikriausiai ne vienas būtų ir įtariai žiūrėjęs į arbūzo, fetos ir mėtų kombinaciją, tačiau dabar šios salotos vasarą karaliauja ir ant lietuvių stalų. Kokie dar deriniai galėtų virsti kultiniais? Prekybos tinklas „Iki“ dalijasi 3 nebrangiomis idėjomis, kurie taps naujais gastronominiais atradimais.
Po vėsesnių dienų temperatūros stulpeliai jau palengva kopia aukštyn, o Žolinės ilgąjį savaitgalį sinoptikai prognozuoja ypač karštą. Neabejotinai dauguma norės atsigaivinti vėsiais ledais – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad karštomis dienomis jų pardavimai šauna aukštyn. Ledus galite nesunkiai pasigaminti ir namuose: tereikės dviejų pigių produktų ir... tarkos.
Kartų parke, Zumpės tvenkinyje, įrengtas fontanas tauragiškius purslais ir spalvomis turėtų džiuginti kasdien, taip nėra – savo nusivylimu pasidalijo į redakciją užsukusi tauragiškė.
Toli gražu ne visi svajoja apie tingų poilsį prie jūros – kai kuriems kur kas maloniau, o ir prasmingiau atrodo keliauti. Ir ne lėktuvu, autobusu ar automobiliu, o dviračiu, valtimi ar net pėsčiomis. Taip ne tik išbandai save, daugiau pamatai, bet ir pajunti tikrą kelionių skonį, įsitikinę Raminta ir Linas Anuliai, neseniai dviračiais apkeliavę Baltijos šalis. Ir tai nebuvo daugiausia ištvermės pareikalavęs žygis – pasak Ramintos, pėsčiomis nukeliauti iš Skaudvilės į Zarasus buvo kur kas sunkiau.
Gaminate salotas iš šviežių ir traškių salotų lapų? O gal sočiai vakarienei pasirinkote lengvą variantą – salotas su grilinta vištiena? Galbūt ieškote, kuo pagardinti keptas šviežias bulves? Arba ką užtepti ant sumuštinio? Visiems šiems variantams idealiai tiks nebrangus naminis bazilikų padažas, tiesiog kvepiantis vasara. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vasarą įvairūs žalumynai ir prieskoninės žolelės yra tikras hitas – pirkėjai juos naudoja tiek patiekalų gardinimui, tiek atsargoms žiemai ruošti.
Norint, kad grybavimas neapkarstų, policijos pareigūnai primena keletą paprastų taisyklių grybautojams.
Tauragės maudyklose maudytis saugu, – skelbia Tauragės rajono savivaldybė.
Nušurmuliavo lomiškių šventė „Devyniolika bendruomeniškumo metų“. Liko malonūs nepamirštami įspūdžiai. Apsiniaukęs dangus neišgąsdino, šventė įvyko!
Jau ketvirtus metus iš eilės Viešojoje bibliotekoje sėkmingai įgyvendintas projektas – vaikų vasaros stovykla „Pozityvumo tiltas“. Tauragės B. Baltrušaitytės viešojoje bibliotekoje savaitės trukmės dienos stovykloje per tris etapus iš viso dalyvavo 54 vaikai.
Jaunos, nedidutės, traškios cukinijos – lyg tobulos daržovės. Jos nebrangios, puikiai dera su plačia gausybe ingredientų, iš jų nesunkiai galima ruošti tiek užkandžius, tiek pagrindinius patiekalus ar garnyrus – ir net desertus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad nors cukinijos perkamos kiaurus metus, vasarą jos tiesiog graibstomos.
Toli nuo gimtinės, tačiau arti širdimi. Taip, ko gero, būtų galima trumpai apibūdinti tauragiškės Eglės Schubert, savo vietą atradusios tolimojoje Amerikoje, būseną. Nors jau daugiau nei du dešimtmečius ji gyvena Šarlotės mieste Šiaurės Karolinoje, gimtųjų namų nepamiršta – aplanko Tauragę kiekvieną vasarą ir tikina, kad kaskart ji vis gražesnė, o šypsenų žmonių veiduose – vis daugiau.
Tauragės šunų mylėtojų klubas „LOJA“ kviečia visus dalyvauti dviejose šunų parodose – „Tauragės vasara‘23“ ir „Tauragės mero taurė‘23", kurios vyks labai gražioje vietoje – Lakštingalų slėnyje, Tauragės rajone, liepos 22–23 dienomis. Parodų metu bus galima ne tik pasigrožėti šunimis, bet ir daugiau sužinoti apie šunų veisles, atsakingą augintinių pasirinkimą, gyvūnų gerovę.
Šviežios, ryškios, saldžios uogos – vienas didžiausių vasariško džiaugsmo ir sveikatos šaltinių. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, vasarą pirkėjai daugiausiai nuperka trešnių, šilauogių ir, žinoma, braškių. Būtent receptas su pastarosiomis socialiniuose tinkluose tituluojamas šios vasaros superhitu. Gardžiam desertui pasigaminti tereikės trijų nebrangių ingredientų – pasmaguriausite vos už kelis eurus.