Daržovės – ne vien salotoms: išbandykite cukinijų traškučių receptą
Įkelta:
2021-05-31
Nuotrauka
rec

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, daržoves ir vaisius reikėtų valgyti ne mažiau kaip penkis kartus per dieną ir nors lietuviai parduotuvių daržovių skyriuose praleidžia vis daugiau laiko, statistika rodo, kad daržovių vis dar suvartojama per mažai. Vis dėlto Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai vis daugiau dėmesio kreipia į sveikatingesnę mitybą ir daržovių pardavimai nuosekliai didėja.

„Platų daržovių asortimentą užtikriname ištisus metus, taip pat nuo ankstyvo pavasario siūlome pirkėjams ir šviežio derliaus produktų. Pastebime, kad pirkėjai yra ištikimi klasikinėms vietos augintojų daržovėms. Populiariausiųjų penketuką pagal pardavimus sudaro bulvės, toliau rikiuojasi pomidorai, agurkai, kopūstai ir morkos. Tiesa, pastaruoju metu ir brokoliai bei baklažanai dažnai patenka į kasdienį pirkinių krepšelį. O, pavyzdžiui, smidrų paklausa šiemet padidėjo net trigubai“, – teigia V. Budrienė.

Pasak komunikacijos vadovės, kitų egzotinių daržovių pardavimai taip pat didėja:  pirkėjai vis labiau dairosi žaliųjų žirnelių, kukurūzų burbuolių, šparaginių pupelių. Daržovių pardavimams įtakos turi ir sezoniškumas: atšilus orams perkama daugiau šviežių salotų, agurkų, pomidorų, tačiau bulvių populiarumas šiltuoju metų sezonu nemažėja.

„Bulves lietuviai tikrai mėgsta ir perka jas ištisus metus. Žinoma, itin laukiamos šviežios, vietoje augintos bulvės. Jos suteikia plačias galimybes eksperimentams virtuvėje, yra valgomos ir kaip garnyras šalia įvairių patiekalų, kepamos ant grilio ar naudojamos bulviniams blynas ir kietiems tradicinės virtuvės patiekalams“, – sako V. Budrienė.

Daržovių valgome per mažai

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė sako, kad reguliarus daržovių ir vaisių vartojimas yra itin svarbus ir daržovės turėtų sudaryti didesnę dalį lėkštės. Remiantis Sveikatos ministerijos duomenimis, žmogui per dieną jų suvartoti reikėtų bent 400 gramų. Rekomenduojama per dieną suvalgyti apie 3–5 porcijas daržovių ir 2–4 porcijas vaisių.

Pasak J. Sabaitienės, siekiant laikytis subalansuotos mitybos ir kasdien suvartoti tinkamą daržovių kiekį – jas vertėtų valgyti ne tik kaip garnyrą, bet ir kaip lengvą užkandį. Daržoves galima valgyti ne tik šviežias, bet ir ruoštas garuose, kepti orkaitėje, keptuvėje, troškinti ar net grilinti ant žarijų. Įvairiaspalvės daržovės padeda sukurti ir fotogeniškus patiekalus, taip pat planuojant valgiaraštį svarbu atkreipti dėmesį ir į daržovių spalvą. Pavyzdžiui, raudonos spalvos daržovės dažnai turi daugiau vitamino C ir beta karoteno.

J. Sabaitienė sako, kad iš daržovių galima gaminti ne tik salotas ar virti sriubas, lengvai galima improvizuoti ir kepant įvarių daržovių blynelius, ant grilio suverti daržovių iešmelius ar ant pasitelkti vaizduotė ir daržoves naudoti galima desertuose. Taip pat šiaudeliais pjaustytos morkos ar agurkai taps puikiu lengvu užkandžiu.

Kepamos ant žarijų įgauna ypatingą skonį

„Kamado Bono“ projektų vadovas ir grilio entuziastas Vadimas Amosovas sako, kad ruošiant daržoves galima improvizuoti – pavyzdžiui, kepti ant kepsninės: ant grilio pakeptos daržovės įgauna dūmo kvapą ir salsvoką skonį. Prieš kepant daržoves galima ir šiek tiek pamarinuoti. Marinatą vertįtų pasiruošti iš medaus, citrinos sulčių ir mėgstamų prieskonių. Reikėtų nepamiršti ir šiek tiek aliejaus. Marinuoti ir kepti kepininėje itin tinka saldžiosios paprikos, kukurūzų burbuolės, artišokai,  svogūnai. Kalbėdamas apie daržovių ruošimą kepsninėje V. Amosovas pabrėžia, kad tokiu būdu ruošiant daržoves labai svarbu išryškinti jų skonį, o tai geriausiai padaryti įvairiausiais prieskoniais ar šviežiomis žolelėmis.

V. Amosovas siūlo pasigaminti ir itin skanius naminius cukinijų traškučius. Šis patiekalas labai patiks net ir patiems išrankiausiems. Anot eksperto, tokie traškučiai puikiai tiks ir kaip užkandis, ir kaip garnyras prie įvairiausių jūsų mėgstamų patiekalų.

Cukinijų traškučiai

Jums reikės:

Cukinijos

Saulėgrąžų aliejaus

Trijų kiaušinių

Miltų

Sūrio

Druskos

Pipirų

Aštraus padažo (jeigu mėgstate)

Česnako prieskonių

Pagaminimas:

Pirmiausiai V. Amosovas plonais griežinėliais supjausto cukiniją. Tuomet į švarų dubenį muša kiaušinius ir juos suplaka. Į gautą plakinį jis deda šaukštelį česnako prieskonių, pipirų, druskos ir lašelį aštraus padažo – viską sumaišo. Atskiroje lėkštėje jis paberia stiklinę miltų, o dar kitoje – sudeda ir tarkuotą sūrį. Tuomet kazane iki 170 laipsnių įkaitina aliejų. Cukinijų gabalėlius Vadimas pamirko kiaušinio plakinyje ir tuomet pavolioja miltuose. Paruoštas cukinijas deda į karštą aliejų ir kelias minutes vartydamas pakepa, kol šios gražiai apskrus. Paruoštas cukinijas jis nusausina servetėle, pabarsto sūriu ir gražiai išdėlioja lėkštėje. Skanaus!

Nuotrauka
uogo
Įkelta:
prieš 15 valandų
Vasara neįsivaizduojama be saulės, vandens, ledų ir šviežių uogų bei vaisių. Jau pačioje šiltojo sezono pradžioje naujojo derliaus uogos pasiekė parduotuves, o jų populiarumą rodo ir pardavimai, kurie šiltaisiais metų mėnesiais ženkliai padidėja. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šviežios uogos sulaukia didelio susidomėjimo ir jų paklausa išauga.
Nuotrauka
lasisa
Įkelta:
prieš 1 dieną
Vasara ir įsibėgėjantis grilio sezonas skatina leistis į eksperimentus ir ant kepsninės ruošti įvairiausius patiekalus. Daugelis ieško įdomesnių receptų bei skonių, o juos atrasti padeda ir ant žarijų kepta lašiša, ypač panaudojant vieną netikėtą ingredientą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lašiša – viena labiausiai lietuvių pamėgtų žuvų, kuri dažnai atsiduria pirkinių krepšeliuose. 
Nuotrauka
receptas
Įkelta:
2021-06-03
Žuvis – vienas tų produktų, kurio lietuviai vis dar suvalgo per mažai, tačiau vasaros sezoną gyventojai pirmenybę teikia lengvesniems patiekalams ir įtraukia daugiau žuvies į racioną. Taip pat ir ypač vertingos baltos jūrinės žuvies, kuri valgiaraštyje turėtų atsirasti bent porą kartų per savaitę. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiltuoju metų sezonu pastebimas žuvies, ypač nesudėtingai paruošiamos ir kepsninėse,  pardavimų didėjimas.
Nuotrauka
rec
Įkelta:
2021-06-01
Vos iš kelių ingredientų: vandens, druskos, miltų ir kiaušinių pagaminti makaronai užkariavo bene viso pasaulio valgytojų širdis. Makaronų gali būti pačių įvairiausių – pradedant klasika tapusiais spagečiais ir baigiant kaspinėlių ar kriauklelės formos makaronais. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad makaronus mėgsta visi, o paskaninti juos galima tūkstančiais padažų: nuo mėsos, iki jūros gėrybių ar daržovių.
Nuotrauka
k
Įkelta:
2021-05-25
Tunas – ne tik išskirtinių skoniu, bet dideliu baltymų kiekiu pasižyminti žuvis. Konservuotas tunas – labai universalus produktas: jį galima naudoti ir sumuštiniams, salotoms ar ruošiant makaronų, įvairiausių kruopų patiekalus. Be to, ši žuvis pasižymi ir sveikatai naudingų elementų gausa. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuviai vis labiau vadovaujasi sveikesnės mitybos rekomendacijomis žuvį valgyti bent kelis kartus per savaitę, jos pardavimai nuosekliai auga, o pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ir tunas.
Nuotrauka
medus
Įkelta:
2021-05-20
Gegužės 20-ąją minima pasaulinė bičių diena, o nuo bičių neatsiejamas ir medus. Šis natūralus saldiklis nuo seno naudojamas konditerijoje, todėl gaminiai su medumi – svarbi Lietuvos kulinarinio paveldo dalis. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, medus mūsų šalyje yra itin mėgstamas, o jo populiarumą rodo ir augantys pardavimai – per pastaruosius metus medaus paklausa išaugo net 9,7 procento.
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2021-05-15
Gegužės 15-ąją minima tarptautinė šeimos diena, o paminėti ją verta visiems kartu ruošiant šventinius savaitgalio pietus. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad maisto ruošimas yra ne tik puiki pramoga, kuria galima mėgautis kartu su visais šeimos nariais, bet tai ir būdas supažindinti vaikus su sveikesniais produktais, paskatinti valgyti daugiau daržovių, panagrinėti produktų sudėtį ir diegti sveikatai palankios mitybos įgūdžius.
Nuotrauka
š
Įkelta:
2021-05-12
Atšilus orams lauke kepama mėsa tampa bene kiekvieno savaitgalio tradicija. Tačiau ar tikrai žinome, kaip tinkamai ją iškepti? Tam, kad mėsa idealaus skonio – galioja tam tikros jos paruošimo taisyklės. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ vadovė sako, kad lietuviai itin mėgsta kepsninėje ruoštus jau tradicija tapusius šašlykus, tačiau taip pat noriai ieško ir naujų skonių.
Nuotrauka
k
Įkelta:
2021-05-06
Neįprastos išvaizdos plekšnė – viena originaliausių žuvų. Ir nors jos išvaizda gali gąsdinti, balta mėsa, savitas skonis ir subtili tekstūra paperka išrankiausius maisto gurmanus. Plekšnė populiarumu kol kas nusileidžia kitų rūšių žuvims, tačiau žuvies mėgėjai vis dažniau įtraukia ją į savo racioną, ypač šiltuoju metu, kai plekšnę patogu kepti ant grilio.
Nuotrauka
bazilikai
Įkelta:
2021-04-28
Kol oras daržininkyste užsiimti nėra itin malonus, sėjos sezonas įsibėgėja, o įvairiausių prieskoninių augalų ir žolelių galima pasėti ne tik darže, bet ir ant palangės. Šviežios žolelės ne tik džiugins pavasariška žaluma, bet taip pat suteiks patiekalams reikiamų skonio akcentų bei papildys racioną vitaminais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad balandis – pats sėklų prekybos pikas.
Nuotrauka
mėsainio receptą.
Įkelta:
2021-04-16
Daugelis pavasario, tikriausiai, neįsivaizduoja be lauke kepamos mėsos kvapo. Ir nors Lietuvoje turime jau pakankamai senas maisto kepimo ant žarijų tradicijas – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad pastaruoju metu jos smarkiai pasikeitė, mat žmonės dairosi į kitas šalis, įvairiausių naujų receptų semiasi iš kitų kultūrų.
Nuotrauka
zuvis
Įkelta:
2021-04-14
Žuvis – pakankamai greitai gendantis produktas, todėl jeigu nusipirkę per kelias dienas jos suvalgyti nežadame, dažniausiai per daug nesukame galvos ir įdedame į šaldiklį arba perkame jau šaldytą. Tačiau ar žinote, kaip taisyklingai reikėtų atšildyti žuvį? Prekybos tinklo „Iki“ produktų kokybės vadovė Aldona Čepulis sako, kad atšildydami žuvį žmonės dažnai daro kelias klaidas, dėl kurių kenčia ir skonis, ir maistingumas.
Nuotrauka
majonezas
Įkelta:
2021-03-31
Velykos neįsivaizduojamos ne tik be kiaušinių, bet ir be majonezo. Tačiau ar žinojote, kad šį padažą galite lengvai pasigaminti ir namuose? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad majonezas susideda vos iš kelių ingredientų, todėl jam pasigaminti nei įmantrių produktų, nei laiko neprireiks. O kadangi gaminant majonezą namuose galite patys juos rinktis – jis gali tapti ir sveikesne alternatyva. Be to, pridėdami kai kurių priedų galite reguliuoti ir jo skonį.
Nuotrauka
kukuliai1
Įkelta:
2021-03-09
Mėsos kukuliai dažnam asocijuojasi su jaukiais šeimos pietumis, todėl ne veltui šis patiekalas mėgstamas visame pasaulyje: Italijoje mėsos kukuliai patiekiami su makaronais, Švedijoje, kaip ir Lietuvoje, dažniausiai valgomi su bulvių koše, o Azijos šalyse – sojos padaže su ryžiais. Šis patiekalas taip pamėgtas, kad net turi savo šventę – kovo 9-ąją visame pasaulyje švenčiama tarptautinė mėsos kukulių diena. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad pirmas dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį ruošiantis gaminti mėsos kukulius, – kokybiškos smulkintos mėsos pasirinkimas.
Nuotrauka
iki
Įkelta:
2021-03-06
Namuose galima nesudėtingai pasiruošti bet kokią mėgstamą sriubą – nuo lietuvių pamėgtų barščių iki trintų ir sočių daržovinių, aštrių azijietiškų ar tirštų bei maistingų itališkų sriubų.
Nuotrauka
agurkai
Įkelta:
2021-03-02
Agurkai – ne tik skanūs, gaivūs, bet ir organizmui naudingos daržovės. Agurkai turi mažai kalorijų, tačiau yra kupini vitaminų ir mineralų, o valgant juos su žievele, žmogaus organizmas yra aprūpinamas maksimaliu kiekiu maistinių medžiagų. Agurkus sudaro 95 proc. vandens, todėl žmogaus organizmas gauna reikalingą dienos skysčių kiekį. Juose taip pat gausu ir kalio, magnio, silicio bei vitaminų A, B ir C, kurie stiprina imuninę sistemą, suteikia energijos.
Nuotrauka
https://receptai.patarimupasaulis.lt/
https://receptai.patarimupasaulis.lt/
Įkelta:
2021-02-24
„Viena įdomiausių susuktų makaronų formų, kilusi iš Sicilijos, bet dar mažai atrasta Lietuvoje – caserecce. Šie makaronai puikiai dera su pesto, grietinėlės arba pomidorų padažu, įvairiais Viduržemio jūros regiono ingredientais kaip baklažanai, pomidorai. Kita, Lietuvoje populiaresnė susuktų makaronų forma – fusilli – puikiai pasitarnaus kreminių padažų su sūriais mėgėjams. Jų grioveliuose padažas puikiai išsilaiko ir nenubėga“, – teigia maisto ir vyno žinovė.