Savivaldybės administracijos direktorius: trukdo ilgi terminai
Įkelta:
2016-03-22
Nuotrauka
Aprašymas
Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorius pristatė savo pirmąją veiklos ataskaitą. Autorės nuotrauka

Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorius Modestas Petraitis savivaldybės tarybai pristatė 2015-ųjų veiklos ataskaitą. Nuveikta nemažai. Metinis biudžeto planas įvykdytas su kaupu. Tačiau iš nuosavo verslo į savivaldybę atėjęs M. Petraitis pripažįsta, jog darbą jis įsivaizdavo kiek kitaip – sunkiausia buvo priprasti prie ilgų biurokratinių terminų. 

Savivaldybės administracijos direktorius Modestas Petraitis Tarybai pristatydamas 2015 metų veiklos ataskaitą įvardino svarbiausius pasiekimus: 1,3 milijonais eurų sumažinta savivaldybės skola, refinansavus paskolas 80 tūkst. eurų sumažėjo paskolų palūkanos, savivaldybės naudai persiderėta su rangovais dėl teikiamų paslaugų kainų (mobiliojo ryšio paslaugos, biuro popieriaus, kopijavimo aparatų paslaugų nuomos ir kt. kainų). Sumažėjo pašalpininkų  ir jiems išmokėtų lėšų sumos. 

M. Petraitis sutiko skirti laiko ir atsakyti į „Tauragės žinių“ klausimus apie nuveiktus darbus. 

– Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigose dirbti pradėjote pernai gegužės 7 dieną. Iki metų pabaigos buvo likę nepilni 8 mėnesiai. Kaip pavyko įgyvendinti praėjusių metų biudžeto planą?
–    Tauragės rajono savivaldybės biudžeto planas įvykdytas 100,5 procentais. Paskolų likutis - apie 4 mln. 386 tūkst. Eur. 2015 metais savivaldybė turėjo mažiau išlaidų dėl racionaliai naudotų lėšų, sumažėjusių pašalpų. Buvo baigti įgyvendinti penki dideli projektai. Užbaigtas Draudenio ežero ekologinės būklės gerinimo projektas, taip pat baigtas įrengti turistinis maršrutas iki Tauragės konvencijos paminklo. Atlikti Skaudvilės Šv. Kryžiaus bažnyčios fasado tyrimai, konservavimo ir restauravimo darbai, taip pat –Tauro, Skalbyklos, Pilaitės, Pirmūno, V. Kudirkos, Vytenio, Spaustuvės gatvių rekonstrukcijos. Parengtas Tauragės sporto komplekso techninis projektas.


–    Veiklos ataskaitoje nemažai skaičių. Tauragės miesto seniūnija įvairiems darbams panaudojo apie 1 mln. 93 tūkst. Eur, Skaudvilės seniūnija – 318 tūkst. Eur, Tauragės seniūnija – 275 tūkst. Eur, Žygaičių seniūnija – 226 tūkst. Eur, Mažonų seniūnija –  287 tūkst. Eur, Lauksargių seniūnija – 177 tūkst. Eur, Gaurės seniūnija – 239 tūkst. Eur, Batakių seniūnija – 246 tūkst. Eur. Ataskaitoje taip pat išvardinti svarbiausi seniūnijose atlikti darbai. Kuri seniūnija labiausiai verta Jūsų pagyrimo, kuriai dar reikėtų pasitempti?
–    Visas seniūnijas reikia pagirti. Taip pat galiu pasidžiaugti, kad seniūnijų suplanuotiems darbams pakanka lėšų. Metų pabaigoje skambinau seniūnams ir sakiau, kad yra lėšų, jei kažkam trūksta – skirsime. Seniūnai atsakė, jog nenori prašyti daugiau pinigų, kadangi gali nespėti juos panaudoti iki metų pabaigos. Daug lėšų buvo skirta seniūnijoms ir kiekviena padarė nemažai darbų. Galiu paminėti Mažonų seniūniją, kurios darbuotojai dirba su projektais, o pasiekti rezultatai yra aukščiausio lygio. Peikti nenoriu nei vienos. 


–    Pristatydamas savo veiklos ataskaitą paminėjote, kad pernai savivaldybėje priimta 19 darbuotojų, atleistas – 21 (2014 metais priimta 14 darbuotojų, atleisti – 8). Tačiau pabrėžiate ir tai, kad pakeisti savivaldybės kontroliuojamų bendrovių valdybos nariai. Kodėl? Ar tai buvo reikalinga?
–    Į bendrovių valdybas anksčiau buvo paskirti seniūnai, mokyklų direktoriai, net tos pačios įmonės darbuotojai. Pavyzdžiui, Tauragės šilumos tinklų valdyboje buvo tos pačios įmonės ekonomistė. Kaip gali ekonomistė vadovauti direktoriui (įmonės vadovą renka ir atšaukia, nustato jam atlyginimą, skatina ar skiria nuobaudas bendrovės valdyba, – red. past.) Dabartinės valdybos sudarytos iš įvairių sričių specialistų. Tai asmenys, dirbantys kitose įmonėse ir užimantys jose aukštas pareigas. Valdybos nariai išrinkti ne pagal politines partijas.


–    Jei jau prakalbote apie partijas, turiu pasakyti, kad opozicija valdančiųjų pusėn nekart mėtė strėles dėl konkursus laimėjusių liberalų. Pavyzdžiui, Žalgirių gimnazijos vadovo konkursą laimėjo liberalas iš Šilutės. 
–    Konkurse dalyvavo du asmenys. Abu ne tauragiškiai. Kandidatus vertino atrankos komisija, sudaryta iš Švietimo ir mokslo ministerijos, savivaldybės administracijos ir miesto pedagogų bendruomenės atstovų. Iš mūsų savivaldybės administracijos tebuvo du. Du balsai daugumos nesudarė. Išrinktas stipriausias kandidatas. Buvo ir kitų atrankų, kuriuose laimėjo ne liberalai. Pavyzdžiui, Tauragės krašto muziejaus direktorius, savivaldybės viešųjų pirkimų specialistas... Kas dar? Savivaldybės administracijos lietuvių kalbos specialistė. Nė neklausiame, ar žmogus priklauso kokiai partijai. Miesto seniūno pavaduotoju tapo savivaldybės administracijoje didelę darbo patirtį sukaupęs Plėtros, investicijų ir turto valdymo skyriaus specialistas, socialdemokratas. Ne partija svarbu, o kompetencija.


–    Grįžkime prie veiklos ataskaitos. Minėjote, kad sumažėjo laukiančių socialinio būsto eilė. Kaip žinome, norinčių pasinaudoti parama būsto nuomai neatsirado. Kodėl sutrumpėjo eilė?
–    Įstatyme atsiradusi prievolė deklaruoti turtą ir pajamas bei sugriežtinta skolų kontrolė leido sumažinti laukiančiųjų eilę. Vieni asmenys neteko teisės į socialinį būstą, kiti buvo iškeldinti dėl susidariusių skolų. Dar 15 butų buvo suremontuoti ir juose apgyvendinti jų laukę žmonės. Dėl minėtų priežasčių eilė greičiau pasistūmėjo. 2015-ais metais būsto laukė 457 asmenys arba šeimos, buvo planuota apie 780.  


    Sumažėjo socialinę paramą gaunančių šeimų skaičius ir joms išmokėta suma. 2013 metais socialinę paramą gavo 4051 šeima (išmokėta per 3 mln. Eur), 2014 metais – 3145 šeimos (apie 2 mln. 288 tūkst. Eur), 2015 metais paramą gavo 2262 šeimos (apie 1 mln. 727 tūkst. Eur). Kodėl šie skaičiai mažėja?
–    Išmokos ir jų gavėjų skaičius sumažėjo dėl griežtesnės kontrolės. Ją vykdo socialiniai darbuotojai. Atsisijojo tie, kurių pajamos buvo didesnės, bet vis tiek gaudavo pašalpas. 


    Sumažėjo ir socialinės rizikos šeimų. 2007 metais tokių šeimų buvo 309, pernai – 228, šiemet – 215. O ar socialinių darbuotojų mūsų rajone pakanka?
–    Taip. 


–    Esate ne seniūnas, bet niekas nepaprieštaraus – miesto šeimininkas. Ar skiriasi žvilgsnis į miesto veidą nuo tada kai tapote savivaldybės administracijos direktoriumi?
–    Taip, labai. Važiuoju gatve ir žiūriu ar gatvės nušluotos, ar šviesos dega, ar nedega. Net ar šiukšliadėžės išvežtos. Tikrai atsirado kitoks požiūris.


–    Gegužę bus metai, kai pradėjote dirbti savivaldybės administracijos direktoriumi. Kokias savo darbo klaidas įžvelgiate?
–    Jei ką nors ne taip padarau, žiniasklaida aprašo. Turiu pagalvoti, kokias klaidas padariau. Nežinau, net ką pasakyti. Širdyje kartėlio dėl kažkokių savo klaidų neturiu. Kartais trūksta ryžtingų sprendimų. Kirvio ryžtingumo trūksta. Kad ir su Obelų gatve, dėl jos sprendimas nepriimtas 3-4 metus (Obelų gatvės gyventojai užsitvėrę įvažiavimą tarsi į privačią teritoriją, – red. past.). 


–    Ar taip įsivaizdavote savivaldybės administracijos direktoriaus darbą? 
–    Ne visai taip. Labai ilgi darbų eigos procesai. Pavyzdžiui, savivaldybės administracija atsisakė trijų automobilių ir vietoj jų įsigijo vieną. Gal jau penki mėnesiai trunka jų pardavimas. Versle viskas greičiau. Savaitė laiko – ir padarai. Čia kur kas ilgesni terminai. Darbus reikia suderinti su skyriais, su savivaldybės taryba, įtraukti į strateginį planą... Yra apskundimo terminai. Yra ir politinės jėgos – reikia derinti su įvairiom partijom.


–    Didžiausias galvos skausmas? 
–    Vienas galvos skausmas buvo rajono biudžeto formavimas. Jis praėjo. Paskui administracijos direktoriaus veiklos ataskaita. Didžiausias rūpestis dėl to, kad norisi padaryti viską, kas suplanuota. Ypač aktualus gatvių tvarkymas, vaikų žaidimo aikštelių, sporto komplekso įrengimas, turgelio, esančio Dariaus ir Girėno gatvėje, sutvarkymas. Svarbu laiku pasiruošti Europos sąjungos projektams. Nemenkas rūpestis – VšĮ „Tauragės futbolas“ reikalai (Tauragės rajono savivaldybė valdo 18,64 proc.VšĮ „Tauragės futbolas“ akcijų ir nori atsisakyti dalininkės teisių, – red. past). 


–    Kokie pagrindiniai šių metų veiklos planai?
–    2016 metams suplanuota nemažai veiklos. Viena iš jų – sporto komplekso ir baseino statybos, Zumpės tvenkinio aplinkos tvarkymo bei finansavimo galimybių paieška, vaikų žaidimų aikštelių įrengimas. Mikrorajone, prie Oko miško, turėtų atsirasti ir šunų vedžiojimo aikštelė. Ši idėja gvildenama nuo spalio mėnesio. Jau pradėti Tauragės verslo informacinio centro likvidavimo ir verslumo sistemos kūrimo darbai. 


–    Jūsų veiklos ataskaitoje yra tokia eilutė: keleivinių ir mokyklinių autobusų paslaugos teikimo aptarnavimo gerinimas. Kas slypi po šiais žodžiais? 
–    Geltonuosius mokyklinius mikroautobusus, tai yra jų administravimą, sieksime perduoti Tauragės autobusų parkui. Mokykla turi mokyti. Tačiau kol kas apie tai tik diskutuojame. 


–    O kaip jūsų verslo įmonės UAB „Valdymo apskaita“ reikalai? Nesugriuvo be Jūsų?
–    Kol kas ne. Aišku, kai vadovo šalia nėra, gal kažkiek nukentėjo kokybė. Bet buhalteriai nepasikeitė, jie dirba savo darbą. Užsidirba sau atlyginimus. Aš įmonių buhalterijų netvarkiau. 
 

Nuotrauka
gintare jav
Įkelta:
2024-01-25
Sausio 24 dieną, Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorė Gintarė Rakauskienė išvyko į Jungtines Amerikos Valstijas, kur dalyvaus „Open World“ programos „Regional and Municipal Leaders and Climate Change“ projekte, skirtame regionų ir savivaldybių lyderiams, aktyviai dirbantiems aplinkos apsaugos bei klimato kaitos srityse.
Nuotrauka
savivalda
Įkelta:
2024-01-15
 Lietuvos Respublikos Seimo priimtas ir Prezidento patvirtintas 2024 m. šalies biudžetas. Kyla minimali alga iki 924 Eur taip pat keičiasi ir biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimai, didėja pensininkų pajamos, neapmokestinamo pajamų dydis kyla 20 procentų ir pasiekia 747 Eurus. Taip pat didėja socialinės išmokos, vaiko pinigai ir dar daug kitų pasikeitimų laukia. O kaip gyvensime Tauragėje šiais 2024 – aisiais ir koks mūsų savivaldybės biudžeto projektas? Į pateiktus klausimus atsakė savivaldybės Finansų skyriaus vedėjas Ignas Kymantas ir savivaldybės Administracijos direktorė Gintarė Rakauskienė.
Nuotrauka
giedre
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-11-21
Vakar darbą Tauragės rajono savivaldybės Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorės (pakaitinės vyriausiosios specialistės) pareigose pradėjo eiti Giedrė Kaveckienė.
Nuotrauka
darbuotoja
Tauragės savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-08-16
Šią savaitę kalbos tvarkytojos pareigas Tauragės rajono savivaldybės administracijoje pradėjo eiti Deimantė Račiūnienė.
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-08-02
Rajono mero potvarkiu patvirtintos ir paskirstytos lėšos antrojo pusmečio kultūros projektams. Iš viso išdalinta 32 111,65 euro. Didžiausia suma atiteko Tauragės kultūros centro teiktiems projektams finansuoti.
Nuotrauka
nuotrauka
Tauragės savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-07-26
Liepos 24 dieną Tauragės rajono savivaldybės administracijos komandą papildė du nauji darbuotojai – Bendrojo ir civilinės metrikacijos skyriaus specialistės (mero referentės) pareigas pradėjo eiti Viktorija Pociūtė, o Viešųjų pirkimų skyrių papildė specialistė – Agnė Gendrolienė.
Nuotrauka
taryba
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-06-26
Seimas patvirtino Vietos savivaldos įstatymo pakeitimą, pagal kurį atsisakyta vadinamųjų kanceliarinių išmokų, o savivaldybių tarybų nariams bus mokamas darbo užmokestis. Jis sieks 20 proc. savivaldybės merų algos, kuri priklauso nuo savivaldybių gyventojų skaičiaus. Tauragės politikai gaus per 650 eurų.
Nuotrauka
taryba
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka 
Įkelta:
2023-05-23
Savivaldybių tarybų narių finansų skaidrinimo projektas „Skaidrinam 2023“ šalyje sukėlė tikrą audrą – žurnalistui ir visuomenininkui Andriui Tapinui paviešinus, kaip savivaldybių tarybų politikai leidžia biudžeto lėšas savo veiklai vykdyti, pasipiktinimo dėl galimai neskaidriai naudojamų lėšų neslepia visuomenė, tyrimų ėmėsi ir specialiosios tarnybos. Nagrinėjamas ir Tauragės savivaldybės vadinamųjų kanceliarinių lėšų panaudojimas – tarybos narių veiklai skirtų lėšų pagrindimo dokumentų projektui „Skaidrinam“ mūsų savivaldybė dar nepateikė, o trečiadienį pranešta, kad Klaipėdos prokuratūroje bus aiškinamasi dėl Tauragės rajono savivaldybės tarybos narių lėšų panaudojimo.   
Nuotrauka
sveikatos remimas
Tauragės visuomenės sveikatos biuro nuotrauka
Įkelta:
2023-05-03
Paskutiniajame senosios kadencijos Tauragės rajono savivaldybės tarybos posėdyje politikai patvirtino visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos 2023 metų priemones. Joms įgyvendinti skirta per 70 tūkst. eurų. 
Nuotrauka
darbuotojai
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-05-02
Nuo šiandien Tauragės rajono savivaldybės administracijos komandą papildė du nauji darbuotojai – statybos skyriaus specialistas Ramūnas Mockus ir Plėtros, investicijų ir turto valdymo skyriaus pakaitinė vyriausioji specialistė Rasa Kavaliauskė. 
Nuotrauka
Tauragės savivaldybės nuotrauka
Tauragės savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2023-05-01
Trečiadienį į iškilmingą posėdį rinkosi naujoji savivaldybės taryba, dirbsianti ateinančius ketverius metus. Prisiekė 24 tarybos nariai ir antrajai kadencijai išrinktas rajono meras Dovydas Kaminskas. Dar vienas išrinktasis tarybos narys posėdyje nedalyvavo, apie priežastis neskelbiama.  
Nuotrauka
mero komanda
Autorės nuotrauka
Įkelta:
2023-04-28
Pirmasis sprendimas, kurį priėmė trečiadienį prisiekusi naujoji savivaldybės taryba, – mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo  valstybės tarnautojų pareigybių skaičiaus patvirtinimas. Komandoje – 8 pareigybės. Ketvirtadienį meras pasirašė potvarkius ir įvardijo pirmąsias komandos narių pavardes. 
Nuotrauka
taryba
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-04-26
Tauragės rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Tadas Pauparis skelbia sušaukiantis pirmąjį išrinktos 2023–2027 m. kadencijos Tauragės rajono savivaldybės tarybos posėdį. 
Nuotrauka
taryba
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2023-04-25
Tauragės rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Tadas Pauparis skelbia sušaukiantis pirmąjį išrinktos 2023–2027 m. kadencijos Tauragės rajono savivaldybės tarybos posėdį. 
Nuotrauka
rakauskiene raulinavicius
Raimondos Alysienės nuotrauka
Įkelta:
2023-04-24
Trečiadienį į paskutinį posėdį rinkosi 2019–2023 m. kadencijos savivaldybės taryba. Tarp 40 priimtų sprendimų – patvirtintos mokyklų veiklos ataskaitos, su nuo balandžio 1-osios įsigaliojusio naujos redakcijos Vietos savivaldos įstatymu susiję savivaldybės administracijos nuostatų ir struktūros pakeitimai ir kiti klausimai. Iš pareigų atleisti savivaldybės administracijos direktorė Gintarė Rakauskienė ir jos pavaduotojas Tomas Raulinavičius. O meras Dovydas Kaminskas, dėkodamas už bendrą darbą politikams ir administracijos darbuotojams, linkėjo meilės savo kraštui, žmogui, optimizmo mintyse ir nebijoti pokyčių.