Teismo verdiktas – motinai mušeikai
Įkelta:
2011-06-06
Nuotrauka
Aprašymas
Eičių gyventoja Laimutė prieš teismą stojo žiauriai sumušusi devynerių metų dukrelę. Daivos Sitnikienės nuotrauka

Birželio 1-ąją minėjome Tarptautinę vaikų gynimo dieną viešai primindami apie būtinybę saugoti ir gerbti vaikų teises, rūpintis, kad jie būtų apsaugoti nuo smurto, skurdo, skausmo ir nepriežiūros. Deja, ne visi vaikučiai turi šeimas, kurios pasirūpintų, kad vienas gražiausių jų gyvenimo etapų – vaikystė būtų šviesus. Skaudžiausia, kai prieš savo vaiką smurtauja pats artimiausias žmogus – mama. Birželio 1-ąją būtent tokią bylą nagrinėjo Tauragės rajono apylinkės teismas. Prieš teismą už devynmetės dukrelės sumušimą stojo 34-erių Eičių kaimo gyventoja.

Į dukrą metė batus

Eičiuose gyvenanti Laimutė savo dukrą neblaivi sumušė kovo 29-osios vakarą. Praėjus maždaug pusvalandžiui po mergaitės sumušimo policijoje patikrinus Laimutės girtumą alkotesteris rodė 1,42 promilės.

Prieš teismo posėdį „Tauragės žinioms“ Laimutė pasakojo, jog kivirčas su dukra kilo todėl, kad ji nenorėjo mergaitės išleisti į lauką. Esą ji ranka kelis kartus trenkė dukrai per veidą, o toji nubėgusi pasiskųsti kaimynei.

– Kaimynė pranešė policijai, nes su ja nesutariu, – žurnalistę tikino Laimutė.

Tačiau teismo posėdžio metu paaiškėjo, kad Laimutė savo dukrą ne tik talžė rankomis, bet ir mėtė į ją batus.

Pasak bylos liudytojos Laimutės kaimynės Aušros A., Laimos dukra pas ją atbėgo užsidengusi veidą. Aušra A. teismui pasakojo, kad patraukusi mergaitės rankas nuo veido pamatė kraujosruvas po abiem akimis, vienos akies obuolys buvo raudonas dėl išsiliejusio kraujo, lūpa ištinusi, o nosis nubrozdinta.

Šiuos sužalojimus teismo medicinos ekspertas priskyrė nesunkiam sveikatos sutrikdymui.

Baudžiamasis kodeksas numato – tas, kas mušdamas ar kitaip smurtaudamas sukėlė fizinį skausmą arba nežymiai sužalojo mažametį, baudžiamas laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Išvežė į globos namus

Laimutės kaimynė Aušra A. iškvietė greitosios pagalbos medikus, jos sugyventinis apie sumuštą mergaitę pranešė policijai. Policijos pareigūnai paskambino savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjai Jolitai Vaišvilaitei. Pastaroji atvyko į Laimutės dukros apklausą policijoje, pasirūpino, kad nukentėjusioji ir mažoji pusantrų metukų Laimutės dukra būtų laikinai apgyvendintos „Šaltinėlio“ vaikų globos namuose. Ten abi mergaitės gyveno 20 dienų, vėliau buvo grąžintos motinai.

Anot J. Vaišvilaitės, motinos sumušta devynmetė buvo išsigandusi, į vaikų globos namus važiavo noriai, nes bijojo grįžti namo. Motina savo dukrą muša nebe pirmą kartą, tačiau taip stipriai sumušusi dar nebuvo.

Laimutės šeima nuo 2009 metų įtraukta į socialinės rizikos šeimų sąrašą dėl socialinių įgūdžių stokos, negebėjimo pasirūpinti savo vaikais. Šeimą lanko socialiniai darbuotojai.

Ne bausti, o gydyti reikia

Policijai apie sumuštą vaiką pranešusi Laimutės kaimynė Aušra A. „Tauragės žinioms“ pasakojo turinti dešimt vaikų ir anūką. Moteris neslėpė mananti, kad norint sudrausminti vaiką ne visuomet užtenka pakelti balsą, prireikia ir diržo, tačiau neblaiviam talžyti vaiko nevalia.

– Gaila mergaitės. Ji – labai geras vaikas, dažnai prižiūri mažesnę sesutę, – nukentėjusiosios gailėjo Aušra A.

Dar prieš paskelbiant teismo nuosprendį Aušra A. korespondentei sakė, kad geriausia būtų, jei teismas Laimutę įpareigotų gydytis nuo alkoholizmo, kadangi išgėrusi ji tampa agresyvi. Pasak Aušros, toks sprendimas būtų naudingas ir Laimutei, ir jos vaikams, kalėjimas žmogaus nepakeis. Jei Laimutė už dukros sumušimą patektų į kalėjimą, jai esą ten būtų blogai – patekusieji į kalėjimą už nusikaltimus prieš vaikus nekenčiami.

Pripažino mušusi dukrą

Laimutė teismui prisipažino mušusi dukrą, gailėjosi taip pasielgusi, prašė skirti kuo mažesnę bausmę, tačiau Baudžiamasis kodeksas už šį nusikaltimą numato tik laisvės atėmimą.

Kaltinimą pateikusi prokurorė teismo paprašė smurtavusiai moteriai skirti vienerius metus nelaisvės, bausmės vykdymą atidedant vieneriems metams. Tauragės rajono apylinkės teismo teisėja Rūta Laurinonienė bausmę sušvelnino ir skyrė laisvės atėmimą devyniems mėnesiams, bausmės vykdymą atidedant vieneriems metams, įpareigojant per bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpį be institucijos, prižiūrinčios bausmės vykdymo atidėjimą, sutikimo neišvykti iš gyvenamosios vietos ilgiau kaip septynioms paroms. Nuosprendį per 20 dienų proceso dalyviai gali skųsti Klaipėdos apygardos teismui.

Du vaikus auginanti vieniša motina anksčiau teista nebuvo, tačiau ne kartą yra bausta už administracinius pažeidimus – už tai, kad neblaivi triukšmavo, neprižiūrėjo vaikų.

Skaičiai stulbinantys

Tauragės rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Jolita Vaišvilaitė „Tauragės žinias“ informavo, kad pernai vaiko teisių apsaugos specialistai vaikų teises teismuose gynė 297 bylose, šiemet – jau apie 150. Pasitaiko dienų, kai teismuose Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojoms tenka dalyvauti po tris kartus.

– Be abejo, panašių atvejų, kai tėvai smurtauja prieš savo vaikus, yra daugiau. Ne visi jie mums žinomi. Ir ne visais atvejais nueinama iki teismo. Jei nėra sužalojimų, pakalbame su tėvais, išaiškiname jų teises, pareigas ir baudžiamąją atsakomybę. Ne visi tėvai supranta, kad auklėti vaikų diržu negalima, jie sako, kad taip buvo auklėti patys. Mano nuomonė vienareikšmė – vaikų negalima auklėti diržu. Vaikus reikia auklėti savo geru pavyzdžiu, žodžiu – sakė J. Vaišvilaitė.

Pasak vaiko teisių specialistės, apie smurtą šeimose vaiko teisių apsaugos specialistams praneša mokytojai, kaimynai, policijos pareigūnai, medikai. Į Vaiko teisių apsaugos skyrių užeina pasiskųsti ir nukentėję nepilnamečiai.

Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
prieš 1 dieną
Balandžio 13 d. iš namų, Šilutėje, išėjo 22 metų Mantas Margelis ir iki šiol negrįžo. Vaikinas liekno kūno sudėjimo, apie 175 cm ūgio, šviesių trumpų plaukų, vilkėjo pilkos spalvos sportines kelnes ir džemperį, avėjo juodos spalvos sportinius batus.
Nuotrauka
Policija
Įkelta:
2024-04-08
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. balandžio4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
policija
Policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-28
Kiekvienų metų pavasarį Lietuvos policijos įstaigos organizuoja atvirų durų dienas. Šio renginio tikslas – supažindinti abiturientus su policijos pareigūno profesija bei informuoti apie studijų, mokymosi ir karjeros galimybes.
Nuotrauka
narkotikai
Lietuvos policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams įkliuvo narkotinių medžiagų platintojas ir pirkėjas. Kratų metu, jų namuose, rastos ir paimtos įvairios narkotinės bei psichotropinės medžiagos, įranga ir priemonės joms fasuoti, grynieji pinigai, galimai gauti iš nusikalstamos veikos.
Nuotrauka
teismas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-03-18
Tauragės apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo buto savininkę įsileisti rangovą ir užbaigti daugiabučio namo modernizacijos darbus, o buto savininkei nevykdant įpareigojimo, leido rangovui patekti į būtą be jos leidimo bei atlikti buto langų pakeitimo, buto šildymo sistemos vamzdynų, radiatorių, vandentiekio ir kitus bendro naudojimo objektų modernizacijos darbus.  
Nuotrauka
auto
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-18
Policijos pareigūnai  kovo11-17 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
cigaretės
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 13 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, turėdami informacijos, kad vyras, gimęs 1976 m., sodyboje, Šilutės r., Žemaičių Naumiestyje, laiko akcizais apmokestinamas prekes ir jomis disponuoja, atliko kratą.
Nuotrauka
policija
Tauragės apskrities policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. kovo 4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolę, kurios metu nustatė 16 pažeidimų (Tauragė – 8, Šilalė – 2, Šilutė - 6). Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str.
Nuotrauka
mantija
Įkelta:
2024-03-08
Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą su civiliniais ieškiniais dėl daugiau negu 33 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų Šilutės rajono tarybos nariams Steponui Kazlauskui ir Algirdui Gečui, grąžinimo į Šilutės rajono savivaldybės biudžetą. Taip pat šią savaitę dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo pareikšti įtarimai Pagėgių savivaldybės tarybos nariui Remigijui Špečkauskui.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-03-07
2024 m. kovo 3 d. apie 9.30 val. iš namų, Tauragėje, K. Donelaičio g., baltos spalvos automobiliu ,,Peugeot 307“ išvyko Algirdas Dienas, gimęs 1986 m. ir iki šiol negrįžo.
Nuotrauka
mergaite
Įkelta:
2024-03-01
Šiandien, 2024 m. kovo 1 d., apie 9.00 val. iš namų, Šilutės r., Kukorų k., išėjo ir negrįžo 14- metė Emilija Kolberkytė.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-23
Vyriausioji rinkimų komisija rinkėjams nesiuntinėja SMS žinučių su nuorodomis ir kvietimu pasirašyti už Prezidento rinkimuose kandidatuojančius asmenis.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-22
Įspėjame gyventojus apie sukčių platinamas apgaulingas SMS žinutes. Jose teismo vardu prisidengę sukčiai praneša, esą žinutę gavusiam asmeniui reikia atvykti į konkretų teismą, o detalesnės informacijos siūloma ieškoti paspaudus žinutėje esančią aktyvią nuorodą. Žinutės turinys priverčia sunerimti ir spausti nuorodą, kuri nuveda į sukčių naudojamą netikrą interneto svetainę. Dažniausiai pagrindinis sukčių tikslas – išvilioti asmens duomenis ar gauti informaciją, susijusią su Jūsų internetine bankininkyste.
Nuotrauka
dinges
Įkelta:
2024-02-19
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ieško į užsienį dirbti išvykusio ir be žinios dingusio Vaido Sitniko, gimusio 1993 m.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-14
Chuliganiškas vairavimas yra Kelių eismo taisyklių pažeidimas už kurį transporto priemonės vairuotojui gresia ne tik piniginė bauda, bet ir teisių atėmimas. Vienas iš dažniausiai daromų vairuotojų pažeidimų yra kai išvažiuojama į priešpriešinę eismo juostą ir nesilaikoma Kelių eismo taisyklių nustatytos lenkimo tvarkos.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-13
2024 m. sausio – vasario mėn. Šilutės rajone, Žemaičių Naumiesčio ir Katyčių seniūnijose, iš statybvietėse dirbusių ekskavatorių bei sunkvežimių, išlaužus kuro bakų spynas buvo pavogtas didelis kiekis dyzelinio kuro. Pasigesta ir įvairių statybos įrankių.