Genocido byla: istorinių priešų akistata
Įkelta:
2011-12-13
Nuotrauka
Aprašymas
Teismo posėdyje vakar susitiko istoriniai priešai – buvęs partizanas Leonas Laurinskas (stovi) ir genocidu kaltinamas Pranas Preikšaitis. Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Teismo posėdį stebėjo medikė. Daivos Sitnikienės nuotrauka

Į Tauragės rajono apylinkės teismo salę ketvirtadienį, lydimas medikės, atvyko sausį 82-ąjį gimtadienį minėsiantis Bernotiškės kaimo gyventojas Pranas Preikšaitis. Senolis kaltinamas 1952–1953 metais šaudęs partizanus ir dalyvavęs juos šaudant. Genocido bylą Tauragėje nagrinėja išvažiuojamasis Vilniaus apygardos teismas, nes kaltinamasis nepajėgtų nuvykti į sostinę. Valstybinį kaltinimą apygardos teismo byloje patikėta palaikyti Tauragės rajono apylinkės prokurorui Nomedui Metrikiui. Savo istorinio priešo teismo posėdžio stebėti atvyko buvęs partizanas Leonas Laurinskas.

Buvo agentas-smogikas

P. Preikšaičio bylos į Tauragę nagrinėti atvyko Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus trijų teisėjų kolegija. Nukentėjusieji, sušaudytų partizanų artimieji, teismo posėdyje dėl sveikatos būklės nedalyvavo.

Kaltinamasis P. Preikšaitis nuo 1950-ųjų liepos iki 1960 metų buvo sovietų okupacinės valdžios represinės struktūros – Lietuvos SSR Valstybės saugumo ministerijos (MGB) agentas-smogikas, į partizanų gretas infiltruotas provokatorius, jo agentūrinis slapyvardis – „Jūra“. Ikiteisminį tyrimą dėl buvusio MGB agento-smogiko P. Preikšaičio nusikalstamos veiklos, 1952–1953 metais Ignalinos rajone naikinant Rytų Aukštaitijos krašto Lietuvos partizanus, 2009 metais pradėjo Ignalinos apylinkės prokuratūra. Šių metų kovą byla su kaltinamuoju aktu buvo perduota Vilniaus apygardos teismui.

Nori, kad kuo greičiau pasibaigtų

Į teismo posėdį P. Preikšaitį atlydėjo advokatė iš Vilniaus. Visą posėdį P. Preikšaičio būklę stebėjo medikė. Tiesa, kai kaltinamasis pasijuto prasčiau ir duodamas parodymus paprašė leisti atsisėsti bei atnešti vandens, medikė net nesureagavo. Kai teismo proceso dalyviai prisiminė teismo salėje esant medikę, ši atšovė: medikė vandens nesinešioja. Vėliau prisiminė, kad vandens turi automobilyje. Vandens teisiamajam į teismo salę atsinešė vienas iš liudytojų.

Prieš pat posėdį kaltinamasis „Tauragės žinių“ korespondentei sakė, kad jaučiasi pakenčiamai, nori, jog posėdis įvyktų ir kuo greičiau visa ši istorija pasibaigtų.

– 1974-aisiais grįžau į laisvę. Atsėdėjau 15 metų, nes buvau nuteistas už tai, kad išdaviau, kas šaudė į partizanus, o dabar esu teisiamas pats. Tada mane nuteisė už gerą darbą, – korespondentei kalbėjo P. Preikšaitis.

Korespondentei jis atskleidė, kad tarybiniais metais dirbo milicininku.

Ant P. Preikšaičio sąžinės – devynios mirtys

P. Preikšaitis kaltinamas genocidu, tuo, kad būdamas sovietų okupacinės valdžios represinės struktūros – Lietuvos SSR MGB agentas-smogikas 1952-ųjų birželį, būdamas 22-ejų metų, kartu su kitais agentais-smogikais, apsimetę Lietuvos partizanais, Ignalinos rajone, Šiulgų miške, susitiko su Lietuvos partizanų Vytauto apygardos „Tigro“ rinktinės štabo žvalgybos viršininku, šios rinktinės rajono vadu ir vienu partizanu. Po susitikimo štabo žvalgybos viršininką smogikai suėmė, o kitus partizanus sušaudė.

Tų pačių metų liepą P. Preikšaitis veikdamas grupėje su MGB agentais-smogikais, apsimetę partizanais, Didžiagirio miške susitiko su į susitikimą iškviestu Lietuvos partizanų Vytauto apygardos „Tigro“ rinktinės „Šilo“ būrio partizanu ir jį suėmė. Pastarasis Pabaltijo karinio tribunolo buvo nuteistas sušaudyti.

Maždaug po dešimties dienų, apsimetę Lietuvos partizanais, Burkoliškės miške smogikai, dalyvaujant P. Preikšaičiui, susitiko su trimis Gabrio Kirdeikio-„Gabriuko“ būrio partizanais ir šio būrio vadu. Visi keturi partizanai buvo sušaudyti.

P. Preikšaitis kaltinamas ir tuo, kad 1953 metų balandį, drauge su kitais smogikais apsimetęs partizanu, Švenčionių rajono miške susitiko su iškviestais dviem Lietuvos partizanais ir juos sušaudė.

Atsiminimai užrašyti knygoje

Teismui P. Preikšaitis kaltas prisipažino iš dalies. Kaltinamasis nepaneigė pasakojimų apie savo pokario gyvenimą – „liaudies gynėjo“, agento-smogiko veiklą, šiuos atsiminimus užrašė žurnalistas Romas Kaunietis bei Rytas Narvydas, dirbantis Lietuvos genocido ir rezistencijos tyrimo centre. R. Kauniečio knyga „Laisvės kovotojų prisiminimai“ ir P. Preikšaičio video ir audiopasakojimo įrašai pridėti prie bylos.

Žurnalistas R. Kaunietisatvyko į teismo posėdį kaip bylos liudytojas. Teismui jis atskleidė, kad iš P. Preikšaičio pasakojimo suprato, jog šis žmogus buvo kaip koks sargybinis, saugojęs, kad partizanai nepabėgtų nuo kitų smogikų. Apie P. Preikšaitį R. Kaunietis sužinojo iš KGB archyvų, todėl ir nuvažiavo pas jį, kad papasakotų atsiminimus rengiamai knygai.

– Jie slapstėsi miške, partizanavo, šaudė nekaltus žmones, todėl reikėjo juos suimti. Aš nešaudžiau, tik dalyvavau suimant ir tik dviejuose epizoduose. Mano sąžinė švari. Aš tik paėmiau gyvus žmones. Iš kur archyvuose atsirado pranešimai apie kitus epizodus, nežinau. Gal įsivėlė klaida, gal kas kitas turėjo tokį patį slapyvardį, – teismo salėje kalbėjo P. Preikšaitis.

Kaltinamasis sunkiai serga

P. Preikšaitis serga liga, kuri įtraukta į nepagydomų ligų ir sveikatai sunkių būklių, dėl kurių nuteistieji gali būti atleisti nuo tolesnio laisvės atėmimo bausmės atlikimo dėl ligos, sąrašą. Teismo nuosprendis vakar nebuvo paskelbtas.

Pagal LR baudžiamąjį kodeksą kaltinamasis gali būti baudžiamas laisvės atėmimu nuo penkerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos.

Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
prieš 20 valandų
Balandžio 13 d. iš namų, Šilutėje, išėjo 22 metų Mantas Margelis ir iki šiol negrįžo. Vaikinas liekno kūno sudėjimo, apie 175 cm ūgio, šviesių trumpų plaukų, vilkėjo pilkos spalvos sportines kelnes ir džemperį, avėjo juodos spalvos sportinius batus.
Nuotrauka
Policija
Įkelta:
2024-04-08
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. balandžio4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
policija
Policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-28
Kiekvienų metų pavasarį Lietuvos policijos įstaigos organizuoja atvirų durų dienas. Šio renginio tikslas – supažindinti abiturientus su policijos pareigūno profesija bei informuoti apie studijų, mokymosi ir karjeros galimybes.
Nuotrauka
narkotikai
Lietuvos policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams įkliuvo narkotinių medžiagų platintojas ir pirkėjas. Kratų metu, jų namuose, rastos ir paimtos įvairios narkotinės bei psichotropinės medžiagos, įranga ir priemonės joms fasuoti, grynieji pinigai, galimai gauti iš nusikalstamos veikos.
Nuotrauka
teismas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-03-18
Tauragės apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo buto savininkę įsileisti rangovą ir užbaigti daugiabučio namo modernizacijos darbus, o buto savininkei nevykdant įpareigojimo, leido rangovui patekti į būtą be jos leidimo bei atlikti buto langų pakeitimo, buto šildymo sistemos vamzdynų, radiatorių, vandentiekio ir kitus bendro naudojimo objektų modernizacijos darbus.  
Nuotrauka
auto
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-18
Policijos pareigūnai  kovo11-17 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
cigaretės
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 13 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, turėdami informacijos, kad vyras, gimęs 1976 m., sodyboje, Šilutės r., Žemaičių Naumiestyje, laiko akcizais apmokestinamas prekes ir jomis disponuoja, atliko kratą.
Nuotrauka
policija
Tauragės apskrities policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. kovo 4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolę, kurios metu nustatė 16 pažeidimų (Tauragė – 8, Šilalė – 2, Šilutė - 6). Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str.
Nuotrauka
mantija
Įkelta:
2024-03-08
Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą su civiliniais ieškiniais dėl daugiau negu 33 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų Šilutės rajono tarybos nariams Steponui Kazlauskui ir Algirdui Gečui, grąžinimo į Šilutės rajono savivaldybės biudžetą. Taip pat šią savaitę dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo pareikšti įtarimai Pagėgių savivaldybės tarybos nariui Remigijui Špečkauskui.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-03-07
2024 m. kovo 3 d. apie 9.30 val. iš namų, Tauragėje, K. Donelaičio g., baltos spalvos automobiliu ,,Peugeot 307“ išvyko Algirdas Dienas, gimęs 1986 m. ir iki šiol negrįžo.
Nuotrauka
mergaite
Įkelta:
2024-03-01
Šiandien, 2024 m. kovo 1 d., apie 9.00 val. iš namų, Šilutės r., Kukorų k., išėjo ir negrįžo 14- metė Emilija Kolberkytė.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-23
Vyriausioji rinkimų komisija rinkėjams nesiuntinėja SMS žinučių su nuorodomis ir kvietimu pasirašyti už Prezidento rinkimuose kandidatuojančius asmenis.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-22
Įspėjame gyventojus apie sukčių platinamas apgaulingas SMS žinutes. Jose teismo vardu prisidengę sukčiai praneša, esą žinutę gavusiam asmeniui reikia atvykti į konkretų teismą, o detalesnės informacijos siūloma ieškoti paspaudus žinutėje esančią aktyvią nuorodą. Žinutės turinys priverčia sunerimti ir spausti nuorodą, kuri nuveda į sukčių naudojamą netikrą interneto svetainę. Dažniausiai pagrindinis sukčių tikslas – išvilioti asmens duomenis ar gauti informaciją, susijusią su Jūsų internetine bankininkyste.
Nuotrauka
dinges
Įkelta:
2024-02-19
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ieško į užsienį dirbti išvykusio ir be žinios dingusio Vaido Sitniko, gimusio 1993 m.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-14
Chuliganiškas vairavimas yra Kelių eismo taisyklių pažeidimas už kurį transporto priemonės vairuotojui gresia ne tik piniginė bauda, bet ir teisių atėmimas. Vienas iš dažniausiai daromų vairuotojų pažeidimų yra kai išvažiuojama į priešpriešinę eismo juostą ir nesilaikoma Kelių eismo taisyklių nustatytos lenkimo tvarkos.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-13
2024 m. sausio – vasario mėn. Šilutės rajone, Žemaičių Naumiesčio ir Katyčių seniūnijose, iš statybvietėse dirbusių ekskavatorių bei sunkvežimių, išlaužus kuro bakų spynas buvo pavogtas didelis kiekis dyzelinio kuro. Pasigesta ir įvairių statybos įrankių.