„Ate, myliu jus, išeinu“
Įkelta:
2012-04-16
Nuotrauka
Aprašymas
Puse lūpų kalbama, kad prie šio užrašo ant bėgių jaunimas ateina išsiverkti. Karinos Sėrikovos nuotrauka

Karina SĖRIKOVA

karina@taurageszinios.lt

Didįjį penktadienį Tauragę sukrėtė tragedija – apie penktą valandą ryto prekinis traukinys kliudė ir mirtinai sužalojo staiga ant bėgių išbėgusią septyniolikmetę Žalgirių gimnazijos moksleivę V. O. Iki šiol prisimename, kai prieš maždaug pustrečių metų po traukinio ratais su gyvenimu atsisveikino penkiolikmetė, kiek daugiau nei prieš metus po šilumvežiu beveik toje pačioje vietoje puolė 43-ejų moteris. Ką daryti, kad geležinkelio atkarpa Tauragės mieste nepasiglemžtų dar daugiau gyvybių?

Sukrėtė visą mokyklos bendruomenę

Aktyvios, linksmos merginos mirtis sukrėtė visą Tauragės Žalgirių gimnazijos bendruomenę. Šios ugdymo įstaigos psichologės Inos Kalvanienės teigimu, žuvusi mergina buvo veikli, neišsiskirianti iš bendraamžių. Psichologinės pagalbos į specialistę paauglė nesikreipė.

Sužinojusi apie įvykį mokyklos bendruomenė subūrė krizių valdymo komandą, kurią sudaro gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Jūratė Veisienė, psichologė Ina Kalvanienė, socialinė pedagogė Rita Kasanavičienė ir ketvertas gimnazijos mokytojų.

– Komandos nariai pagal savo įsipareigojimus įgyvendino kai kuriuos žingsnius: mokyklos mokytojai buvo paruošti per pirmąją pamoką priminti gimnazistams, kur kreiptis psichologinės pagalbos, žuvusios mergaitės klasės draugai buvo pakviesti į klasės valandėlę. Individualios psichologinės konsultacijos suteiktos tiems moksleiviams, kuriuos tragedija sukrėtė itin stipriai, prieš draugės mirtį į savo mobiliuosius telefonus jie gavo žinutes nuo jos. Toliau su šiais moksleiviais bendrausime periodiškai, o su kitais – pagal poreikį, – „Tauragės žinioms“ sakė gimnazijos psichologė.

„Tauragės žinių“ duomenimis, septyniolikmetė V. O. gyveno su mama, merginos tėvas žuvęs. Ji turėjo pilnametę seserį, gyvenančią užsienyje.

Tauragės rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojams žuvusios merginos šeima nėra žinoma.

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai tiria savižudybės versiją. Aiškinamasi, ar mirties akimirką mergina buvo blaivi.

Septyniolikmetė amžinojo poilsio palydėta pirmadienį Žukų kapinėse.

Užrašas masina?

Sukrėsti nelaimės, apie šį įvykį tuoj pat po tragedijos vienas per kitą kalbėjo didelė dalis tauragiškių, pasirodė ne vienas komentaras vietos ir šalies žiniasklaidoje. „Tauragės žinių“ internetinėje svetainėje publikuotos žinutės „Ant geležinkelio bėgių žuvo moksleivė“ viename komentarų rašoma, kad ant geležinkelio bėgių praeivių akį jau senokai traukia neva mirtininkų atsisveikinimo laiškas „Ate, myliu jus, išeinu“. Kalbama, kad ši vieta masina jaunimą.

Ieškoti šio ant geležinkelio įrėžto laiško ilgai nereikėjo. „Tauragės žinių“ žurnalistai jį aptiko ties Žalgirių mikrorajonu. Neoficialiai kalbama, kad jaunimas prie šio laiško ateina išsiverkti. Kas jį ant bėgių išbraižė, neaišku.

Maža to, tarp komentarų pasirodė dar vienas siaubą keliantis pareiškimas: „ <...> Man ir buvo šovę keletą kartų nusižudyti, bet traukinio taip ir nesulaukiau, gal sulauksiu, nes yra daug priežasčių, dėl kurių kenčiu daug metų...“

Tauragiškiai gerai prisimena, kai prieš maždaug pustrečių metų po traukinio ratais su gyvenimu atsisveikino penkiolikmetė. Tuomet kalbėta, kad mergaitė buvo nemylima artimųjų ar nepakėlė draugo išdavystės.

Siūlo kreiptis į specialistus

Šiuo metu Tauragės mieste veikia vienintelė įstaiga, kurioje gali būti suteikta psichologinė pagalba – tai Tauragės psichikos sveikatos centras. Centro vadovas Antanas Penikas ragina visus, kuriems kyla minčių apie savižudybę, nieko nelaukus kreiptis į centro specialistus – nebijoti ieškoti pagalbos, kalbėtis. Pasak mediko, jaunimas retai kada ateina į centrą savo noru, dažniau paskatinti tėvų arba Tauragės vaiko gerovės komisijos specialistų.

– Vienos dažniausiai įvardijamų jaunimo problemų yra patyčios ir užgauliojimai mokykloje, nesutarimai šeimoje, liūdesys dėl emigravusių tėvų, nelaiminga meilė, – vardijo A. Penikas.

Tauragės psichikos sveikatos centre dirba du psichoterapeutai, po tiek pat psichologų, socialinių ir slaugos darbuotojų.

Centro nedarbo metu pagalbos galima kreiptis į Tauragės ligoninėje budintį psichiatrą.

Skelbiame respublikinių tarnybų telefonus, dauguma kurių gyvenimo džiaugsmą praradusiems žmonėms gali padėti kiaurą parą

Psichologinės pagalbos tarnyba

Telefono numeris

Darbo laikas

„Jaunimo linija“ www.jaunimolinija.lt
Pagalbą teikia savanoriai

8 800 28 888

Visą parą

„Vaikų linija“ www.vaikulinija.lt
Pagalbą teikia savanoriai

116 111

Kasdien 11.00–21.00

„Vilties linija“, psichologinė pagalba suaugusiesiems www.kpsc.lt
Pagalbą teikia savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai

116 123

Visą parą

„Pagalbos moterims linija“
Pagalbą teikia savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai

8 800 66 366

I–V 10.00–21.00

„Linija Doverija“ (pagalba teikiama rusų kalba)

8 800 77 277

I–V 16.00–20.00

Psichologinė pagalba internetu

„Jaunimo linija“ pagalba raštu
http://www.jaunimolinija.lt/internetas
Pagalba jaunimui

Į laiškus atsako „Jaunimo linijos“ savanoriai

Atsako per 3 dienas

„Klausučio šalis“
http://www.vaikulinija.lt
Pagalba vaikams

Į laiškus atsako savanoriai

Atsako per 2 dienas

„Vilties linija“
http://paklausk.kpsc.lt
Pagalba suaugusiems

Į laiškus atsako Klaipėdos psichikos sveikatos centro specialistai

Atsako per 3 dienas

„Pagalbos moterims linija“

rašyti el. paštu pagalba@moteriai.lt

Atsako per 3 dienas

Daugiau informacijos apie socialines ir psichologines paslaugas teikiančias organizacijas galima rasti „Socialinės informacijos banke“ Jaunimo psichologinės paramos centro internetiniame puslapyje www.jppc.lt

Nuotrauka
teismas
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
prieš 2 valandas
Vakar, Tauragės apylinkės teismo kolektyvas atsisveikino su kadenciją baigusiu teisėju Egidijumi Mockaičiu. Šias garbingas pareigas teisėjas ėjo 15 metų, iš kurių paskutinius penkerius metus ėjo Tauragės apylinkės teismo pirmininko pareigas.
Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
prieš 8 valandas
2024 m. balandžio 22 d. apie 16.00 val. iš namų, Tauragėje, išėjo ir negrįžo Jurgita Šnaraitė, gim. 1984 m.
Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
2024-04-18
Balandžio 13 d. iš namų, Šilutėje, išėjo 22 metų Mantas Margelis ir iki šiol negrįžo. Vaikinas liekno kūno sudėjimo, apie 175 cm ūgio, šviesių trumpų plaukų, vilkėjo pilkos spalvos sportines kelnes ir džemperį, avėjo juodos spalvos sportinius batus.
Nuotrauka
Policija
Įkelta:
2024-04-08
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. balandžio4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
policija
Policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-28
Kiekvienų metų pavasarį Lietuvos policijos įstaigos organizuoja atvirų durų dienas. Šio renginio tikslas – supažindinti abiturientus su policijos pareigūno profesija bei informuoti apie studijų, mokymosi ir karjeros galimybes.
Nuotrauka
narkotikai
Lietuvos policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams įkliuvo narkotinių medžiagų platintojas ir pirkėjas. Kratų metu, jų namuose, rastos ir paimtos įvairios narkotinės bei psichotropinės medžiagos, įranga ir priemonės joms fasuoti, grynieji pinigai, galimai gauti iš nusikalstamos veikos.
Nuotrauka
teismas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-03-18
Tauragės apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo buto savininkę įsileisti rangovą ir užbaigti daugiabučio namo modernizacijos darbus, o buto savininkei nevykdant įpareigojimo, leido rangovui patekti į būtą be jos leidimo bei atlikti buto langų pakeitimo, buto šildymo sistemos vamzdynų, radiatorių, vandentiekio ir kitus bendro naudojimo objektų modernizacijos darbus.  
Nuotrauka
auto
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-18
Policijos pareigūnai  kovo11-17 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
cigaretės
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 13 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, turėdami informacijos, kad vyras, gimęs 1976 m., sodyboje, Šilutės r., Žemaičių Naumiestyje, laiko akcizais apmokestinamas prekes ir jomis disponuoja, atliko kratą.
Nuotrauka
policija
Tauragės apskrities policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. kovo 4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolę, kurios metu nustatė 16 pažeidimų (Tauragė – 8, Šilalė – 2, Šilutė - 6). Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str.
Nuotrauka
mantija
Įkelta:
2024-03-08
Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą su civiliniais ieškiniais dėl daugiau negu 33 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų Šilutės rajono tarybos nariams Steponui Kazlauskui ir Algirdui Gečui, grąžinimo į Šilutės rajono savivaldybės biudžetą. Taip pat šią savaitę dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo pareikšti įtarimai Pagėgių savivaldybės tarybos nariui Remigijui Špečkauskui.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-03-07
2024 m. kovo 3 d. apie 9.30 val. iš namų, Tauragėje, K. Donelaičio g., baltos spalvos automobiliu ,,Peugeot 307“ išvyko Algirdas Dienas, gimęs 1986 m. ir iki šiol negrįžo.
Nuotrauka
mergaite
Įkelta:
2024-03-01
Šiandien, 2024 m. kovo 1 d., apie 9.00 val. iš namų, Šilutės r., Kukorų k., išėjo ir negrįžo 14- metė Emilija Kolberkytė.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-23
Vyriausioji rinkimų komisija rinkėjams nesiuntinėja SMS žinučių su nuorodomis ir kvietimu pasirašyti už Prezidento rinkimuose kandidatuojančius asmenis.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-22
Įspėjame gyventojus apie sukčių platinamas apgaulingas SMS žinutes. Jose teismo vardu prisidengę sukčiai praneša, esą žinutę gavusiam asmeniui reikia atvykti į konkretų teismą, o detalesnės informacijos siūloma ieškoti paspaudus žinutėje esančią aktyvią nuorodą. Žinutės turinys priverčia sunerimti ir spausti nuorodą, kuri nuveda į sukčių naudojamą netikrą interneto svetainę. Dažniausiai pagrindinis sukčių tikslas – išvilioti asmens duomenis ar gauti informaciją, susijusią su Jūsų internetine bankininkyste.
Nuotrauka
dinges
Įkelta:
2024-02-19
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ieško į užsienį dirbti išvykusio ir be žinios dingusio Vaido Sitniko, gimusio 1993 m.