Nukirsta: Batakiai gyvens be ugniagesių
Įkelta:
2012-04-02
Nuotrauka
Aprašymas
Karinos Sėrikovos nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Savivaldybės Priešgaisrinės tarnybos viršininkas Gintaras Ramanauskas: „Be komentarų. Taryba priėmė sprendimą. Ką norėjau, tą jau pasakiau. Aš kovojau už tuos žmones, bet departamento savivalė paėmė viršų“. Daivos Sitnikienės nuotrauka

Daiva SITNIKIENĖ

daiva@taurageszinios.lt

Viena iš septynių savivaldybei pavaldžių Batakių ugniagesių komanda į gaisrus nebekviečiama nuo sausio. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento užmojui likviduoti šią komandą pasipriešinti bandė ją oficialiai panaikinti turinti Tauragės rajono savivaldybės taryba. Tačiau situacija pakrypo netikėta linkme – po ilgų ir karštų diskusijų, ypač dėl finansavimo, jei ši komanda nebūtų išardyta, nuspręsta – Batakių ugniagesių komandos darbuotojai gaus įspėjimus, kad nuo balandžio 3 dienos bus atleisti. Pirmą kartą šios Tarybos kadencijoje balsuota ne pagal daugumos ir mažumos principą. Svarstant šį opų klausimą Tarybos nariams net buvo suteikta išskirtinė teisė pasisakyti tiek kartų, kiek jie pageidavo.

Departamentas savivaldybės nuomonės nepaisė

Pasibaigus Tarybos posėdžiui savivaldybės Priešgaisrinės tarnybos viršininkas Gintaras Ramanauskas išskubėjo darbuotojams rengti įspėjimo lapelių apie atleidimą. Darbo neteks aštuoni žmonės. Anot G. Ramanausko, neramu ir dėl šios vietovės gyventojų saugumo. Batakių ir Skaudvilės ugniagesių komandų gaisrines skiria 12 kilometrų. Skaudviliškiai kviečiami gesinti gaisrų ir į kaimyninius rajonus. Šiems išvykus į kitą rajoną apylinkė liks be ugniagesių.

Išsaugoti ugniagesių komandos nepadėjo nei savivaldybės Priešgaisrinės tarnybos viršininko G. Ramanausko, nei rajono valdžios galvų pastangos Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą įtikinti, kad Batakių ugniagesių komandos veiklos negalima stabdyti. Naikinti šią komandą turi teisę tik rajono savivaldybės Taryba, tačiau palikus ją veikti iš valstybės finansavimas nebebūtų skiriamas.

Rajono meras Pranas Petrošius kartu su savivaldybės Priešgaisrinės tarnybos viršininku buvo nuvykę į Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą, dar pernai kreipėsi į Vyriausybę, Finansų ministeriją, profsąjungas, tačiau bergždžiai. Batakių apylinkės gyventojų surinkti 227 parašai įtakos departamento sprendimui taip pat neturėjo.

– Departamentas šį sprendimą priėmė savavališkai, – antradienį Tarybos komitetų posėdyje pareiškė meras P. Petrošius.

Tiek mero, tiek savivaldybės Priešgaisrinės tarnybos viršininko G. Ramanausko manymu, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas nepateikė pagrįstų argumentų, kodėl pasirinkta naikinti būtent Batakių, o ne, pavyzdžiui, Kęsčių ar Taurų ugniagesių komandą. Mūsų valdžios nepasitenkinimą kelia ir tai, kad Tauragės rajone savivaldybės ugniagesių komandų palikta mažiau nei kituose šalies rajonuose, kuriuose gyventojų net mažiau, o vienai savivaldybės ugniagesių komandai išlaikyti skiriama mažiau lėšų nei kitų rajonų komandoms.

Į gaisrus siųsti futbolininkus?

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, vykdydamas reformą, šalyje sustabdė 22 savivaldybių ugniagesių komandų veiklą, tarp jų – ir Batakių ugniagesių komanda. Departamentas dar lapkritį Tauragės merui atsiuntė raštą, kuriuo prašoma užtikrinti, kad iš valstybės skiriamų lėšų 2012 metais nebūtų finansuojama Batakių ugniagesių komanda.

Jei Batakių ugniagesių komanda nebūtų buvusi panaikinta, šiems metams jos veiklai finansuoti iš savivaldybės biudžeto būtų reikėję pakloti apie 190 tūkstančių litų. Jau apskaičiuota, kad panaikinus šią komandą darbuotojų išeitinėms išmokoms, kompensacijoms už nepanaudotas atostogas ir darbo užmokesčiui iki darbo sutarties nutraukimo reikia apie 157 tūkstančių litų. Dėl šio klausimo svarstymo šią savaitę buvo sušaukti du bendri Tarybos komitetų posėdžiai ir neeilinis Tarybos posėdis vakar.

Antradienį apie ugniagesių savanorystę prakalbę Tarybos nariai buvo bepradėję juokauti, kad, panaikinus Batakių ugniagesių komandą, gaisrus šiose apylinkėse galėtų gesinti nemenką savivaldybės finansavimą gavusi ir pastaruoju metu tris kartus iš eilės priešininkams pralaimėjusi „Tauro“ futbolo komanda. Esą vis tiek rezultatas 5:0, 4:0.

Jei tądien komitetų posėdyje labiau diskutuota dėl departamento pasirinkimo naikinti būtent Batakių ugniagesių komandą, tai vakar – iš kur reikėtų gauti pinigų komandai išlaikyti ir ar verta ją palikti, jei po Naujųjų metų vis tiek reikėtų paaukoti.

Pasak vicemero Silverijaus Statkaus, toks sprendimas būtų paklodės tampymas: kažką reiktų nukloti, jeigu nori pasikloti. Tarybos narys Darius Bredelis suabejojo – jei vis dėlto savivaldybė Batakių komandai išlaikyti skirs lėšų, ar valstybės kontrolė nepripažins, kad lėšos skirtos neteisėtai. Tokiam pinigų švaistymui, kai ugniagesių komandos ateitis vis tiek neaiški, ypač prieštaravo Tarybos narys Vaidotas Globys. Pasak jo, neseniai Taryba priėmė sprendimą dėl lengvatų verslo įmonėms kurti, esą geriau iš darbo atleistus ugniagesius paskatinti kurti savo verslą.

Į svečius kviesis departamento atstovą

Ketvirtadienį Tarybos nariai vieni kitiems priminė, kad reikia priimti ne politinį, o ekonominį sprendimą. Pasiūlyta ugniagesių komandos likimo klausimą atidėti iki rudens, tačiau balsavimui pateikti trys variantai. Pirmas – komandą panaikinti nuo balandžio 3-iosios, antras – nuo birželio ir trečias – šio klausimo svarstymą atidėti iki kito Tarybos posėdžio, planuojamo balandžio pabaigoje. Po nesėkmingo pirmojo balsavimo Tarybos narys Sigitas Baciuška, pasiūlęs Batakių ugniagesių komandą naikinti nuo birželio 3 dienos, savo siūlymą atsiėmė. Tuomet 10 balsų „už“ nuspręsta komandą naikinti nuo balandžio 3 dienos.

Priimant sprendimą nuo 2012 metų balandžio 3 dienos naikinti Tauragės rajono savivaldybės Priešgaisrinės tarnybos ugniagesių komandą, 11 Tarybos narių balsavo „už“, 1 – „prieš“, 7 balsavime nedalyvavo.

Kad būtų aiškiau dėl likusių savivaldybės priešgaisrinių komandų ateities, nuspręsta į Tauragę pakviesti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovą, o jei prireiks – ir Seimo narį Stasį Šedbarą. Šiam Tarybos nario Dariaus Stankaus siūlymui, kaip retai pasitaiko, pritarė ir jo politinis oponentas Arūnas Beišys.

Nuotrauka
teismas
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
prieš 3 valandas
Vakar, Tauragės apylinkės teismo kolektyvas atsisveikino su kadenciją baigusiu teisėju Egidijumi Mockaičiu. Šias garbingas pareigas teisėjas ėjo 15 metų, iš kurių paskutinius penkerius metus ėjo Tauragės apylinkės teismo pirmininko pareigas.
Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
prieš 8 valandas
2024 m. balandžio 22 d. apie 16.00 val. iš namų, Tauragėje, išėjo ir negrįžo Jurgita Šnaraitė, gim. 1984 m.
Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
2024-04-18
Balandžio 13 d. iš namų, Šilutėje, išėjo 22 metų Mantas Margelis ir iki šiol negrįžo. Vaikinas liekno kūno sudėjimo, apie 175 cm ūgio, šviesių trumpų plaukų, vilkėjo pilkos spalvos sportines kelnes ir džemperį, avėjo juodos spalvos sportinius batus.
Nuotrauka
Policija
Įkelta:
2024-04-08
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. balandžio4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
policija
Policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-28
Kiekvienų metų pavasarį Lietuvos policijos įstaigos organizuoja atvirų durų dienas. Šio renginio tikslas – supažindinti abiturientus su policijos pareigūno profesija bei informuoti apie studijų, mokymosi ir karjeros galimybes.
Nuotrauka
narkotikai
Lietuvos policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams įkliuvo narkotinių medžiagų platintojas ir pirkėjas. Kratų metu, jų namuose, rastos ir paimtos įvairios narkotinės bei psichotropinės medžiagos, įranga ir priemonės joms fasuoti, grynieji pinigai, galimai gauti iš nusikalstamos veikos.
Nuotrauka
teismas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-03-18
Tauragės apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo buto savininkę įsileisti rangovą ir užbaigti daugiabučio namo modernizacijos darbus, o buto savininkei nevykdant įpareigojimo, leido rangovui patekti į būtą be jos leidimo bei atlikti buto langų pakeitimo, buto šildymo sistemos vamzdynų, radiatorių, vandentiekio ir kitus bendro naudojimo objektų modernizacijos darbus.  
Nuotrauka
auto
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-18
Policijos pareigūnai  kovo11-17 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
cigaretės
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 13 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, turėdami informacijos, kad vyras, gimęs 1976 m., sodyboje, Šilutės r., Žemaičių Naumiestyje, laiko akcizais apmokestinamas prekes ir jomis disponuoja, atliko kratą.
Nuotrauka
policija
Tauragės apskrities policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. kovo 4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolę, kurios metu nustatė 16 pažeidimų (Tauragė – 8, Šilalė – 2, Šilutė - 6). Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str.
Nuotrauka
mantija
Įkelta:
2024-03-08
Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą su civiliniais ieškiniais dėl daugiau negu 33 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų Šilutės rajono tarybos nariams Steponui Kazlauskui ir Algirdui Gečui, grąžinimo į Šilutės rajono savivaldybės biudžetą. Taip pat šią savaitę dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo pareikšti įtarimai Pagėgių savivaldybės tarybos nariui Remigijui Špečkauskui.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-03-07
2024 m. kovo 3 d. apie 9.30 val. iš namų, Tauragėje, K. Donelaičio g., baltos spalvos automobiliu ,,Peugeot 307“ išvyko Algirdas Dienas, gimęs 1986 m. ir iki šiol negrįžo.
Nuotrauka
mergaite
Įkelta:
2024-03-01
Šiandien, 2024 m. kovo 1 d., apie 9.00 val. iš namų, Šilutės r., Kukorų k., išėjo ir negrįžo 14- metė Emilija Kolberkytė.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-23
Vyriausioji rinkimų komisija rinkėjams nesiuntinėja SMS žinučių su nuorodomis ir kvietimu pasirašyti už Prezidento rinkimuose kandidatuojančius asmenis.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-22
Įspėjame gyventojus apie sukčių platinamas apgaulingas SMS žinutes. Jose teismo vardu prisidengę sukčiai praneša, esą žinutę gavusiam asmeniui reikia atvykti į konkretų teismą, o detalesnės informacijos siūloma ieškoti paspaudus žinutėje esančią aktyvią nuorodą. Žinutės turinys priverčia sunerimti ir spausti nuorodą, kuri nuveda į sukčių naudojamą netikrą interneto svetainę. Dažniausiai pagrindinis sukčių tikslas – išvilioti asmens duomenis ar gauti informaciją, susijusią su Jūsų internetine bankininkyste.
Nuotrauka
dinges
Įkelta:
2024-02-19
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ieško į užsienį dirbti išvykusio ir be žinios dingusio Vaido Sitniko, gimusio 1993 m.