Teismo sprendimas: meras neturi teisės neįsileisti į renginius
Įkelta:
2014-12-05
Nuotrauka
Aprašymas
Pagėgių savivaldybės meras V. Komskis su teismo sprendimu nesutinka. „Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka

Morta PIPIRIENĖ

Klaipėdos apygardos administracinis teismas pripažino: Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis neturi teisės drausti politiniams oponentams dalyvauti Pagėgių savivaldybėje vykstančiuose viešuosiuose renginiuose.

Nurodė suderinti su meru

Toks sprendimas buvo priimtas lapkričio 11 dieną Klaipėdos apygardos administraciniame teisme, išnagrinėjus pareiškėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos skundą dėl Pagėgių savivaldybės mero sprendimo panaikinimo. Pareiškėjas kreipėsi į teismą, nes Virginijus Komskis savo sprendimais neleido TS-LKD organizuoti istorinių žinių apie Pagėgių kraštą viktorinos šių metų birželio mėnesį vykusioje Joninių šventėje, o vėliau ir rugsėjo mėnesį vykusioje Pagėgių krašto šventėje.

Anot TS-LKD Pagėgių skyriaus pirmininko Romualdo Jarusevičiaus, idėja surengti istorinių žinių viktoriną Pagėgiuose kilo po šių metų gegužę vykusių Tauragės dienų renginių, kuriuose TS-LKD Tauragės skyrius dalyvauja ne vienerius metus. Pagėgių savivaldybės kultūros centro direktorė, dar birželio mėnesį diskutuojant dėl tokios viktorinos organizavimo Joninių šventės renginiuose, džiaugėsi pačia iniciatyva, tačiau viktoriną siūlė organizuoti Pagėgių krašto šventės metu, neva toks renginys labiau tiks pastarosios šventės formate. Tiesa, direktorė iš karto pasakė, kad tokios viktorinos organizavimas turi būti suderintas su Pagėgių meru. Pastarasis neleido dalyvauti nei Joninių šventėje, nei Pagėgių krašto šventėje, aiškindamas, jog Pagėgių savivaldybė yra prieš politikų dalyvavimą tokiose šventėse.

– Aš, kaip Pagėgių savivaldybės tarybos narys, niekada nesu susidūręs su tokio klausimo svarstymu taryboje, o teisme paaiškėjo, kad nėra jokio tokį draudimą nustatančio teisės akto ir šitas klausimas apskritai nepriklauso mero kompetencijai. Pagėgių savivaldybės meras teisme taip pat pakeitė savo poziciją ir atsiliepime nurodė, kad sprendimą dėl TS-LKD dalyvavimo Pagėgių krašto šventėje turėjo priimti renginį organizavęs Pagėgių savivaldybės kultūros centras. Teisme meras aiškino, kad Pagėgių savivaldybės renginių organizavimas ir dalyvių registracija yra ne jo reikalas, neva Pagėgių savivaldybės kultūros centras šituos klausimus sprendžia savarankiškai, tačiau tai yra netiesa. Pagėgiuose be Virginijaus Komskio palaiminimo niekas nieko nesprendžia ir tai visiems seniai žinoma“, – teigė TS-LKD Pagėgių skyriaus pirmininkas Romualdas Jarusevičius.

Prašymą pateikė pavėluotai

Už kultūros klausimus atsakinga Pagėgių administracijos specialistė Ingrida Jokšienė „Tauragės žinioms“ teigė, kad dėl dalyvavimo Pagėgių krašto šventėje partijos prašymas buvo pateiktas pavėluotai, todėl jie ir negalėjo dalyvauti.

– Dabar labai plačiai komentuoti negaliu, nes neturiu visos informacijos apie visus gautus atsakymus. Aš žinau tik tiek, kad jie (TS-LKD, – red. past.) dėl dalyvavimo Pagėgių šventėje tikrai kreipėsi pavėluotai. Ir scenarijus buvo jau sudėliotas, šventės koncepcija aptarta, ir politinėms partijoms tribūna tikrai nebuvo suteikta, – tvirtino I. Jokšienė.

Nežinojo, ką atsakyti

– Aš net nežinau, ką atsakyti. Žinau, kad viskas vyko, bet tuo klausimu reiktų kreiptis į administraciją. Teismo sprendimu dar nesidomėjau, tad nežinau, ką komentuoti. Atsakyti į partijos prašymus turėjo administracija. O dabar įsakymą duoti – neduoti... Mero yra visai kitokios pareigybės. Administracijai vadovauja direktoriai. Meras tiesiogiai vadovauja tik administracijos direktoriui, tad aš įsakymą galiu duoti tik direktoriui. Pereiti į žemesnį lygį neina man. Ir pas mus renginiuose tikrai nedalyvauja politinės partijos, – žurnalistei teigė Pagėgių meras V. Komskis.

Neliepė partijai kreiptis į merą

Pagėgių kultūros centro direktorė Svetlana Jašinskienė „Tauragės žinioms“ pasakojo, kad Joninės Pagėgiuose švenčiamos tradiciškai ir jokių partijų jose nebūna, ir tai nėra svarstoma. O dėl dalyvavimo Pagėgių krašto šventėje buvo nepataikyta tema ir prašymas pateiktas pavėluotai, tad meras čia „ne prie ko“.

– Jei gerai prisimenu, tai mes telefonu bendravome su savivaldybe ir buvo bendrai nutarta, kad TS-LKD partijos idėja visiškai neatitinka Pagėgių krašto šventės temos. O mes kasmet šventei sugalvojame tam tikrą temą. Taip pat nebeturėjome ir vietos jų palapinei pastatyti. Jei gerai prisimenu, tai prašymą dalyvauti renginyje jie atnešė likus gal 5 ar 3 dienoms iki renginio, kai viskas buvo suplanuota ir schema veterinarijos tarnybai dėl leidimo buvo pateikta. Mūsų renginiai labai gražūs ir turi temas, o jie tikrai prašovė pro šalį. Tikrai yra dalyvavusios partijos pas mus, tačiau kreipėsi laiku ir dalyvaudavo prisiderindami prie viso renginio temos. Šiemet mūsų tema buvo Donelaičio metai, o jie (TS-LKD – red. past.) norėjo rengti kažkokią viktoriną. Ir tikrai aš neliepiau partijai kreiptis į merą. Iš tikrųjų einam į savivaldybę ir derinam su kultūros specialiste, atsiklausiame ir mero, bet kad meras neleistų, tai tikrai taip nėra, – pasakojo Pagėgių kultūros centro direktorė S. Jašinskienė.

Teismo sprendimą apskundė

Po pokalbio su Pagėgių savivaldybės meru, Ingrida Jokšiene ir Svetlana Jašinskiene „Tauragės žinių“ dar kartą pakalbintas TS-LKD Pagėgių skyriaus pirmininkas R. Jarusevičius tvirtino, kad Pagėgių savivaldybės valdininkai akivaizdžiai meluoja.

– Kaip galima šitaip akivaizdžiai meluoti, kad meras neva tokių klausimų nesprendžia, kai teismas jau nagrinėja konkretų sprendimą. Esą kreipėmės pavėluotai ir mūsų iniciatyva prieštaravo renginio programai, tačiau dėl dalyvavimo kreipėmės prieš tris mėnesius, kuomet renginio programos dar paprasčiausiai nebuvo, – tvirtino R. Jarusevičius ir rodė turimus dokumentus.

Dokumentuose matyti, kad TS-LKD Pagėgių skyrius į Pagėgių savivaldybės merą ir administraciją dėl dalyvavimo Pagėgių krašto šventėje kreipėsi dar birželio mėnesį: birželio 11 ir 27 dienomis. Pagėgių savivaldybės administracija prašymą dėl dalyvavimo Pagėgių krašto šventėje buvo gavusi dar prieš tris mėnesius iki šventės.

– Savivaldybės administracija, šiurkščiai pažeisdama Viešojo administravimo įstatymą, neatsakė nė į vieną mūsų birželio mėnesį jai įteiktą raštą, o dabar aiškina, kad kreipėmės pavėluotai. Tuo tarpu meras į abu raštus atsakė operatyviai ir aiškiai: Pagėgių savivaldybės renginiuose nėra vietos TS-LKD Pagėgių skyriaus iniciatyvoms. Dabar vaidina, kad jis tokių klausimų nesprendžia ir tai administracijos direktoriaus reikalai, kai turiu netgi du tokiems žodžiams prieštaraujančius mero pasirašytus raštus, – išklojo R. Jarusevičius ir priminė, kad su Kultūros centro direktore apie viktoriną buvo kalbėta jau nuo birželio mėnesio, kai ši pati pasiūlė viktoriną organizuoti ne Joninių, o Pagėgių krašto šventės metu.

Nors Klaipėdos apygardos administracinis teismas pripažino, kad Pagėgių savivaldybės meras neturi teisės drausti TS-LKD partijai dalyvauti Pagėgių krašto renginiuose, Virginijus Komskis su tokiu teismo sprendimu nesutinka ir apskundė jį Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Nuotrauka
policija
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato nuotraukos
Įkelta:
prieš 16 valandų
Balandžio 15-21 dienomis, Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai keliuose vykdė sustiprintą leistino greičio kontrolę.
Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
2024-04-18
Balandžio 13 d. iš namų, Šilutėje, išėjo 22 metų Mantas Margelis ir iki šiol negrįžo. Vaikinas liekno kūno sudėjimo, apie 175 cm ūgio, šviesių trumpų plaukų, vilkėjo pilkos spalvos sportines kelnes ir džemperį, avėjo juodos spalvos sportinius batus.
Nuotrauka
Policija
Įkelta:
2024-04-08
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. balandžio4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
policija
Policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-28
Kiekvienų metų pavasarį Lietuvos policijos įstaigos organizuoja atvirų durų dienas. Šio renginio tikslas – supažindinti abiturientus su policijos pareigūno profesija bei informuoti apie studijų, mokymosi ir karjeros galimybes.
Nuotrauka
narkotikai
Lietuvos policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams įkliuvo narkotinių medžiagų platintojas ir pirkėjas. Kratų metu, jų namuose, rastos ir paimtos įvairios narkotinės bei psichotropinės medžiagos, įranga ir priemonės joms fasuoti, grynieji pinigai, galimai gauti iš nusikalstamos veikos.
Nuotrauka
teismas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-03-18
Tauragės apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo buto savininkę įsileisti rangovą ir užbaigti daugiabučio namo modernizacijos darbus, o buto savininkei nevykdant įpareigojimo, leido rangovui patekti į būtą be jos leidimo bei atlikti buto langų pakeitimo, buto šildymo sistemos vamzdynų, radiatorių, vandentiekio ir kitus bendro naudojimo objektų modernizacijos darbus.  
Nuotrauka
auto
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-18
Policijos pareigūnai  kovo11-17 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
cigaretės
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 13 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, turėdami informacijos, kad vyras, gimęs 1976 m., sodyboje, Šilutės r., Žemaičių Naumiestyje, laiko akcizais apmokestinamas prekes ir jomis disponuoja, atliko kratą.
Nuotrauka
policija
Tauragės apskrities policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. kovo 4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolę, kurios metu nustatė 16 pažeidimų (Tauragė – 8, Šilalė – 2, Šilutė - 6). Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str.
Nuotrauka
mantija
Įkelta:
2024-03-08
Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą su civiliniais ieškiniais dėl daugiau negu 33 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų Šilutės rajono tarybos nariams Steponui Kazlauskui ir Algirdui Gečui, grąžinimo į Šilutės rajono savivaldybės biudžetą. Taip pat šią savaitę dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo pareikšti įtarimai Pagėgių savivaldybės tarybos nariui Remigijui Špečkauskui.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-03-07
2024 m. kovo 3 d. apie 9.30 val. iš namų, Tauragėje, K. Donelaičio g., baltos spalvos automobiliu ,,Peugeot 307“ išvyko Algirdas Dienas, gimęs 1986 m. ir iki šiol negrįžo.
Nuotrauka
mergaite
Įkelta:
2024-03-01
Šiandien, 2024 m. kovo 1 d., apie 9.00 val. iš namų, Šilutės r., Kukorų k., išėjo ir negrįžo 14- metė Emilija Kolberkytė.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-23
Vyriausioji rinkimų komisija rinkėjams nesiuntinėja SMS žinučių su nuorodomis ir kvietimu pasirašyti už Prezidento rinkimuose kandidatuojančius asmenis.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-22
Įspėjame gyventojus apie sukčių platinamas apgaulingas SMS žinutes. Jose teismo vardu prisidengę sukčiai praneša, esą žinutę gavusiam asmeniui reikia atvykti į konkretų teismą, o detalesnės informacijos siūloma ieškoti paspaudus žinutėje esančią aktyvią nuorodą. Žinutės turinys priverčia sunerimti ir spausti nuorodą, kuri nuveda į sukčių naudojamą netikrą interneto svetainę. Dažniausiai pagrindinis sukčių tikslas – išvilioti asmens duomenis ar gauti informaciją, susijusią su Jūsų internetine bankininkyste.
Nuotrauka
dinges
Įkelta:
2024-02-19
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ieško į užsienį dirbti išvykusio ir be žinios dingusio Vaido Sitniko, gimusio 1993 m.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-14
Chuliganiškas vairavimas yra Kelių eismo taisyklių pažeidimas už kurį transporto priemonės vairuotojui gresia ne tik piniginė bauda, bet ir teisių atėmimas. Vienas iš dažniausiai daromų vairuotojų pažeidimų yra kai išvažiuojama į priešpriešinę eismo juostą ir nesilaikoma Kelių eismo taisyklių nustatytos lenkimo tvarkos.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-02-13
2024 m. sausio – vasario mėn. Šilutės rajone, Žemaičių Naumiesčio ir Katyčių seniūnijose, iš statybvietėse dirbusių ekskavatorių bei sunkvežimių, išlaužus kuro bakų spynas buvo pavogtas didelis kiekis dyzelinio kuro. Pasigesta ir įvairių statybos įrankių.