Kieno interesus atstovauja Pagėgių meras?
Įkelta:
2015-02-23
Nuotrauka
Aprašymas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka

Rimgailė VYŠNIAUSKAITĖ

Pagėgių savivaldybėje teisinis nihilizmas, atrodo, pasiekė kritinę ribą: viena Šilutės bendrovė jau trejus metus varsto teismų duris bandydama pradėti ūkinę veiklą Pagėgių savivaldybėje, tačiau pastarosios administracija teismų sprendimus ignoruoja.

Kliudo atidaryti žvyro ir smėlio karjerą

VšĮ ,,Tauragės žinių” gautame UAB ,,Bugama“ laiške skundžiamasi tendencingu Pagėgių savivaldybės administracijos piktnaudžiavimu viešojo administravimo įgaliojimais ir teismų sprendimų nevykdymu. Pagėgių savivaldybės administracija visomis teisėtomis ir neteisėtomis priemonėmis daro kliūtis minėtai bendrovei pradėti vykdyti ūkinę veiklą Pagėgių savivaldybėje – atidaryti žvyro ir smėlio karjerą Anužių kaime.

Klaipėdos apygardos administracinis teismas 2014 m. rugpjūčio 29 d. sprendime Pagėgių savivaldybės administracijos veiksmus įvertino kaip ,,piktnaudžiavimą viešojo administravimo įgaliojimais ir nepagrįstų kliūčių sudarymą UAB „Bugamai“. Teismas konstatavo, kad ,,Pagėgių savivaldybės administracija tendencingai sudaro nepagrįstas kliūtis UAB ,,Bugamai“ iš esmės nuo tada, kai ji gavo Lietuvos geologijos tarnybos 2011 m. liepos 21 d. leidimą naudoti žemės gelmių išteklius ir ertmes Pagėgių žvyro-smėlio telkinio 6,73 ha ploto dalyje“. Per trejus metus tai jau trečioji UAB ,,Bugama“ prieš Pagėgių savivaldybės administraciją laimėta byla.

Panašu, kad Pagėgių savivaldybės administracijai teismuose pralaimimos bylos ir teismams švaistomi mokesčių mokėtojų pinigai nesvarbūs. Nei Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis, nei administracijos direktorė Dainora Butvydienė ir jos tiesiogine pavaldine esanti Pagėgių savivaldybės vyriausioji architektė Ernesta Maier į „Tauragės žinių“ klausimus šia tema neatsakė, vienas iš jų buvo ,,kodėl Pagėgių savivaldybės administracija daugiau kaip metus laiko nesugeba atsakyti į bendrovės prašymą, nederina visų atsakingų institucijų be pastabų seniai suderintą karjero kasimo projektą arba kas ketina atlyginti UAB ,,Bugama“ dėl trejus metus besitęsiančios prastovos kylančius nuostolius.“

Galiojantis teisinis reguliavimas draudžia iškirsti mišką ir įrengti karjerus miško žemėje, nebent toje savivaldybės teritorijoje nėra kitų alternatyvų.

UAB ,,Bugama“ atstovė Lina Matimaitytė paaiškino, kad tame pačiame Anužių kaime esančiame valstybinės reikšmės miške žvyro karjerus siekia įrengti dvi konkuruojančios bendrovės, tačiau jų planai gali būti įgyvendinti tik pakeitus valstybinės reikšmės miško statusą, tam reikalingas Vyriausybės nutarimas, ir iškirtus mišką, tam buvo reikalingas Pagėgių savivaldybės tarybos patvirtintas detalusis planas. Tiek Vyriausybės nutarimo keitimas, tiek detaliojo plano keitimas, kuriais siekiama iškirsti miško naudmenas, pagal Miškų įstatymą gali būti pateisinami tik jeigu nėra kitų karjerų įrengimo alternatyvų. Pagėgių savivaldybėje tokia alternatyva yra, nes visas „Bugamai“ skirtas naudoti karjeras yra ne miško žemėje. Šalia veikia ir „Šilutės automobilių keliai“, jau keliolika metų eksploatuojamas karjeras. Todėl teisėtai įrengti karjerą valstybinės reikšmės miško žemėje nėra jokių galimybių.

Teisinis kelias nepadeda

,,Mano amžinatilsį tėvas, buvęs „Bugama“ vadovas Steponas Matimaitis, dar 2013 metais man sakė, kad privataus pokalbio su Pagėgių savivaldybės meru Virginijumi Komskiu metu pastarasis nurodė – ,,jeigu leisiu tau įsirengti karjerą, tai negalės UAB ,,Alvetos karjerai“. Su apgailestavimu galiu konstatuoti, kad mero Virginijaus Komskio žodis Pagėgių savivaldybėje reiškia kur kas daugiau nei visi Lietuvos Respublikos įstatymai ir Konstitucija kartu sudėjus. Pagėgių savivaldybės taryba ir administracija jau du kartus buvo išdavusi savo sutikimus UAB ,,Alvetos karjerai“ įrengti karjerus miško žemėje, nors tokie leidimai akivaizdžiai prieštaravo Miškų įstatymo ir Teritorijų planavimo įstatymo reikalavimams. Klaipėdos apygardos prokuratūrai pradėjus tyrimus dėl neteisėtų sprendimų ir leidimų, jie yra paprasčiausiai panaikinami ar atšaukiami, nors į UAB ,,Bugama“ prašymus rengti atitinkamus teritorijų planavimo dokumentus ar suderinti karjero naudojimo projektą neatsakoma po kelis mėnesius (kai į analogiškus, tik neteisėtus UAB,,Alvetos karjerai“ prašymus sureaguojama per kelias dienas), o po daugkartinių raginimų ir grasinimų atsiunčiami neigiami sprendimai, grindžiami absurdiškiausiais argumentais.“ – redakcijai atsiųstame laiške tvirtinto Lina Matimaitytė.

– Mano tėvas buvo be galo sąžiningas ir principingas, bylinėjimasis su Pagėgių savivaldybės administracija jam daug kainavo. Po dviejų viena po kitos sekusių bylų, tėčio ir taip silpna širdis neatlaikė, tad man ir mamai teko prieš Pagėgių savivaldybės administraciją pradėti jau trečią bylą, kurią taip pat laimėjome, bet Pagėgių savivaldybės administracija karjero naudojimo projekto vis tiek nederina. Per tuos trejus metus aš sulaukiau ne vieno ,,tarpininko“, kuris siūlėsi išspręsti visas UAB,,Bugama“ problemas. Mes pasirinkome teisinį kelią, bet panašu, kad teisinio kelio Pagėgių savivaldybėje jau seniai nebėra.“ – teigė Lina Matimaitytė.

Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis „Tauragės žinioms“ neatsakė, kokie interesai jį sieja su UAB ,,Alvetos karjerai” bei atsisakė komentuoti tris Pagėgių savivaldybės administracijos prieš UAB ,,Bugama“ teismuose pralaimėtas bylas.

Nuotrauka
teismas
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Vakar, Tauragės apylinkės teismo kolektyvas atsisveikino su kadenciją baigusiu teisėju Egidijumi Mockaičiu. Šias garbingas pareigas teisėjas ėjo 15 metų, iš kurių paskutinius penkerius metus ėjo Tauragės apylinkės teismo pirmininko pareigas.
Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
prieš 1 dieną
2024 m. balandžio 22 d. apie 16.00 val. iš namų, Tauragėje, išėjo ir negrįžo Jurgita Šnaraitė, gim. 1984 m.
Nuotrauka
Dingo
Įkelta:
2024-04-18
Balandžio 13 d. iš namų, Šilutėje, išėjo 22 metų Mantas Margelis ir iki šiol negrįžo. Vaikinas liekno kūno sudėjimo, apie 175 cm ūgio, šviesių trumpų plaukų, vilkėjo pilkos spalvos sportines kelnes ir džemperį, avėjo juodos spalvos sportinius batus.
Nuotrauka
Policija
Įkelta:
2024-04-08
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. balandžio4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
policija
Policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-28
Kiekvienų metų pavasarį Lietuvos policijos įstaigos organizuoja atvirų durų dienas. Šio renginio tikslas – supažindinti abiturientus su policijos pareigūno profesija bei informuoti apie studijų, mokymosi ir karjeros galimybes.
Nuotrauka
narkotikai
Lietuvos policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-23
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams įkliuvo narkotinių medžiagų platintojas ir pirkėjas. Kratų metu, jų namuose, rastos ir paimtos įvairios narkotinės bei psichotropinės medžiagos, įranga ir priemonės joms fasuoti, grynieji pinigai, galimai gauti iš nusikalstamos veikos.
Nuotrauka
teismas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-03-18
Tauragės apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo buto savininkę įsileisti rangovą ir užbaigti daugiabučio namo modernizacijos darbus, o buto savininkei nevykdant įpareigojimo, leido rangovui patekti į būtą be jos leidimo bei atlikti buto langų pakeitimo, buto šildymo sistemos vamzdynų, radiatorių, vandentiekio ir kitus bendro naudojimo objektų modernizacijos darbus.  
Nuotrauka
auto
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-18
Policijos pareigūnai  kovo11-17 d. vykdė prevencinę priemonę vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu (naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant, kai neturima laisvų rankų įrangos), privalomų saugos priemonių (saugos diržų, saugos šalmų, vaikams skirtų specialių sėdynių (prisegimo sistemų) naudojimo kontrolę.
Nuotrauka
cigaretės
Lietuvos policijos nuotraukos
Įkelta:
2024-03-16
Kovo 13 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, turėdami informacijos, kad vyras, gimęs 1976 m., sodyboje, Šilutės r., Žemaičių Naumiestyje, laiko akcizais apmokestinamas prekes ir jomis disponuoja, atliko kratą.
Nuotrauka
policija
Tauragės apskrities policijos nuotrauka
Įkelta:
2024-03-13
Policijos pareigūnai nuo 2024 m. kovo 4 d. iki 6 d. vykdė prevencinę priemonę pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolę, kurios metu nustatė 16 pažeidimų (Tauragė – 8, Šilalė – 2, Šilutė - 6). Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str.
Nuotrauka
mantija
Įkelta:
2024-03-08
Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į Tauragės apylinkės teismą su civiliniais ieškiniais dėl daugiau negu 33 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų Šilutės rajono tarybos nariams Steponui Kazlauskui ir Algirdui Gečui, grąžinimo į Šilutės rajono savivaldybės biudžetą. Taip pat šią savaitę dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo pareikšti įtarimai Pagėgių savivaldybės tarybos nariui Remigijui Špečkauskui.
Nuotrauka
policija
Įkelta:
2024-03-07
2024 m. kovo 3 d. apie 9.30 val. iš namų, Tauragėje, K. Donelaičio g., baltos spalvos automobiliu ,,Peugeot 307“ išvyko Algirdas Dienas, gimęs 1986 m. ir iki šiol negrįžo.
Nuotrauka
mergaite
Įkelta:
2024-03-01
Šiandien, 2024 m. kovo 1 d., apie 9.00 val. iš namų, Šilutės r., Kukorų k., išėjo ir negrįžo 14- metė Emilija Kolberkytė.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-23
Vyriausioji rinkimų komisija rinkėjams nesiuntinėja SMS žinučių su nuorodomis ir kvietimu pasirašyti už Prezidento rinkimuose kandidatuojančius asmenis.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
2024-02-22
Įspėjame gyventojus apie sukčių platinamas apgaulingas SMS žinutes. Jose teismo vardu prisidengę sukčiai praneša, esą žinutę gavusiam asmeniui reikia atvykti į konkretų teismą, o detalesnės informacijos siūloma ieškoti paspaudus žinutėje esančią aktyvią nuorodą. Žinutės turinys priverčia sunerimti ir spausti nuorodą, kuri nuveda į sukčių naudojamą netikrą interneto svetainę. Dažniausiai pagrindinis sukčių tikslas – išvilioti asmens duomenis ar gauti informaciją, susijusią su Jūsų internetine bankininkyste.
Nuotrauka
dinges
Įkelta:
2024-02-19
Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ieško į užsienį dirbti išvykusio ir be žinios dingusio Vaido Sitniko, gimusio 1993 m.