Pasak sulčių spaudimu užsiimančių verslininkų, šiemet skubančių spausti sultis mažiau nei ankstesniais metais. Kalta sausra. Kai kurie nesitiki, jog iš anksti nukritusių obuolių sultys bus skanios, tad tokiu derliaus realizavimu nesirūpina. Nors, kita vertus, dar nėra pats sulčių spaudimo įkarštis – kai kurie obuoliai dar noksta ir eilės prie sulčių spaudyklų, tikėtina, dar nusidrieks. „Tauragės žinios“ pakalbino vienus populiariausių sulčių spaudėjų Tauragės rajone: „Du obuoliukus“ ir Kęsčių bendruomenės atstovą Remigijų Šiaudvytį.
Ne obuolių metai
Prieš šešerius metus Stoties gatvėje duris atvėrusios sulčių spaudyklos „Du obuoliukai“ įkūrėjai – verslininkai iš Jurbarko. Dar prieš šešetą metų sulčių spaudyklą Tauragėje įkūrę du draugai tada nežinojo, seksis jiems šiame mūsų, automobilininkų, krašte verslas ar ne. Jurbarkiškiai jo ėmėsi išgirdę, jog tauragiškiai veža obuolius spausti į Jurbarką, o Tauragės mieste ir rajone tuo metu, 2015-aisiais, veikė tik dvi didesnės sulčių spaudyklos. Pasirodo, verslininkų nuojautos būta geros: tauragiškiai pamėgo „Du obuoliukus“, o lydint sėkmei net svarstoma apie verslo plėtrą.
Verslas gyvas vien tik nuo gamtos malonės: jei obuolių daug, sulčių spaudyklos įranga be darbo nestovi, jei vaisių neužderėjo – darbo mažiau.
– Vieni sunkesnių metų buvo užpernai, tada pavasaris buvo itin šaltas. Pamenu, obelims žydint temperatūra buvo nukritusi iki aštuonių laipsnių šalčio. 2020 metais atsigriebėme: žmonės gausiai vežė ir spaudė sultis. Šiemet vangiau. Ne obuolių metai. Taip jau yra, geras obuolių derlius – tik kas dvejus metus, – pasakojo vienas sulčių spaudyklos įkūrėjų Nerijus Mockus.

Nors, pasak pašnekovo, sultis spaudžiančių šiemet, palyginus su pernai, yra mažiau, – darbo netrūksta ir sulčių spaudykloje nuolat dirba trys žmonės: jis ir du pagalbininkai.
Tauragiškiai obuolių sultis mėgsta įvairias: obuolius maišo su kriaušėmis, moliūgais, apelsinais, morkomis, avietėmis, netgi šilauogėmis.
Pandemija įtakos neturėjo
– Pradėjome dirbti sultis pilstydami į 3 ir 5 litų maišelius, kurie įsistatydavo į kartono pakuotes. Nuo 2017 m. atsirado pastatomos pakuotės, tad dėžučių nebereikia, – apie pokyčius pasakojo vyras.
2018 m. verslininkai atidarė sulčių spaudyklą Šilutėje. Planuose – dar viena spaudykla Šakiuose.
Pandemija, kaip sako N. Mockus, verslui jokios įtakos nepadarė. Kontaktas su žmonėmis čia minimalus.

Verslo pradžiai draugai įrangai įsigyti ėmė paskolą. Pasak N. Mockaus, šią jau pavyko atiduoti. Per tuos metus įsigytos ir patalpos, kuriose nuo 2015 m. veikia spaudykla. Savo lėšomis vyrai sutvarkė spaudyklos kiemą.
Ar sulčių spaudykla iš Jurbarko krašto kilusiam vyrui yra vienintelis pragyvenimo šaltinis? Ne. Pašnekovui su žmona Smalininkuose priklauso grožio salonas. Kol kas šis verslas maitina šeimą.
– Tuo metu, apie 2015 m., Tauragėje (ir rajone) veikė dvi didesnės sulčių spaudyklos. Šiuo metu yra keturios vietos, kur galima išsispausti sultis. Kai būna obuolių metai, darbo užtenka visiems. Mes dirbame modernia įranga. Mūsų įranga nuplauna obuolius, išspaudžia, išfiltruoja, pakaitina ir supilsto į pakelius, – kalbėjo N. Mockus.
Pašnekovas teigė su verslo partneriu svarstantis apie plėtrą, tačiau kol kas planų atskleisti neskuba.
Pikas bus spalį
Sulčių spaudimo verslas puikiai sukasi ir Kęsčių bendruomenėje. Ten dirbantis Remigijus Šiaudvytis teigia sultis Kęsčiuose spaudžiantis jau devintus metus. Vyras dirba pagal individualios veiklos pažymą. O prie įrangos sukiojasi dviese.
– Vos Kęsčiuose atidarius sulčių spaudyklą žmonių susidomėjimas augo. Visiems patiko, kad sultys pilstomos į patogias, nematytas pakuotes. Tauragėje įsikūrus konkurentams šiek tiek klientų nubyrėjo, jų šiek tiek mažėja kasmet, gal žmonės jau atsigėrė tų sulčių, – kalbėjo vyras.

Pasak pašnekovo, didžioji dalis klientūros – aplinkinių kaimų gyventojai, atvyksta ir tauragiškių bei pagėgiškių.
– Šie metai kuklesni. Sausra išdžiovino vaisius, dalis obuolių nukrito dar nesunokę. Pats sulčių spaudimo pikas bus spalį – kai kurie obuoliai dar nesulaukė savo brandos, žmonės laukia, kad jie sunoktų ir sultys būtų saldesnės, – kalbėjo Kęsčiuose sultis spaudžiantis vyras.
Anot jo, klientai neretai su obuoliais kartu spaudžia ir moliūgus, apelsinus.