Sunki kelionė iš sandėlio, arba kodėl Tauragei nereikia Mažvydo ir Liuterio?
Įkelta:
2012-08-14
Nuotrauka
Aprašymas
Martynas Mažvydas ir Martinas Liuteris į bažnyčios nišas stojo 1987-aisiais, šiandien ten jų nebėra. Antano Bagdono albumo nuotraukos
,
Nuotrauka
Aprašymas
Naujos Antano Bagdono nukaltos evangelikų-liuteronų dvasininkų statulos iškilmingai buvo pašventintos 1987 m. birželio 21 d. Antano Bagdono albumo nuotrauka

Ramunė RAMANAUSKIENĖ

redaktore@taurageszinios.lt

Tautodailininkas, Tauragės garbės pilietis, netrukus 85-erių metų sukaktį švęsiantis Antanas Bagdonas sako esąs sunerimęs dėl ne vienerius metus Tauragės evangelikų-liuteronų bažnyčios sandėliuose dūlančių į šalies Kultūros paveldo objektų sąrašą įtrauktų garsiųjų liuteronų – Martyno Mažvydo ir Martino Liuterio – statulų. Ne kartą niokotos ir tiesiogine prasme apvogtos statulos, tautodailininko teigimu, privalo būti restauruotos ir grįžti į savo vietas Martyno Mažvydo evangelikų-liuteronų bažnyčios nišose. Tačiau šio darbo imtis, pasak jo, vengia patys liuteronai.

Mažvydui nukalė jau ketvirtą „Katekizmą“

– Kunigo Mindaugo Dikšaičio paprašytas dar šių metų pavasarį nukaliau naują knygą Martyno Mažvydo statulai. Jau ketvirtą. Tris kartus ji buvo išplėšta iš statulos rankų. Tačiau iki šiol kunigas tyli. Gal knygos bažnyčiai nebereikia? Man labai apmaudu, kad paminamas vyskupo Jono Kalvano, visomis išgalėmis ilgus metus siekusio, kad bažnyčios nišose būtų pastatyti Mažvydo ir Liuterio paminklai, atminimas. Sovietiniais metais gauti leidimus tokiems paminklams statyti buvo labai sudėtinga. O dabar statulos lengva ranka numestos dulka sandėlyje, – apmaudžiai „Tauragės žinioms“ kalbėjo Tauragės garbės pilietis Antanas Bagdonas.

Tautodailininkas redakcijai išsakė drastišką knygos iš Martyno Mažvydo statulos dingimo versiją. Jo nuomone, knygą išplėšti galėjo ne eiliniai vagys ar chuliganai, esą nauda plėšikams iš jos menka – vos kilogramas vario, mat dirbinys tuščiaviduris, o kažkas iš pačių liuteronų bendruomenės.

– Esu girdėjęs, jog patys liuteronai nenori, kad Mažvydas grįžtų į senąją vietą, pirmenybę jie labiau teikia Liuteriui. Tauragė turi Mažvydo vardu pavadintą parką, alėją, mokyklą, o Liuteriui dėmesio skiriama mažiau. Kodėl net tris kartus iš Mažvydo rankų knyga buvo išplėšta, o Liuterio niekas nelietė? – svarstė tautodailininkas.

Antanas Bagdonas sako, kad jau yra numatęs, kas jam padėtų atnaujinti skulptūras, bažnyčiai šie darbai esą nekainuotų. Naująją knygą – „Katekizmą“, kurią jau ketvirtą kartą į rankas „paimtų“ Martynas Mažvydas, A. Bagdonas laiko savo garaže.

– Manęs ne kartą klausė, kodėl aš kišuosi į bažnyčios reikalus, be to, esu katalikas, ne liuteronas, visada atsakau, kad pirmiausiai esu krikščionis, o ir mano žmona buvo liuteronė. Kaip ir amžiną atilsį liuteronų vyskupas Jonas Kalvanas vyresnysis, vadovaujuosi principu, kad visų konfesijų bendruomenės turi rasti bendrą kalbą, – sakė A. Bagdonas.

Nuėjo kryžiaus kelius

Kad Martyno Mažvydo ir Martino Liuterio skulptūros iškiltų Tauragės evangelikų-liuteronų bažnyčios nišose, tokiu būdu įamžinant jų atminimą, vyskupas Jonas Kalvanas vyresnysis kryžiaus kelius ėjo nuo 1976 metų.

Tų metų rudenį J. Kalvanas įteikė prašymą tuometiniam Tauragės vykdomajam komitetui leisti bažnyčios nišose statyti dviejų žymių evangelikų-liuteronų dvasininkų skulptūras. Deja, leidimo tuomet negauta. Skulptūrų statyti neleido Vilniuje veikusi Lietuvos meno taryba.

Į J. Kalvano oficialų prašymą leisti įamžinti Mažvydo ir Liuterio atminimą tais pačiais 1976-aisiais neatsakė tuometinė Religijų reikalų taryba prie Ministrų tarybos.

1976 metų lapkritį vyskupas J. Kalvanas pats nuvyko į Vilnių ir asmeniškai įteikė prašymą Meno tarybai. Tačiau ir tąkart leidimo statyti paminklus negauta.

Po penkerių metų, 1981-aisiais, J. Kalvanas dar kartą kreipėsi į Religijų reikalų tarybą. Tačiau atsakymas į prašymą gautas neigiamas.

Ir po daugybės neigiamų atsakymų J. Kalvanas rankų nenuleido. Vis dėlto 1986-ųjų pradžioje jo prašymas buvo patenkintas. Statulas Vilnius statyti leido. Tais pačiais metais tautodailininko A. Bagdono kūriniai stojo į bažnyčios nišas. Statulos iškilmingai pašventintos 1987-ųjų birželio 21 dieną.

Nepriklausomybės metais Martyno Mažvydo ir Martino Liuterio skulptūros buvo įrašytos į Kultūros paveldo objektų sąrašą.

Statulos ne kartą buvo niokotos, triskart iš Mažvydo rankų pavogta vario knyga. Nors ikiteisminiai tyrimai buvo pradėti, vagys niekad nebuvo nesurasti.

Saugodamiesi vagių, išnešė į sandėlį

Tauragės evangelikų-liuteronų bažnyčios kunigas Mindaugas Dikšaitis, paklaustas, ką atsakytų į Tauragės garbės piliečio pasvarstymą, kad „Katekizmą“ iš Mažvydo rankų išplėšti galėjo patys liuteronai, atsakė:

– Tikrai nežinau, kodėl jis taip mano. Negaliu pasakyti, kas suniokojo skulptūrą, vagys ar chuliganai, tegaliu patvirtinti, kad policija vagių nesugavo. Ir jau net ne tris, o mano skaičiavimu, dar daugiau kartų skulptūros buvo nuniokotos. Kai jau nebeapsikentėme, išėmėme jas iš nišų, – „Tauragės žinioms“ sakė M. Dikšaitis.

Skulptūros, pasak M. Dikšaičio, šiuo metu saugomos bažnyčios dirbtuvėse, jas reikia restauruoti. Kunigas patikino žinąs, kad knyga Mažvydui jau nukalta, tik jis negalėjęs susisiekti dėl to su tautodailininku A. Bagdonu.

– Buvau kiek anksčiau pas jį nuvykęs, jis tuomet sirgo, todėl pasikalbti su juo negalėjau. O statulas reikia grąžinti į senąsias vietas, jei jau tautodailininkas kreipėsi į jus, matyt, jaučiasi geriau, būtinai apie tai su juo pasikalbėsiu. Tik nemalonu tai, kad bažnyčios aplinka naktį neapšviesta. Matyt, miestas taupo, o dėl to tampa nesaugūs Tauragės miesto kultūrai svarbūs objektai, – kalbėjo M. Dikšaitis.

Seniūnija pagelbėtų

Iš „Tauragės žinių“ sužinojęs, kad evangelikų-liuteronų bažnyčia ketina į senąsias vietas grąžinti Mažvydo ir Liuterio skulptūras, Tauragės miesto seniūnas Virginijus Žilius pažadėjo bažnyčios bendruomenei pagelbėti.

– Dabar apšvietimas toje vietoje išjungiamas vidurnaktį. Taupome. Tačiau jei skulptūros grįžtų į savo vietas, apšvietimo laiką ir vietą koreguotume, pailgintume, suprantame, kad skulptūroms reikia apsaugos, derintume su bažnyčios bendruomene, – sakė V. Žilius.

Pasak seniūno, ši miesto vieta – renovuotas parkas, Mažvydo alėja – problemiška. Naktimis ten dažnai išraunamos gėlės, išvartomi vazonai, sugadinami suoliukai.

Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.