Nesugaunamųjų nuotykiai, arba Nuodėmingoji Tauragė
Įkelta:
2014-02-10
Nuotrauka
Aprašymas
Ramunės Ramanauskienės nuotrauka

Ramunė RAMANAUSKIENĖ

redaktore@taurageszinios.lt

Štai kur klausimas – ar vienas didžiausių pasaulio socialinių tinklų Facebook yra žiniasklaidos priemonė ar ne? Lietuvos žurnalistų sąjunga laikosi nuostatos – visoms, tarp jų ir internetinėms, žinių skleidimo priemonėms gresia tokia pati atsakomybė už neteisingos informacijos publikavimą. Tačiau tai, matyt, visai nė motais Tauragėje pagarsėjusio Facebook profilio Nuodėmingoji Tauragė leidėjams, nepailstamai kritikuojantiems visus, kas tik pasipainioja kelyje. „Tauragės žinios“ domisi, kas galėtų būti šios paslaptingos žiniasklaidos priemonės leidėjai, o dėl paskleistos informacijos įsižeidę tauragiškiai skuba raityti raštus prokurorams.

Viską mato ir girdi

„Nuodėmingoji Tauragė viską mato, viską girdi – nuo kritikos strėlių neišsisuks nė vienas“, – savo puslapio paantraštėje skelbia šio Facebook profilio leidėjai. Aštraus humoro forma šiame interneto portale pateikiama informacija kartais priverčia nusišypsoti, kartais susigūžti. Šių žinių skleidėjai žodžių kišenėje neieško ir drebia viską tiesiai šviesiai – it išgėrę tiesos piliulę.

Per 3000 gerbėjų internete turinti svetainė vieną po kito prie kryžiaus kala politikus, jų veiksmus, be skrupulų aprašydama net asmenines ydas. Pylos tenka ir privatiems asmenims bei vietos verslui. Nuodėmingosios Tauragės rykštėmis prieš keletą savaičių kaip reikiant apkulta Griežpelkiuose jau daugelį metų veikianti kavinė. Puslapio leidėjai, iš privataus asmens viešojoje erdvėje pavogę vakarėlio šioje kavinėje nuotrauką, atvirai tyčiojasi iš to, kas ten savaitgaliais vyksta.

„Kur Tauragėj galima praeiti feiskontrolą su klumpėm, baltom frotinėmis kojinėmis, juodomis panagėmis, kruvinais krumpliais ir 1987 metų piršlio juosta? Atsakymas – Griežpelkių restorane!
Ten kiekvieną penktadienį galima susipažinti su kokia nors ubage, savo prakaituotas pažastis pasikvėpinusia su „DENIM after shave“ ir apsijuosusia ožkos nukramtytu odiniu šventiniu diržu, po kurio sagties antspaudas ant bambos išsilaiko dvi savaites. Iš aplinkinių vienkiemių ūkininkų dukros į diskoteką ateina pėsčiomis ir jei po vakarėlio jų namo neparveža koks arklys – jos miega tiesiog pusnyje“ (kalba netaisyta – red.), – rašo Nuodėmingoji Tauragė.

Čia pat įdėta Tauragės turizmo ir verslo informacijos centro direktoriaus Aivaro Betingio asmeninė nuotrauka ir laužyta anglų kalba paskelbta, kad jis ieško merginų.

Pylos negailima ir Tauragės valdžios atstovams – merui, jo partiečiui „Tauragės šilumos tinklų“ generaliniam direktoriui. Tiesa, apsidraudžiant šie asmenys demonstratyviai vadinami ne vagimis, Nuodėmingosios Tauragės metų apdovanojimų sąrašėlyje pelniusiais antrąją ir trečiąją vietas.

Nepaglostytas ir Tauragės evangelikų liuteronų parapijos kunigas Mindaugas Dikšaitis. Skelbiama, kad kunigas savo parapijoje įvedė naują mokesčių politiką, esą labai panašią į tikslų Šiaurės Korėjos laikrodį: „Nemoki abonentinio mokesčio – susidegink. Neturi 3000 pinigų – parapijos chebra duobės nekas. Nemokėsi 1000 pinigų – žolės nepjaus. Nusikeiksi – 100 rykščių, už pamaldų nelankymą – 50 rykščių“.

Prokurorai tyrimo nepradėjo

Gera ar bloga tokia kritika? Šiek tiek primena „Dviračio šou“ ar KK2 humorą. Bėda ta, kad šių naujienų autorius – anonimas. Tauragėje sklinda gandai, kas gali būti šios paslaptingos virtualios žiniasklaidos priemonės leidėjas. Taigi kas jis?

Atsakyti į šį klausimą ir pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šmeižto Tauragės rajono apylinkės prokuratūros pareikalavo „Griežpelkių“ kavinės savininkai. Nors prokuratūra verslininkų pareiškimą priėmė, netrukus prokuroras Raimundas Aukštakalnis jiems pranešė, kad ikiteisminio tyrimo nepradės. Prokuroro teigimu, internete apie „Griežpelkių“ kavinę pateikiama informacija yra humoras, be to, joje neminima nė viena pavardė, todėl esą nepadaryta jokia veika, turinti nusikaltimo požymių.

Kavinės savininkai, žinoma, mąsto kitaip. Jų teigimu, viešai paskelbta juos ir jų verslo reputaciją menkinanti informacija labai pakenkė jų verslui.

– Kokią teisę kažkokie žmonės turi vadinti mūsų klientus ubagais, rašyti, kad jie girti kaime voliojasi? Be to, nuotrauka, paskelbta šiame puslapyje, buvo pavogta iš vienos mūsų klientės, o prokurorai nesugeba ar nenori nustatyti, kas tai daro, – „Tauragės žinioms“ kalbėjo kavinės savininkas.

Turizmo centro direktorius nekomentuoja

Tauragės turizmo ir verslo informacijos centro direktorius Aivaras Betingis – viešas asmuo. Jam galioja šiek tiek kitokios kritikos taisyklės. Tačiau jis, jau ne kartą su įvairiais skundais kreipęsis į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą, šįkart tyli, nors Nuodėmingoji Tauragė tiesiog viešai iš jo išsityčiojo.

Paklaustas, ką mano apie viešai paskelbtą savo nuotrauką ir skelbimą, kad ieško panelių, A. Betingis atsakė nieko apie šį faktą nekomentuosiąs. A. Betingis tik patvirtino, kad asmeninę jo nuotrauką, kurioje jis pasipuošęs megztiniu su JAV vėliava ant krūtinės, kažkas iš interneto panaudojo piktiems tikslams.

Paklaustas, galbūt pats tokį skelbimą interneto erdvėje paviešino, kategoriškai tai paneigė.

Veikia šešėlinė redakcija?

Vieša paslaptis – visuomenė aktyviai diskutuoja, kas gi tas žmogus, tarsi šešėlis visus sekiojantis, niekam negailintis kritikos strėlių, tačiau besislepiantis po anonimiškumo kauke? Kalbama, kad jis gali būti aktyvus renginių vedėjas, vienos valstybinės įstaigos atstovas spaudai, iškalbos netrūkstantis Laimonas Rinkus.

– Ne, tikrai ne aš. Ranką prie širdies pridėjęs galiu pasakyti, kad tą darau ne aš, – „Tauragės žinioms“ dievagojosi L. Rimkus, paprašęs viešai neskelbti, kur dirba.

L. Rimkus pasvarstė, kad Nuodėmingosios Tauragės leidėjas gali būti ne vienas, esą Tauragėje gali veikti visa šešėlinė redakcija.

S. Bagdonas: autorius turi maniako bruožų

Saulius Bagdonas, Lietuvos bokso federacijos atstovas spaudai, neoficialiuose pokalbiuose taip pat įvardijamas kaip vienas galimų šios „redakcijos vadovų“.

– Aš taip pat girdžiu visokių kalbų – kad šiuos straipsnius rašau aš, kad vienas fotografas, net kad jūs („Tauragės žinios“ – red.) tai darote, – žurnalistę tikino S. Bagdonas.

Kaip iškalbingu, rašyti apskritai mėgstančiu žmogumi, išmanančiu psichologiją, prisistatantis S. Bagdonas teigia iššifravęs šio portalo autorių, tačiau atskleisti savo nuomonės neketina.

– Galiu tik apibūdinti šį žmogų. Vaikystėje jis buvo engiamas, skriaudžiamas. Į akis jums šypsosi, tačiau širdyje gali būti tikras velnias. Jis kas dieną vaikšto tarp mūsų, yra neblogai žinomas visuomenės, nelabai daug kalbantis. Nepriklauso jokiai politinei partijai. Labai mėgstantis sėdėti prie „kompo“. Mano nuomone, turi maniakiškų savybių. Ir galbūt jūs šiandien net jam skambinote, – paslaptingai kalbėjo S. Bagdonas.

S. Bagdonas įsitikinęs, kad Facebook niekada neišduos savo klientų, jei informacijoje, kurią virtualioje erdvėje žmogus skelbia, nebus terorizmo požymių, nors jis sutinka, kad Nuodėmingosios Tauragės autorius jau seniai peržengė visas leidžiamas kritikos ribas.

Žurnalistų sąjunga: Facebook – žiniasklaida

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius įsitikinęs, kad Facebook yra lygiai tokia pati žiniasklaidos priemonė, kaip laikraščiai, ir jam galioja visi Lietuvos įstatymai.

– Tiesa, žodis „žiniasklaida“ sukurtas teoretikų, joks įstatymas jo neapibrėžia. Tačiau Facebook yra vieta žinioms skelbti, nuomonei išsakyti, vadinasi, tai žiniasklaidos priemonė. Netiesa, kad policija ar prokuratūra negali surasti, kas leidžia vieną ar kitą interneto puslapį Facebook‘e. Yra antrinė informacija, kurią pareigūnai gali surinkti, nebūtinai skambinti į Facebook būstinę JAV. Juk tas žmogus fotografuoja, kompiuteriu rašo tekstus, dalijasi kai kuria informacija. Taigi virtualioje erdvėje jis palieka pėdsakus. Pats esu suradęs ne vieną tokį leidėją. Nereikėjo nė policijos. Verslininkui, kuriam Tauragės prokuratūra atsakė neigiamai, patarčiau tiesiogiai kreiptis į teismą. Tokią teisę garantuoja Civilinis kodeksas, – sakė D. Radzevičius.

Nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Rugsėjį vaikams sugrįžus į mokyklas, mažiesiems tenka prisiminti arba naujai išmokti pagrindinius saugaus elgesio kelyje principus. Tėvai dažniausiai atkreipia vaikų dėmesį, kaip saugiai pereiti gatvę, tačiau neretai pamiršta priminti, kaip naudotis viešuoju transportu arba ką daryti nutikus nelaimei – tai atskleidė „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas šalies gyventojų nuomonės tyrimas.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
prieš 1 dieną
Laiškai apie paveldėtą turtą, laimėtą loteriją ar gautą siuntą – dažniausiai šiais būdais internetiniai sukčiai bando išvilioti Lietuvos gyventojų pinigus bei asmeninius duomenis, rodo liepos pabaigoje atlikta reprezentatyvi „Spinter tyrimai“ apklausa. Pasak ekspertų, sukčiai nesirenka aukų nei pagal išsilavinimą, nei pagal gyvenamąją vietą, tad ragina išlikti budriems.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-09-18
Nuo karo pradžios iki šių metų rugpjūčio mėnesio Lietuvoje dirbantys Ukrainos karo pabėgėliai į mūsų šalies biudžetą sumokėjo 205 mln. eurų. Ukrainiečių sumokėtų mokesčių dalis auga. Per 2022 m. ukrainiečiai į mūsų šalie biudžetą sumokėjo 45 mln. eurų, per 2023 m. – 95 mln. eurų, o per šių metų 7 mėnesius – 65,2 mln. eurų, t.y. 13 mln. eurų arba 25 proc. daugiau, nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais.
Nuotrauka
paskola
Įkelta:
2024-09-17
Būsto įsigijimas su paskola, ypač pirmą kartą tai darantiems žmonėms, gali pasirodyti sudėtingas procesas. „Citadele“ banko atstovas atkreipia dėmesį, kad nors skolintis būstui seniai nebėra naujiena, paskolas suteikiantys specialistai susiduria vis su tomis pačiomis gyventojų daromomis klaidomis. Kokius namų darbus svarbu atlikti prieš pildant būsto paskolos paraišką, kad pavyktų išvengti klaidų ir gauti geriausią pasiūlymą?
Nuotrauka
kelias
Įkelta:
2024-09-14
Vairuotojams kartais tenka susidurti su įvairiomis kliūtimis ir pažaidomis keliuose, kurios kelia grėsmę jų pačių ir kitų eismo dalyvių saugumui. Nors kelininkai deda maksimalias pastangas, siekdami užtikrinti savalaikę kelių priežiūrą, pavojingos išdaužos, kelio deformacijos, užtvindyti ruožai ar kitos kliūtys gali susidaryti itin greitai. Siekiant užtikrinti saugumą visiems eismo dalyviams, AB „Kelių priežiūra“ ragina nedelsiant pranešti apie pastebėtas kliūtis ir primena, kaip galima tai padaryti.
Nuotrauka
VMI
Tauragės radijo nuotrauka
Įkelta:
2024-09-13
2024 m. rugsėjo 11 d., Vilnius. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, jog nuo rugsėjo mėn. startuoja naujas VMI procesas – pridėtinės vertės mokesčio (PVM) deklaracijų vertinimas realiu laiku. Pirmojo etapo metu klientų deklaracijos bus lyginamos su jų pateiktais pardavimų Lietuvoje duomenimis e. sąskaitų faktūrų posistemyje i.SAF.
Nuotrauka
neutralumas
Įkelta:
2024-09-12
Vakar Tauragė žengė reikšmingą žingsnį siekyje tapti klimatui neutraliu miestu. Tauragės rajono Tarybos posėdyje patvirtinta Klimato neutralumo strategija – dokumentas, nubrėžiantis kelią link klimato neutralumo Tauragėje iki 2030 metų.
Nuotrauka
vilko
Įkelta:
2024-09-09
Šių metų rugsėjo 14 dieną pirmą kartą bus minima nauja LR Respublikos Seimo patvirtintina atmintina data – vilko vaikų atminimo diena. Minėjime dalyvaus Vokietijos Federacinės Respublikos Vilniuje atstovai, Lietuvos garbės konsulas Badeno – Viurtembergo žemėje Wolfgangas von Stettenas, vilko vaikai ir jų ainiai. Specialią meninę programą, skirtą vilko vaikams, atliks poetas, režisierius, rašytojas, romano „Mano vardas – Marytė“ autorius Alvydas Šlepikas, aktorius Andrius Bialobžeskis, muzikantas Arkadijus Gotesmanas ir kompozitorius Tomas Kutavičius. Po meninio pasirodymo vyks pokalbis su vilko vaikais ir jų ainiais. Minėjimo vedėjai  Edita Mildažytė ir Saulius Pilinkus.
Nuotrauka
vyt
Nuotraukos iš pašnekovės albumo
Įkelta:
2024-09-07
Kai gyvenimą aptemdo kas­dienybė, reikia ieškoti nuo­tykių. Tokia taisykle va­­dovaujasi iš Vytogalos ki­lu­si verslininkė Giedrė Ge­­dei­kienė (Gedeikytė), šį pa­va­sarį už­ko­pu­­si į net pa­ty­­rusiems al­pi­­nis­tams sun­­kiai pa­si­duo­dan­čią aukščiausią Kaz­beko viršukalnę. Be nuo­­tykių jau nebegalinti gy­venti mūsų kraštietė tikina, kad sunkiausia įveikti save, nes kalno viršūnė tėra tik dar vienas žingsnis į pasau­lio ir savęs pažinimą. 
Nuotrauka
zelandija
AUTORĖS nuotraukos
Įkelta:
2024-09-06
„Visur sutiksi žvirblį ir lietuvį“, – šiuo posakiu įsitikinau jau tada, kai pirmą kartą išvykau už Atlanto, į Jungtines Amerikos valstijas. Susi­radusi darbą mažo salos mies­telio viešbutyje, netrukus susi­pa­ži­nau su ten dirbančiais trim lie­tu­viais. O da­bar paaiškėjo, jog lietu­vių ne­trūks­ta ir Naujojoje Zelan­dijoje.
Nuotrauka
šildymas
Pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-09-04
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, kad nuo rugsėjo pradžios gyventojai jau gali teikti prašymus dėl būsto šildymo ir karšto vandens išlaidų kompensacijų skyrimo ateinančiam šildymo sezonui. Nepasiturintiems gyventojams, kurie dėl kompensacijų kreipiasi likus vienam mėnesiui iki šildymo sezono pradžios arba šildymo sezono metu, kompensacijos skiriamos iš karto visam šildymo sezonui.
Nuotrauka
poligonai
KAM - št. srž. A. Čemerkos nuotraukos
Įkelta:
2024-09-03
„Kai aš buvau visai mažytė, mačiau Tauragę nuneštą po II pasaulinio karo“, – prisiminimais miesto centre dalijasi matematikos mokytoja anksčiau dirbusi Birutė. Praėjus beveik aštuoniems dešimtmečiams po vieno iš didžiausių karų žmonijos istorijoje, senjorė klausiamai žiūri tiek į savo bendraamžius, tiek į jaunimą. Ji nesupranta, kodėl visuomenėje kyla diskusijos dėl poreikio steigti poligonus Tauragės ir Šilalės rajonuose.
Nuotrauka
kinija
Autorės nuotrukos
Įkelta:
2024-09-03
Jei kas būtų iš anksto pasakęs, kokie pasiruošimo darbai laukia prieš kelionę į Kiniją, veikiausiai būčiau rimtai suabejojusi, ar verta leis­tis į šią šalį, kuri, pagal turistams keliamus reikalavimus, kasdien darosi vis panašesnė į Šiaurės Korėją. Kelionėse nesu naujokė, visada atsa­kingai atlieku „namų darbus“, nes nuo to priklauso ne tik ką pamatysi, bet ir kaip tai priimsi. Tačiau pažįstami, keliavę po Kiniją prieš keletą metų, sakė, kad nieko panašaus anksčiau nebuvę...
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Tauragės rajono savivaldybės Taryba pritarė įstaigos VŠĮ „Eko maistas“ steigimui, kurios tikslas užtikrinti kokybišką maitinimą vaikams. Toks sprendimas priimtas sulaukiant vis daugiau nusiskundimų dėl maisto kokybės mokyklose ir darželiuose. Maitinimas pirmiausia bus diegiamas darželiuose, o vėliau bus svarstoma dėl tiekimo mokyklose. Įstaiga veiklą vykdyti pradės 2025 metais.
Nuotrauka
saulėgraza
Algimanto AMBROZOS nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Kūtymų kaime, netoli už Jucaičių, rugpjūčio pradžioje sužydo saulėgrąžų labirintas. Net 3 hektarų plote išraizgyti takai kelių metrų aukščio saulėgrąžų lauke kviečia mėgautis vėsa, žiedų grožiu ir kvapu, įsiklausyti į bičių dūzgimą ir paukščių balsus. 
Nuotrauka
Šilalės
Įkelta:
2024-08-28
Tauragės regiono plėtros taryba vienija keturias Tauragės savivaldybes, bandan­čias kartu spręsti vi­­­sai apskričiai bendras prob­lemas. Praėjusiu fi­nansinės paramos laikotarpiu Tau­ragės regionas gavo beveik 50 mln. eurų Eu­ro­pos­ Sąjungos pa­ra­mos, o iki 2029 m. sa­vi­val­dybės galės įgy­vendinti pro­jektų net už 108 mln. Eur. Apie tai, kaip kaip jos planuo­ja in­vestuoti šias lėšas, kalbėjomės su Tauragės regiono plėtros tarybos admi­nistracijos direktore Jurgita Choromanskyte.