Miške – pavojingi chemikalai
Įkelta:
2014-03-31
Nuotrauka
Aprašymas
Artėjant lik bunkerio jaučiamas į orą pasklidęs aitrus chemikalų kvapas
,
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Šiame angare buvo laikomos karinės raketos. Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Ant karinės bazės sienų išlikusios raketų paleidimo instrukcijos. Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka

Daiva SITNIKIENĖ

daiva@taurageszinios.lt

Akylas tauragiškis „Tauragės žinias“ pakvietė į ekskursiją – į buvusios karinės raketinės bazės teritoriją Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotojo pėstininkų bataliono kaimynystėje, Šilinės girininkijos miške. Tik vyras žurnalistus nuvežė parodyti ne Sovietų sąjungos didybės likučių – bunkerių ir jų griuvėsių ar raketų saugojimo angarų, o viename apžėlusių statinių maišuose dūlančių, kaip įtariama, aplinkai ir žmogui kenksmingų medžiagų. Vos priėjus arčiau nosį riečia aitrus chemikalų tvaikas. Deja, švaria aplinka tariamai besirūpinančios savivaldybės institucijos šio turto kratosi.

Chemikalus vežė iš kolūkių

Redakcijai apie miške paliktus maišus chemikalų pranešęs vyras mano, kad Šilinės miške gali dūlėti pesticidai ar kitos žemės ūkyje nebetinkamos naudoti cheminės medžiagos. Tauragiškiai pasakojo, kad kai sugriuvo tarybiniai kolūkiai, kenksmingų medžiagų iš viso rajono į šiuos bunkerius buvo suvežta labai daug, vėliau dalis jų utilizuota. Ar ne visos kenksmingos medžiagos iš miško buvo išvežtos, ar vėliau kas nors keletą maišų chemikalų ten atvežė, dabar jau nebesužinosime. Ligi šiol bunkeryje trūnijusių maišų su chemikalais niekas arba nerado, arba radęs nekreipė dėmesio.

Akivaizdus gamtos teršimas

Kaip žinia, pesticidai – cheminės nuodingosios medžiagos, naudojamos kenkėjams, augalų ligų sukėlėjams, piktžolėms naikinti arba jų vystymuisi stabdyti. Daugelis pesticidų toksiški ir pavojingi žmonėms ir gyvūnams.

– Baudos už aplinkos teršimą ar kenksmingomis, ar nekenksmingomis medžiagomis labai didelės. Aplinkosaugininkai žmogų nubaus, jei savo kieme po atviru dangumi jis laikys akumuliatorių. Jei medžiotojas miške iššovęs nesuras ir paliks gilzę, už aplinkos teršimą nekenksmingomis medžiagomis jam taip pat gresia nemenka bauda, kiek žinau, nuo 100 iki 300 litų. O čia maišai cheminių medžiagų, – „Tauragės žinioms“ kalbėjo į redakciją paskambinęs viešinti savo vardo ir pavardės nepanoręs vyras.

Patekti į buvusią raketinę bazę jokie ženklai nedraudžia. Iš vienur kitur besimėtančių tuščių plastikinių alaus butelių matyti, kad žmonių čia būta. Veikiausiai lankėsi ne tie, kurie domisi istorija. Vietomis gali pastebėti išraustus griovius, mus atvežęs žmogus sako, kad juos, matyt, iškasė tie, kurie ieškojo laidų. Kai kur iš žemės styro armatūra, kurios vagys nepajėgė ištraukti.

Miškininkams radinys – staigmena

Tauragės miškų urėdijos urėdas Robertas Piečia „Tauragės žinias“ patikino, kad ši miško vietovė priklauso urėdijai, tačiau statiniai urėdijai neperduoti. Esą net gali būti, kad raketinės bazės statiniuose yra radiacijos pavojus. Kaip sakė urėdas, kas yra urėdijai nepriklausančių statinių viduje, nesidomėta. Maišų su įtartinomis medžiagomis girininkijos darbuotojai nematė.

– Sovietmečiu iš kolūkių čia suveždavo pesticidus ir kitus žemės ūkio chemikalus. Prieš 10 ar 12 metų jie išvežti į Vokietiją utilizuoti, kaip ir iš kitų šalies teritorijų, – žurnalistei sakė R. Piečia.

Problemą ėmėsi spręsti gamtosaugininkai

Nors urėdija šių statinių nesisavina, urėdas „Tauragės žinioms“ pažadėjo, kad bet kokiu atveju cheminių medžiagų miške nepaliks, jei reiks, imsis spręsti utilizavimo problemą, galbūt bendradarbiaudami su gamtosaugininkais ir civilinės saugos specialistais. Tačiau problemą, gavę redakcijos laišką su nuotraukomis, ėmėsi spręsti Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Tauragės rajono agentūra. Agentūros viršininkas Romas Jurgelionis patikino, kad trečiadienį susisiekė su savivaldybės ekologe. Pasak jo, bus skirta lėšų ir radinys bus išvežtas utilizuoti į pavojingų atliekų tvarkymo bendrovę. Anot R. Jurgelionio, gerai, kad cheminės medžiagos maišuose, o ne išbirusios. Ieškoti, kokiu būdu šios, kaip įtariama, kenksmingos medžiagos atsirado miške, esą beprasmiška.

Savininkų nėra?

Kam priklauso buvusios raketinės bazės pastatai Sakalinės kaime, neaišku. Lietuvos kariuomenės mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotojo pėstininkų bataliono štabo S5 skyriaus civilių ir kariškių bendradarbiavimo vyriausiasis specialistas viršila Darius Stanaitis „Tauragės žinias“ informavo, kad mus dominanti teritorija su visais antžeminiais ir požeminiais pastatais ir juose esančiomis medžiagomis priklauso Tauragės miškų urėdijai. Tauragės miškų urėdija tikina, kad – ne jiems. Valstybės turto fondo Turto valdybos skyriaus viršininkė Julanta Poškutė taip pat sako, kad šių statinių jų registre nėra.

* * *

Internete randame informaciją, kad Lietuvoje sovietmečiu galėjo būti iki aštuonių raketinių divizionų (batalionų).Vienu metu jie būtų galėję paleisti iki 32 raketų. Požeminės (arba šachtinės) raketų paleidimo aikštelės buvo tik Plungės rajone, Plokštinėje (nuo 2011 metų ten veikia Šaltojo karo muziejus), o Tauragės rajone Sakalinės kaime buvo antžeminė pulko ginkluotė. 1987 m. JAV ir Tarybų Sąjungos sutarties dėl vidutinio ir trumpo nuotolio raketų sunaikinimo protokole nurodyta, kad Sakalinės raketų bazėje yra penkios vidutinio nuotolio raketos ir tiek pat paleidžiamųjų įrenginių. Raketos išgabentos 1988 metais, bazės atiduotos tarybinės armijos motorizuotų šaulių pulkui, kuris iš Lietuvos išvestas 1992 metais. Vėliau šioje vietoje užsodintas miškas.

Iki šių dienų Sakalinės kaime išliko raketų laikymo angarai. Ant jų sienų dar likusios rusų kalba dažais surašytos instrukcijos, kaip paleisti įrenginius. Netoliese stūkso bunkerių griuvėsiai. Daug autentikos nelikę, juos suniokojo laikas ir vagys.

Nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 valanda
Praėjusių metų pabaigoje Seimui atnaujinus įsimintinų dienų kalendorių, Vaiko diena šiemet pirmą kartą švenčiama šeimos mėnesį – gegužę, primena Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Ministrė Monika Navickienė kviečia visus – vaikus, tėvelius, senelius, mokytojus, kiekvieną mūsų – paminėti naująją vaikystės šventę.
Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
prieš 19 valandų
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.