Vietų, kur galima gana skaniai ir nebrangiai pavalgyti, Tauragės centre netrūksta. Tačiau vakar Vytauto gatvėje, buvusiose „Laukinio slėnio“ patalpose, duris atvėrė dar viena valgykla. Ją atidariusi Ana Valčiukienė seniai garsėja kaip puiki šeimininkė, tad konkurencijos sako nesibaiminanti. Ji žada maitinti ne tik skaniai, bet ir kuo sveikiau – maistas nebus paskendęs riebaluose ir padažuose, daržovės bus tik sezoninės, o majonezas – naminis.
Įkūrusi mažąją bendriją „Ankesta“, savo valgyklą Ana Valčiukienė pavadino „Lietuviška virtuve“. Konkurencijos valgyklos savininkė ir jos vyras sako nebijantys – ji, pasak jų, sveikas dalykas.
– Mes iš kitų nieko neatimam, o žmonės patys pasirinks, – sako jie. – Maitinimo įstaigų Tauragėje daug, žmonių, ypač per pietus, pilna, nors išgirstu, kad skaniai pavalgyti nėra kur...
Paklausta, kaip ryžosi atidaryti valgyklą, kai aplink maitinimo įstaigų ir taip nemažai, valgyklos savininkė Ana Valčiukienė sako:
– Rizika visada yra, tačiau gaminti maistą yra mano hobis, todėl visada norėjau turėti ką nors savo. Anksčiau esame turėję kaimo turizmo sodybą, deja, ji bankrutavo, paskui dirbau ir „Pelėdoje“, ir „Mergelėse“, ir mokyklose. Tačiau dirbti vadovaujant kitiems man sunku – noriu gaminti taip, kaip aš suprantu ir moku, o ne kaip liepia.
Ji atskleidžia vieną kitą savo patiekalų skonio paslaptį. Antai ji sako kepsnių nepaniruojanti – apsieinanti be džiūvėsėlių, kurie pilni alergenų. Nevoliojanti ir kiaušinio plakinyje. Ir padažo nepilanti tiesiai ant kepsnio, o padedanti padažinėje šalia. Į sriubas ji visada deda mėsos. Daržovės valgykloje – tik sezoninės, pavyzdžiui, šiuo metu tai pačios šeimininkės raugti agurkai, kopūstai. Nebus valgykloje ir aliejuje verdamų fri bulvyčių. A. Valčiukienė sako ketinanti atgaivinti ir senus, dabar jau primirštus lietuvių patiekalus. Vienas jų – balta trintų bulvių kukulaičių sriuba. Nebus ir majonezo. Jei jo prireiks, pavyzdžiui, kas nors užsisakys pobūviui baltos mišrainės, tai majonezą šeimininkė gamins pati. Taigi, pasak jos, maistas bus paprastas, naminis ir skanus.
„Lietuviškoje virtuvėje“ bus galima ne tik vietoje pavalgyti, bet ir užsisakyti patiekalų išvežimui. Yra ir marmitai, kad valgytojus maistas pasiektų neatšalęs.
Paklausti, ar daug vargo buvo tvarkant visus biurokratinius reikalus, gaunant visus leidimus, jie sakė, kad visos tarnybos buvo labai geranoriškos, tačiau kibernetinė sistema – labai paini ir sudėtinga.
Paklausti, kiek laiko truko įsirengti valgyklą, jie pasakoja išsinuomoję patalpas nuo sausio 1-osios. Reikėjo ir patalpas rekonstruoti, virtuvės įrangą sustatyti, susipirkti indus. Labai daug vargo buvo įrengiant trifazį elektros įvadą. Nors daug ką Valčiukai sako dirbę patys, investicijų prireikė nemažų – apie 14 tūkst. eurų.
– Visos tarnybos – ir maisto ir veterinarijos tarnybos, ir mokesčių inspekcijos, ir registrų centro darbuotojai buvo reiklūs – kas priklauso, viską išreikalavo, tačiau labai malonūs. Sulaukėme ir patarimų, ir pagalbos. Tačiau labai daug vargo buvo tvarkant reikalus kompiuteriu. Patys darbuotojai, kiek matėme, vargsta, subėga po du ar tris ir nieko padaryti negali – sistemos nuolat stringa. Tai ir buvo ko gero didžiausias stabdis, – pasakojo Valčiukai.
Valgykla dirbs ir šeštadieniais. Beje, čia bus galima pavalgyti ir pusryčius.