Desertai skirtingose kultūrose: kuo saldinamasi egzotiškose etninėse pasaulio virtuvėse?
Įkelta:
2021-11-07
Nuotrauka
Freepik nuotrauka
Aprašymas

Freepik nuotrauka

Į Lietuvą atvykęs užsienietis išties galėtų nustebti tokiais mums įprastais ir neatsiejamais desertais kaip skruzdėlynas, šakotis, žagarėliai ar Kuršėnų vyniotinis. Taip ir mūsų šalies gyventojams dar gali atvipti žandikaulis pasižvalgius į kitų valstybių etnines virtuves. Tad lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai siūlo leistis nustebinamiems, užmesti akį į pasaulio desertų lentynas ir gal net pasisemti idėjų savo virtuvei.

Etninės virtuvės be deserto nepažinsi

Kol lietuviai noriai eksperimentuoja su egzotiškų patiekalų receptais savo virtuvėse, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė tvirtina, kad kartais taip gali likti pamiršta kita kulinarijos pusė – konditerija.  Anot jos, būtent čia slypi įdomiausių ir ryškiausių skonių paletė.

„Kitų šalių etninių virtuvių pažinimas gali būti itin įdomi ir naujų skonių kupina patirtis. Šiuo metu esame artimai susipažinę su sušiais, ramenais, tortilijomis, paelijomis ir kitais egzotiškais patiekalais. Ir kol šie skoniai mums tampa vis labiau įprasti, nusiminti nevertėtų. Čia dar laukia mūsų etninei virtuvei neįprasti desertai, kuriuose kartais gausu ne tik ryžių ar sezamų, bet netgi ir lotoso sėklų ar kitų gėrybių. Vienus desertus galima lengvai pasigaminti namuose, o kiti pirkėjų laukia parduotuvių lentynose. Augantis žmonių susidomėjimas skatina prekybininkus į savo asortimentą įtraukti svetur populiarius saldumynus kaip, pavyzdžiui, orinukai, kanelės ar baklavos“, – teigia E. Dapkienė.

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė antrina, kad lietuviai yra puikiai susipažinę jau su nemažai iš užsienio atkeliavusių desertų. Kadangi dauguma jų yra itin pamėgti, ne visuomet žinoma, iš kur šie saldėsiai yra kilę.

„Tokių pavyzdžių yra daug. Amerikietiškas obuolių pyragas, kurį sudaro į plutą suvynioti obuolių gabaliukai, o ant dar garuojančio jo gabalėlio dedama plakta grietinėlė, vaniliniai ledai ar net čederio sūris. Taip pat vis dažniau skanaujame ir cukraus pudra arba „Nutella“ užpilamus belgiškus vaflius bei minkštus itališkus ledus gelato. Pastarieji populiarūs ne tik dėl mažesnio kalorijų kiekio, bet ir dėl skonių paletės: avietiniai, pistacijų, su romu, šokoladiniai, net bazilikų skonio – tai tik keletas iš milžiniško skaičiaus šių ledų variantų“, – pasakoja pašnekovė.

Nuo baklavos iki krembriulė

Kaip pasakoja B. Baratinskaitė, Lietuvoje žmones jau sunku nustebinti ir egzotiškąja baklava – vienu saldžiausių Osmanų imperijos palikimų, paplitusiu dabartinėje Turkijoje, Kaukaze, Levante, Balkanuose ir net Šiaurės Afrikoje. Daugybėje šių regionų parduotuvių ar turgų prekystaliai tiesiog lūžta nuo šio maltais riešutais pripildytų ir medaus sirupu padengtų skanumynų.

Visgi, priduria pašnekovė, kartais nustebti priverčia ne tik skonis, bet ir desertų istorija ar gamybos niuansai. Štai, kad ir populiariausiu Prancūzijos desertu vadinamas krembriulė. Jo sodrus plikytas kremas yra paslėptas po traškiu, šiek tiek parudavusiu ir kiek karstelėjusiu karamelės sluoksniu.

„Kalbant apie šio deserto gaminimą, subtilumo ir tam tikros dramos čia įneša tai, kad jam paruošti prireikia karšto vandens vonelės ir degiklio, kuris padeda ant plikyto kremo užpiltą cukrų paversti karamele. Įdomu, kad pirmieji krembriulė paminėjimai yra prancūzų kalba ir siekia 17 amžiaus pabaigą, tačiau dėl jo kilmės vis dar nesutariama. Manoma, kad šis prancūziškos virtuvės grynuolis yra tiesiog panašių receptų Anglijoje ar Ispanijoje atspindys“, – pasakoja „Maximos“ atstovė.

Alfajores ir kashata – saldumynai iš Afrikos ir Pietų Amerikos

Tolimesnę kelionę po desertų pasaulį B. Baratinskaitė  tęsia jau ispanakalbėse šalyse. Vieną šių šalių desertų pažibą Alfajores galima rasti ne tik Ispanijoje, bet ir kone dešimt tūkstančių kilometrų nuo Lietuvos nutolusioje Pietų Amerikoje. Alfajores gaminamas iš tešlos, medaus ir riešutų, tačiau krautuvėlėse nuo Kolumbijos iki pietų Argentinos šis desertas atrodo kiek kitaip: tai du sausainiai, tarp kurių – į karamelę panašus saldumynas, gaminamas verdant saldintą pieną.

„Kartu su ispanų konkistadorais į Pietų Ameriką atkeliavęs ir ten vienu pagrindinių skanėstų ilgainiui tapęs desertas ne tik pakeitė formą, bet ir pakurstė vietinių fantaziją. Todėl dabar galima rasti ne tik klasikinius, bet ir mirkytus tamsiame ar baltame šokolade, apvoliotus kokoso riešutuose ir papuoštus įvairiais prieskoniais“, – pasakoja „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Tuo metu rytinėje Afrikos dalyje karaliauja dar kitokie skanumynai. Čia itin populiariame deserte kashata susilieja karamelizuotas cukraus traškumas ir žemės riešutai ar švieži smulkinti kokosai. O kartais netgi abiejų ingredientų mišinys. Kartu su kardamono prisilietimu šis patiekalas tampa išties paprastai pagaminamu, bet neeilinio skonio desertu, esančiu kažkuo tarp saldainių ir kepinių.

Azijos desertams – sezamai ir ryžiai

Keliaujant toliau į rytus galiausiai atsiduriama pietryčių Kinijoje, kurioje vietiniai mėgaujasi dan tatais. Tai tvirtą išorinės tešlos plutą turintys ir iš kiaušinių pagamintu pagrindu užpildyti pyragėliai. Šiuos desertus B. Baratinskaitė mini ne veltui – panašu, kad dan tatai yra geriausias ir galbūt net skaniausias globalizacijos pavyzdys.

„Juk būtent Guangdžou provincija, kurioje atsirado šis įstabus desertas, augo nuo prekybinių ryšių su tuometine Britų imperija. Taip pat nemažą įtaką dar anksčiau turėjo ir portugalų  jūreiviai. Nereikia pamiršti, kad šios dvi prekybinės jėgos čia pat įsteigė ilgametes kolonijas – atitinkamai Honkongą ir Makao. Tad europiečių įtaka jaučiasi ir maisto bei būtent šio deserto gamyboje“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Pašnekovė išskiria dar vieną dėmesio vertą desertą, atkeliavusį iš kinų virtuvės – sezamo kamuoliukus jian dui. Tai gruzdinta, sezamo sėklomis nusagstyta išorė ir minkštas saldus įdaras, gaminamas iš saldžių pupelių pastos arba iš lotoso sėklų. 

„Dabar populiarėja ir riešutų ar sūrio įdarai, kurie šį patiekalą paverčia ne tik desertu. Šie desertai Kinijoje simbolizuoja džiaugsmą ir juoką, todėl yra populiarūs per daugybę tradicinių vietinių švenčių – Kinų naujuosius metus ar per Tyraus šviesumo šventę, kai 104-tą dieną po žiemos saulėgrįžos švenčiama pavasario žalumos šventė“, – apie tų kraštų tradicijas kalba pašnekovė.

Kitas ypatingas desertas – iš Tailando. Tai lipnus ryžių ir mangų desertas. Nors skamba išties neįprastai ir net keistokai, neretai jis vadinamas vienu tobuliausių pasaulio saldumynų. Jame susilieja vieni geriausių šios pietryčių Azijos šalies produktų – mangai, kokosų kremas ir kokosų pienas. O jo paruošimas – neįtikėtinai paprastas.

Ta proga maisto gamybos ekspertė kviečia šį receptą dar šiandien išbandyti savo virtuvėse.

Tailandietiškas mangų ir ryžių desertas

Reikės: 300 g apvaliųjų ryžių, 250 ml kokosų pieno, 1 sunokusio mango, 50 g cukraus, saujos sezamų sėklų, šiek tiek druskos.

Visų pirma, praplaukite ryžius šaltu vandeniu, užmerkite juos ir palikite „pastovėti“ bent 3 valandas. Tuomet užvirkite puodą vandens ir virš jo padėkite koštuvą, į kurį supilti ryžiai. Garinkite ryžius apie 30 minučių, arba kol jie suminkštės.

Kol ryžiai garinami, ant viryklės pašildykite kokosų pieną, į jį suberkite cukrų – nuolat juos maišykite. Išvirtus ryžius suberkite į indą, ant jo užpilkite kokosų pieną, viską gerai išmaišykite ir palikite porą minučių „pastovėti“. Tuo metu supjaustykite mangą, jį dėkite ant ryžių ir viską pabarstykite sezamų sėklomis. Skanaus!

Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-12-04
Įvairiausi silkių patiekalai per Kūčias ir Kalėdas tampa tikra stalo pažiba. Silkę per šventes įprasta ruošti su įvairiomis sezoninėmis daržovėmis, grybais, svogūnais. Tačiau jei tradicinės silkės receptai jau spėjo pabosti – naujų spalvų ji įgaus, jeigu pagardinsite šviežiais ar džiovintais vaisiais, riešutais, kiaušiniais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad gruodžio mėnesį lietuvių susidomėjimas žuvimi, o tarp jų ir silke bei jūros gėrybėmis, ženkliai šokteli į viršų.
Nuotrauka
barsukas
Momentinė vaizdo įrašo nuotrauka 
Įkelta:
2022-11-21
Apie žiemos pradžią bei pabaigą kasmet praneša barsukai. Žiemą esant minusinei temperatūrai užmiega, pavasarį esant teigiamai keliasi. Tai tarsi žiemos ir pavasario pranašas. Žiemos metu esant temperatūros svyravimams arti nulio laipsnių barsukai užmiega negiliu miegu ir retkarčiais išlenda iš savo urvų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-11-06
Šikšnių kaime gimusi ir augusi augalininkyste besiverčianti Kristina Galminienė visą šiltąjį sezoną darbo turėjo apsčiai – jei ne darže, tai virtuvėje. Dviejų dukrų mama džiaugiasi galėdama jas palepinti įvairiais desertais. Anksčiau auginusi galvijus Kristina apsisprendė pakeisti darbo pobūdį ir laiką skirti daržininkystei. Bet tai ne tik darbas – sukiodamasi tarp augalų moteris mėgaujasi tuo, ką daro. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-10-28
Nuo šiol ilsėtis Balskuose bus dar smagiau – poilsiavietėje prie Balskų užtvankos įrengtos dvi naujos pavėsinės bei apšvietimas. Apie tai skelbia rajono savivaldybė.
Nuotrauka
grybai
Reginos Vaičaitienės nuotrauka
Įkelta:
2022-10-25
Pradėjus dygti grybams, miškuose pasipila pulkai grybautojų, tačiau šiemet grįžti pilnomis pintinėmis pavyksta ne visiems. Kalbinti grybavimo mėgėjai vieningi: šiemet – ne grybų metai. Ankstesniais metais rudeniui atėjus grybų nuotraukos užtvindydavo feisbuko paskyras, skelbimais, kad parduodami grybai, feisbuko grupės mirgėte mirgėdavo. Šiemet to nėra.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-10-23
Keliolika minučių, truputis fantazijos ir keli papildomi ingredientai įprastus pusryčių, pietų ar vakarienės sumuštinius gali paversti gardžiu, sušildančiu ir nebrangiu patiekalu. Sumuštinių kokybė priklauso nuo pasirinktų priedų, juos drąsiai galima gardinti daržovėmis, vaisiais, kiaušiniais, žuvimi ir rinktis pilno grūdo duoną. Karšti sumuštiniai lengvai gali virsti sočiu ir subalansuotu patiekalu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad sumuštiniams puikiai tinkančių duonų pasirinkimas parduotuvėse yra nuolat plečiamas, o pirkėjai gali rinktis nuo tradicinio prancūziško batono iki sveikuoliškos baltyminės duonos.
Nuotrauka
aikstele kartu parkas
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2022-10-18
Tauragės rajono savivaldybė pasirašė sutartį dėl lauko treniruoklių pirkimo ir montavimo. Kartų parko treniruoklių aikštelėje (laisvoje jos dalyje) iki metų pabaigos konkursą laimėjusi UAB „Patikimas turtas“ įsipareigojo nupirkti ir sumontuoti 7 treniruoklius. Sutarties kaina – beveik 10 tūkst. eurų. 
Nuotrauka
vaikai
Tauragės bendruomenių namų nuotrauka
Įkelta:
2022-10-18
Nuo spalio 10-osios Tauragės bendruomenių namai kviečia dalintis informacija apie naują paslaugą – atidaromą žaidimų kambarį vaikams. Atvėsus orams mamos su mažais vaikais gali atvykti į Bendruomenių namus – tai proga išeiti iš namų, bendrauti, ieškoti naujų pažinčių tiek mamoms, tiek vaikučiams.
Nuotrauka
kopūstas
Įkelta:
2022-10-09
Baltagūžis kopūstas – regis, neįmantri daržovė, tačiau joje glūdi gausios vitaminų bei kitokių organizmui naudingų medžiagų atsargos. Rudenį nuimtas kopūstų derlius ilgai išsaugo vertingas maistines savybes, todėl ši daržovė nuo seno tarnavo kaip vitaminų bankas šaltuoju sezonu. Be to, tai universali daržovė kulinarijoje, kurią galima valgyti ne tik šviežią ar raugintą, bet ir kepti, troškinti ar virti. Maisto specialistė dalinasi idėjomis, kaip įtraukti kopūstus į kasdienę mitybą.
Nuotrauka
arkliai
Įkelta:
2022-10-04
Pasaulis kasmet spalio mėnesio 4-ąją pažymi Gyvūnų dieną. Ši diena skirta pagerbti visus gyvūnus, padėkoti jiems už jų didžiulę svarbą žmonių gyvenime. Juk jie suteikia gyvenimui daugiau spalvų, džiaugsmo ir prasmės.
Nuotrauka
Įkelta:
2022-09-09
Aukščiausia temperatūra šią savaitę laikysis apie 17 laipsnių šilumos, trumpas lietus prognozuojamas šeštadienį.
Nuotrauka
tarailiai
Įkelta:
2022-09-08
Tarailiškiai su vasara atsisveikino „žaliai“ – lenktyniavo baidarėmis, irklentėmis ir savadarbiais plaustais – taip jie taikė į žaliąjį Tauragės kursą. Žinoma, šventėje netrūko ir muzikos, dainų, šėlionių batute ir skanios košės bei cukraus vatos.
Nuotrauka
gamta orams
Įkelta:
2022-09-06
Aukščiausia temperatūra šią savaitę laikysis apie 19 laipsnių šilumos, lietaus neprognozuojama.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-09-04
Aktyviai besirūpinantys buitimi ir mėgstantys suktis prie puodų žino, jog actas yra itin universali priemonė, todėl visuomet turi jo savo virtuvėje. Labiau patyrę ekspertai priduria, jog actas vertas net daugiau nei nepamainomo pagardo titulo – tai ir puiki valymo bei dezinfekavimo priemonių alternatyva. Tačiau kaip išsirinkti iš daugybės rūšių ir ar visos jos pasižymi vienodu universalumu?
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-09-03
​​​​​​​Naujajam sezonui RKL besiruošianti „Tauragė“ į aikštelę spalio mėnesį žengs stipriai pasikeitusi. Nuo praėjusio sezono finalo įvyko daug permainų – atnaujintas trenerių štabas, pasitraukė ilgamečiai žaidėjai. Vis dėlto ekipos branduolį išlaikyti pavyko, jį papildžius pajėgiais žaidėjais iš aukštesnės lygos vadovų siekis lieka maksimalus – išsilaikyti stipriausių ketverte.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-08-31
Rugpjūčio 27-ąją Norkaičiuose surengta tradicinė kaimo šventė „Šypsausi savo kaimui“, kurioje netrūko pramogų ir veiklos tiek vaikams, tiek ir suaugusiesiems.
Nuotrauka
saje
Įkelta:
2022-08-31
Skaudvilėje veikianti atvira jaunimo erdvė (SAJE) atnaujinama, o joje vykstančios veiklos vis tobulinamos. Kaip pasakojo Skaudvilės atviros jaunimo erdvės koordinatorė–jaunimo darbuotoja Agnė Gailienė, prie pasikeitimų jaunimo erdvėje prisideda ne tik darbuotojai, bet ir jaunimas, norintis susikurti sau gražesnę aplinką. 
Nuotrauka
jazz
Įkelta:
2022-08-29
Tarptautinis Tauragės džiazo festivalis, turbūt vienintelis regione vykstančių festivalių, gali pasigirti atlikėjų geografija. Festivalio programoje, per aštuonerius metus koncertavo Armėnijos, Estijos, Gruzijos, Lenkijos, Latvijos, Airijos, Prancūzijos, Vokietijos, Malio, JAV ir dar daugelio kitų šalių džiazo profesionalai. Kitą trečiadienį festivalio programoje koncertuos spalvinga trijulė iš Lietuvos, JAV ir Puerto Riko. 
Nuotrauka
vasara gamta orams
Įkelta:
2022-08-26
Aukščiausia temperatūra šią savaitę laikysis apie 31 laipsnį šilumos, trumpas lietus prognozuojamas pirmadienį.
Nuotrauka
biuras
Įkelta:
2022-08-24
Gerinant gyventojų sveikatą, mitybą bei skatinant rinkoje atsirasti daugiau sveikatai palankesnių maisto produktų, Lietuvoje 2014 m. buvo įsteigta valstybinė, nekomercinė sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ sistema. Kaip rašoma Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistės Karolinos Preikšaitienės straipsnyje, simbolio „Rakto skylutė“ tikslas – padėti vartotojams lengviau išsirinkti sveikatai palankesnius maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų. Tai įprasti produktai, tačiau juose mažiau įdėta cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų.
Nuotrauka
vasara
Įkelta:
2022-08-23
Lietuvą šiandien pasiekė ne tik labai šilta oro masė iš pietryčių, tačiau ir nešvarus oras savyje turintis daug dulkių bei dūmų.
Nuotrauka
 nuotrauka
Įkelta:
2022-08-21
Dailios pakeltos lysvės ir jaukus šiltnamiukas, kuriame daržovių nedaug, užtat daug vietos poilsiui ir geram laikui – šventėms su smagia kompanija, filmų žiūrėjimui ir vakarui su knyga. Tokią stilingą erdvę dar pernai savo kieme sukūrė dvi seserys Jovita ir Lina ir iki šiol negali ja atsidžiaugti. Kaip gimė šis gražus kampelis, kas pavyko, o ką galima buvo padaryti geriau?