Italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco paaiškino, kodėl panettone gamyba – meistro vertas iššūkis
Įkelta:
2021-12-12
Nuotrauka
nuotrauka
Aprašymas

Pixabay nuotrauka

Per Kalėdas atsiskleidžia išskirtinės įvairių šalių kulinarinės tradicijos. Jeigu ant lietuviško stalo per šventes būtinai bus kūčiukų, tai italai Kalėdų neįsivaizduoja be pyrago, vadinamo panettone. Italas virtuvės šefas Gian Luca Demarco sako, kad legendinio panettone gamyba – ypatingas procesas ir galimybė kepėjui parodyti savo meistriškumą.

„Pastaraisiais metais pirkėjų susidomėjimas kalėdiniais kitų Europos šalių gardumynais pastebimai auga. Prieš šventes tikslingai išplečiame asortimentą, kad kiekvienas rastų ir mėgstamų tradicinių produktų, ir naujovių. Kulinarinėmis tradicijomis garsi Italija tikrai turi ką pasiūlyti: nuo įvairiausių užkandžių iki pyragų. Bendradarbiaudami su savo tiekėjais užtikriname, kad lietuviškos Kalėdos būtų pilnos skonių – tiek vietinių, tiek iš užsienio“, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Verčiant pažodžiui iš italų kalbos žodis panettone reiškia didelį duonos kepalą. Tačiau šis kepinys savo skoniu ir tekstūra nė iš tolo neprimena duonos. Lietuvoje gyvenantis virtuvės šefas Gian Luca Demarco pažymi, kad panettone pyrago kilmė yra apipinta legendomis. Viena jų pasakoja, kad aromatingą ir purų pyragą sugalvojo Milano kepėjas, tokiu būdu nusprendęs suvilioti jam patinkančią gražuolę.

„Panettone gamyba yra ilgas, maždaug tris paras trunkantis, procesas. Viskas prasideda nuo natūralaus raugo, kuris turėtų būti užveistas bent prieš 10 metų. Kuo ilgesnis raugo gyvenimas, tuo stipresnės tradicijos šaknys. Tad saugoti ir prižiūrėti raugą – kiekvieno kepėjo garbės reikalas“, – teigia Gian Luca Demarco.

Kiti pagrindiniai pyrago ingredientai yra aukščiausios kokybės kvietiniai miltai, švieži kiaušiniai, sviestas, cukatai, razinos. Nors produktų sąrašas nėra ilgas, tačiau būtent gebėjimas juos tinkamai panaudoti ir paruošti tešlą yra sudėtingiausia, daug kantrybės reikalaujanti, užduotis. „Jeigu sugebi pagaminti panettone, vadinasi, esi aukšto lygio konditerijos meistras“, – sako italų virtuvės šefas. Pasak Gian Luca Demarco, ilgai minkoma tešla turi būti lipni, tąsi ir stipri, kad kepdamas pyragas įgautų ypatingą tekstūrą.

G.L. Demarco pastebi, kad kepti klasikinį panettone įgudę meistrai šiais laikais ima kurti savo papildymus: vieni pyragą užlieja glazūra ir apibarsto migdolų drožlėmis, antri jį pateikia kartu su karštu šokoladu ar kiaušinių kremu, treti – į vidų įdeda kumpio, majonezo. „Kartą nusprendžiau pagaminti panettone su balzamiko actu. Nebuvo lengva“, – prisipažįsta virtuvės meistras.

Jis tikina, kad gaminant pyragą prireiks ne tik kantrybės, bet ir įgūdžių, technikos. Pavyzdžiui, italas atkreipia dėmesį, jog dalį laiko gardumynas turi vėsti apverstas, kad kepinys nesprogtų ir išlaikytų tradicinę formą. Gian Luca Demarco įsitikinęs, kad gaminti tikrą panettone namuose yra atsakingas ir sudėtingas iššūkis – daug paprasčiau yra pyragą tiesiog įsigyti. Pasak jo, Italijoje panettone yra vertinamas kaip puiki Kalėdų dovana, kuria pasigardžiuoti nori visi.

Supaprastintas panettone receptas

Nors tradicinio itališko panettone kepimas namuose gali tapti tikru iššūkiu, „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė siūlo išbandyti kiek paprastesnį receptą, kuris bent šiek tiek primins kalėdinį Italijos skonį jūsų virtuvėje.

Reikės: 100 g kepimo mielių, 1 puodelio šilto vandens, 100 g cukraus, 2 kiaušinių, 150 g lieso natūralaus jogurto, 1 a. š. vanilės ekstrakto, 1 v. š. tarkuotos apelsino žievelės, 600 g miltų, saujos džiovintų vyšnių ir abrikosų, 1 v. š. cukraus pudros, 100 g ištirpinto sviesto, 1 v. š. medaus, šiek tiek druskos

Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite mieles, vandenį ir cukrų. Uždenkite ir palikite pastovėti 10 minučių arba kol pradės putoti. Sudėkite kiaušinius, jogurtą, vanilę, apelsino žievelę ir druską ir gerai išmaišykite. Mažais kiekiais dėkite miltus, kol iš tešlos susidarys lengvai minkomas rutuliukas.

Dėkite tešlą ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite 5-10 minučių, prireikus įberdami miltų, kol tešla taps minkšta ir elastinga, bet nelipni. Dėkite tešlą į didelį, šiek tiek riebalais pateptą dubenį ir uždenkite. Leiskite tešlai pakilti šiltoje vietoje, kol padvigubės, maždaug 1 valandą.

„Kol tešla kils, nedideliame dubenyje sumaišykite džiovintus vaisius su cukraus pudra. Džiovintus vaisius galite naudoti tokius, kuriuos mėgstate – gardinkite razinomis, spanguolėmis ar kitais mėgstamais ingredientais. Tešlai iškilus, ją padėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir įmaišykite džiovintų vaisių mišinį “, – patarimais dalijasi „Maximos“ kulinarijos ekspertė.

Suformuokite iš tešlos rutulį, sudėkite į apvalų kepimo indą, padengtą aliejumi, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 30 minučių pakilti.

Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol kepinys įgaus auksinę spalvą. Iškepusio kepinio viršų aptepkite lygaus tirpinto sviesto ir medaus mišiniu.

Nuotrauka
barsukas
Momentinė vaizdo įrašo nuotrauka 
Įkelta:
2022-11-21
Apie žiemos pradžią bei pabaigą kasmet praneša barsukai. Žiemą esant minusinei temperatūrai užmiega, pavasarį esant teigiamai keliasi. Tai tarsi žiemos ir pavasario pranašas. Žiemos metu esant temperatūros svyravimams arti nulio laipsnių barsukai užmiega negiliu miegu ir retkarčiais išlenda iš savo urvų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-11-06
Šikšnių kaime gimusi ir augusi augalininkyste besiverčianti Kristina Galminienė visą šiltąjį sezoną darbo turėjo apsčiai – jei ne darže, tai virtuvėje. Dviejų dukrų mama džiaugiasi galėdama jas palepinti įvairiais desertais. Anksčiau auginusi galvijus Kristina apsisprendė pakeisti darbo pobūdį ir laiką skirti daržininkystei. Bet tai ne tik darbas – sukiodamasi tarp augalų moteris mėgaujasi tuo, ką daro. 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-10-28
Nuo šiol ilsėtis Balskuose bus dar smagiau – poilsiavietėje prie Balskų užtvankos įrengtos dvi naujos pavėsinės bei apšvietimas. Apie tai skelbia rajono savivaldybė.
Nuotrauka
grybai
Reginos Vaičaitienės nuotrauka
Įkelta:
2022-10-25
Pradėjus dygti grybams, miškuose pasipila pulkai grybautojų, tačiau šiemet grįžti pilnomis pintinėmis pavyksta ne visiems. Kalbinti grybavimo mėgėjai vieningi: šiemet – ne grybų metai. Ankstesniais metais rudeniui atėjus grybų nuotraukos užtvindydavo feisbuko paskyras, skelbimais, kad parduodami grybai, feisbuko grupės mirgėte mirgėdavo. Šiemet to nėra.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-10-23
Keliolika minučių, truputis fantazijos ir keli papildomi ingredientai įprastus pusryčių, pietų ar vakarienės sumuštinius gali paversti gardžiu, sušildančiu ir nebrangiu patiekalu. Sumuštinių kokybė priklauso nuo pasirinktų priedų, juos drąsiai galima gardinti daržovėmis, vaisiais, kiaušiniais, žuvimi ir rinktis pilno grūdo duoną. Karšti sumuštiniai lengvai gali virsti sočiu ir subalansuotu patiekalu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad sumuštiniams puikiai tinkančių duonų pasirinkimas parduotuvėse yra nuolat plečiamas, o pirkėjai gali rinktis nuo tradicinio prancūziško batono iki sveikuoliškos baltyminės duonos.
Nuotrauka
aikstele kartu parkas
Aušros Augustytės nuotrauka
Įkelta:
2022-10-18
Tauragės rajono savivaldybė pasirašė sutartį dėl lauko treniruoklių pirkimo ir montavimo. Kartų parko treniruoklių aikštelėje (laisvoje jos dalyje) iki metų pabaigos konkursą laimėjusi UAB „Patikimas turtas“ įsipareigojo nupirkti ir sumontuoti 7 treniruoklius. Sutarties kaina – beveik 10 tūkst. eurų. 
Nuotrauka
vaikai
Tauragės bendruomenių namų nuotrauka
Įkelta:
2022-10-18
Nuo spalio 10-osios Tauragės bendruomenių namai kviečia dalintis informacija apie naują paslaugą – atidaromą žaidimų kambarį vaikams. Atvėsus orams mamos su mažais vaikais gali atvykti į Bendruomenių namus – tai proga išeiti iš namų, bendrauti, ieškoti naujų pažinčių tiek mamoms, tiek vaikučiams.
Nuotrauka
kopūstas
Įkelta:
2022-10-09
Baltagūžis kopūstas – regis, neįmantri daržovė, tačiau joje glūdi gausios vitaminų bei kitokių organizmui naudingų medžiagų atsargos. Rudenį nuimtas kopūstų derlius ilgai išsaugo vertingas maistines savybes, todėl ši daržovė nuo seno tarnavo kaip vitaminų bankas šaltuoju sezonu. Be to, tai universali daržovė kulinarijoje, kurią galima valgyti ne tik šviežią ar raugintą, bet ir kepti, troškinti ar virti. Maisto specialistė dalinasi idėjomis, kaip įtraukti kopūstus į kasdienę mitybą.
Nuotrauka
arkliai
Įkelta:
2022-10-04
Pasaulis kasmet spalio mėnesio 4-ąją pažymi Gyvūnų dieną. Ši diena skirta pagerbti visus gyvūnus, padėkoti jiems už jų didžiulę svarbą žmonių gyvenime. Juk jie suteikia gyvenimui daugiau spalvų, džiaugsmo ir prasmės.
Nuotrauka
Įkelta:
2022-09-09
Aukščiausia temperatūra šią savaitę laikysis apie 17 laipsnių šilumos, trumpas lietus prognozuojamas šeštadienį.
Nuotrauka
tarailiai
Įkelta:
2022-09-08
Tarailiškiai su vasara atsisveikino „žaliai“ – lenktyniavo baidarėmis, irklentėmis ir savadarbiais plaustais – taip jie taikė į žaliąjį Tauragės kursą. Žinoma, šventėje netrūko ir muzikos, dainų, šėlionių batute ir skanios košės bei cukraus vatos.
Nuotrauka
gamta orams
Įkelta:
2022-09-06
Aukščiausia temperatūra šią savaitę laikysis apie 19 laipsnių šilumos, lietaus neprognozuojama.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-09-04
Aktyviai besirūpinantys buitimi ir mėgstantys suktis prie puodų žino, jog actas yra itin universali priemonė, todėl visuomet turi jo savo virtuvėje. Labiau patyrę ekspertai priduria, jog actas vertas net daugiau nei nepamainomo pagardo titulo – tai ir puiki valymo bei dezinfekavimo priemonių alternatyva. Tačiau kaip išsirinkti iš daugybės rūšių ir ar visos jos pasižymi vienodu universalumu?
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-09-03
​​​​​​​Naujajam sezonui RKL besiruošianti „Tauragė“ į aikštelę spalio mėnesį žengs stipriai pasikeitusi. Nuo praėjusio sezono finalo įvyko daug permainų – atnaujintas trenerių štabas, pasitraukė ilgamečiai žaidėjai. Vis dėlto ekipos branduolį išlaikyti pavyko, jį papildžius pajėgiais žaidėjais iš aukštesnės lygos vadovų siekis lieka maksimalus – išsilaikyti stipriausių ketverte.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-08-31
Rugpjūčio 27-ąją Norkaičiuose surengta tradicinė kaimo šventė „Šypsausi savo kaimui“, kurioje netrūko pramogų ir veiklos tiek vaikams, tiek ir suaugusiesiems.
Nuotrauka
saje
Įkelta:
2022-08-31
Skaudvilėje veikianti atvira jaunimo erdvė (SAJE) atnaujinama, o joje vykstančios veiklos vis tobulinamos. Kaip pasakojo Skaudvilės atviros jaunimo erdvės koordinatorė–jaunimo darbuotoja Agnė Gailienė, prie pasikeitimų jaunimo erdvėje prisideda ne tik darbuotojai, bet ir jaunimas, norintis susikurti sau gražesnę aplinką. 
Nuotrauka
jazz
Įkelta:
2022-08-29
Tarptautinis Tauragės džiazo festivalis, turbūt vienintelis regione vykstančių festivalių, gali pasigirti atlikėjų geografija. Festivalio programoje, per aštuonerius metus koncertavo Armėnijos, Estijos, Gruzijos, Lenkijos, Latvijos, Airijos, Prancūzijos, Vokietijos, Malio, JAV ir dar daugelio kitų šalių džiazo profesionalai. Kitą trečiadienį festivalio programoje koncertuos spalvinga trijulė iš Lietuvos, JAV ir Puerto Riko. 
Nuotrauka
vasara gamta orams
Įkelta:
2022-08-26
Aukščiausia temperatūra šią savaitę laikysis apie 31 laipsnį šilumos, trumpas lietus prognozuojamas pirmadienį.
Nuotrauka
biuras
Įkelta:
2022-08-24
Gerinant gyventojų sveikatą, mitybą bei skatinant rinkoje atsirasti daugiau sveikatai palankesnių maisto produktų, Lietuvoje 2014 m. buvo įsteigta valstybinė, nekomercinė sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ sistema. Kaip rašoma Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistės Karolinos Preikšaitienės straipsnyje, simbolio „Rakto skylutė“ tikslas – padėti vartotojams lengviau išsirinkti sveikatai palankesnius maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų. Tai įprasti produktai, tačiau juose mažiau įdėta cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų.
Nuotrauka
vasara
Įkelta:
2022-08-23
Lietuvą šiandien pasiekė ne tik labai šilta oro masė iš pietryčių, tačiau ir nešvarus oras savyje turintis daug dulkių bei dūmų.
Nuotrauka
 nuotrauka
Įkelta:
2022-08-21
Dailios pakeltos lysvės ir jaukus šiltnamiukas, kuriame daržovių nedaug, užtat daug vietos poilsiui ir geram laikui – šventėms su smagia kompanija, filmų žiūrėjimui ir vakarui su knyga. Tokią stilingą erdvę dar pernai savo kieme sukūrė dvi seserys Jovita ir Lina ir iki šiol negali ja atsidžiaugti. Kaip gimė šis gražus kampelis, kas pavyko, o ką galima buvo padaryti geriau? 
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2022-08-21
Tauragės rajone, ketinant sutvarkyti poilsiavietę prie Balskų užtvankos, čia turėtų išdygti lauko pavėsinė ir stoginė. Savivaldybė paskelbė viešąjį konkursą ieškodama darbus atliksiančios įmonės. Nors terminas, iki kada įmonės galėjo siūlyti savo darbų paslaugas, jau baigėsi, nugalėtojas kol kas neskelbiamas – vyksta pirkimo vertinimas.