Pastaruoju metu vis dažniau atsiskleidžia tikroji tiesa apie tai, ką valgome. Realybė liūdina, tačiau liūdniausia, kad alternatyvų nesveikam maistui nedaug. Arba apie jas per mažai žinome. Kad bent šiek tiek pakoreguotume mitybos įpročius, „Tauragės žinių“ skaitytojus konsultuoja Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentas, sveikuolių klubo „Harmonija“ vadovas Eligijus Valskis.
Eligijus pataria visas daržoves – bulves, morkas, kopūstus, burokus – pirkti iš ekologišką produkciją auginančių ūkininkų. Paklaustas, kaip jis atsirenka ūkininkus, Eligijus sakė, kad ūkininkus rinkosi ilgai, mat net mėšlas, kuris nėra kompostuotas bent metus, turi nitratų.
– Su ūkininkais nemažai kalbame apie jų auginamą produkciją, be to, kadangi esu išsivalęs organizmą, jaučiu, ar produktas geras, – pasakoja sveikuolis.
Pasak Eligijaus, ekologiškus produktus auginančių ūkininkų jis ieško internete.
Miltus E. Valskis taip pat įsigyja iš ūkininkų, o iš jų kepa naminę duoną.
– Jei visi palaikytų ekologiškus maisto produktus pardavinėjančius ūkininkus, galbūt jų produkcijos kainos susilygintų su prekybos centrų kainomis, – mintimis dalijosi Eligijus.
Sveikuolis perka tik ekologišką pieną. Jei jo nepavyksta gauti iš ūkininko, renkasi parduotuvėje, tačiau prekybos centruose toks pienas labai greitai išgraibstomas. Apie pieną E. Valskis turi daug reikšmingos informacijos.
– Suaugusieji dažnai priverstinai liepia vaikams gerti pieną, tačiau trečdalis žmonių neįsisavina pieno, o dar daugiau neįsisavina kalcio. Kur kas daugiau kalcio yra sūryje. Tačiau reikėtų valgyti kuo mažiau fermentuoto sūrio, – pasakojo E. Valskis.
Pieną, sako Eligijus, reikia gerti tik šiltą ir vakare.
Dar vienas E. Valskio patarimas – negerti kefyro, nes jis – grybelinės kilmės produktas. Dažnas maišo kefyrą ir rūgpienį. Naudingas pastarasis.
Kad išsaugotų vitaminus daržovėse, Eligijus jas troškina tik labai lengvai, o jei verda sriubą – daržoves verda trumpai.
– Prieš verdant kai kurias daržoves – morkas, kalafijorus, brokolius, pipirus – verta apkepinti. Taip jie nepraras vitaminų, – patarimais dalijosi tauragiškis.
Rytą sveikuolis pataria pradėti nuo karšto vandens gėrimo su citrina. Geriausi pusryčiai – šviežiai spaustos ekologiškų vaisių ir daržovių sultys.
Eligijus „Tauragės žinių“ skaitytojams šį kartą siūlo keletą patarimų gripo profilaktikai. Daugiau E. Valskio patarimų ir receptų ieškokite kitame „Vietoj deserto“ priede.
Gripo profilaktikai:
Valgyti saikingai, riboti gleives didinantį maistą, ypač vakare:
pieniškus produktus (nevirintą pieną, sūrį, varškę, jogurtą, kefyrą, pasukas),
mėsą,
šaltus patiekalus (mišraines, salotas, padažus) ir gėrimus,
gausiai riebaluose keptą maistą.
Pajutus pirmuosius peršalimo požymius:
Nustoti valgyti!
Laiku sustoję ir praleidę vieną valgį ar vieną dieną nevalgę, galite sustabdyti ligos vystymąsi ir sutaupyti penkias ar daugiau dienų sergant gripu. Pasijutus geriau, galima pradėti šiek tiek valgyti.
Pusryčiams – imbiero arbata su medumi.
Pietums – daržovių arba kitchari sriuba (ryžiai ir mung dhal pupelės) su šildomaisiais prieskoniais, pvz. kalendra, kuminu, imbieru, ciberžole. Galima įdėti čili pipiriuko ar, baigus virti, įspausti šiek tiek citrinos.
Vakarienei – troškintos daržovės, sriuba, skystos košės su prieskoniais.
Maistas turėtų būti kuo paprastesnis ir lengvai virškinamas. Vengti grietinės, šalto pieno, riebių padažų.
Miltelių mišinys gripo profilaktikai:
1.10 g malto imbiero (džiovinto)
2.10 g maltų juodųjų pipirų
3.10 g maltų gvazdikėlių
4.10 g malto kardamono
5.10 g malto cinamono
6. 50 g nerafinuoto cukraus
Viską sumaišyti ir vartoti po arbatinį šaukštelį iš ryto ir vakare su medumi arba suvalgyti užsigeriant šiltu vandeniu.
Parengė Karina Sėrikova