Tomas RAULINAVIČIUS
Ponia Birutė Kynienė grakščius vandens paukščius – žąsis – pažįsta labai gerai. Moteris tikina, kad vaikystėje teko juos lesinti, o už kiemsargius sargesni paukščiai niekad šeimininkės neužpuolė ir neapžnaibė. Per 20 žąsų pulką auginantis Kynių ūkis jau pradėjo plunksnų pešimo darbus. Gardi, riebi paukštiena ruošiama artėjančių švenčių stalui.
Žąsys sargesnės už šunis
„Kre kre kre“, – savo augintines kviečia Birutė Kynienė, Mažonų seniūnijos Salmoniškių kaimo gyventoja. Nedideliame šeimos ūkyje būriuojasi žąsų, ančių, avių, raguočių bandos. Sodybą saugo šunų būrys, kuris dažnai gelbsti auginamus paukščius nuo juos puldinėjančių lapių.
– Dažniau lapės užpuola antis. Žąsys daug protingesnės už jas, lengvai nepasiduoda. Jei naktį per kiemą eina katinas, pirmosios pastebi žąsys, o ne aplink pririšti keturi šunys. Jos – pati geriausia namų apsauga. Be to, niekada nenueis toli nuo namų, – gerus žodžius apie žąsis rinko moteris.
Nupenėti žąsį nesunku, anot ūkininkės, labai svarbu turėti švaraus vandens ir pastogę. Nusipirkus žąsų jauniklius apie mėnesį mažylius reikia saugoti nuo šalčių, vėliau, susiformavus plunksnoms, su šiais paukščiais vargo nebus. Apetitu nesiskundžiančios žąsys lesa viską. Birutė sako, kad jos nuskabo gėlynus, ypač mėgsta kopūstus, morkas. Vasarą nuo jų reikia slėpti braškes. Per šešis mėnesius plunksnuotosios nusipenės ir jau taps tinkamos šventiniam stalui.
Plunksnos – minkštoms pagalvėms
Žąsį nupešti nelengva. Norint, kad odelė išliktų sveika, o procesas neužtruktų labai ilgai, reikia mokėti tai daryti. Ponia Birutė turi savo būdą.
– Lygintuvu per audeklą reikia pakaitinti plunksnas, tada jos nusipeša nepažeistos, galima panaudoti pagalvių ir patalų gamybai, – pasakojo šeimininkė, pridūrusi, kad nukirsti galvos paukščiui negalėtų. Tai vyriškas darbas.
Moters namuose visos pagalvės prikimštos žąsų pūkų. Jos kur kas lengvesnės ir minkštesnės už parduotuvėje pirktas. Tiesa, kad nebeliktų specifinio kvapo, pūkus reikia palaikyti šaltyje.
Žąsies taukai žinomi kaip itin sveikas vaistas. Įlašinus į juos šiek tiek jodo, ši masė tampa puikiausia gydymo priemone žaizdoms, suskirdusiai odai tepti. O jei šį paukštį auginsite dėl kiaušinių, jie bus triskart didesni ir puikiai tiks pyragams ir blynams.
Šventinio stalo akcentas
Kai per šventes Kynių namuose susirenka vaikai ir anūkai, visi žino, kad ant stalo garuos gardi riebi žąsis. Duonkepyje keptas paukštis tapo tradiciniu kasmečiu šventiniu patiekalu. Ponia Birutė sako įmantrybių, kaip paruošti žąsį, neturi. Jos receptas paprastas ir visų pamėgtas.
– Apie 5–6 kilogramų žąsį ištrinu druska ir trimis šaukštais citrinos sulčių. Įdarau obuolių ir džiovintų slyvų mase ir užsiuvu. Ant viršaus galima užpilti grietinėlės ir lydyto sviesto. Kepant reikėtų neužmiršti pašlakstyti žąsį obuolių sultimis ir vis pabadyti, ar minkšta mėsa. Po 1,5 valandos gardėsis bus iškepęs, – savo receptą atskleidė Birutė.
Moteris sako, kad galima patiekalą pagardinti kmynais ar kalendra. Žąsies užteks gausiam susirinkusiųjų būriui.
Tauragėje pardavinėjamų žąsų kaina šiuo metu yra apie 100 litų (už vieną žąsį). Pas Birutę nenupeštą galima įsigyti už 80 litų, antis kainuoja apie 30 litų. Šeimininkė šiemet jau nupešė aštuonias žąsis – darbymetis prasidėjo. Sparnuotoms šventėms ruošiamos riebios žąsienos norinčiųjų netrūksta.