Vis daugiau žmonių atranda vyno skonį ir aromatą. Manoma, kad šio gėrimo populiarėjimo priežastys – mažėjantis stipriųjų ir išaugęs silpnųjų alkoholinių gėrimų vartojimas. Žinomas Lietuvos vyno ekspertas Gintautas Jašinskas „Tauragės žinių“ skaitytojams pateikia keletą patarimų, kaip nepasiklysti plačiose vyno butelių ir etikečių lentynose.
Vynas populiarėja
Pasaulinės alkoholinių gėrimų tendencijos aiškios: vynas ir kiti silpnieji alkoholio gaminiai užima vis didesnę rinkos dalį. Ypač auga vyno paklausa. Pasaulyje daugėja ir šio gėrimo gamintojų. Savo ruožtu Lietuvoje vyno plėtrą sąlygoja dideli stambių importuotojų, propaguojančių šį gėrimą, resursai.
Vyno ekspertas Gintautas Jašinskas 10 metų dirba bendrovėje, importuojančioje alkoholinius gėrimus. Patyręs vyno degustatorius, puikiai išmanantis šio gėrimo rinkodaros subtilybes, konsultuojantis klientus, mano, kad vynas išsiskiria iš kitų gėrimų dėl specifinių savybių.
– Vynas įdomus, nes nė vienas gėrimas neturi tokios plačios skonio ir kvapų paletės. Individualus jis dėl pagaminimo vietos, metų. Nesunku jį stebėti, lyginti. Jo savybės ragaujant kaskart unikalios, skonis nuolat kinta derinant jį prie tam tikro maisto, – kalbėjo G. Jašinskas.
Žinovas pridūrė, kad vyrauja ir mados vėjai, populiarinantys vyną. Pastebima, kad dažniausiai taure vyno mėgaujasi jaunesni, išsilavinę, atviri naujovėms žmonės.
Kaip išsirinkti?
Sukantiems galvą, kaip rasti tinkamą vyno skonį ir aromatą plačioje parduotuvės lentynoje, G. Jašinskas pateikia kuriozišką patarimą.
– Niekada savo piniginės sąskaita neieškokite vyno. Eksperimentuoti reikia, kai už jį mokėti nereikia. Jei teks svečiuotis ir ragauti vyno, nepabijokite jums patinkantį vyno butelį paprasčiausiai nufotografuoti. Ant jo etiketės rasite kilmės vietą, gamybos būdą, vynuogių rūšį, tai bus raktas ieškant savo mėgstamiausio vyno rūšies, – dėstė vyno žinovas.
Rekomenduojama skaityti informaciją ant butelio etiketės. Jei Jums patinka saldus vynas, gilintis vertėtų šioje srityje ir nesiblaškyti eksperimentuojant.
Svarbiausia – kokybė
Vyno ekspertas pastebėjo, kad kur kas didesnį malonumą suteikia kokybiško ir mėgstamo vyno ragavimas nei noras išbandyti kuo daugiau rūšių.
Specialistas, išgirdęs apie Tauragėje įvykusį incidentą, kai nuo gėrimo (kaip įtariama, naminio vyno) mirė keli žmonės, paaiškino, kad nuo tradicinio vynuogių vyno mirti neįmanoma, esą blogiausia, kas gali atsitikti nuo šio gėrimo, – bus neskanu.
– Kai kalba eina apie seną vyną, žinoma, kad karo metais vokiečiai vyną nuodydavo. Dar viena apsinuodijimų priežastis – ne vynas, o vyšnių kauliukai, dedami į gėrimą. Juose yra cianido, turbūt daugeliui aišku, kokia nuodinga ši medžiaga, – įrodinėjo G. Jašinskas.
Ieškantiems išsamesnės informacijos pašnekovas rekomenduoja paieškoti jos internetiniame puslapyje www.vynogidas.info. O tuos, kuriuos domina populiariausi Lietuvoje vynai, pristatome: perkamiausias mūsų šalyje raudonasis prancūziškas vynas „JP Chenet“ ir baltasis itališkas „Venezia“.