Sovietmečiu veikusių nutrijų auginimo ūkių šiandien nebeliko, o pavieniams šių gyvūnėlių augintojams suskaičiuoti pakaktų dviejų rankų pirštų. Tauragės rajone senais gerais laikais šiuos iš Pietų Amerikos kilusius graužikus augino vos ne kas antras ūkininkas. Šiandien Tauragėje tokių augintojų – vienetai.
Nutrijų mėsa – tiems, kas vertina ekologišką maistą
Tauragiškiai Stasys ir Vanda Šimkai iki šiol nutrijas augina savo malonumui.
– Nutrijos vertinamos dėl mėsos ir kailiuko. Prie Vagnoriaus, pamenu, buvome beveik milijonieriai, nes nutrijų biznis klestėjo. Pirkėjai iš Rusijos dideliais kiekiais brangiai supirkdavo kailiukus, todėl daug kas ir augindavo. Šiandien kailiukai nėra tokie vertingi, sunku juos realizuoti. Todėl auginame nutrijas tik sau, dėl mėsos. Išėjus į pensiją atsirado daugiau laiko, tad nusipirkome šešias nutrijas ir vėl pradėjome veisti. Nutrijos atsparios ligoms, joms nereikia ypatingos priežiūros, daug pašarų. Jų mėsa ekologiška, nes daugiausiai šeriamos daigintais grūdais. Nutrijienos šašlykas – tikras skanumėlis, iš jų mėsos pasigaminame rūkytų dešrų, kepame kotletus, troškiname troškinius. Nutrijų mėsa labai sveika mažiems vaikams, nes ji liesa, bet ne sausa, skirtingai nei vištiena, – „Tauragės žinioms“ nutrijų auginimo ypatumus atskleidė Stasys.
Erzinti nereikia
Pasak Vandos ir Stasio, gerai šeriama nutrija iki realizacijos svorio gali užaugti per 4–6 mėnesius ir pasiekti 5–9 kg. Šių žolėdžių gyvūnų patelės subręsta per 4–6 mėn., o patinėliai tinkami kergti devynių mėnesių amžiaus. Per metus nutrijos gali susilaukti dviejų vadų, vadoje – nuo 5 iki 10 jauniklių.
Geriausi nutrijų kailiai žiemą, lapkričio–kovo mėnesiais, todėl reikia apskaičiuoti kergimo momentą. Veislei nutrijos naudojamos iki penkerių metų, o gali gyventi 7–8 metus.
Buvo smalsu, ar šie gyvūnai agresyvūs. Šimkai sako, kad daug kas baidosi nutrijų išvaizdos, mat šie gyvūnai panašūs į žiurkes, tačiau iš tikrųjų nutrijos nėra labai piktos.
Pasak Stasio, nutrijos labai prisiriša prie šeimininko, leidžiasi paimamos ant rankų. Kaip ir daugelis naminių gyvūnų, nutrijos gina savo jauniklius, todėl jei erzinsi – gali ir įkasti.
Nutrijos – vandens gyvūnai
„Tauragės žinioms“ pavyko susisiekti su vienu didžiausią nutrijų ūkį Lietuvoje turinčiu Romu Burba, kuris šiuos gyvūnėlius augina nuo 1981 metų. Jis vienas pirmųjų Lietuvoje pradėjo nutrijas auginti lauko sąlygomis. Nutrijų veisimo specialistas iš Telšių rajono dažnai rengia seminarus, konferencijas apie šių graužikų auginimą ir veisimą. Šiuo metu ūkininkas augina apie 200 įvairių rūšių nutrijų. Visos jos gyvena lauko aptvaruose. R. Burba nevadina savęs verslininku, o sakosi, kad nutrijų auginimas jam – seniai pamėgtas hobis.
– Anksčiau nutrijas augindavo fermose, narvuose arba voljeruose. Auginti šiuos gyvūnus ištisus metus lauke palaidus baimintasi, mat iš šiltų kraštų kilę jie gali sušalti ir žūti. Po Rusijos krizės, apie 1998-uosius, sužinojau, kad kažkur Lenkijoje nutrijos auginamos lauko sąlygomis, todėl nutariau pamėginti ir aš. Kol gyvūnėliai aklimatizavosi, daug išdvėsė. Bet stipriausi įgijo imunitetą, prisitaikė prie aplinkos ir veisti pasidarė paprasčiau. Nutrijos – vandens gyvūnai, joms reikia plaukioti, o kai augini narvuose, ne visada gali išleisti į lauką maudynėms. Kai jos gauna paplaukioti, kailis nuauga gražesnis, patys graužikai pasidaro judresni, gyvybingesni. Beje, nutrijos – vieninteliai gyvūnai, kurių pieno liaukos yra kūno šone, todėl jos gali maitinti jauniklius net plaukdamos. Aišku, yra ir tokio ūkininkavimo minusų – nutrijų jauniklius dažnai išpjauna šeškai ar žiurkės, tad be nuostolių neapsieisi, – „Tauragės žinioms“ pasakojo ūkininkas R. Burba.
Verslo nepadarysi
Tačiau R. Burba vis dėlto sako, kad „biznio“ iš nutrijų nepadarysi.
– Nutrijų kailiukas šiandien bevertis, kainuoja apie 5–10 litų, o jų paklausa labai maža. Dažnai būna, kad tenka ir išmesti. Mėsos kaina – maždaug 20 litų už kilogramą, bet nutrijiena irgi nėra populiari. Veisti tinkamų nutrijų patelių kaina – apie 60–70 litų, patinai ir jaunos nutrijos kainuoja 40–50 litų. Nedaugelis turbūt žino, kad nutrijų mėsa ekologiška, todėl ją parduodame tik saviems ir pažįstamiems, – sakė R. Burba.