Avis žinoma kaip vienas seniausių naminių gyvūnų. Daugiausiai jos auginamos dėl mėsos, kailio ir vilnos. Vieni geriausių sūrių – Feta, Roquefort, Pecorino, Manchego, Brinza gaminami būtent iš avių pieno. Tauragiškis Gintautas mėsinių Suomijos landrasų ir Vokietijos merinosų (Merinolandschaf) veislių avis kaime augina dėl sveikos ir skanios mėsos, ypač dėl ėrienos. Kol kas – tik savo šeimai. Avis jis šeria giminaičio ūkyje išaugintais grūdais.
Ėriena – sveikiausia
Gintautas sako, kad aviena labai tinka vyresnio amžiaus žmonėms, o jauno gyvulio mėsa naudinga ir vaikams. Avienoje cholesterolio perpus mažiau nei jautienoje ir keturiskart mažiau nei kiaulienoje.Joje palyginti su jautiena ir kiauliena daugiau kalcio, geležies ir fosforo.
– Skaičiau, kad Kaukazo gyventojai, dažniausiai valgantys jaunų avių mėsą, nuo dantų ėduonies ir aterosklerozės kenčia daug rečiau. Avieną tinka vartoti ir diabeto profilaktikai, ji stimuliuoja kasos darbą. Aviena lengvai virškinama, lengvai įsisavinama organizmo. Be to, ši mėsa turi daug vitamino E, – pasakojo Gintautas.
Neturi specifinio kvapo
Mėsinių veislių avis auginantis vyras tikina, kad žmonės be reikalo įsitikinę, jog visa aviena nemaloniai kvepia, o jos riebalai greitai užšąla. Kas kita, jei maistui naudosite vilnai skirtų avių mėsą. Pasak Gintauto, mėsinių avių veislių mėsa neturi specifinio, ne visiems priimtino kvapo, kadangi iki vienerių–dvejų metų avys neturi lajaus.
Ėriena – švelni mėsa, ji labai vertinama įvairių šalių gurmanų. Restoranuose ėrienos patiekalai priskiriami prie ypatingųjų. Įvairūs gurmaniški patiekalai ruošiami ne tik iš ėriukų mėsos, bet ir iš jų subproduktų. Gaminant valgius iš avienos naudojami juodieji, baltieji pipirai, uoginės paprikos, česnakiniai pipirai, mairūnai, peletrūnai, rozmarinai ir net mėtos.
Gintautui skaniausias ėrienos plovas. Jam reikia: 120 g ėrienos, 150 g ryžių, 130 g morkų, 50 g svogūnų, pipirų, druskos. Nuplautus ryžius pamerkite į pasūdytą vandenį ir palaikykite 3–4 valandas. Ėrieną supjaustykite gabalėliais po 10–12 gramų, apibarstykite druska, pipirais. Pakepinkite įkaitintame aliejuje iki gražios gelsvos spalvos. Pridėkite šiaudeliais supjaustytų morkų, svogūnų ir dar pakepinkite.
Viską sudėkite į troškinimo indą su išmirkytais ryžiais ir užpilkite sultiniu (galima vandenyje ištirpinti kubelį daržovių sultinio). Troškinkite 40–50 minučių.
Mėsinė avininkystė plinta
Pasak mūsų pašnekovo, Lietuvos ūkiuose plinta mėsinė avininkystė. Tačiau šios mėsos paklausa kol kas ne tokia didelė, kaip paukštienos ar veršienos. Gal dėl netinkamų įsitikinimų, o gal ir dėl ne visiems prieinamos kainos. Viename didžiausių prekybos centrų kilogramas avienos kainuoja nuo 20 iki 40 litų. Ši mėsytė prekybos centruose įprastai pakuojama nedideliais gabaliukais.
2011-ieji – avikailio metai
Pagal atkurtą baltiškąjį horoskopą šie metai – avikailio metai. Avino kailis simbolizuoja gausą, vaisingumą, derlingumą, gyvybės galias, tad šie metai turėtų būti atsigavimo metai. Tikėkime, kad pradėsime atgauti tai, ką praradome, įgysime gyvybinių galių veikti ir keisti mus slegiančią aplinką, turėsime tiek galių, kad bus lengva imtis ir sunkiausio darbo.