Daiva SITNIKIENĖ
Ar į rinką tiekiama ūkininkų produkcija – žalias pienas, varškė, sūriai, grietinė atitinka maisto saugos reikalavimus? Atsakymo į šį klausimą ieškojo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) – tikrino pieną ir jo produktus gaminančius ūkius. Inspektoriai patikrino pusšimtį ūkių visoje Lietuvoje, žinoma, ir Tauragės rajone. Nustatyta – lietuviškas pienas ir jo produktai vartoti saugūs.
– Rezultatais galime tik pasidžiaugti, – „Tauragės žinioms“ sakė Tauragės VMVT viršininko pavaduotoja Ela Dovgienė.
Mėginiai reikalavimus atitiko
Tauragės rajone patikrinti trys ūkiai, vykdantys tiesioginį pieno ir jo produktų pardavimą. Atsitiktinai buvo tikrinti pieno mėginiai iš Birutės Šimelienės (Aukštupių kaimas, Žygaičių seniūnija), Vytauto Grikšo (Aukštupių kaimas, Žygaičių seniūnija) ir iš Zofijos Jucienės (Zaltriškių kaimas, Gaurės seniūnija) ūkių.
E. Dovgienė informavo, kad valstybinės veterinarinės kontrolės metu siekiant įvertinti pieno produktų kokybę šiuose ūkiuose buvo atrinkti žalio pieno mėginiai dėl mikrobiologinių kriterijų. Visi atrinkti mėginiai atitiko teisės aktų reikalavimus – žalio pieno mėginiuose nustatyti tik nedideli stafilokokų kiekiai, pagamintuose pieno produktuose šių bakterijų neaptikta, stafilokokinių enterotoksinų nenustatyta.
Kokie pavojai gresia?
Auksinis stafilokokas – viena geriausiai žinomų ir dažniausiai sutinkamų bakterijų žmonių aplinkoje. Jų galima rasti ant odos, nosies gleivinės. Šios bakterijos yra normalios mikrofloros dalis ir nedaro jokios žalos. Tačiau tam tikrose situacijose jos gali sukelti įvairiausias infekcijas – nuo lengvų odos iki sudėtingų, net pavojingų gyvybei. Daugindamiesi maisto produktuose, stafilokokai gamina aukštai temperatūrai atsparų enterotoksiną, kuris sukelia stafilokokinę intoksikaciją žmogaus organizme. Palankiausia temperatūra enterotoksinui gamintis + 25–30 laipsnių.
Kad ir saugus, geriau pieną pakaitinti
Kaip žiniasklaidai komentavo VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas Deividas Kliučinskas, atlikti tyrimai parodė, kad ūkininkų pagaminta pieno produkcija saugi. Žinoma, mėgstantiesiems vartoti žalią pieną visuomet rekomenduojama jį pakaitinti, tai yra pasterizuoti. Šildant sustabdomas mikroorganizmų dauginimasis, tuo pačiu išlaikomos produkto skoninės savybės. Pasterizavus pieną, pailgėja jo tinkamumo vartoti terminas.
Per dieną – 80 litrų pieno
„Tauragės žinių“ pakalbinta inspektorių tikrinto ūkio Zaltriškių kaime ūkininkė Zofija Jucienė pasakojo su vyru Valerijumi ūkininkaujanti jau 23-ejus metus. Ūkininkės žiniomis, jos ūkis patikrinimui pasirinktas atsitiktine tvarka. Šiuo metu šeima melžia 10 karvių, visa banda – 18 galvijų. Pienu, grietine, varške ir varškės sūriais turgelyje prie muzikos mokyklos Z. Jucienė prekiauja dukart per savaitę – antradieniais ir penktadieniais. Ryte prieš septynias prekybą turguje pradedanti moteris apie 7.30–8 valandą jau viską, ką atsivežė, būna išpardavusi.
Z. Jucienė sako turinti nuolatinių klientų, kurie iš anksto užsisako pieno ir jo produktų. Per dieną tauragiškiams moteris parduoda apie 80 litrų rytinio ir šaldyto vakarinio karvės pieno, per savaitę – 40 litrų grietinės, varškės – iki 60 kg.
Anot Z. Jucienės, tokių ūkininkų, kurie pienu ir jo produktais prekiauja turguje, esą dvi dešimtys. Vienu kartu prekiauti į mažąjį ūkininkų turgelį atvyksta 3–5. Tačiau yra ir nelegalių prekeivių. Turinčiųjų teisę prekiauti tokia produkcija talpos žymėtos, legalūs prekeiviai stovi tam skirtoje vietoje. Litrą pieno ūkininkų turgelyje galima įsigyti už 2 litus, nelegalai parduoda už pusantro lito, kilogramą varškės – už 8 litus, kilogramą grietinės – už 12 litų. Varškės sūrio kilogramas taip pat kainuoja apie 12 litų.
Įprastai veterinarijos specialistai ūkininkų gaminamą ir turguje parduodamą produkciją tikrina kartą per metus, išskyrus atvejus, kai randama kokių nors pažeidimų.