Vaikai – viena jautriausių visuomenės grupių, kuri negali pati rinktis ir nuspręsti, ką ir kaip valgyti, todėl yra labiausiai pažeidžiama. Lietuvoje atliktų mokinių mitybos tyrimų metu nustatyta, kad nemažai mokinių kasdien valgo saldumynus. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai, siekdami išsiaiškinti, kokia yra Lietuvoje parduodamų saldumynų sudėtis ir koks jų sudedamųjų dalių poveikis vaikų sveikatai, atliko saldumynų sudėties vertinimą.
Lietuvos rinkoje parduodama daug įvairių saldumynų iš skirtingų pasaulio šalių, kurių pakuotės ryškios ir įvairiaspalvės, ir tai pritraukia vaikų dėmesį. Saldumynų rizikos vertinimo metu buvo nagrinėjami visi saldumynai, išskyrus šokoladinius saldumynus ir konditerijos gaminius.
Saldumynų sudedamosios dalys
Nustatyta, kad pagrindinės saldumynų sudedamosios dalys yra cukrus, gliukozės sirupas ir įvairūs maisto priedai. Analizės metu paaiškėjo, kad Lietuvos rinkoje esančiuose saldumynuose naudojama apie 40 skirtingų maisto priedų. Į beveik visų saldumynų sudėtį buvo pridėta įvairių dažiklių. Daugiau negu pusė saldumynų buvo su gliukozės sirupu.
Mažinti saldumynų suvartojimo energinę vertę
Vaikai per parą vidutiniškai turėtų gauti apie 2000 kcal.
Saldumynų energinė vertė 100 g dažniausiai svyruoja nuo 300 kcal iki 400 kcal.
Jeigu vaikai per dieną suvalgo apie 200 g saldumynų, tai sudaro nuo 30 % iki 40 % paros maisto davinio energijos.
Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad iš cukraus būtų gaunama ne daugiau kaip 10 proc. paros maisto davinio energijos.
Saldumynuose naudojama net iki 9 dažiklių
Išanalizavus 2012 m. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos kontrolės metu surinktus duomenis apie Kinijos ir kitų Azijos šalių saldainių sudėtį, nustatyta, kad visos sudedamosios dalys, tarp jų ir maisto priedai, nedraudžiami naudoti saldumynuose. Tirti dažikliai, esantys saldumynuose, neviršijo didžiausio leidžiamo vartoti kiekio.
Dažniausiai, kaip teigia Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos Mitybos skyriaus vedėjos pavaduotoja Evelina Venckevič, saldumynuose yra naudojami trys dažikliai (E 129, E 133, E 110).
Net 63 % saldainių sudėtyje buvo dažiklis E 129 (alura raudonasis AC), 59 % – E 133 (briliantinis mėlynasis FCF), 51 % – E 110 (saulėlydžio geltonasis FCF).
60,7 % saldumynų sudėtyje buvo dažiklių E 110, E 104, E 122, E 129, E 102, E 124. Jei saldumynuose yra šių dažiklių, ant jų pakuotės turi būti privalomas ženklinimo užrašas „gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį.“
Nustatyta, kad vaikams skirtuose saldumynuose dažniausiai būna po keletą dažiklių, o kartais net devyni.
Saldumynuose vengiama vartoti natūralių dažiklių, nes jie nesuteikia tokios patrauklios išvaizdos, kaip sintetiniai.
Tyrimai – 8 % neatitiko reikalavimų
Nuo 2009 m. iki 2012 m. gegužės Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute buvo ištirti 195 saldumynų mėginiai iš Kinijos ir kitų Azijos šalių.
Saldainiuose ir kramtomojoje gumoje buvo tiriami genetiškai modifikuoti organizmai (GMO), konservantai, saldikliai, dažikliai ir vitaminas C, aflatoksinai, pesticidai, sunkieji metalai: švinas, kadmis, varis, arsenas.
Iš visų tirtų mėginių 8 % neatitiko reikalavimų: rasti GMO, sunkieji metalai, saldikliai viršijo leidžiamus saldumynuose vartoti kiekius.
Saldumynai – maisto pasirinkimo piramidės viršūnėje (vartoti retai)
Saldūs, daug cukrų turintys produktai yra maisto pasirinkimo piramidės viršūnėje, o tai reiškia, kad šiuos maisto produktus reikia vartoti retai. Sveikos mitybos ir gyvensenos rekomendacijose nurodoma, kad reikia rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus, mažiau vartoti saldžių gėrimų, saldumynų.
Tinkama vaikų mityba yra tokia, kai jie valgo daug vaisių, daržovių, grūdinių produktų, bet mažai cukraus ir druskos.
Kenkia
Dažnas saldumynų vartojimas, kaip įspėja vartotojus instituto specialistė E. Venckevič, kenkia tiek vaikų, tiek suaugusiųjų sveikatai. Cukraus vartojimas laikomas dantų ėduonies rizikos veiksniu, ypač jei burnos ertmės higiena bloga. Kuo dažniau vartojami maisto produktai ir gėrimai, kuriuose yra daug cukraus, kuo ilgiau jie būna burnos ertmėje, tuo didesnė tikimybė, kad atsiras dantų ėduonis.
Maisto produktai, kuriuose yra daug paprastųjų angliavandenių (gliukozės, fruktozės) paprastai turi labai mažai kitų vertingų maisto medžiagų, todėl jie yra tik energijos šaltinis.
Per didelė energinė vertė skatina nutukimą. Nutukimas yra širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio, cukrinio diabeto ir kitų ligų rizikos veiksnys. Valgant daug cukraus ir riebalų slopinama imuninė sistema, todėl vaikas lengviau suserga.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pataria:
· Valgykite mažiau saldumynų! Nebūtina visiškai jų atsisakyti, tiesiog vartoti jų mažiau ir tik tam tikromis progomis (savaitgaliais ar per šventes).
· Nerekomenduojama užkandžiams rinktis saldainius ir pyragaičius, kuriuose yra daug cukraus, o bulvių traškučiuose – riebalų ir druskos, tačiau siūloma rinktis naudingesnius maisto produktus: vaisius, riešutus ar sumuštinį su grūdėta duona ir žuvimi, liesa mėsa ar mažiau riebiu sūriu.
· Rekomenduojama patiems pasigaminti užkandžių mišinius iš mėgstamų džiovintų vaisių ir riešutų.
· Neužmirškite saldumynais pasidalyti su draugais. Taip mažiau suvartosite cukraus.