Nuo seno žinomas produktas – medus gali jus ne tik apsaugoti nuo įvairiausių ligų, tačiau ir tapti didžiausiu gardumynu ant vaišių stalo. Vertinantiems natūralumą medus – ir labai veiksminga ekologiška grožio priemonė. Apie išskirtines medaus savybes ,,Tauragės žinioms“ pasakoja dvi bičiulės – Irena Verpečinskienė ir Irena Zmuidinavičienė.
Bitininkams pats darbymetis
Nors šiemet oro sąlygos bitininkams ne pačios palankiausios, tačiau, kaip teigia bičiulė I. Zmuidinavičienė, dabar – didysis medunešis. Požėrūnuose 55 avilius laikanti moteris sakosi prieš kelias dienas išsukusi daug medaus.
Dabar sukamas liepų medus pasižymi ypatingomis vaistinėmis savybėmis.
– Siūlyčiau kiekvienam, besirūpinančiam savo sveikata, kasdien bent po šaukštą šviežio medaus paskanauti, gryno, be jokių priemaišų, – pataria bitininkė I. Verpečinskienė.
Skanus, bet brangus malonumas
Šiemet medaus mažiau nei pernai, todėl kainos laikosi aukštos.
Niekas neabejoja medaus nauda, tačiau ne kiekvienas pasiruošęs už pusę litro šio skanėsto mokėti arti dvidešimties litų – I. Zmuidinavičienė šiemet medų pardavinėja po 18 litų. Nemažai nuolatinių klientų turinti bičiulė neretai medų parduoda tiesiai iš namų, tačiau jos medaus galima rasti ir turgelyje prie „Sodros“.
Jei lyginsime su kituose miestuose parduodamu, Tauragėje medus – brangus. Tačiau I. Zmuidinavičienė greitai randa tam paaiškinimą:
–Mūsų rajone medus natūralus, maistingas. Pavyzdžiui, Šiauliuose daugiausiai prekiaujama rapsų medumi, kuris nėra toks naudingas, todėl jis ir pigesnis.
Medus – sveikatai stiprinti
Saikingas, tačiau subalansuotas medaus vartojimas gali tapti vaistu nuo daugelio ligų.
Medaus ir cinamono mišinys gydo daugelį ligų, kasdienis šių produktų naudojimas stiprina imuninę sistemą. Reguliarus mišinio vartojimas ypač veiksmingas norintiems patobulinti savo kūno linijas. Medus su cinamonu teigiamai veikia sąnarius, tokiu mišiniu galima masažuoti skaudamas vietas.
2–3 šaukšteliai medaus, sumaišyti su cinamonu, malšina galvos skausmą, gerina skrandžio veiklą, šalina nemigą.
Dievų maistas – grožiui puoselėti
Medus, kaip teigia bitininkė I. Verpečinskienė, gali būti ne tik puikus maistas, vaistas, tačiau ir grožį puoselėjanti priemonė. Tepamas ant veido jis pritraukia ir išlaiko drėgmę, kuri būtina, kad oda išliktų minkšta ir elastinga.
Norinčios puikuotis žvilgančiais ir stipriais plaukais turėtų pasinaudoti bitininkės patarimu plauti plaukus tokiu būdu: sumaišyti pusę stiklinės medaus su ketvirčiu stiklinės alyvų aliejaus, galima naudoti kiaušinio trynį. Plaukų augimui skatinti į mišinį bičiulė pataria įpilti ricinos aliejaus, plaukams stiprinti itin naudingas svogūnas. Išteptus plaukus rekomenduojama laikyti apie pusvalandį, po to išskalauti.Veido odą galima lepinti kiaušino trynio ir medaus mišiniu, taip pat tinka kaukė, pagaminta iš trijų šaukštelių skysto medaus, trijų šaukštelių kvietinių miltų, iki putų išplakto kiaušinio baltymo. Viską sumaišius, ant veido kaukę reiktų palaikyti 20–30 min.
Norintiems paįvairinti savo racioną siūlome keletą receptų.
Irutės skruzdėlynas
Reikės:
10 kiaušinių trynių
0,5 kg miltų
½ arbatinio šaukštelio druskos
6 valg. šaukštų brendžio
4 valg. šaukštų vandens
0,5 l medaus
aliejaus kepimui
aguonų
Trynius išsukame iki purumo, dedame miltus, druską, pilame vandenį, brendį. Užminkome tešlą. Labai plonai iškočiojame, formuojame norimos formos lapus ir verdame įkaitintuose riebaluose.Lakštus klojame sluoksniais, tarp kurių pilamas medus, barstomos aguonos. Skanaus!
Siūlome paragauti ir greitai paruošiamo užkandžio – silkės su medumi. Lėkštėje patiekta silkė užtepama medumi, pabarstoma cinamonu ir užpilama trupučiu aliejaus.
Širšių medus
„Tauragės žinių“ skaitytojams išduodame ir ypatingo skonio „širšių medaus“ receptą, kuris puikiai tinka tiek prie kavos, tiek svečiams pavaišinti. Tiesa, tikro medaus jam pagaminti neprireiks.
4 kiaušinių tryniai
1 indelis kondensuoto pieno
100 g spirito
stiklinė cukraus (galima keisti cukraus pudra)
Cukrus su tryniais išsukamas iki baltumo, supilamas kondensuotas pienas – vėl gerai išmaišoma, tada supilamas spiritas ir dar kartą gerai išmaišoma. Galima pagardinti riešutais, džiovintais vaisiais ar aguonomis.
Vitaminai ir mineralai – tai, kuo praturtinsite savo organizmą vartodami medų.