Vasara - pramogų ir poilsio metas. Daugelis vaikų laiką leidžia vaikų poilsio stovyklose, kuriose šalia įvairių pramogų teikiamos ir maitinimo paslaugos. Tam, kad poilsis tokiose stovyklose neapkarstų, Valstybinės maisto ir veterinarijos ( VMVT) specialistai primena, kad stovyklų organizatoriai turi atidžiai rinktis maitinimo paslaugas teikiančias įmones, o tėvai iš anksto pasidomėti kaip bus maitinami jų vaikai.
Svarbu žinoti, kad vaikams stovykloje gaminti maistą galima tik tuomet, jei yra išduotas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas arba įsakymas dėl maisto tvarkymo subjekto registracijos). Jei į stovyklą bus atvežamas kitoje maitinimo įstaigoje, kavinėje ar restorane pagamintas maistas, tai leidime turi būti nurodyta papildoma veikla -,,pagaminto valgio teikimas pagal sutartį“.
Informacija apie veiklą, taip pat ir apie maitinimą turėtų būti teikiama poilsio stovyklos interneto svetainėje arba socialinių tinklų paskyrose.
Maitinimo organizavimas vaikų stovyklose
Stovyklose, kurios teikia apgyvendinimo paslaugas, vaikai turi būti maitinami pagal poilsio stovyklos vadovo patvirtintus valgiaraščius ne rečiau kaip kas 3,5 -4 val. Valgiaraščiai sudaromi pagal rekomenduojamas paros ir maistinių medžiagų normas, o maisto ruošimas ir patiekalų įvairumas turi atitikti vaikų fiziologinius ypatumus ir sveikos mitybos principus. Esant poreikiui, jei pateikiamas gydytojo nurodymas, turi būti organizuojamas pritaikytas maitinimas.
Jei organizuojamos 1 dienos išvykos, tuomet maitinimai gali būti organizuojami išduodant maisto davinius, kuriuos gali sudaryti rekomenduojami maisto produktai: daržovės; vaisiai; grūdiniai (viso grūdo gaminiai, kruopos, kruopų produktai, duonos gaminiai ir kt.); ankštinės daržovės; pienas ir pieno produktai (rauginti pieno gaminiai, po rauginimo termiškai neapdoroti); kiaušiniai; riešutai; liesa mėsa; žuvis ir jos produktai; aliejai; sultys; sriubos; geriamasis vanduo ir natūralus mineralinis bei šaltinio vanduo (tik išvykoms). Draudžiama maisto davinius išvykoms sudaryti iš greitai gendančių maisto produktų.
Primenama, kad vaikų maitinimui draudžiama tiekti: bulvių, kukurūzų traškučius, riebaluose virtus, skrudintus ar spragintus gaminius, saldainius, šokoladą, konditerijos gaminius su glajumi, glaistu, kremais, gazuotus gėrimus, energetinius gėrimus, kisielių, sultinių, padažų su spirgučiais; rūkyta žuvies, mechaniškai atskirtos mėsos, džiūvėsėliuose voliotų ar džiūvėsėliais pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių, maisto į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai.
Taip pat vaikams turi būti sudarytos sąlygos bet kuriuo metu atsigerti geriamojo vandens (rekomenduojama kambario temperatūros, pvz., pilstomo iš geriamajam vandeniui skirtų indų, talpų, automatų ir pan.). Vandeniui atsigerti naudoti asmeninio naudojimo arba vienkartinius puodukus, buteliukus ar vienkartinius indus. Žygiu metu vaikai turi būti aprūpinti maistu ir geriamuoju vandeniu.
Organizuojant veiklas svarbu nepamiršti saugos
VMVT specialistai taip pat primena, kad stovyklose nereikėtų pamiršti asmens higienos bei laikytis COVID 19 plitimo prevencijos reikalavimų. Organizuojant stovyklos veiklas laikytis grupių izoliacijos principo: užtikrinti, kad vaikai nuolatos dalyvautų tos pačios grupės veiklose, užsiėmimai, stovyklos veiklos būtų vykdomos taip, kad būtų išvengta skirtingų grupių vaikų kontakto. Visiems svečiams ir darbuotojams būtina pateikti informaciją apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą ir kt.); apie reikalavimus dėl kaukių dėvėjimo uždarose patalpose; draudimą stovyklose dalyvauti asmenims, kuriems pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymiai (pvz., karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.) Stebėti stovyklose dalyvaujančių vaikų sveikatos būklę. Nustačius, kad vaikui pasireiškė ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymiai (pvz., karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.), vaiką nedelsiant atskirti nuo kitų vaikų, o apie vaiko sveikatos būklę informuoti jo tėvus (globėjus, rūpintojus). Nuolat stebėti darbuotojų sveikatą: sudaryti sąlygas matuoti(s) darbuotojų(-ams) kūno temperatūrą tik atvykus į darbą. Darbuotojams, kuriems pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymiai (pvz., karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.), turi nedelsiant kreiptis konsultacijai į savo šeimos gydytoją.
Kaip skelbia VMVT, svarbu nepamiršti, kas stovyklų vykdymo vietoje turi būti sudarytos tinkamos sąlygos rankų higienai (praustuvėse tiekiamas šiltas ir šaltas vanduo, prie praustuvių patiekiama skysto muilo, vienkartiniai rankšluosčiai) bei sudaryta galimybė stovyklose dalyvaujančių asmenų ir darbuotojų rankų dezinfekcijai. Patalpos, kuriose vykdomos stovyklos veiklos turi būti vėdinamos. Dažnai liečiami paviršiai (ugdymo priemonės, durų rankenos, durų rėmai, stalų paviršiai, kėdžių atramos ir kt.) turi būti valomi ir dezinfekuojami pagal Sveikatos apsaugos ministerijos parengtas rekomendacijas patalpų valymui COVID-19 pandemijos metu.
Stovyklų organizatorius VMVT specialistai prašo laikytis visų būtinų reikalavimų, atsakingiau ir įdėmiau rūpintis visomis prevencinėmis priemonėmis, kad vaikai ir jų tėvai galėtų pasidžiaugti vasaros atostogų malonumais.