Į kariuomenę užsirašė tik aštuoni
Įkelta:
2015-05-05
Nuotrauka
Aprašymas
Regioninio karo prievolės ir komplektavimo skyriaus Karo prievolės ir komplektavimo poskyrio viršininkas Renatas Beržinis ragina suskubti norinčius savanoriškai tarnauti kariuomenėje
,
Nuotrauka
Aprašymas
Savanoriškoji tarnyba šimtui tauragiškių bus užskaityta kaip nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba. Daivos Sitnikienės nuotraukos

Daiva SITNIKIENĖ

daiva@taurageszinios.lt

Pirmieji šaukimai į kariuomenę 19–26 metų amžiaus tauragiškius turėtų pasiekti paskutinę gegužės savaitę, tačiau nuo balandžio Karo prievolės administravimo poskyryje Tauragėje galima į tarnybą registruotis savo noru. Iki gegužės 11 dienos atėjusieji savanoriškai galės ne tik pasirinkti norimą tarnybos vietą, bet ir gaus 25 procentais didesnes kaupiamąsias išmokas nei tie jaunuoliai, kurie bus pašaukti privalomai.Iki šios savaitės į Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinėsKaro prievolės ir komplektavimo poskyrį Tauragėje kreipėsi 21 jaunuolis, pasiryžęs tarnauti nuolatinėje privalomojoje pradinėje karo tarnyboje savo noru, ir tik 8 iš jų – Tauragės rajono gyventojai.

Šauktinių sąrašo dar nėra

Karo prievolės ir komplektavimo poskyriui Tauragėje priskirti Tauragės, Šilutės, Šilalės rajonai ir Pagėgių savivaldybė. Vyriausiam iš 21 užsiregistravusio jaunuolio – 23 metai, jauniausiam tik aštuoniolika. Anot Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės Regioninio karo prievolės ir komplektavimo skyriaus Karo prievolės ir komplektavimo poskyrio viršininko Renato Beržinio, šaukiamojo amžiaus tauragiškiai jau kuris laikas domisi tarnyba savo noru. Kai kurie jaunuoliai, registruotis privalomai pradinei karo tarnybai, ateina ir su tėvais. Registracija vykdoma V. Kudirkos g. 9, Tauragėje, tame pačiame pastate, kuriame įsikūrusi Tauragės miesto seniūnija. Šauktinių sąrašas dar nėra sudarytas.

– Aš atsakau į atėjusiųjų ar skambinančiųjų dominančius klausimus, o apsispręsti, ar iki gegužės 11 d. rašyti prašymą, lieka jiems patiems. Šauktinių sąrašas gegužės 11 d. bus sudaromas atsitiktine tvarka, naudojantis kompiuterių programa. Jau yra sudaryta šaukimo į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašo sudarymo procedūrų komisija Vilniuje. Komisiją sudaro atstovai iš 9 organizacijų, tarp kurių ir Lietuvos jaunimo organizacijos tarybos, Šaulių sąjungos, Lietuvos skautijos, Lietuvos atsargos karininkų sąjungos atstovai. Pirmiausia komisijos bus peržiūrėti tarnybos atidėjimo atvejai pagal Karo prievolės įstatymo 15 straipsnį, – „Tauragės žinioms“ sakė R. Beržinis.

Anot jo, į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pirmiausia bus šaukiami jaunuoliai, kurie patys pareikš norą atlikti tarnybą. Tik nesurinkus nustatyto skaičiaus savanoriškai atvykusių atlikti karo tarnybą, toliau privaloma tvarka bus šaukiami karo prievolininkai nuo 19 iki 26 metų (įskaitytinai). Į tarnybą, pareiškę norą, gali ateiti karo prievolininkai iki 38 metų, kurie turi aukštąjį išsilavinimą, taip pat ir moterys. Šių metų karo prievolininkų šaukimo sąrašai per dvi dienas nuo jų sudarymo bus skelbiami viešai, Krašto apsaugos ministerijos interneto svetainėse www.kam.lt ir www.karys.lt.

Rugpjūtį ir rugsėjį karo prievolininkai bus kviečiami į tarnybą LDK kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione Klaipėdoje, LDK Kęstučio mechanizuotajame pėstininkų batalione Tauragės rajone, LDK Gedimino štabo batalione Vilniuje ir LDK Vytenio bendrosios paramos logistikos batalione Kazlų Rūdoje ir Marijampolėje. LDK Kęstučio mechanizuotajame pėstininkų batalione bus priimta apie pusė tūkstančio šauktinių, suprantama, ne visi jie tik iš Tauragės. Savo noru atėjusiems iki gegužės 11 d. suteikiamas pirmumas pasirinkti tarnybos vietą.

Kam tarnyba bus atidėta?

Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės Regioninio karo prievolės ir komplektavimo skyriaus Karo prievolės ir komplektavimo poskyrio viršininkas Renatas Beržinis paaiškino, kad pagal Karo prievolės įstatymą pradinė privalomoji karo tarnyba individualia tvarka gali būti atidėta ne vyresniems kaip 21 metų bendrojo lavinimo ir profesinio mokymo mokyklų mokiniams, aukštųjų mokyklų studentams – vieną kartą vienam studijų laikotarpiui pagal bakalauro, magistro arba doktorantūros studijų programą arba vieną kartą pagal vientisųjų studijų programą, įtariamiems ir kaltinamiems baudžiamajame procese arba atliekantiems bausmę, dėl kurios jie negali atlikti privalomosios pradinės karo tarnybos, vieniems auginantiems nepilnametį vaiką arba jeigu jiems suteiktos atostogos vaikui prižiūrėti, kol vaikui sueis treji metai,paskirtiems vieninteliu neįgalaus asmens globėju ar ribotai veiksnaus asmens rūpintoju. Krašto apsaugos ministro nustatyta tvarka privalomoji pradinė karo tarnyba gali būti atidedama kai: karo prievolininkas yra vienintelis darbingas šeimos maitintojas, karo prievolininko šeimoje auga 2 ar daugiau vaikų iki 14 metų, karo prievolininkas turi išskirtinių gabumų ir laimėjimų mokslo, meno, sporto ar kt. srityse, savo veikla garsina Lietuvos Respublikos vardą ir rengiasi dalyvauti (ne daugiau kaip 3 savaites iki renginio) arba dalyvauja nacionalinio ar pasaulinio lygio renginiuose ir kitais šiame įstatyme numatytais atvejais. Išsamią informaciją galima rasti ir internetiniame tinklalapyje www.kariuomene.lt.

Išmokos šauktiniams

Numatyta nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atliekančių asmenų skatinimo priemonė – vienkartinė kaupiamoji piniginė išmoka. Kaupiamoji piniginė išmoka bus skaičiuojama kas mėnesį, o sukaupta suma bus išmokama asmeniui atlikus tarnybą. Jos dydis priklausys nuo atliktos tarnybos vertinimo rezultatų. Asmens tarnybą įvertinus labai gerai už vieną tarnybos mėnesį bus skaičiuojamos 4 bazinės socialinės išmokos (152 eurai), gerai įvertintiems – 3 bazinės socialinės išmokos (114 eurų), patenkinamai – 2 bazinės socialinės išmokos (76 eurai).

Savo noru į tarnybą atėjusiems jaunuoliams kaupiamosios piniginės išmokos bus didinamos dar 25 procentais. Į šią padidintą kaupiamąją išmoką šiais metais galės pretenduoti tie asmenys, kurie prašymą raštu atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą bus pateikę iki šių metų gegužės 11 d. Be to, šauktiniams kas mėnesį bus mokama išmoka buitinėms išlaidoms padengti. Priėmus įstatymo pataisas, ji buvo padidinta ir dabar siekia 140,6 euro. Ši išmoka yra vienoda visiems šauktiniams, nežiūrint į tai, ar asmuo bus atėjęs savo noru, ar bus gavęs šaukimo pranešimą.

Reikės pasitikrinti sveikatą

– Kaip jau ir minėjau, šaukimo pranešimai į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą bus pradėti siųsti iš karto po to, kai bus paskelbti šių metų karo prievolininkų sąrašai. Sąrašus turėtume gauti po gegužės 11 dienos. Karo prievolininkai, gavę šaukimo pranešimus, privalės per šaukime nurodytą laiką kreiptis į regioninius Karo prievolės ir komplektavimo skyrius. Patikslinus anketinius duomenis, karo prievolininkai bus siunčiami sveikatos patikrinimui į Karo medicinos tarnybos ekspertizės pakomises – Klaipėdoje arba Kaune, – informavo R. Beržinis.

Ar jaunuoliai bus organizuotai nuvežti sveikatos patikrinimui, anot jo, dar nėra aišku. Greičiausiai bus mokama už kelionės išlaidas pagal pateiktus važiavimo visuomeniniu transporto bilietus (išskyrus taksi) arba pagal patvirtintą įkainį – 6 ct už 1 km. Sveikatos patikrinimas karo medicinos tarnyboje nekainuos. Teks susimokėti tik už psichiatro ir narkologo pažymas sveikatos įstaigose, kuriose jie yra prisirašę.

Baimintis nėra ko

Nepriekaištinga 3 metų tarnyba aktyviojo rezervo kariu (savanoriu) užskaitoma kaip 9 mėnesių nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba. Anot Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-osios rinktinės 307 pėstininkų kuopos vado kapitono Laimono Jurkšaičio, tokių Tauragėje yra apie šimtas.

L. Jurkšaičio ir R. Beržinio paprašėme išsklaidyti mitus apie tarnybą kariuomenėje. Ne paslaptis, kad daugelis jaunų žmonių, prisiklausę giminaičių istorijų apie tarnybą sovietinėje armijoje, baiminasi tokios patirties. Ypač nerimauja šaukiamojo amžiaus jaunuolių mamos.

– Nereikia lyginti to, kas buvo sovietinėje armijoje, ir nepriklausomos Lietuvos kariuomenėje. Jei jaunuolis nori sužinoti apie tarnybą verčiau pasiklausinėti tų, kurie tarnavo Lietuvos kariuomenėje. Lietuvos kariuomenei jau 25 metai, tad pasiklausti tikrai yra ko. Dabartinėje kariuomenėje viskas kitaip – kareivinės sutvarkytos, visi tarnaujantys yra vieno šaukimo, tos vadinamosios „diedovščinos“ nebėra. Nors, kas yra „diedovščina“? Nestatutiniai santykiai. Jei prasikeisdami kariai neatiduoda vienas kitam pagarbos, tai irgi yra nestatutiniai santykiai. Gal ne vieną gąsdina tai, ką patyrė jų dėdės, tarnaudami toli nuo Lietuvos, tačiau nereikia klausytis kalbų apie sovietinę armiją, kurioje tarnavo įvairių tautybių, religijų žmonės, kaip ir lyginti „zaporožiečio“ su „mersedesu“. Jei sovietiniais laikais į dušą kariai eidavo kartą per savaitę, tai dabar tokie dalykai neribojami. Jei baiminasi, kad teks valgyti košę, tai galiu pasakyti, kad atskiras meniu sudaromas kiekvienai mėnesio dienai. Dietologai stebi, kad maisto kaloringumas atitiktų fizinį kario aktyvumą. Yra ir blynų, ir kotletų... Aišku, to, ką už kai kuriuos namuose padarydavo mama, kariuomenėje niekas nepadarys. Reikės ir lovą pasikloti, ir kojines išsiplauti, – išklojo L. Jurkšaitis.

Galima net susitaupyti

Anot jo, keista, kad žmonės bijo kažkokių išgalvotų dalykų, todėl jis kviečia ne tik nebijoti, bet ir ateiti savanoriškai tarnauti. O ir išmokos už tarnybą esą nemažos. Pinigų tereiks higienos priemonėms ir asmeninėms reikmėms, o visa kita nekainuoja, tad galima ir pasitaupyti.

– Jaunuoliai, pabaigę vidurinį mokslą, neretai jaučiasi pavargę. 9 mėnesius jie gali skirti tarnybai – pailsės protiškai ir sustiprės fiziškai. O paskui galės stoti į universitetą. Galbūt savo ateitį susies su profesine karo tarnyba. Tarnauti ypač geras metas tiems, kurie neįstos į norimą universitetą. Kodėl sėdėti metus tėvams ant sprando, juk tarnaujant ir pinigų studijoms galima pasitaupyti. Kam važiuoti į užsienio šalis, ten irgi, kaip sako, už gražias akis niekas nemoka, – tarnybos privalumus dėstė L. Jurkšaitis.

R. Beržinis dar kartą pabrėžė, kad į padidintą kaupiamąją išmoką šiais metais galės pretenduoti tie asmenys, kurie prašymą raštu atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą bus pateikę iki šių metų gegužės 11 d. Po šios datos atlikti tarnybą savo noru, pasirinkti norimą tarnybos vietą ir pretenduoti į padidintą kaupiamąją išmoką galės tik tie jaunuoliai, kurie nebus įtraukti į 2015 metų šauktinių sąrašus.

Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
prieš 6 valandas
Gegužės 17 d. oficialiai pažymėtas Tauragės daugiafunkcės arenos antrasis statybų etapas – į būsimus sporto ir kultūros centro pamatus įkasta simbolinė laiko kapsulė ateities kartoms. Tikimasi, kad itin laukta ir regionui svarbi arena įneš dar daugiau kultūros ir galimybių sportuoti į visos apskrities gyvenimą. Laišką ateities kartoms, pasakojantį apie tauragiškiams reikšmingo projekto pradžią, pasirašė bei simbolinę kapsulę įkasė Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas ir statybų įmonės „Gilesta“ direktorius Romas Paliulis.
Nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Praėjusių metų pabaigoje Seimui atnaujinus įsimintinų dienų kalendorių, Vaiko diena šiemet pirmą kartą švenčiama šeimos mėnesį – gegužę, primena Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Ministrė Monika Navickienė kviečia visus – vaikus, tėvelius, senelius, mokytojus, kiekvieną mūsų – paminėti naująją vaikystės šventę.
Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
2024-05-16
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.