Vairuojantiems senjorams sveikatą teks tikrintis dažniau
Įkelta:
2023-01-30
Nuotrauka
Masina
Nuotraukos autorius:
Asociatyvi pexels.com nuotrauka

Senjorai sunerimo dėl naujos tvarkos, kad laiku nepasitikrinusiems sveikatos „Regitra“ automatiškai sustabdys vairuotojų pažymėjimų galiojimą. Vairuotojo pažymėjimas visada pratęsiamas dešimčiai metų, tačiau medicininė pažyma vyresniems žmonėms pratęsiama trumpesniam laikotarpiui. Tokia tvarka patinka ne visiems.

Pažymų teks eiti kasmet 

Seimas pritarė Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisoms, kurios įsigalios 2024 m. sausio 1-ąją. Visiems vairuotojams, norintiems gauti vairuotojo pažymėjimą, „Regitroje“ reikia pateikti galiojančią medicininę pažymą. Iki 55 metų žmonėms A, AM, B kategorijai vairuotojo pažymėjimui gauti medicininė pažyma galioja dešimt metų. Tačiau tie, kurių amžius siekia nuo 56 iki 69 metų, sveikatą turės tikrintis kas penkerius metus. O nuo 70 iki 79 metų amžiaus vairuotojams bus privalu sveikatą pasitikrinti kas dvejus metus. Pensininkai nuo 80 metų pažymos į medicinos įstaigas turės eiti kasmet. Vairuotojai profesionalai C ir D kategorijoms turi tikrintis sveikatą kas dvejus metus, o nuo 80 metų – kasmet. Jei tokios pažymos pagyvenęs žmogus neturės, jo vairuotojo pažymėjimo galiojimas bus iškart stabdomas. 

Poliklinikose – eilės 

Nors aiškinama, kad sustabdytų vairuotojo pažymėjimų galiojimas dėl to, kad nepateikta medicininė pažyma, bus atnaujintas automatiškai, kai tik tokias pažymas jie gaus, tai visiškai neguodžia pačių senjorų. 

– Vizito pas gydytoją reikia laukti ir pusę metų. Kas dėsis poliklinikose, kai senjorai kas dvejus metus bus priversti lakstyti medicininių pažymų? – nepatenkinta senjorė Vitalija, ne vieną dešimtmetį vairuojanti automobilį. 

Ji sutinka, kad sveikata rūpintis reikia, ir tikrai ne visiems galima vairuoti iki gilios senatvės. Tačiau, pasak jos, žmonės sensta nevienodai. Vieni dar šešiasdešimties nesulaukę jau ima dejuoti dėl prastėjančios sveikatos, atminties, kiti gi ir devyniasdešimties puikiai jaučiasi ir yra labai šviesaus proto. 

– Tikrai būna tokių, kuriems jau laikas vairuotojo pažymėjimą padėti į stalčių. Gal reakcija nebe ta, regėjimas prastas ar yra kitų ligų, – svarsto Vitalija. – Tačiau aš dar tikrai jaučiuosi puikiai ir galiu vairuoti, nors pavasarį man sukaks 80 metų.

Ji įsitikinusi – senstame visi, tačiau dabar žmonės nebe tokie kaip prieš pusę amžiaus – jie sensta kitaip.

„Ne senjorai laksto kaip be galvų“

„Tauragės žinių“ pakalbintas senjoras Jonas irgi automobilį vairuoja kone pusę amžiaus ir nėra turėjęs jokių eismo įvykių. Ir atsisakyti automobilio neketina. Jis piktinasi, kad senjorai kaltinami dėl nesaugaus vairavimo. Pasak jo, iš tiesų yra atvirkščiai – jaunimas laksto kaip be galvų.

– Žiūrėkit, kai keliai būna slidūs, kas dažniausiai į griovius nuvažiuoja? Tikrai ne senjorai. Jie vairuoja atsakingai ir turi patirties. O ji tik su amžiumi ateina. Pavyzdžiui, aš visada laikausi eismo taisyklių, važiuoju ne 100 km/val., o tik 70 km/val. greičiu. O jaunimas lekia 170 km/val. greičiu. Beje, girtuokliai – dar dažnesni avarijų kaltininkai, – teigia jis.

Politikų sprendimas vaikyti senjorus tikrintis sveikatos, tarsi jie keltų didžiausią grėsmę keliuose, stebina ir Galiną. Jai vairavimas teikia malonumą, nuvažiuoti į kitą miestą paklausyti koncerto ar bent pasivaikščioti – tikra pramoga. Be to, moteris tvirtina tikrai pati pajusianti, kada laikas to atsisakyti.

– Tačiau tai bus dar negreit, – įsitikinusi Galina, per Kalėdas šventusi 70-metį, – todėl nematau prasmės taip dažnai pas gydytojus lakstyti. Esu sveika.

Vairavimo atsisakė pati

O štai netrukus 84-ąjį gimtadienį minėsianti Janina prie automobilio vairo jau nebesėda – perleido jį dukrai. Pastaruoju metu Janina prie vairo sėsdavo rečiau, bet vis dar nuvažiuodavo iki parduotuvės, į gamtą ar aplankyti artimųjų kapų. Nors vairavo visą amžių ir tai daryti labai mėgo, praėjusių metų pabaigoje nusprendė – laikas vairavimo atsisakyti. Ne dėl to, kad dažniau reikės tikrintis sveikatą, o dėl sparčiai prastėjančio regėjimo.

– Labai gaila, kad nebegaliu vairuoti, – apgailestauja ji, – su mašina be vargo pasiekdavau bet kurią miesto vietą. Nueiti man sunkiau. Tačiau pati suprantu, kad nebematau...

Paklausta, ar pritaria, kad vairuotojams nuo 70 iki 79 metų bus privalu sveikatą tikrintis kas dvejus metus, o vyresniems – ir kasmet, antraip neteks teisės vairuoti, ji nedvejodama sako nepritarianti.

– Vadinasi, jeigu esi senas, tave nurašo. Tokie įstatymai žmogų žemina, nes jautiesi per senas, niekur netinkamas. Jeigu sugebi vairuoti, amžius – ne kliūtis, o jeigu jauti, kad sveikata nebeleidžia to daryti, tai juk ir nesėsi prie vairo, – svarsto Janina.

Bus įmanoma patikrinti pažymas 

Kaip „Delfi“ publikuotame straipsnyje teigė „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas, pokyčių jau tikrai reikėjo. Šiuo metu, nors visiems vairuotojams reikia medicininės pažymos, niekas tiksliai nepatikrina, ar ji dar galioja. 

„Visiems vairuotojams reikia turėti galiojančią sveikatos pažymą, bet nėra jokios galimybės patikrinti, ar visi vairuotojai turi sveikatos pažymą. Prievolė yra, bet ar ją vykdo vairuotojai, tai visiškai neaišku. Tas pokytis leis įgyvendinti administravimą, kad tiems, kurie neturi galiojančios medicininės pažymos, būtų stabdomas vairuotojo pažymėjimas. Atnaujinus pažymą, automatiškai būtų atnaujintas vairuotojo pažymėjimas. Tarkim, turite sveikatos pažymą, kuriai liko galioti 2 metai, bet atėjote išsilaikyti dar motociklo teisių. Jas gaunate 10 metų, tada teoriškai jūs galite būti 8 metus be sveikatos patikrinimo“, – teigė jis. 

Pasak S. Šumino, į „Regitrą“ dėl to nereikės papildomai kreiptis, nes atnaujinus sveikatos pažymą vairuotojo pažymėjimas atsinaujins automatiškai. „Net ir jaunam žmogui dėl tam tikrų ligų sveikatos pažyma gali būti išduodama 5 metams. Kuo vyresnis žmogus, tuo dažnesnis sveikatos patikrinimas. Tokia tvarka galiojo visą laiką, tiesiog dabar bus galima patikrinti, ar pažyma galioja, ir sustabdyti vairuotojo pažymėjimą, kol patikros nėra“, – paaiškino S. Šuminas. 

Lietuvoje vairuotojo pažymėjimą turi beveik 200 tūkst. pensinio amžiaus žmonių.

Nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Rugsėjį vaikams sugrįžus į mokyklas, mažiesiems tenka prisiminti arba naujai išmokti pagrindinius saugaus elgesio kelyje principus. Tėvai dažniausiai atkreipia vaikų dėmesį, kaip saugiai pereiti gatvę, tačiau neretai pamiršta priminti, kaip naudotis viešuoju transportu arba ką daryti nutikus nelaimei – tai atskleidė „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas šalies gyventojų nuomonės tyrimas.
Nuotrauka
sukciai
Įkelta:
prieš 1 dieną
Laiškai apie paveldėtą turtą, laimėtą loteriją ar gautą siuntą – dažniausiai šiais būdais internetiniai sukčiai bando išvilioti Lietuvos gyventojų pinigus bei asmeninius duomenis, rodo liepos pabaigoje atlikta reprezentatyvi „Spinter tyrimai“ apklausa. Pasak ekspertų, sukčiai nesirenka aukų nei pagal išsilavinimą, nei pagal gyvenamąją vietą, tad ragina išlikti budriems.
Nuotrauka
Nuotrauka
Įkelta:
2024-09-18
Nuo karo pradžios iki šių metų rugpjūčio mėnesio Lietuvoje dirbantys Ukrainos karo pabėgėliai į mūsų šalies biudžetą sumokėjo 205 mln. eurų. Ukrainiečių sumokėtų mokesčių dalis auga. Per 2022 m. ukrainiečiai į mūsų šalie biudžetą sumokėjo 45 mln. eurų, per 2023 m. – 95 mln. eurų, o per šių metų 7 mėnesius – 65,2 mln. eurų, t.y. 13 mln. eurų arba 25 proc. daugiau, nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais.
Nuotrauka
paskola
Įkelta:
2024-09-17
Būsto įsigijimas su paskola, ypač pirmą kartą tai darantiems žmonėms, gali pasirodyti sudėtingas procesas. „Citadele“ banko atstovas atkreipia dėmesį, kad nors skolintis būstui seniai nebėra naujiena, paskolas suteikiantys specialistai susiduria vis su tomis pačiomis gyventojų daromomis klaidomis. Kokius namų darbus svarbu atlikti prieš pildant būsto paskolos paraišką, kad pavyktų išvengti klaidų ir gauti geriausią pasiūlymą?
Nuotrauka
kelias
Įkelta:
2024-09-14
Vairuotojams kartais tenka susidurti su įvairiomis kliūtimis ir pažaidomis keliuose, kurios kelia grėsmę jų pačių ir kitų eismo dalyvių saugumui. Nors kelininkai deda maksimalias pastangas, siekdami užtikrinti savalaikę kelių priežiūrą, pavojingos išdaužos, kelio deformacijos, užtvindyti ruožai ar kitos kliūtys gali susidaryti itin greitai. Siekiant užtikrinti saugumą visiems eismo dalyviams, AB „Kelių priežiūra“ ragina nedelsiant pranešti apie pastebėtas kliūtis ir primena, kaip galima tai padaryti.
Nuotrauka
VMI
Tauragės radijo nuotrauka
Įkelta:
2024-09-13
2024 m. rugsėjo 11 d., Vilnius. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, jog nuo rugsėjo mėn. startuoja naujas VMI procesas – pridėtinės vertės mokesčio (PVM) deklaracijų vertinimas realiu laiku. Pirmojo etapo metu klientų deklaracijos bus lyginamos su jų pateiktais pardavimų Lietuvoje duomenimis e. sąskaitų faktūrų posistemyje i.SAF.
Nuotrauka
neutralumas
Įkelta:
2024-09-12
Vakar Tauragė žengė reikšmingą žingsnį siekyje tapti klimatui neutraliu miestu. Tauragės rajono Tarybos posėdyje patvirtinta Klimato neutralumo strategija – dokumentas, nubrėžiantis kelią link klimato neutralumo Tauragėje iki 2030 metų.
Nuotrauka
vilko
Įkelta:
2024-09-09
Šių metų rugsėjo 14 dieną pirmą kartą bus minima nauja LR Respublikos Seimo patvirtintina atmintina data – vilko vaikų atminimo diena. Minėjime dalyvaus Vokietijos Federacinės Respublikos Vilniuje atstovai, Lietuvos garbės konsulas Badeno – Viurtembergo žemėje Wolfgangas von Stettenas, vilko vaikai ir jų ainiai. Specialią meninę programą, skirtą vilko vaikams, atliks poetas, režisierius, rašytojas, romano „Mano vardas – Marytė“ autorius Alvydas Šlepikas, aktorius Andrius Bialobžeskis, muzikantas Arkadijus Gotesmanas ir kompozitorius Tomas Kutavičius. Po meninio pasirodymo vyks pokalbis su vilko vaikais ir jų ainiais. Minėjimo vedėjai  Edita Mildažytė ir Saulius Pilinkus.
Nuotrauka
vyt
Nuotraukos iš pašnekovės albumo
Įkelta:
2024-09-07
Kai gyvenimą aptemdo kas­dienybė, reikia ieškoti nuo­tykių. Tokia taisykle va­­dovaujasi iš Vytogalos ki­lu­si verslininkė Giedrė Ge­­dei­kienė (Gedeikytė), šį pa­va­sarį už­ko­pu­­si į net pa­ty­­rusiems al­pi­­nis­tams sun­­kiai pa­si­duo­dan­čią aukščiausią Kaz­beko viršukalnę. Be nuo­­tykių jau nebegalinti gy­venti mūsų kraštietė tikina, kad sunkiausia įveikti save, nes kalno viršūnė tėra tik dar vienas žingsnis į pasau­lio ir savęs pažinimą. 
Nuotrauka
zelandija
AUTORĖS nuotraukos
Įkelta:
2024-09-06
„Visur sutiksi žvirblį ir lietuvį“, – šiuo posakiu įsitikinau jau tada, kai pirmą kartą išvykau už Atlanto, į Jungtines Amerikos valstijas. Susi­radusi darbą mažo salos mies­telio viešbutyje, netrukus susi­pa­ži­nau su ten dirbančiais trim lie­tu­viais. O da­bar paaiškėjo, jog lietu­vių ne­trūks­ta ir Naujojoje Zelan­dijoje.
Nuotrauka
šildymas
Pexels.com nuotrauka
Įkelta:
2024-09-04
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, kad nuo rugsėjo pradžios gyventojai jau gali teikti prašymus dėl būsto šildymo ir karšto vandens išlaidų kompensacijų skyrimo ateinančiam šildymo sezonui. Nepasiturintiems gyventojams, kurie dėl kompensacijų kreipiasi likus vienam mėnesiui iki šildymo sezono pradžios arba šildymo sezono metu, kompensacijos skiriamos iš karto visam šildymo sezonui.
Nuotrauka
poligonai
KAM - št. srž. A. Čemerkos nuotraukos
Įkelta:
2024-09-03
„Kai aš buvau visai mažytė, mačiau Tauragę nuneštą po II pasaulinio karo“, – prisiminimais miesto centre dalijasi matematikos mokytoja anksčiau dirbusi Birutė. Praėjus beveik aštuoniems dešimtmečiams po vieno iš didžiausių karų žmonijos istorijoje, senjorė klausiamai žiūri tiek į savo bendraamžius, tiek į jaunimą. Ji nesupranta, kodėl visuomenėje kyla diskusijos dėl poreikio steigti poligonus Tauragės ir Šilalės rajonuose.
Nuotrauka
kinija
Autorės nuotrukos
Įkelta:
2024-09-03
Jei kas būtų iš anksto pasakęs, kokie pasiruošimo darbai laukia prieš kelionę į Kiniją, veikiausiai būčiau rimtai suabejojusi, ar verta leis­tis į šią šalį, kuri, pagal turistams keliamus reikalavimus, kasdien darosi vis panašesnė į Šiaurės Korėją. Kelionėse nesu naujokė, visada atsa­kingai atlieku „namų darbus“, nes nuo to priklauso ne tik ką pamatysi, bet ir kaip tai priimsi. Tačiau pažįstami, keliavę po Kiniją prieš keletą metų, sakė, kad nieko panašaus anksčiau nebuvę...
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Tauragės rajono savivaldybės Taryba pritarė įstaigos VŠĮ „Eko maistas“ steigimui, kurios tikslas užtikrinti kokybišką maitinimą vaikams. Toks sprendimas priimtas sulaukiant vis daugiau nusiskundimų dėl maisto kokybės mokyklose ir darželiuose. Maitinimas pirmiausia bus diegiamas darželiuose, o vėliau bus svarstoma dėl tiekimo mokyklose. Įstaiga veiklą vykdyti pradės 2025 metais.
Nuotrauka
saulėgraza
Algimanto AMBROZOS nuotrauka
Įkelta:
2024-08-29
Kūtymų kaime, netoli už Jucaičių, rugpjūčio pradžioje sužydo saulėgrąžų labirintas. Net 3 hektarų plote išraizgyti takai kelių metrų aukščio saulėgrąžų lauke kviečia mėgautis vėsa, žiedų grožiu ir kvapu, įsiklausyti į bičių dūzgimą ir paukščių balsus. 
Nuotrauka
Šilalės
Įkelta:
2024-08-28
Tauragės regiono plėtros taryba vienija keturias Tauragės savivaldybes, bandan­čias kartu spręsti vi­­­sai apskričiai bendras prob­lemas. Praėjusiu fi­nansinės paramos laikotarpiu Tau­ragės regionas gavo beveik 50 mln. eurų Eu­ro­pos­ Sąjungos pa­ra­mos, o iki 2029 m. sa­vi­val­dybės galės įgy­vendinti pro­jektų net už 108 mln. Eur. Apie tai, kaip kaip jos planuo­ja in­vestuoti šias lėšas, kalbėjomės su Tauragės regiono plėtros tarybos admi­nistracijos direktore Jurgita Choromanskyte.