Valdžios vyrų studijų ypatumai
Įkelta:
2010-05-04
Nuotrauka
Aprašymas
Ir vicemeras Silverijus Statkus, ir meras Pranas Petrošius deklaravo, kad turi įgiję aukštųjų mokyklų diplomus

Aukštojo mokslo diplomas vilioja it medus širšes. Tačiau įkandamas šis mokslas ne visiems. Nors Tauragės rajono savivaldybės vadovai ir skelbiasi studijavę aukštosiose mokyklose, tačiau ne visų jų viešos deklaracijos atitinka tikrovę. Įvertinti savo studijas ar paneigti neteisingus rinkėjams pateiktus duomenis politikai neskuba.

Nepateikė reikiamų dokumentų

Tauragės rajono savivaldybės mero pavaduotojas, tvarkietis Silverijus Statkus skelbiasi 2005-aisiais baigęs Kaliningrado valstybinį technikos universitetą. Jei norima, kad šios aukštojo mokslo įstaigos diplomai galiotų Lietuvoje, juos įgijusių asmenų kvalifikaciją įvertinti privalo Lietuvos studijų kokybės vertinimo centras.

Pastarasis centras S. Statkaus prašymą įvertinti Kaliningrado universitete jam suteiktą kvalifikaciją gavo 2008-ųjų kovą. Tačiau kvalifikacijos taip ir neįvertino, nes S. Statkus centrui nepateikė visų kvalifikacijos vertinimui reikalingų dokumentų. Studijų kokybės vertinimo centras 2008-ųjų rugsėjo 2 dieną apie trūkstamus dokumentus S. Statkų informavo, tačiau iki šiol jų nesulaukė.

Patvirtina ne visus

Studijų kokybės vertinimo centro direktorė Rima Žilinskaitė „Tauragės žinias“ informavo, kad užsienio valstybėje išduotas diplomas aukštąjį mokslą liudija tik toje šalyje, kurioje jis išduotas. Ar neįvertintos kvalifikacijos užsienyje įgytas aukštojo mokslo diplomas liudija aukštąjį mokslą Lietuvoje, R. Žilinskaitė nekomentavo.

– Susilaikysiu nuo komentarų. Dar kartą akcentuoju, kad užsienio valstybių aukštojo mokslo diplomai galioja tose šalyse, kuriose įgytas išsilavinimas, – sakė Studijų kokybės vertinimo centro vadovė.

2005–2009 metais Studijų kokybės vertinimo centras įvertino 28 Kaliningrado valstybinio technikos universiteto suteiktas aukštojo mokslo kvalifikacijas. Dvi jų įvertintos nelygiavertėmis Lietuvoje teikiamoms aukštojo mokslo kvalifikacijoms, trys – lygiavertėmis, bet su sąlyga, jei bus išlaikytas kvalifikacinis egzaminas Studijų kokybės vertinimo centre.

Kaliningrado valstybinį technikos universitetą 2004-aisiais yra baigęs ir S. Statkaus partietis Seimo narys Kęstas Komskis. Jo Rusijoje įgytos kvalifikacijos Studijų kokybės vertinimo centras taip pat nėra įvertinęs.

Turi nekelti abejonių

Švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė „Tauragės žinioms“ sakė, kad savivaldybės vicemero pareigoms užimti aukštojo mokslo diplomas nėra reikalingas. Todėl šias pareigas gali eiti asmuo, turintis vien vidurinės mokyklos baigimo atestatą.

Pasak viceministrės, privačiame sektoriuje Lietuvoje dirba nemažai žmonių, kurių užsienyje įgyti diplomai nėra pripažinti nacionaliniu mastu. Tokio darbuotojo įdarbinimas yra darbdavio atsakomybė.

– Vis dėlto politiniame poste esančio asmens išsilavinimas turėtų nekelti abejonių. Vadovaujantis Mokslo ir studijų įstatymu, užsienio aukštosiose mokyklose įgytas išsilavinimas turi būti teisės aktų nustatyta tvarka pripažintas Lietuvoje. Todėl būtų tikslinga, kad toks asmuo kreiptųsi į Studijų kokybės vertinimo centrą dėl diplomo pripažinimo, – sakė N. Putinaitė.

Vicemeras – „menedžeris“

Vicemeras S. Statkus „Tauragės žinioms“ noriai pasakojo, kokia tema Kaliningrado universitete rašė diplominį darbą, tačiau apie savo žinių, įgytų Rusijoje, įtvirtinimą Lietuvoje kalbėjo be ūpo.

– Mano diplominis darbas penkiabalėje tos šalies sistemoje buvo įvertintas gerai, – S. Statkaus teigimu, baigiamajame studijų darbe jis nagrinėjo dviejų Lietuvos bendrovių – „Švyturio“ ir „Alitos“ galimo susijungimo privalumus, apie tai jis galįs kalbėti visą valandą.

Kaimyninės šalies universitete vicemeras teigė įgijęs „menedžerio“ specialybę, studijavęs neakivaizdžiai rusų kalba.

Paklaustas, kodėl delsia Lietuvoje įvertinti savo išsilavinimą, S. Statkus negailėjo kritikos Studijų kokybės vertinimo centrui.

– Nemačiau prasmės. Jie paprašė kažkokių nelogiškų dokumentų. Sutinku, ateity reikėtų tą padaryti. Neturėjau laiko, atvirai sakau, – „Tauragės žinioms“ sakė vicemeras.

Pasak S. Statkaus, pastarajame Kaliningrado universitete jis nusprendė mokytis dėl to, kad ten jam buvo patogiau nei studijuoti Lietuvoje – arčiau, be to, Kaliningrade turįs giminių. Vicemero teigimu, šią aukštąją Rusijos mokyklą renkasi daugybė aukštas pareigas einančių valdininkų, muitininkų, įmonių vadovų. Kiek jam kainavo studijos, S. Statkus neatskleidė, tačiau patikino, kad daug.

Apsišaukė moksliniu agronomu

Įgijęs aukštąjį mokslą rinkėjams teigė ir Tauragės meras Pranas Petrošius. Tiesa, ne prieš 2007-aisiais vykusius savivaldybių tarybų rinkimus, tačiau kiek anksčiau – 2004-ųjų rudenį kandidatuodamas į Lietuvos Respublikos Seimą. Tuomet Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateikdamas duomenis apie savo išsimokslinimą socialdemokratas P. Petrošius deklaravo, kad 1982 metais baigė Lietuvos žemės ūkio akademiją, kur įgijo mokslinio agronomo laipsnį. Tokie 2004-ųjų duomenys apie P. Petrošiaus išsimokslinimą Vyriausiosios rinkimų komisijos interneto svetainėje skelbiami iki šiol.

2007-aisiais šių eilučių autorei pavyko išsiaiškinti, kad 2004 metais kandidatuodamas į Seimą P. Petrošius Vyriausiajai rinkimų komisijai pateikė neteisingus duomenis apie savo išsilavinimą. Deklaruodamas savo išsimokslinimą 2007-aisiais P. Petrošius jau nurodė visai kitokius faktus – teigė, kad yra baigęs Pajūrio žemės ūkio technikumą, įrašo apie Žemės ūkio akademijoje tariamai įgytą mokslinio agronomo laipsnį pastarojoje deklaracijoje nebeliko. 2004 metais P. Petrošiaus pateikta anketa, kurioje pateikti neteisingi duomenys, patvirtinti jo parašu, iki šiol saugoma Lietuvos valstybės naujajame archyve.

„Visko būna su tais politikais“

VRK pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, P. Petrošius privalo komisiją raštu informuoti, kad 2004-aisiais jis pateikė neteisingus duomenis apie savo išsilavinimą.

– Jei meras šios informacijos nepaneigė, mes negalime jos keisti. Tokio prašymo Pranas Petrošius mums nepateikė, – Z. Vaigauskas situaciją, kai vienų metų politiko deklaracija vienokia, kitų metų kitokia, pavadino kurioziška.

Pasak Z. Vaigausko, melagingi VRK pateikti duomenys juridinės atsakomybės neužtraukia, tačiau etikos prasme dėl melagingų žinių skleidimo apie save politikui turėtų būti gėda prieš rinkėjus.

– Panaši situacija kadaise buvo su viena Seimo nare. Pateikusi melagingus duomenis apie savo išsilavinimą, ji net atsistatydino iš Seimo narių. Visko būna su tais politikais, – „Tauragės žinioms“ kalbėjo Z. Vaigauskas.

Bėda tik žiniasklaidai?

Paklaustas, kodėl delsia VRK pranešti apie neteisingai pateiktus duomenis, P. Petrošius supyko:

– Išskyrus jus, daugiau niekas dėl to nesibėdavoja. Jeigu jums bėda, tai jūs ir rašykit.

Mero teigimu, jis „eilę kartų“ telefonu prašė VRK pakeisti jo 2004-aisiais pateiktus duomenis, tačiau komisija to nepadariusi.

– Ką aš dabar galiu padaryti? Po to tris kartus pateikiau naujas deklaracijas. Gerai, išsiųsiu raštą, tuoj pat, – sakė meras.

Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
prieš 23 valandas
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
prieš 1 dieną
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
prieš 1 dieną
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių