Kelionių įspūdžiai: kviečiame paragauti Olandijos
Įkelta:
2010-11-29
Nuotrauka
Aprašymas
Amsterdame – apie 1300 tiltų, seni pakeliamieji tiltai puikiai funkcionuoja iki šių dienų. Tomo Raulinavičiaus nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Raudonųjų žibintų kvartale įsikūrusios ne tik seniausios pasaulyje profesijos atstovės, ten gausu sekso reikmenų parduotuvių, užeigų, kuriose rodomi pornošou. Tomo Raulinavičiaus nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Amsterdamo gatvė. Tomo Raulianvičiaus nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Vėjo malūnai – istorinė olandų vertybė, jų šalyje – apie 9000. Asmeninio archyvo nuotrauka

Atlanto jūrinis klimatas verčia atsilapoti paltuką, nusimesti šaliką ir lėkti kartu su beprotiškai didele minia tolyn nuo oro uosto. Nuo centrinės Amsterdamo metro stoties iki Dam aikštės praeivių tik daugėja. Ryškus kalbų, kultūrų ir rasių mišinys, kuris niekam nerūpi. Olandija ir jos sostinė kvepia laisve, tolerancija, nedidele anarchija, madinga visuomene, greitais užkandžiais, marihuana ir sūriu.

Marga šalis

Vienoje tankiausiai pasaulyje gyvenamų valstybių – Olandijoje – apie 16 milijonų gyventojų. Daugiau nei pusė šalies ploto – žemiau jūros lygio, todėl ji apipinta pylimais, tiltais, užtvankomis ir kanalais.

Šalis turtinga, o gyventojų perkamoji galia viena didžiausių Europos Sąjungoje.

Roterdamo jūrų uostas didžiausias Europoje ir vienas didžiausių pasaulyje. Olandai puikiai tvarkosi pramonės srityje, yra trečia pasaulyje pagal žemės ūkio produktų eksportą, nors šioje nišoje dirba tik 2 procentai dirbančių šalies gyventojų.

Puikiai išplėtota turizmo sistema leidžia maksimaliai gerai pažinti šalį, kuri puikiai žinoma dėl tulpių, vėjo malūnų, lengvųjų narkotikų ir prostitucijos legalizavimo.

Olandai didžiuojasi savo karališkąja šeima, puikiu alumi ir sūriu. Mėgsta leisti laiką pliurpdami arba stebėdami futbolo varžybas jaukiose siaurų gatvelių kavinėse.

Pasitiko Amsterdamas

Turistai mėgsta Nyderlandus, kitaip dar vadinamus Olandija. Nors šių abiejų terminų reikšmės kiek skiriasi, tai tik sausa istorija.

Olandija pasitiko mane savo sostine Amsterdamu. Didžiausio šalies miesto oro uostas Shiphol ekspertų vertinimu vienas patogiausių Europoje. Nuo jo – tik 14 kilometrų iki centro, kuris nenurimsta ištisą parą.

Amsterdamui galima priklijuoti daugybę epitetų: jis kultūringas, madingas, sutvarkytas, kartu kiek chaotiškas, prabangus ir paprastas, jis visoks!

Rudeniškas Amsterdamo vėjelis kiek švelnesnis nei mūsiškis. Netrukus jis atneša kvapus, ypač būdingus šiam miestui. Kanapės, kitaip dar vadinamos marihuana, arba „žolė“, ten skirtingai nei visame pasaulyje pardavinėjamos legaliai. „Žolės“ kvapas sklinda bemaž iš kiekvieno skersgatvio, persipindamas su greitojo maisto prekyvietėmis, kurias apspitę būriai išalkusiųjų.

Valgau keptas bulves, Amsterdame ypač mėgstamas su majonezu, tiesiog „ant gatvės“. Greitojo maisto kavinukės vilioja nedidelėmis kainomis, kurios skiriasi nuo jaukių restoranėlių sąskaitų.

Amsterdamas išsiskiria tautų ir rasių draugyste. Iš didelės gausos kavinių rasi sau tinkamą skonį: vyrauja tradicinės nedidelės olandiškos užeigos, jas papildo argentinietiškos, indonezietiškos, turkiškos, kinų virtuvės kvapai. Skirtingai nei Lietuvoje, jos susispietusios šalia gatvės, kur nuolat mina dviratininkai ir blaškosi praeiviai. Spalio pabaigoje prisėdusiųjų lauko kavinėse kur kas daugiau nei viduje. Apsigaubus šiltu pledu nešalta gurkšnoti gardžią espreso kavą visą vakarą.

Nuo tulpių iki Van Gogo

Vos puskilometris nuo centro įsitaisęs didžiausias Amsterdame gėlių turgus. Šimtai tulpėmis ir kitokiomis gėlėmis prekiaujančių žmonių.

Nuo turgaus pėsčiomis gali nukeliauti iki Rembranto aikštės. Amsterdame gausu muziejų. Verta nueiti į Nacionalinį „Rijksmuseum“, kur eksponuojami garsiausių Olandijos menininkų darbai, ar Vincento Van Gogo muziejų. Amsterdame tarp lankomiausių vietų – vaškinių figūrų „Madam Tiuso“, taip pat deimantų apdirbimo muziejus. Įsigijus tramvajaus bilietą galima nuvažiuoti į Nemo technologijų parką.

Po žymiausias Amsterdamo vietas vežioja kas pusvalandį kursuojantys autobusai ir kanalais dūzgiantys laiveliai.

Naktinis miestas

Naktinė Olandija dar gražesnė ir jaukesnė. Turistus viliojantis Raudonųjų žibintų kvartalas pilnas praeivių. Anot gido, prostitutė Olandijoje moka didelius mokesčius. Tam, kad susimokėtų mokesčius, ji turi aptarnauti 3–4 klientus per naktį. Vidutiniškai kiekvienai tenka po 7–8 vyrus per parą, paslaugos kaina svyruoja nuo 35 iki 60 eurų. Gidas juokauja, kad paslauga dažniausiai trunka penkias minutes.

Šviečiantis Amsterdamas nepailsta iki ryto. Gatvėse koncertuoja muzikantai, girdėti įvairūs pasirodymai ir dainos. Čia pat išryškėja dar vienas šios šalies akcentas, vandens kanalais plaukiojantys nameliai, kuriuose gyvena nemažai gyventojų.

Naktinis gyvenimas verda, mirga „Coffee shop“ iškabos – legalizuotos lengvųjų narkotikų parduotuvėlės-užeigėlės. Čia pat Rachedas pašnibždomis pasiūlo nelegalių narkotikų: kokaino, ekstazi tablečių.

– Čia Olandija, čia viskas legalu, – šypsosi juodaodis.

Olandijos sūriai

Olandų sūriai žinomi visame pasaulyje. Pilvoti Edamo sūriai, iš viršaus raudoni, viduje geltonai auksiniai, tapo olandiško apkūnumo simboliu. Ne visi žino, kad ir garsiuosius Goudos sūrius sukūrė olandai.

Olandijoje sūris – ne tik desertas. Sūris, įtarkuotas į sriubą ir salotas, sūris su ananasais ir kumpiu, sūris su žuvimi ir apkeptas, sūris skiltelėmis ir kietas.

„Desertas be sūrio – tai tartum gražuolė be akių“, – tokį populiarų posakį turi olandai. Tiek Amsterdame, tiek kituose miestuose nesunku rasti tik sūriais prekiaujančias parduotuvėles.

Nyderlandų šiaurinėje dalyje įsikūręs Alkmaro miestelis garsus tradiciniu sūrio turgumi, kuris vyksta kiekvieną penktadienį nuo balandžio iki rugsėjo. Turguje galima išvysti senovines, nuo pat viduramžių sūrio prekybai naudotas priemones – iki šių dienų sūriai čia sveriami senovinėmis svarstyklėmis.

Ypač įdomu stebėti tradicinį derybų ir sūrių ragavimo procesą. Sūrių pardavėjai, priklausantys keturioms skirtingoms gildijoms, apsirengę baltai, tačiau dėvi skirtingų spalvų skrybėles.

Tradicinį sūrio turgų taipogi galima aplankyti Edame kiekvieną liepos ir rugpjūčio trečiadienį. O ketvirtadienis – sūrio turgaus diena Goudos mieste, pietinėje Olandijoje.

Aplankyti verta

Neatsiejama Olandijos kraštovaizdžio dalis – vėjo malūnai. Jų čia išlikę per 1000. Olandai sako, kad būtent jie išrado malūnus, kurie buvo naudojami pievoms ir laukams sausinti.

Olandijagali pasigirti mažiausiu gydytojų skaičiumi 1000 gyventojų. Tai labiausiai bažnyčia nepasitikinti tauta iš visų ES šalių. Taip pat jie vadinami aukščiausia tauta pasaulyje – vidutinis ūgis beveik 180 cm.

Olandija – šalis, parduodanti daugiausiai gėlių pasaulyje.

Olandai nuolat turėjo kovoti su jūra, statyti pylimus ir sausinti žemę (1950 m. žemės plotas Olandijoje siekė 32400 kv. km, 1972 m. – 36600, 1989 m. – 39100).

Olandijoje dviračių beveik dvigubai daugiau nei automobilių. Manoma, kad juos turi 80 procentų gyventojų, o populiarūs jie dėl to, kad tai sveika, bet gerokai pigesnė transporto priemonė nei visuomeninis transportas.

Reklama: olandijakasdiena.lt

Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
prieš 18 valandų
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.