Užsienio reikalų ministerija: „Atominės elektrinės Rusijoje avarijos atveju kiltų pavojus visai Lietuvai“
Įkelta:
2010-12-28
Nuotrauka
Aprašymas
"Tauragės žinių" archyvo nuotrauka

Viešos informacijos apie Kaliningrado srityje, netoli Nemano miesto, statomą Baltijos atominę elektrinę internete rasite vos kelis sakinius. Tiesa, Rusijos portaluose jos gerokai daugiau – atominę elektrinę statantys kaimynai džiaugiasi ir didžiuojasi, kad Baltijos atominė Lietuvos pasienyje kyla it ant mielių ir be skrupulų teigia, kad skuba aplenkti kitas Baltijos valstybes.

Įsileido užsieniečius

„Tauragės žinioms“ į rankas atsitiktinai pateko Nemano mieste leidžiamo laikraščio „Nemano žinios“ gruodžio 3 dienos numeris. Pirmajame šio laikraščio puslapyje publikuojamas straipsnis „Baltijos AE: užsieniečiams parodyta statybų aikštelė ir objektai“. Neoficialiomis žiniomis, Lietuvos atstovams Kaliningrado atominės elektrinės statybų aikštelė aprodyta pirmą kartą. Kol kas šių statybų nematė nė vienas Lietuvos žurnalistas.

Straipsnyje teigiama, kad lapkričio 29-ąją į Nemano rajoną oficialaus vizito atvyko Kaliningrado gubernatorius Nikolajus Cukanovas. Gubernatoriaus vizito tikslas – susitikimas su Baltijos atominės elektrinės (AE), į kurios statybų aikštelę buvo pakviesta užsienio svečių – Lenkijos, Lietuvos ir Švedijos generalinių konsulų, Danijos Karalystės garbės konsulo, Baltarusijos ambasados atstovo ir kitų oficialių asmenų – delegacija, vadovybe.

Laikraščio teigimu, svečius atominės statybų aikštelėje pasitiko bendrovės „Baltijos AE“ generalinis direktorius Jurijus Šalimovas. Jo teigimu, pirmąkart Rusijos atominės energetikos istorijoje į atominės elektrinės statybas ketinama įtraukti privačius investuotojus, įskaitant ir užsieniečius. Pastarąjį projektą, J. Šalimovo teigimu, elektrinės statytoja – „Rosatom“ bendrovė laiko prioritetiniu.

Koncerno „Rosenergoatom“ filialo „Direkcija, statanti Baltijos AE“ direktorius Jevgenijus Vlasenko delegaciją informavo, kad 2011-aisiais atominės statybų direkcijoje darbuotojų nuo 45 padaugės iki 155, o darbuotojų, tiesiogiai susijusių su elektrinės statybomis, – nuo 500 iki 1500. Pasak J. Vlasenko, iki Naujųjų metų eksploatuoti bus perduota statybų bazės elektros tinklų sistema. Esą į elektrinės teritoriją jau nutiesti keliai, įvesta drenažo sistema, baigiamas įrengti vandentiekis.

Filialo atstovas Aleksandras Ščerikanovas užsienio delegacijai atskleidė, kad statybines medžiagas į statybų aikštelę ketinama gabenti Nemunu. Tam tikslui gyvenvietėje Bolšoje Selo planuojama statyti prieplauką.

Investuos 5 mlrd. eurų

„Nemano žinių“ teigimu, generalinis Lietuvos Respublikos konsulas Kaliningrade Vaclavas Stankevičius išreiškė pageidavimą, kad Baltijos AE statybų aikštelę apžiūrėti teisė būtų suteikta Lietuvos ekologams. Lietuvos konsulė Sovetsko mieste Liuda Kleimionova išreiškė pageidavimą, kad būtų pasirašyta operatyvinės informacijos sutartis, kurios pagrindu Lietuvai būtų pranešama apie atominės statybų eigą ir aplinkos radiacijos stebėseną eksploatuojant elektrinę.

J. Šalimovo teigimu, ekologiniai ir biologiniai tyrimai 12 km zonoje aplink elektrinės statybų aikštelę jau atliekami. Teigiama, kad prieš pradedant elektrinę eksploatuoti 25 km aplink objektą bus įrengti elektroniniai postai, kurių švieslentėje bus rodomi radiacijos duomenys.

Rusijos atstovų teigimu, į šias statybas ketinama investuoti 5 mlrd. eurų. Esą „Rosatom“ užsienio investuotojams ketina perduoti 49 % elektrinės akcijų.

Laikraščio teigimu, atsakydamas į Rusijos žurnalistų klausimus Lietuvos generalinis konsulas Kaliningrado srityje V. Stankevičius juos informavo, kad Lietuva statys savo atominę elektrinę Ignalinos rajone. Pasak Nemano žurnalistų, tokią galimybę svarsto ir Baltarusija. Kaliningrado srities spauda atvirauja – konkurencija bus didžiulė, esą kas greičiau perduos savo atominį objektą eksploatuoti, tas turės daugiau savo pagamintos energijos vartotojų.

Interneto portalo novyjkaliningrad.ru teigimu, Lietuvos diplomatams Baltijos AE statybų aikštelė aprodyta todėl, kad kaimyninė valstybė neabejotų projekto realumu. Portalas teigia, kad Rusijos Federacija su Lietuva konkuruoja sąžiningai, nesistengdama pervilioti investuotojo, kuris galėjo finansuoti panašų Lietuvos projektą.

Atsakymus rengė savaitę

Lietuvos konsulė Sovetsko mieste Liuda Kleimionova „Tauragės žinioms“ atsisakė komentuoti vizito į Baltijos AE statybų aikštelę detales. Konsulė tikino nesanti įpareigota to daryti ir patarė informacijos kreiptis į Užsienio reikalų ministeriją.

Paprašyta pateikti oficialią informaciją apie lapkričio pabaigoje Rusijos Kaliningrado srityje surengtą įvairių šalių, tarp jų ir Lietuvos konsulų susitikimą, vykusį Baltijos atominės elektrinės statybų aikštelėje, Užsienio reikalų ministerija (URM) ją „Tauragės žinių“ redakcijai rengė visą savaitę. Pasak ministerijos Spaudos tarnybos vadovo Mindaugo Lašo, redakcijos prašomi pateikti atsakymai esąs ypatingos svarbos reikalas. URM praneša, kad Lietuvos pašonėje, vos 30 km nuo Tauragės miesto, statydama atominę elektrinę, Rusijos Federacija savo veiksmų su mūsų šalimi nederina.

URM teigimu, pernai uždaryta Ignalinos atominė elektrinė buvo pagrindinis šalies elektros tiekimo šaltinis, tai buvo ir stabilios įplaukos į šalies biudžetą. Šioje elektrinėje pagaminta elektra sudarė apie 70–80 procentų bendro šalies poreikio. Uždarius Ignalinos atominę Lietuvos priklausomybė nuo energijos išteklių importo išaugo dar labiau.

Pasak URM Spaudos tarnybos, būtent todėl buvo priimtas sprendimas kartu su mūsų kaimynėmis Latvija, Estija ir Lenkija statyti naują branduolinę jėgainę.

„Sutarta,kad lietuvišką projektą įgyvendinsime pagal aukščiausius tarptautinius branduolinės ir radiacinės saugos bei aplinkosaugos standartus, kad įgyvendindami projektą naudosime pažangiausias vakarietiškas technologijas. Tam tikslui buvo patvirtinta Visagino atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo studija, prieš tai ją suderinus su kaimyninėmis bei kitomis suinteresuotomis valstybėmis. Mums buvo svarbu, kad procesas vyktų skaidriai, o visos suinteresuotos šalys, įskaitant ir Rusiją, turėjo galimybę jame dalyvauti“, – teigiama pranešime „Tauragės žinioms“.

Pasak URM, apie ketinimus statyti naujas atomines elektrines kalba ir kitos regiono šalys. Rusija, ministerijos teigimu, yra pateikusi poveikio aplinkai dokumentus dėl Kaliningrado srityje planuojamos statyti atominės elektrinės.

„Tačiau kaip bebūtų gaila, šioje srityje kaimynams turime daugybę priekaištų, nes pateikta informacija yra neišsami ir neatsako į mūsų klausimus. Šių metų spalio 20 d. Rusijai dar kartą išsiuntėme savo klausimus dėl jų vykdomo atominės elektrinės projekto ir reikalingų atlikti poveikio aplinkai vertinimo veiksmų, taip pat paprašėme papildomos informacijos bei paaiškinimų atskirais klausimais. Kol kas atsakymo negavome, nors nuolatos tiek dvišaliu, tiek ir tarptautiniu lygmeniu primename apie jų nepadarytus „namų darbus“. Natūralu, kad mums visiems tai jautrus klausimas, nes atominės elektrinės Kaliningrado srityje avarijos atveju kiltų pavojus visai Lietuvos teritorijai“, – praneša URM.

URM praneša, kad esminiai Lietuvos priekaištai Rusijai – neaiškūs statybos aikštelės parinkimo kriterijai, darbai pradėti vykdyti prieš tai nesuderinus poveikio aplinkai vertinimo su kaimyninėmis šalimis.

„Tai mus neramina, nes šie dalykai yra elementarus bet kurio panašaus projekto pradžiamokslis. Lietuvos visuomenė turi būti išsamiai supažindinta su aikštelės parinkimo kriterijais, kokių saugumo standartų bus laikomasi statant ir eksploatuojant šį objektą, taip pat dėl sanitarinės zonos apimties bei teisinio statuso“, – „Tauragės žinioms“ teigia URM.

URM žiniomis, Rusija skelbia, kad betono pamatai Kaliningrado srities atominėje elektrinėje bus liejami 2011 metų balandį ir kad poveikio aplinkai vertinimas parengtas.

„Su paskutiniu tvirtinimu mes nesutinkame ir dar kartą primename, kad Rusijos projekto derinimo su Lietuva darbai nėra baigti, o tam mes skyrėme ir skirsime maksimalų dėmesį“, – teigia URM.

Nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Praėjusių metų pabaigoje Seimui atnaujinus įsimintinų dienų kalendorių, Vaiko diena šiemet pirmą kartą švenčiama šeimos mėnesį – gegužę, primena Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Ministrė Monika Navickienė kviečia visus – vaikus, tėvelius, senelius, mokytojus, kiekvieną mūsų – paminėti naująją vaikystės šventę.
Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
prieš 1 dieną
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.