Verslo planas ar socialinis teisingumas?
Įkelta:
2011-04-05
Nuotrauka
Aprašymas
Šio namo pirmajame aukšte liko tik du nekomerciniai butai, vienas jų – socialinis. Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Štai tokiu tualetu turės naudotis šeima, kuriai bus skirtas socialinis būstas Vytauto gatvės 85-ajame daugiabutyje. „Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka

Ne kartą iš socialinio buto, jei taip galima pavadinti vienuolikos kvadratinių metrų kambarėlį ir avarinės būklės bendro naudojimo patalpas su supuvusiu vamzdynu, dėl skolų keldinta ir neiškeldinta tauragiškė Gražina Misiuvienė prieš keletą dienų sulaukė antstolio Romualdo Aleksandro Genučio pranešimo, kad po dviejų savaičių bus išmesta į gatvę. Vos pusę minimalios algos uždirbanti moteris įsitikinusi, kad ją iškrausčius visas pirmasis Vytauto gatvės 85-ojo daugiabučio aukštas bus atiduotas komercijai, o ji šiuos planus įgyvendinti norintiems žmonėms esanti vienintelė kliūtis. Greta buto, kuriame gyvena G. Misiuvienė, patalpas turi įsigijusi savivaldybės administracijos direktoriaus Algirdo Mosėjaus gyvenimo partnerė Vlada Armonienė.

Sprendimui dėl iškeldinimo – 11 metų

Iš savivaldybės socialinio būsto Vytauto gatvės 85-ajame name Gražina Misiuvienė su tuomet dviem nepilnamečiais vaikais, nesuteikiant jai kitų gyvenamųjų patalpų, Tauragės rajono apylinkės teismo sprendimu turėjo būti iškeldinta dar 1999 metų gruodį. Kadangi moteris augino vaikus, o vienas jų turėjo neįgalumo grupę, sprendimo vykdymas buvo atidėtas metams.

Dėl įvairių priežasčių teismo sprendimas neįvykdytas iki šiol. Anot G. Misiuvienės, šiandien antstolis Romualdas Aleksandras Genutis naudojasi senu vykdomuoju raštu, o ji su tuo nesutinka.

Antstolis liko teisus

Kai eilinį kartą iškilo jos iškeldinimo klausimas, pernai rugpjūtį G. Misiuvienė kreipėsi į antstolį R. A. Genutį prašydama nutraukti vykdymo procesą, nes vykdomajam dokumentui, jos manymu, suėjo dešimties metų senaties terminas. R. A. Genutis tuomet įrodinėjo, kad terminas skaičiuojamas ne nuo 1999-ųjų, o nuo 2003 metų, kai išieškotojai – Tauragės rajono savivaldybės administracijai buvo grąžintas vykdomasis raštas.

Dėl šio antstolio veiksmų moteris kreipėsi į Tauragės rajono apylinkės teismą, tačiau jos skundas buvo atmestas. Sprendimą galioti paliko ir Klaipėdos apygardos teismas.

Niekas nesutiks ten gyventi

G. Misiuvienė įsitikinusi, kad iškeldinus ją iš socialinio būsto Vytauto gatvės 85-ajame daugiabutyje, likusios patalpos bus suremontuotos ir parduotos. Jos manymu, niekas nesutiks gyventi tokiomis antisanitarinėmis sąlygomis, kaip ji dabar gyvena.

Moteriai keista, kad valdininkai užsimojo iškraustyti ją kaip tik dabar, nors ji nėra girtuoklė ir skolas už komunalinius patarnavimus, šildymą, vandenį, kiek išgali, dengia.

G. Misiuvienė korespondentei sakė – jei jau kažkam labai reikalingos bendro naudojimo patalpos, tegul jas pasiima – ji tenkintųsi 11 kvadratinių metrų kambariu, kad tik neišmestų į gatvę. Esą nueitų į biotualetą aikštėje prie viešbučio, o vandens apsiprausti ir maistui iš kur nors parsineštų.

Maistui neužtenka nė 4 litų per dieną

G. Misiuvienė šiuo metu dirba pusę etato. Gauna 360 litų algos. Pusę jos atlyginimo atskaito du antstoliai. Pragyvenimui iš atlyginimo moteriai lieka 179 Lt. Iš atskaitytų pinigų antstoliai po truputį perveda „Tauragės šilumos tinklams“ ir „Tauragės butų ūkiui“, nemenkas sumas atsiskaičiuoja sau už darbą. Šioms įstaigoms G. Misiuvienė iš neįgalumo pensijos sumoka dar po keliasdešimt litų. Pavyzdžiui, sausį su „Tauragės šilumos tinklais“ ji sudarė grafiką 2011 metams ir kas mėnesį įsipareigojo mokėti po 50 litų.

– Patys valdininkai pripažįsta, kad pagal savo pajamas moku labai daug. Maistui man lieka mažiau nei po 4 litus per dieną. Vakar visai nevalgiau. Pasikepiau dvi bulves, bet negalėjau praryti. Buvau nuėjusi pagalbos pas merą, tačiau jis pasakė, kad kadaise ir jis vargo, žadėjo man paskambinti, bet taip ir nepaskambino, – verkdama pasakojo moteris.

Antstolio pranešimu, G. Misiuvienė iš socialinio būsto turi būti iškeldinta balandžio 7 dieną, 10 valandą. Kitos gyvenamosios vietos nuspręsta jai nesuteikti. Moteris guodžiasi neturėsianti už ką išsinuomoti kito būsto, išmesta į gatvę neturėsianti kur prisiglausti. Jos žiniomis, kiti socialinių būstų gyventojai turi dar didesnių skolų, tačiau jų į gatvę nemeta.

Pasak jos, nors ir moka, jos skolos nemažėja, nes kas mėnesį ateina vis kitos sąskaitos. Naujos sąskaitos už šilumą, vandenį ir kitus komunalinius patarnavimus didesnės, nei G. Misiuvienė sumoka ir antstoliai perveda „Tauragės šilumos tinklams“ bei „Tauragės butų ūkiui“.

Tačiau „Tauragės butų ūkio“ direktorė Edita Vaitkutė-Zinkė sako, kad G. Misuvienė stengiasi kaip išgali ir nėra piktybinė skolininkė.

Antstolis vykdo savivaldybės nurodymus

Tą pačią dieną, kai G. Misiuvienė gavo antstolio pranešimą apie iškeldinimą, sulaukė ir Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Algirdo Mosėjaus pasirašyto rašto, kad klausimas dėl jos iškeldinimo sustabdymo bus nagrinėjamas, kai ji pateiks savivaldybės administracijai sudarytus skolos mokėjimo grafikus.

Antstolis R. A. Genutis „Tauragės žinioms“ sakė, kad tokio rašto jis negavo ir balandžio 7-osios rytą bus pasiruošęs vykdyti savivaldybės administracijos reikalavimą bei teismo sprendimą iškeldinti G. Misiuvienę iš gyvenamųjų patalpų.

Spręs Taryba

Savivaldybės administracijos direktorius A. Mosėjus paaiškino, kad paskutinį žodį dėl G. Misiuvienės iškeldinimo balandžio 6-ąją tars rajono savivaldybės Taryba. Iki to laiko G. Misiuvienė savivaldybės administracijai turi pateikti pažymas, įrodančias, kad įsipareigoja sumokėti skolas.

– Mes nesame nusiteikę priešiškai, tačiau ir ji pati turi pasistengti. Mums reikia pagrindo, kuriuo remdamasi Taryba turėtų atšaukti savo sprendimą, – sakė A. Mosėjus.

Jei G. Misiuvienė bus iškeldinta, savivaldybės butas, kuriame ji gyvena, pasak A. Mosėjaus, atiteks tiems, kas laukia eilėje socialiniam būstui gauti. Socialinio būsto privatizuoti negalima. Tokį būstą įsigyti gali žmonės, jame gyvenantys ne trumpiau nei trejus metus, tuo atveju, jei būsto nusidėvėjimas ne mažesnis kaip 60 procentų.

Butą įsigijo iš savivaldybės

„Tauragės žinių“ pakalbinta savivaldybės administracijos direktoriaus A. Mosėjaus gyvenimo draugė Vlada Armonienė, Bažnyčių gatvėje turinti aprangos parduotuvę „Cezara“, sakė, kad bendrabučio tipo butą, tiksliau, vieną kambarį su bendro naudojimo patalpų dalimi įsigijo prieš šešerius metus, kai savivaldybės administracijos direktorius buvo Rimantas Parnarauskas.

–Mano vyras (kalba apie dabartinį savivaldybės administracijos direktorių Algirdą Mosėjų, – red.) nė prie ko. Radau skelbimą laikraštyje, kad parduodamas savivaldybės butas, turėjau laisvų pinigų ir įsigijau nekilnojamąjį turtą. Gal už tris, gal tris su puse tūkstančio litų, nepamenu, bet nebrangiai. Kambarėlis tėra gal 15 kvadratinių metrų, gal šiek tiek didesnis. Jokios komercijos tame name iš kiemo pusės nepadarysi. Ir to kambario niekam neparduosi. Būčiau suremontavusi kambarį ir įleidusi ten gyventi savo giminaitį, tačiau po vieno incidento su Misiuviene ten nebesilankau, – pasakojo V. Armonienė.

V. Armonienės aiškinimu, bendro naudojimo patalpos – tualetas, dušas ir virtuvės patalpa priklauso visiems, kas pirmame aukšte turi įsigiję patalpas, ir visi kas mėnesį moka mokesčius, nors ir jomis nesinaudoja. Patalpų perdalijimas esanti sena problema, kurios spręsti nė vienas verslininkas nesiima.

Vytauto g. 85-ojo namo pirmame aukšte įsikūręs notaro biuras, stomatologės kabinetas, gėlių salonas, proginių drabužių nuomos salonas, kelionių agentūra, kasos aparatais prekiaujanti įmonė, iš kiemo pusės – kirpykla ir vertimų biuras.

Jeigu teismo sprendimas bus įvykdytas, G. Misiuvienė bus pirmoji skolininkė, iškeldinta iš socialinio būsto, nesuteikiant jai kitos gyvenamosios vietos. Pasak Tauragės rajono savivaldybės atstovės spaudai Izolinos Turauskienės, nei pernai, nei šiemet iš savivaldybei priklausančių butų dėl skolų niekas nebuvo iškeldintas. Skolininkų esą tekdavo pagailėti, nes jie augina nepilnamečius vaikus.

Nuotrauka
Įkelta:
prieš 1 dieną
Praėjusių metų pabaigoje Seimui atnaujinus įsimintinų dienų kalendorių, Vaiko diena šiemet pirmą kartą švenčiama šeimos mėnesį – gegužę, primena Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Ministrė Monika Navickienė kviečia visus – vaikus, tėvelius, senelius, mokytojus, kiekvieną mūsų – paminėti naująją vaikystės šventę.
Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
prieš 1 dieną
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.