Tauragietiška „geradarystė“
Įkelta:
2013-05-07
Nuotrauka
Aprašymas
Bendrovės „Žilinskis ir ko“ technika išskusto asfalto dangą su žemėmis sukrovė į Pagėgių savivaldybės ūkininko sunkvežimį. Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotrauka
,
Nuotrauka
Aprašymas
Sunkvežimio kelionė baigėsi Pagėgių savivaldybės Stoniškių kaime, stambaus ūkininko Romano Ambrozos valdose, greta jau kitų išpiltų asfalto dangos atliekų. Daivos Sitnikienės nuotrauka

Daiva SITNIKIENĖ

daiva@taurageszinios.lt

Ir vėl panaši istorija – valdiškas turtas keliauja į privačias valdas. Tauragės miesto Bernotiškės ir J. Tumo-Vaižganto gatvės sankryžoje į sunkvežimį pakrauta rekonstruojamos J. Tumo-Vaižganto gatvės seno asfalto danga su gruntu iškeliavo į privačias Pagėgių savivaldybės ūkininko žemes. Asfalto dangos liekanas į savo teritoriją susivežęs žinomas šios savivaldybės ūkininkas Romanas Ambroza „Tauragės žinioms“ aiškino, kad statybines atliekas jam atidavė gatvę rekonstruojanti „Žilinskio ir ko“ bendrovė. Ūkininkas žurnalistę tikino Tauragės miestui padaręs gerą darbą, esą bendrovei nereikės utilizuoti niekam nereikalingų asfalto dangos likučių. Tačiau savivaldybė tokia ūkininko versija netiki. Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorius apie incidentą ketina pranešti teisėsaugai.

Paskui sunkvežimį – 45 kilometrus

Įtarimu, kad seno asfalto dangos atliekos su gruntu iškeliaus kažkam pagal pažintis, antradienį su „Tauragės žinių“ žurnalistais pasidalijo akylas miestelėnas. Į redakciją paskambinęs vyras papasakojo, kad Bernotiškės ir J. Tumo-Vaižganto gatvių sankryžoje esančiame laisvame sklype į sunkvežimį kraunama iš rekonstruojamų gatvių atvežta asfalto danga su žemėmis.

– Įdomu, kur šįkart statybinės atliekos bus išvežtos. Atvažiuokite ir pažiūrėkite, gal ir vėl koks geradaris priglaudė į savo sklypą, kaip užpernai neva niekam nereikalingą juodžemį į savo sklypą susivežė mero sūnus, – savo abejones redakcijai išklojo tauragiškis.

Nedelsdami nuvykome į nurodytą vietą. Dar maždaug penkiolika minučių į sunkvežimį specialia technika buvo kraunama smulkinta asfalto danga su žemėmis. Prikrauta mašina nuvažiavo Bernotiškės gatve, pasuko į Dariaus ir Girėno gatvę ir išriedėjo už miesto ribų. Su vairuotoju dar pasvarstėme: galbūt statybinės atliekos vežamos kurios nors seniūnijos kelio duobėms užtaisyti. Neatspėjome. Sunkvežimis važiavo toliau. Pravažiavome Mikytus, Pagėgius, Rukus. Įvažiavome į Stoniškius. Nuo Tauragės nukakome apie 45 kilometrus, kai pamatėme sunkvežimį sukant pro fermas į privačius žinomo Pagėgių savivaldybės ūkininko Romano Ambrozos laukus, kur ne tik darbavosi žemės ūkio technika, bet ir pamatėme kelias krūvas anksčiau atvežtų asfalto ir grunto atliekų.

Dieną nevogtų

Išlipome pasisveikinti ir pakalbinti vairuotojo. Vyras atskleidė, kad sunkvežimis, kurį jis vairavo, priklauso ūkininkui R. Ambrozai. Nors jis tik vairavo mašiną, mano, kad ūkininkas gruntą įsigijo legaliai, gi nevogtų dieną.

Paprašytas padėti susisiekti su ūkininku vairuotojas įsiropštė į mašinos kabiną ir kažkam paskambino. Korespondentė vairuotojui įdavė savo vizitinę kortelę, kad šis perduotų ūkininkui redakcijos telefono numerį, jei šis nepanorėtų atskleisti savo kontaktų. Išlipęs vairuotojas paaiškino, kad netrukus pats ūkininkas čia atvažiuos, nors gal ne jis pats, o sūnus. Visureigiu atvažiavęs jaunas vyras prisistatyti žurnalistei nepanoro. Kadangi jo paties padiktuotame elektroninio pašto adrese buvo nurodytas Tomo vardas, nusprendėme – tai būsiąs R. Ambrozo sūnus Tomas Ambroza.

Padarė gerą darbą?

Į klausimą, iš kur atvežtas gruntas, T. Ambroza sumelavo, esą gruntą pirko, tačiau kur, nenurodys, bet ne iš Tauragės. Atskleidėme, kad matėme, kaip gruntą krovė į mašiną Tauragėje. Tuomet vaikinas pasiūlė klausimus jam atsiųsti raštu. Padiktavo elektroninio pašto adresą, į kurį mūsų išsiųsti laiškai taip ir nenukeliavo, vis grįždavo, administratoriui nurodant, kad toks elektroninio pašto adresas neegzistuoja. Vis dėlto internete nesunkiai radome T. Ambrozos mobiliojo telefono numerį. Į skambutį atsiliepė jo tėvas Romanas Ambroza. Šis buvo kalbesnis. Ūkininkas aiškino, kad rekonstruojamos miesto gatvės skustą asfalto dangą jis naudos keliui į statybvietę savo žemėse įrengti. Seną asfaltą su žemėmis jam esą atidavė įmonė, kuriai šis turtas priklauso. Tačiau įvardyti, kurio įmonės atstovo tokios dovanos paprašė, ūkininkas negalėjo.

– Buvau atvažiavęs į Tauragę, pamačiau, kad kažkokia įmonė Bernotiškės gatvėje iškrauna išardyto asfalto likučius, ir paprašiau. Jie sakė – neturim kur dėti, o aš pasakiau, kad man reikia keliui daryti. Jie man padėjo, o aš išsprendžiau jų problemą, – telefonu „Tauragės žinioms“ dėstė R. Ambroza.

Netrukus vyras patikslino, kad įmonė asfalto liekanas būtų turėjusi išvežti utilizuoti. Ūkininkas tikino, kad tai tebuvo paslauga už paslaugą, už gruntą bendrovei jis nemokėjęs. Geradaris esą nė nepaklausė įmonės pavadinimo ar žmonių, su kuriais tarėsi vardų, pavardžių ar pareigų.

Stambus ūkininkas R. Ambroza šalies žiniasklaidoje yra sulaukęs ne tik gero dėmesio kaip stambiausias, ne vieną Pagėgių savivaldybės renginį parėmęs mecenatas, tačiau ir 2008-ųjų rudenį, kai į rinkimų apygardą balsuoti vežė savo samdinius. Tuokart rinkėjų valia Seimo nario mandatas buvo patikėtas Pagėgių merui „Tvarkos ir teisingumo“ nariui Kęstui Komskiui.

Pasiūlė kreiptis į savivaldybę

Tuo metu, kai UAB „Žilinkis ir Ko“ traktorius kaušu į ūkininko mašiną krovė seną asfaltą, statybinių atliekų esą savo ūkiui vieno iš ten besisukiojusio vyro paprašė žurnalistės siųstas žmogus. Vyras, kurį jis pakalbino, grunto krovimo darbus stebėjo atvažiavęs mėlynos spalvos lengvuoju automobiliu, liaudiškai vadinamu „bulkine“. Mums jis nurodė, kad grunto reikėtų prašyti savivaldybės. Mėlynas automobilis iš J. Tumo-Vaižganto ir Bernotiškės gatvių sankryžos išvažiavo baigus krauti į sunkvežimį gruntą, tačiau nuvažiavo kita kryptimi, J. Tumo-Vaižganto gatve.

Savivaldybė grasina teismu

Tauragės miesto seniūnas Virginijus Žilius apie statybinių atliekų dalybas neturėjo ko pasakyti. Pasak jo, seniūnijai rekonstruojamos gatvės asfalto gruntas nepriklauso. Esą jis laikomas pavojingomis atliekomis ir turi būti utilizuotas.

– Seniūnijai atitenka dar geros šaligatvių plytelės, jas panaudosime miesto reikmėms, o seną gruntą rangovas turi utilizuoti ir pristatyti pažymą, – „Tauragės žinioms“ sakė V. Žilius.

Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktorius Algirdas Mosėjus žinios, kad didžiulis kiekis iš J. Tumo-Vaižganto gatvės iškasto grunto iškeliavo į privačią teritoriją, buvo nustebintas.

– Nieko apie tai nežinau. Jei iš tikrųjų taip, kreipsimės į teismą, – sakė A. Mosėjus.

Draudžiama ir baudžiama?

„Tauragės žinios“ antradienį bandė susisiekti su „Žilinskio ir ko“ direktoriumi, tačiau įmonės telefonu atsiliepusi darbuotoja paaiškino, kad jis išvykęs į Vilnių, ir pasiūlė kalbėtis su atstovu spaudai Aurelijumi Daškevičiumi. Pasak jo, pagal sutartį su užsakovais darbus atliekanti įmonė išardyto asfalto dangą su gruntu privalo utilizuoti.

– Vienareikšmiškai galiu pasakyti, kad atiduoti asfalto atliekas draudžiama ir už tai baudžiama. Abejoju, ar tai galėtų būti daroma su vadovo žinia. Atliksim tyrimą ir išsiaiškinsime, jei yra taip, kaip jūs sakėte, į visą šį reikalą rimtai pažiūrėsim ir įvertinsim, – aiškino A. Daškevičius.

Atrodytų, suprantama, kad Europos Sąjungos lėšomis finansuojamų gatvės rekonstrukcijų metu likusios statybinės atliekos turėtų atitekti visuomenės labui, Tauragėje tikrai turėtume kur jas padėti, be to, ir ne vienas mūsų rajono ūkininkas norėtų gauti tokių atliekų keliams susitvarkyti. Deja, pas mus kita tvarka – neretai privatūs asmenys ir rangovas nusprendžia, kur nukeliaus senų šaligatvių plytelės, gelžbetonio likučiai, iškastas gruntas ar senąją Tauragę menantys bruko akmenys.

Redakcijos komentaras. Jei tokie dalykai dėsis ir toliau, Tauragėje bus galima surengti geradarystės rinkimus. Žmonės išrinktų, kas daugiau statybinių atliekų – juodžemio, senos asfalto dangos ar akmenų savo sklypuose priglaudė.

Jei tokių geradarių pažįstate daugiau, praneškite „Tauragės žinių“ redakcijai. Apie „gerus“ jų darbus paskelbsime.

Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.