Vieši klausimai UAB „Tauragės šilumos tinklai“ direktoriui Vaclovui Karbauskiui ir jo pavaduotojui komercijai Arūnui Beišiui
Įkelta:
2013-06-05
Nuotrauka
Aprašymas
Darius Stankus

Darius STANKUS

Tauragės rajono savivaldybės tarybos narys

Aplinkybės, kurios paskatino pasidomėti Tauragės šilumos ūkiu

Viešoje erdvėje užvirė diskusija apie Tauragės šilumos ūkį. Šia tema teko daug bendrauti su šilumos ūkio specialistais, biokuro tiekėjais, miškininkais, Seimo nariais. Ką tik praūžusios miesto šventės metu mane kalbino ne vienas tauragiškis, jiems, kaip ir man, kyla daug klausimų dėl šildymo mūsų mieste. Dalį klausimų elektroniniu paštu išsiunčiau UAB „Tauragės šilumos tinklai“ direktoriui Vaclovui Karbauskiui, tačiau ne į visus klausimus gavau atsakymus. Nuvykau į neseniai suremontuotas ir atnaujintas įstaigos administracines patalpas – paprašiau informacijos apie ką tik įvykusį biokuro konkursą. Vaclovas Karbauskis buvo kategoriškas: „Bet kam informacijos neteikiu“. Neliko nieko kito, kaip tik pateikti klausimus viešai.

Kodėl 2012 m. UAB „Tauragės šilumos tinklai“ biokurą pirko už didesnę nei vidutinė rinkos kainą?

Mes, tauragiškiai, Tauragės rajono savivaldybės valdančiųjų esame nuolat tikinami, kad šildymas pas mus labai pigus ir labiau jo atpiginti neįmanoma. Analizuodami UAB „Tauragės šilumos tinklai“ direktoriaus 2012 metų veiklos ataskaitą matome, kad medienos kaina padidėjo 6 proc. (Tauragės rajono savivaldybės tarybos komitetų posėdžių metu minėjote, kad biokuras buvo perkamas už 84,29 Lt/MWh). Imant sąlyginio kuro kainą, ji padidėjo 15 proc. Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos skelbiamais duomenimis, vidutinė biokuro rinkos kaina 2012 m. mažėjo apie 10 proc. – iki 71,81 Lt/MWh, metinis vidurkis – 75,35 Lt/MWh. Atsižvelgiant į tai, kad UAB „Tauragės šilumos tinklai“ vykdomi pirkimai sudaro nemenką visos Lietuvos biokuro rinkos dalį, darytina išvada, kad atmetus UAB „Tauragės šilumos tinklai“ 2012 m. pirkto biokuro kainą (84,29 Lt/MWh) vidutinės Lietuvos biokuro rinkos kainos vidurkis būtų dar mažesnis. Vadinasi, jeigu biokuras 2012 m. Tauragėje būtų pirktas bent jau už vidutinę biokuro rinkos kainą, tauragiškiai už šildymą būtų sumokėję apie 730 tūkstančių litų su PVM mažiau (laiške Tarybos nariui Raimondui Matemaičiui minite, kad medienos kuras 2012 m. kainavo 5 700 000 Lt). O jeigu būtumėte buvę tokie ūkiški, kaip kitų rajonų šilumos tiekėjai (mano skaičiavimais vidutinė biokuro rinkos kaina, be UAB „Tauragės šilumos tinklai“, galėtų būti ~ 67 Lt/MWh), tauragiškiai už šildymą būtų sumokėję apie 1 415 000 litų su PVM mažiau.

Atsakykite, kodėl visoje Lietuvoje mažėjant biokuro kainoms (~10 proc.), UAB „Tauragės šilumos tinklai“ 2012 m. pirko biokurą už 8,94 Lt/MWh didesnę nei vidutinė rinkos kainą?

Ar įvykęs biokuro pirkimo konkursas skaidrus?

UAB „Tauragės šilumos tinklai“ ką tik įvykdė biokuro pirkimo konkursą. Dar praėjusią savaitę tiek Tarybos narius, tiek vietos žiniasklaidą UAB „Tauragės šilumos tinklai“ vadovai Vaclovas Karbauskis ir Arūnas Beišys įtikinėjo, kad apie konkursą buvo paskelbta „Valstybės žinių“ viešųjų pirkimų portale. Dabar jau žinome, kad informacija apie konkursą buvo paskelbta tik popierinėje „Valstybės žinių“ priedo „Informaciniai pranešimai“ versijoje, kurios, turime pripažinti, beveik niekas neskaito, nes kasdien gauna „Valstybės žinių“ elektronines naujienas. VĮ „Valstybės žinios“ direktorius vieną biokuro tiekėją, ketinusį dalyvauti UAB „Tauragės šilumos tinklai“ vykdomame biokuro pirkime, informavo: „UAB „Tauragės šilumos tinklai“ nepateikė „Valstybės žinių“ redakcijai skelbimo pagal Įmonių, veikiančių energetikos srityje, energijos ar kuro, kurių reikia elektros ir šilumos energijai gaminti, pirkimų tvarką, patvirtintą Lietuvos Respublikos Vyriausybės, 2003 m. kovo 1 d. nutarimu Nr. 277 (Žin., 2003, Nr. 23-976), todėl jis nebuvo paskelbtas ir nebuvo siunčiama informacija Jūsų elektroninio pašto adresu apie šį pirkimą“. Pakomentuokite tai.

Taigi potencialūs biokuro tiekėjai nedalyvavo UAB „Tauragės šilumos tinklai“ vykdomame viešajame pirkime, nes nežinojo apie paskelbtas derybas. Atsakykite, kodėl viešasis pirkimas organizuotas taip, kad apie jį žinojo ir pasiūlymą pateikė vienintelė UAB „Timbex“, su kuria nuspręsta pasirašyti ilgalaikę sutartį už 32 667 435, 77 Lt?

Kodėl biokuro tiekimo sutartis ilgalaikė?

Vykdant biokuro pirkimo konkursą Jums turėjo būti žinomos Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės, „BaltPool“ biržos atstovų ir Vyriausybės planai sutarčių trukmę apriboti vienais metais, o ateities pirkimus vykdyti per biokuro biržą. Kodėl Vyriausybei skubos tvarka svarstant teisės aktų pakeitimus dėl privalomojo biokuro pirkimo biržoje, UAB „Tauragės šilumos tinklai“ sudarė ketverių metų trukmės tiekimo sutartį su vienintele derybose dalyvavusia bendrove?

Paskutinio Tauragės rajono savivaldybės tarybos posėdžio metu patvirtinote, kad mano skaičiavimai teisingi ir kad naujoji biokuro kaina yra 77,55 Lt/MWh. V. Karbauskio tikinimu, perkamo kuro kiekis nustatytas remiantis praėjusių trejų metų sunaudotu kuro kiekiu. Remdamasis 2012 m. duomenimis (iš laiško p. R. Matemaičiui Tauragėje medienos kuru buvo pagaminta 76,61 tūkst. MWh šilumos energijos) darau prielaidą, kad panašus metinis kiekis buvo naudojamas biokuro tiekimo konkurso sąlygose. Vadinasi, per artimiausius ketverius metus planuojama pagaminti ir nupirkti apie 306 tūkst. MWh energijos. Daugindami šį skaičių iš pirkimo kainos, gauname, kad tauragiškiai už biokurą per ketverius metus turėtų sumokėti apie 23,73 mln. litų. UAB „Tauragės šilumos tinklai“ ką tik sudaryta bendra galutinė biokuro pirkimo sutartis: 26 997 880,80 Lt be PVM; 32 667 435,77 Lt su PVM. Kyla klausimas, kodėl nesutampa skaičiai? Jeigu pirkimo kaina tikrai tokia, kokią įvardijo Vaclovas Karbauskis, kuro nupirkta maždaug ketveriems su puse metų. O gal pirkimo kaina ne tokia? Tarybos posėdžio metu užsiminėte, kad ji yra konfidenciali, nors praėjusį trečiadienį UAB „Timbex“ išplatino pranešimą, kad suderėta pardavimo kaina yra 77,88 Lt/MWh. Kad būtų išvengta interpretacijų, prašau įvardyti aiškų per ketverių metų sutarties galiojimo laikotarpį planuojamo įsigyti biokuro kiekį ir kainą.


Kodėl artimiausius ketverius, o gal ir daugiau, metus tauragiškiai už biokurą mokės daugiau nei kitų rajonų gyventojai?

Kaip jau buvo minėta, V. Karbauskio įvardyta naujoji UAB „Tauragės šilumos tinklai“ biokuro įsigijimo kaina – 77,55 Lt/MWh, anot bendrovės direktoriaus, ji yra 8 proc. mažesnė nei 2012 m. Iš pirmo žvilgsnio lyg ir viskas gerai, šildymas turėtų pigti. Kita vertus, ta pati UAB „Timbex“ UAB „Varėnos šiluma“ biokurą tiekia už 64,44 Lt/MWh, nors sutartis su šia bendrove sudaryta metams, o tiekiamas kuro kiekis beveik perpus mažesnis nei Tauragėje. Biokuro tiekėjo duomenimis, UAB „Šilalės šilumos tinklai“ biokuras tiekiamas už 63 Lt/MWh. UAB „Kretingos šilumos tinklai“ yra gavusi pasiūlymą tiekti biokurą už 54 Lt/MWh. Skaičiuojant varėniškių biokuro įsigijimo kainomis tauragiškiai per artimiausius ketverius metus už šildymą sumokės 5,5 mln. Lt su PVM daugiau, nei mokėtų varėniškiai. Paminėtų Lietuvos šilumos tiekėjų organizuotuose viešuosiuose biokuro pirkimuose dalyvavo daug tiekėjų. Jūs vedėte derybas su vienintele UAB „Timbex“ ir sudarėte biokuro tiekimo sandorį ketverių metų laikotarpiui. Pakomentuokite derybų su vieninteliu konkurso dalyviu eigą, kaip tai vyksta? Paaiškinkite šių derybų rezultatą, kad ta pati bendrovė biokurą UAB „Tauragės šilumos tinklai“ tieks už didesnę kainą nei kitiems Lietuvos šilumos tiekėjams, nors tiekimo sutarties laikotarpis ir per metus UAB „Tauragės šilumos tinklai“ tiekiamo biokuro kiekis kur kas didesnis? Gal biokuro rinkoje neveikia masto ekonomijos dėsniai, ar kitų šilumos tiekėjų derybininkai gabesni?

Kodėl taip išlaidaujate ir netaupote?

Visi žinome, kad buvęs UAB „Tauragės šilumos tinklai“ vadovas Donatas Simaitis su kolegomis Petru Greviu, Antanu Arcišausku ir kitais atliko didelius šilumos tinklų ir katilinės modernizavimo darbus, esame jiems dėkingi už efektyvią šildymo sistemą ir buvusią pačią žemiausią šildymo kainą Lietuvoje. Tačiau šie specialistai buvo palydėti į užtarnautą poilsį arba dėl nežinomų priežasčių paliko įmonę savo noru. Jų postus užėmė Tauragės socialdemokratų atstovai ir šilumos kaina Tauragėje pakilo (nebėra mažiausia Lietuvoje, šiuo metu aštunta). Kaip skelbiate savo ataskaitoje, 2011–2012 metais buvo sukurta 16 naujų etatų (vadovaujant D. Simaičiui per dešimt metų etatų buvo sumažinta penkiais). Kas tai sąlygojo, kodėl už šiuos etatus turi mokėti tauragiškiai? Vadovaujantis Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos duomenimis UAB „Tauragės šilumos tinklai“ 2012 m. veiklos sąnaudos procentine išraiška (1 002 000 Lt) buvo beveik dvigubai didesnės nei šalies vidurkis. Veiklos sąnaudas sudaro materialinės ir joms prilygintos sąnaudos, amortizaciniai atskaitymai, darbo apmokėjimo sąnaudos, socialinio draudimo įmokos, kitos sąnaudos (čia vėlgi galimas apie 500 000 Lt sutaupymas). Ar tikrai buvo būtinas ištaigingas administracinių patalpų įrengimas, kai UAB „Tauragės šilumos tinklai“ 2012 m. veiklos nuostoliai siekia 883 900 Lt? Jeigu bendrovė 2012 m. veikė nuostolingai, kas ir iš kokių lėšų sumokėjo už administracinių patalpų įrengimą?

Paaiškinkite, ar tai atsitiktinumas?

UAB „Tauragės šilumos tinklai“ generalinis direktorius Vaclovas Karbauskis – socialdemokratas, jo pavaduotojas komercijai Arūnas Beišys – taip pat socialdemokratas, Tauragės rajono savivaldybės meras Pranas Petrošius – socialdemokratas. Visi jie nuolat tikina, kad Tauragėje labai pigus šildymas ir pigiau šildytis neįmanoma. UAB „Timbex“ biokuro plėtros direktorius Egidijus Gaidamavičius – Socialdemokratų partijos Vilniaus miesto Fabijoniškių poskyrio pirmininkas, buvęs kandidatas į Seimo narius. UAB „Timbex“ iki uždraudimo juridiniams asmenims remti politines partijas buvo Socialdemokratų partijos rėmėja. Tauragės miškų urėdijos urėdas Robertas Piečia savivaldybės Tarybos komitetų ir Tarybos posėdžių metu sakė, kad ta pati „Timbex“ perka medieną iš Tauragės urėdijos, aktyviai įtikinėjo Tarybos narius, kad biokuras Tauragei tiekiamas gera kaina.

Ar ne per dažnai klystate ir kiek tai kainuoja tauragiškiams?

Noriu informuoti, kad 2012 m. pabaigoje Tauragės rajono savivaldybė UAB „Tauragės šilumos tinklai“ direktoriaus teikimu tik iš antro karto patvirtino šilumos kainos dedamąsias. Tuo metu Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija savo rašte konstatavo, kad Tauragės rajono savivaldybės taryba savo sprendimu pažeidė du metodikos punktus. Opozicija balsavo prieš šiuos sprendimus, tada klausiau: „Ar Jūs ir Jūsų patarėjai realizacijai bei kiti politinio pasitikėjimo darbuotojai nematote būtinybės atsistatydinti dėl nekompetencijos, nes Jūsų praėjusio posėdžio sprendimas meta didžiulę gėdą dėl nekompetencijos visai Tarybai?“ Tuo pačiu primenu, kad praėjusią savaitę Tauragės rajono savivaldybės tarybos komitetų posėdžio metu V. Karbauskis minėjo, kad artimiausius ketverius metus UAB „Tauragės šilumos tinklai“ už biokurą mokės 6 proc. mažesnę kainą nei mokėjo 2012 m., tuo tarpu po dviejų dienų Tarybos posėdžio metu buvo minima 8 proc. mažesnė kaina. Darytina išvada, kad biokuras tauragiškiams per dvi dienas atpigo 650 000 Lt. Vaclovas Karbauskis minėjo, kad apsiriko. Kas tai: klaidos, nekompetencija, veiklos skaidrumo stoka, dar kai kas ar viskas viename?

Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
prieš 16 valandų
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.