Urtė DRĄSUTYTĖ
Vasara įsibėgėja ir turguose siūloma vis daugiau lietuviškų uogų iš miško ir pirmųjų grybų – voveraičių. Tauragės apylinkėse surinktų miško gėrybių kainos įkandamos ne visiems, prekiaujama vėlyvųjų veislių braškėmis.
Stiklinaitė žemuogių šią savaitę turguje kainuoja penkis litus. Kol kas žemuogių turgelyje nedaug, todėl ir kaina nemaža – pasak jų pardavėjų, uogos nedidelės, jas surinkti sunkiau. Prekybininkė Birutė žurnalistei sakė, kad dažniausiai žemuoges perka tėveliai, norėdami palepinti savo atžalas.
Mėlynių pasirinkimas džiugina pirkėjus, uogų nemažai, o šių uogų litro kaina svyruoja nuo aštuonių iki dešimties litų. Tikimasi, kad mėlynės pigs.
Už mažą miško aviečių indelį šiuo metu prašoma keturių litų, už didesnį – aštuonių, pastarųjų uogų prekyvietėje šalia muzikos mokyklos nedaug.
Voveraičių derlius šiemet gausus, nors prekyba pirmaisiais miško grybais dar tik prasidėjo. Už litrą jų prašoma nuo septynių litų.
***
Plaudami voveraites, jas kuo trumpiau mirkykite vandenyje, nes šie grybai sugeria vandenį, o nuo to jų skonis tik prastėja.
Voveraitės sunkiai virškinamos, todėl patariama jas gerai susmulkinti. Galima ne pjaustyti, o tiesiog plėšyti kaip sūrio lazdeles.
Kepkite voveraites žalias, prieš tai jų nereikia apvirti, kitaip jos tik praras savo kvapnumą.
Kepdami žalias voveraites keptuvėje, leiskite joms išsitroškinti savo sultyse, o sultims nugaravus grybus skaninkite grietine ar grietinėle.
Gamindami voveraites nenaudokite per daug prieskonių, pakaks juodųjų pipirų ir čiobrelių, tegu bus jaučiamas grybų skonis.
Voveraites geriausia džiovinti (kuo puikiausiai tiks žiemą patiekalams skaninti), šaldyti (tik prieš tai jas perliekite verdančiu vandeniu) arba šaldyti jau apkeptas svieste (beliks pašildyti).
Voveraitės turi nemažai naudingųjų medžiagų: tai vitaminai B, B1, cinkas, kalis, varis, natris ir fosforas. Įdomu tai, kad vitamino D šiuose grybuose lygiai tiek pat, kiek ir geros kokybės svieste.
Voveraitės pasižymi laisvinamuoju poveikiu, gydo mažakraujystę, kepenų ligas, gerina regėjimą.