Kiek kainuoja gauti socialinę pašalpą?
Įkelta:
2014-04-06
Nuotrauka
Aprašymas
Redakcijos archyvo nuotrauka

Ramunė RAMANAUSKIENĖ

redaktore@taurageszinios.lt

Savivaldybėms leidus pačioms spręsti, kam ir kiek mokėti socialinių pašalpų, jų gavėjai nesiliauja kritikuoti naujos tvarkos. Sunkiai besiverčiančių šeimų teigimu, nieko nuostabaus, kad už pašalpą reikia atidirbti, tačiau 40 darbo valandų už 300 litų esą per daug. Tokios tvarkos nesą nė viename kitame šalies mieste. Socialinę pašalpą gaunanti moteris „Tauragės žinioms“ atskleidė, kad nuo „atidirbinėjimo“ už pašalpas Tauragėje galima nesunkiai išsisukti. Tačiau valdininkai tokių kaltinimų kratosi ir dievagojasi, kad korupcijos pašalpų mokėjimo sistemoje būti negali.

Reikia atidirbti

Su neįgaliu vyru ir pradinuke dukra gyvenanti Andžela D. (pavardė redakcijai žinoma) sako jau seniai nedirbanti. Ketverius metus moteris gauna 348 litų socialinę pašalpą, vyras – apie 600 litų neįgalumo pensiją. Paklausta, kodėl nedirba, Andžela teisinasi, kad ilgus metus augino du vyro vaikus, vėliau gimė jųdviejų dukra, dar vėliau sunkiai susirgo vyras. Dabar darbo moteris ieško, tačiau neranda. Esą Darbo birža kartą „siuntė“ į lentpjūvę, tačiau ten tedirbo vienintelę dieną – per sunkus ir per šaltas toks darbas Andželai pasirodė. Kaip pragyvena iš 1000 litų per mėnesį, moteris labai neatvirauja. Vasarą uogauja, uogas parduoda, o žiemą esą labai sunku. Esą vyras kažkada dirbo, tada buvo lengviau.

Tačiau naujoji savivaldybės tarybos patvirtinta socialinių pašalpų mokėjimo ir atidirbimo už jas tvarka Andželą žeidžia. Nuo šių metų sausio 1-osios kiekvienas, gaunantis socialinę pašalpą, privalo per mėnesį nudirbti 40 valandų visuomenės labui. Pernai plušėti už pašalpą reikėjo trumpiau – 20 valandų per mėnesį.

– Mano šeima gauna vos 300 litų ir aš turiu atidirbti 40 valandų, ir kita šeima, pavyzdžiui, daugiavaikė, turi atidirbti tiek pat valandų, nors socialinę pašalpą gauna gerokai didesnę, pavyzdžiui, 1000 litų. Buvau pas merą, jis net nežino, kad tokia tvarka yra. Žadėjo pasidomėti, tačiau kitą dieną net į kabinetą neįsileido. Pasakė, jei nedirbsiu, pašalpos negausiu, – kalbėjo moteris.

„Pasiklausykite, ką moterys kalba“

Andžela sakė pasidomėjusi, kokia atidirbimo už socialines pašalpas tvarka kituose rajonuose. Moteris rodė iš interneto „ištrauktą“ informaciją. Štai, pavyzdžiui, Vilniuje tie, kam mokama 300 Lt pašalpa, dirbti turi nuo 4 iki 24 valandų per mėnesį, tie, kas gauna 300–700 Lt pašalpą, dirbti privalo 12–40 valandų, o jei gaunama 1150–1500 Lt pašalpa, visuomenei naudingų darbų atlikti privaloma 36–64 valandas per mėnesį.

– Man savivaldybėje pasakė, nesvarbu, jei gaučiau ir 5 litų pašalpą, atidirbti vis tiek turėčiau 40 valandų per mėnesį. Tai neteisinga, – kalbėjo moteris.

Paklausta, ar žino, kam už pašalpas nereikia dirbti viešųjų darbų, Andžela patikino, kad tokių yra, ir nemažai.

– Pažįstu moterų, kurios turgelyje pardavinėja daržoves ir gauna pašalpas. Jos tikrai neatidirba už jas ir sako, kad niekada to nedarys. Kas nori, tas susitvarko. Jūs rytais ateikite prie seniūnijos, pasiklausykite, ką moterys kalba, išgirsite, kam ir kiek reikia duoti, kad dirbti nereikėtų, – žurnalistę tikino moteris.

Ji net įvardijo sumą – 50 litų, kuri stebuklingu būdu esą „atleidžia“ nuo visuomenei naudingų darbų. Pasiteiravus, kam tuos pinigus, norint, kad nereikėtų atidirbti už pašalpą, reikėtų duoti, Andžela patikino nenorinti įvardyti, tačiau esą visi žino, kam. Moteris dar patikino – tikrai tiek.

Apie galimą korupciją prašo pranešti

Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Ligita Rimkuvienė informavo, kad kovo mėnesį socialinių pašalpų Tauragės rajono savivaldybės administracija išmokėjo už 821,9 tūkst. litų. Pašalpas gauna 3767 rajono gyventojai.

Paklausta, kam mokant pašalpas daromos išimtys – kuriems jų gavėjams nereikia už pašalpas atidirbti, L. Rimkuvienė patikino, kad tokių žmonių tikrai yra, tačiau išimtys suteikiamos vadovaujantis tarybos patvirtinta tvarka. Atidirbti už pašalpas nereikia pensinio amžiaus gyventojams, nėščioms moterims, motinai ar tėvui, auginantiems darželio nelankantį ikimokyklinio amžiaus vaiką, gyventojams, kurie slaugo sunkų ligonį, neįgaliesiems, kurių nedarbingumo lygis viršija 45 proc., ar gyventojams, kurie pašalpos mokėjimo metu serga ir turi tai patvirtinantį medikų pažymėjimą.

L. Rimkuvienė teigė garantuojanti, kad jos vadovaujamame skyriuje korupcijos apraiškų nėra.

– Šimtu procentų garantuoju, tačiau jei žmogus žino konkretų atvejį, gali mums pranešti. Gali paskambinti man asmeniškai ar parašyti elektroninį laišką. Su galimais korupcijos atvejais nesitaikstysime, tikrinsime, ar darbams paskirtas žmogus į juos tikrai atvyko. Jei žmonės baiminasi, kad jų tapatybė gali būti atskleista, tegu praneša anonimiškai, vis tiek aiškinsimės, – paragino L. Rimkuvienė.

Skambinti Socialinės paramos skyriaus vedėjai galite tel. 62 836 arba kreiptis el. paštu ligita.rimkuviene@taurage.lt

Už seniūniją garantuoti negali

Darbus už pašalpas Tauragės miesto seniūnijoje moterims skirsto seniūno padėjėja Laima Razienė, vyrams – seniūno pavaduotojas Juozas Buikys. „Tauragės žinių“ kalbinta L. Razienė patikino puikiai pažįstanti pašalpas gaunančias ir turgelyje prekiaujančias moteris. Jos, seniūno padėjėjos teigimu, už pašalpas atidirba po savo darbo, po pietų. Paklausta, ar gali garantuoti, kad skirstant visuomenei naudingus darbus seniūnijoje tikrai nėra korupcijos apraiškų, seniūno padėjėja garantavo tik už save.

– Už save garantuoti galiu, už visą seniūniją ne, – atsakė L. Razienė.

Dirbti susirenka „visas fabrikas“

Miesto seniūnas Virginijus Žilius sako, kad už pašalpas atidirbantys miesto gyventojai pastaraisiais mėnesiais tapo tikru galvos skausmu – jie esą ir skundus rašo, kad seniūnija kyšius ima, ir kavos, ir valgyti prašo.

– Įsivaizduokite, pirmadienio rytą prie seniūnijos susirinko 130 moterų. Vien tik moterų. O kur dar vyrai. Visiems turime surasti darbo, duoti įrankius, pirštines. Tapome prievaizdais per prievartą. Turime tuos žmones kontroliuoti, stebėti, o tai didžiulis būrys, visas fabrikas. Tai tarsi džinas, išleistas iš butelio, – kalbėjo seniūnas.

V. Žilius informavo, kad pernai tirtas skundas, esą kažkas iš seniūnijos darbuotojų už tai, jog nereikėtų atidirbti už pašalpą, paėmė kyšį, nepasitvirtino. Skundą tyrė savivaldybės administracija. Seniūnas tikino, kad ant kojų tada buvo sukelti visi, korupcija apkaltintas darbuotojas verkė.

– Tų kalbų ir aš visokių girdžiu, tačiau reikia žinoti konkretų atvejį. Reikia, kad žmogus ne tik praneštų, bet ir liudytų. Savus darbuotojus aš visus esu prisaikdinęs, – patikino seniūnas.

V. Žilius – socialinės pašalpos komisijos Tauragės mieste skyrimo pirmininkas. Jis tikina, kad naujoji tvarka gerokai apkarpė ir dar apkarpys pašalpų gavėjų minią. Esą jau nustatyta, kad pašalpas savivaldybė mokėjo tiems, kas turi papildomų pajamų – važinėja į Rusiją ir vežasi iš ten prekių, kiti perpardavinėja automobilius.

– Manau, kad daugumai ne tų pinigų reikia, o socialinių garantijų, kompensacijų už šildymą, dar visokių lengvatų. Štai paskutinis atvejis – iš devynių tikrintų šeimų penkios pačios pašalpų atsisakė, – kalbėjo seniūnas.

Nuotrauka
Įkelta:
prieš 4 valandas
Praėjusių metų pabaigoje Seimui atnaujinus įsimintinų dienų kalendorių, Vaiko diena šiemet pirmą kartą švenčiama šeimos mėnesį – gegužę, primena Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Ministrė Monika Navickienė kviečia visus – vaikus, tėvelius, senelius, mokytojus, kiekvieną mūsų – paminėti naująją vaikystės šventę.
Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
prieš 23 valandas
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.