Tauragės neįgalieji nesustoja: vienintelė viltis – prezidentė
Įkelta:
2014-08-04
Nuotrauka
Aprašymas
Keliasdešimt kilometrų nuo Tauragės veikiantys Adakavo globos namai „užkariauja“ Tauragę – išstumia neįgaliųjų reabilitacijos centrą. Urtės Drąsutytės nuotrauka

Ramunė RAMANAUSKIENĖ

redaktore@taurageszinios.lt

Tauragės neįgalieji nenuleidžia rankų ir stoja ginti nuo lapkričio naikinamo Neįgaliųjų reabilitacijos centro. Surinkę per 100 parašų neįgalieji prašosi į svečius ne tik pas socialinės apsaugos ir darbo ministrę, bet ir pas prezidentę Dalią Grybauskaitę. Negalios ištikti žmonės teigia esą kaltinami valdžios, kam apie savo problemą pasipasakojo žurnalistams, ir tikina, kad rajono vadovai apie centro likimą žinojo jau nuo 2009 metų, tik atkakliai tylėjo. „Jei žygaitiškiai sugebėjo „Chevroną“ išvaryti, sugebėsime atsilaikyti ir mes“, – žurnalistams apie savo ryžtą kalbėjo rateliuose sėdintys žmonės.

Ne kartą gyrė ministrė

Iniciatyvos suburti neįgaliuosius į kovą ėmėsi pirmoji Tauragės neįgaliųjų draugijos pirmininkė Irena Bagdonaitė. Septynias stuburo operacijas išgyvenusi moteris sako galėtų gyventi ramiai ir nebevargti kovodama su neteisybe, tačiau jai skaudu matyti, kaip nesiskaitoma su daugybę metų savo srityje atkakliai triūsusiais žmonėmis.

– Tauragės neįgaliųjų reabilitacijos centras buvo įkurtas pirmasis Lietuvoje, tuomet, daugiau nei prieš dvidešimt metų, perėjome ugnį ir vandenį, kad jis atsirastų. Žiemą, kai Tauragės neįgaliųjų draugija šventė savo 25-metį, Kultūros rūmuose iš tribūnos dar pasidžiaugiau, kad mes turime tokį centrą, kad jį visi giria. Tris kartus jame yra lankiusis socialinės apsaugos ir darbo ministrė, centrą gyrė, džiaugėsi, kad toks yra, o dabar lengva ranka jis naikinamas, – „Tauragės žinioms“ kalbėjo I. Bagdonaitė.

Planuojama, kad po reorganizacijos šių metų lapkritį Tauragės neįgaliųjų centro, kaip savarankiškos įstaigos, nebeliks. Sujungtos įstaigos vadinsis Adakavo socialinės globos namais, Tauragėje, pastate, kur vis dar veikia nors jau nebe visas paslaugas teikiantis centras, planuojama apgyvendinti keliasdešimt žmonių su psichine negalia. Jiems jau ruošiamos palatos.

Seimo narys susitikti nepanoro

Irenos Bagdonaitės pastangomis per keletą dienų surinkta per 100 neįgaliųjų parašų ir kartu su prašymu stabdyti Vyriausybės nutarimą, kuriuo būtų sujungtos dvi įstaigos – Adakavo socialinės globos namai ir Tauragės neįgaliųjų reabilitacijos centras, išsiųsta šalies prezidentei Daliai Grybauskaitei ir socialinės apsaugos ir darbo ministrei Algimantai Pabedinskienei. Surinkti parašus nebuvo lengva, mat daugelis pasirašiusiųjų nevaikšto, pas juos reikėjo eiti į namus.

Pasak I. Bagdonaitės, keletas ministerijos atstovų pažadėjo surengti Tauragės neįgaliųjų susitikimą su ministre. Tik nuvažiuoti į Vilnių nevaikštantiems žmonėms nelengva. I. Bagdonaitė šiuo metu ieško, kas galėtų skirti autobusėlį neįgaliųjų kelionei į sostinę.

– Nežinau, kam ant kokios nuospaudos užmyniau, tačiau sulaukiau priekaištų, kam visur atsivedu žurnalistus. Visų pirma žurnalistams aš apie uždaromą centrą nepranešiau, o antra įdomu, kodėl mūsų politikai bijo viešumo? – svarstė I. Bagdonaitė.

Pasak I. Bagdonaitės, ji neoficialiai gavo keletą skaičių, kurie verčia griebtis už galvos. Nors Socialinės apsaugos ir darbo ministerija viešai teigia, kad įstaigos jungiamos taupymo sumetimais, skaičiai esą byloja ką kita. Neoficialiais duomenimis, iki šiol per metus abiem šioms įstaigoms išlaikyti reikėjo 5,2 mln. Lt, po reorganizacijos prireiks daugiau – 5,7 mln. Lt. Tai koks gi čia taupymas? – svarsto neįgalieji.

Pagalbos I. Bagdonaitė kreipėsi į Tauragėje rinktą Seimo narį Darių Petrošių. Tačiau jis patikinęs, kad pažeidimo Vyriausybės nutarime reorganizuoti įstaigą neįžvelgia. Susitikti su neįgaliaisiais, pasak I. Bagdonaitės, Seimo narys nenorėjo, nors šiuo metu Seimo posėdžiai nevyksta, parlamentaras yra Tauragėje.

Irenai Bagdonaitei skaudu, kad neįgaliesiems gyvybiškai svarbius klausimus nederinę su jais lengva ranka priima sveikieji.

Prašydami lenkiasi prezidentei

Šalies prezidentės Tauragės neįgalieji prašo „tiesioginio įsikišimo pristabdant neapgalvotą ir visapusiškai neapsvarstytą Tauragės neįgaliųjų reabilitacijos centro reorganizavimo procesą, kurį vykdo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija“.

Prezidentei rašoma, kad šių metų kovo 1 d. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pateikė Vyriausybei nutarimą „Dėl sutikimo reorganizuoti biudžetinę įstaigą Tauragės neįgaliųjų reabilitacijos centras“. Projektas, pasak neįgaliųjų, be pastabų buvo suderintas su Finansų, Ūkio ir Vidaus reikalų ministerijomis. Deja, šiame projekte nenumatytos priemonės ir galimybės paviešinti ir supažindinti vietos neįgaliųjų bendruomenę su būsima įstaigos reorganizacija.

„Neįgaliųjų reabilitacijos centras buvo įkurtas 1993 metais aktyvių Tauragės neįgaliųjų iniciatyva, kurie ir šiandien neabejingi visų Tauragės neįgaliųjų likimui. Šitas centras buvo pirmas Lietuvoje, subūręs įvairios negalės žmones ir tapęs sektinu pavyzdžiu. <...> Per visus tuos metus centras buvo pagrindinis mūsų kultūrinio ir socialinio bendravimo židinys. Centre iki šiol buvo vykdoma ambulatorinė medicininė reabilitacija, profesinis ugdymas, kur neįgalieji galėjo pasirinkti kurią nors iš 11 profesijų, teikiama dienos užimtumo paslauga, dienos socialinė globa ypač sunkios negalės jauniems žmonėms, įvairios socialinės paslaugos: kirpykla, maitinimo, apgyvendinimo atliekant medicininę ambulatorinę reabilitaciją. <...> Dar nepaskelbus reorganizacijos pradžios Tauragės neįgaliųjų reabilitacijos centre nutrauktas neįgaliųjų profesinis rengimas, todėl mes praradome galimybę įgiję profesiją pagerinti savo gyvenimo kokybę. Apie šios paslaugos nutraukimą neįgaliesiems nebuvo paaiškinta, bet Darbo biržoje pasakė, kad mokytis profesijos galėsime vykti į Klaipėdą <...> Taip pat šio centro dėka susikūrė ir buvo priglausta daug visuomeninių organizacijų: epilepsija sergančiųjų, artritu sergančiųjų, psichikos neįgaliųjų, neprigirdinčių vaikų, kurios jungia 1500 neįgalių asmenų. Gerbiama Prezidente, mes tikime, kad Jūs įsigilinsite į mūsų problemą ir padėsite išspręsti situaciją“, – rašoma Tauragės neįgaliųjų kreipimesi į šalies vadovę.

Nusiderėjo dėl 20-ties globotinių

Prieš savaitę – penktadienį Tauragės rajono savivaldybės tarybos narė, medikė Iveta Skurvydienė sušaukė neeilinį savivaldybės tarybos Socialinių reikalų ir sveikatos apsaugos komiteto posėdį, kuriame bandyta narplioti neįgaliųjų reabilitacijos centro problema. Politikė sako, kad Tauragės meras Pranas Petrošius nenorėjo ateiti į posėdį. Maža to, ji tikina mananti, kad rajono vadovas jau nuo 2009 metų žinojo apie šio centro pertvarką, tik tylėjo, nors dabar viešai pareiškė, kad žinia apie įstaigos reorganizaciją jam sukėlė šoką.

Pasak I. Skurvydienės, posėdyje kalbėta, kad jei vis dėlto neįgaliųjų reabilitacijos centro nebeliks, paslaugas, kurias iki šiol neįgaliesiems teikė šis centras, turės perimti savivaldybė. Bus ieškoma ir pinigų, ir patalpų. Kiek tai kainuos rajono biudžetui, kol kas neaišku.

Ivetos Skurvydienės teigimu, bandoma derėtis, kad iš Adakavo socialinės globos namų į Tauragės neįgaliųjų reabilitacijos centro patalpas būtų pervežta kuo mažiau psichinę negalią turinčių gyventojų.

Antradienį Adakavo socialinės globos namų direktorės pavaduotojas Rolandas Gudavičius patvirtino, kad į Tauragę nuo lapkričio bus perkelta ne 30, kaip planuota anksčiau, o 20 šių namų gyventojų. Visi jie nėra itin sunkios negalios – vaikštantys, tačiau jiems reikalinga nuolatinė priežiūra.

– Pas mus kitokie žmonės ir nepatenka, tik tokie, kuriuos reikia prižiūrėti nuolat. Visi šie ligoniai bus apgyvendinti trečiame pastato Prezidento gatvėje aukšte. Kitos patalpos liks, jose bus teikiama medicininė reabilitacija, nebelieka tik profesinės reabilitacijos ir kitų užsiėmimų, – „Tauragės žinioms“ sakė R. Gudavičius.

Nuotrauka
ba;las
Įkelta:
prieš 6 valandas
Po sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjusio „Lietuvos balsas. Kartos“ finalo paaiškėjo, kad naujausiais projekto laimėtojais tapo vaikinų grupė „T3“ iš mokytojos Nomedos Kazlaukomandos. Apie tai, kam muzikantai išleis laimėjimą, dėkingumą bei abejonių nepalikusią pergalę Nomeda ir „T3“ kalbėjo iškart po finalo surengtoje spaudos konferencijoje.
Nuotrauka
balas
S. Lukoševičiaus nuotraukos
Įkelta:
2024-05-13
Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje nugriaudėjo žiūrimiausio šalyje LNK muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ didysis finalas. Jo nugalėtojais tapo ir LNK įsteigtus 15 tūkstančių eurų laimėjo mokytojos Nomedos Kazlaus komandos dalyviai vaikinų grupė „T3“. Už juos balsavo 39,1 proc. žiūrovų.
Nuotrauka
nuotrauka
Įkelta:
2024-05-09
Siekiant maksimaliai užkirsti kelią galimam seksualiniam smurtui prieš vaikus, bus įtvirtinta pareiga asmeniui, ketinančiam užsiimti veikla, susijusia su vaikais, turėti išduotą Neteisėto darbo su vaikais prevencijos kodą (QR kodą). Darbdaviai privalės tikrinti, ar darbuotojas turi QR kodą, o nustatytos institucijos – vykdyti darbdavių priežiūrą. Efektyvinamas specializuotos pagalbos teikimas vaikams, galimai nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tai numatantiems Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams pritarė Vyriausybė. Juos dar turės priimti Seimas.
Nuotrauka
balsas
Asmeninio archyvo ir Lietuvos balsas. Kartos nuotraukos
Įkelta:
2024-05-09
Sulaukusi pasisekimo „Lietuvos balsas, Kartos“ kryžminių kovų atrankoje tauragiškių vaikinų komanda „T3“ pateko į finalą ir dėl laimėtojo titulo susikaus šį sekmadienį „Žalgirio arenoje“. „Tauragės žinios“, bendradarbiaudami su „Tauragės radiju“ pakalbino jų mokytoją, pasaulinio lygio lietuvių operos žvaigždę Nomedą Kazlaus. Apie savo mokinius vokalo profesorė atsiliepia labai gerai, pasak jos, vaikinuose – didžiulis potencialas.
Nuotrauka
SENJORAS
Įkelta:
2024-05-08
Šalpos pensijos negalią turintiems dirbantiesiems būtų skiriamos nepriklausomai nuo to, kada ir kokio lygio negalia nustatyta, taip pat šalpos senatvės pensijas galėtų gauti ir jau pensinio amžiaus sulaukę, bet vis dar dirbantys žmonės – tokiems siūlymams šiandien po pateikimo pritarė Seimas. Artimiausiu metu jie bus svarstomi Parlamento komitetuose.
Nuotrauka
adakavas
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotraukos
Įkelta:
2024-05-08
Tauragėje veiklą pradėjo dar vienos naujos socialinės dirbtuvės, kurioje žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.  Čia, žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi. O ambicijos nemažos: savo rankų darbo gaminius parduos elektroninėje parduotuvėje.
Nuotrauka
T3
Lietuvos Balso feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-05-07
Ryškiausio muzikinio projekto šalyje grandiozinis finalas naujame sezone užims didžiausią šalies areną, kur tūkstančiai tikrą muziką mylinčių balsų dainuos kartu su tais, kurie naujame projekto sezone savo talentu prasiskynė kelią į finalą!
Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
2024-05-03
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.