Laiškininkai ruošiasi streikui (papildyta)
Įkelta:
2015-04-08
Nuotrauka
Aprašymas
Daivos Sitnikienės nuotraukos
,
Nuotrauka

Morta PIPIRIENĖ

morta@taurageszinios.lt

Darbo sąlygomis nepatenkintų Tauragės laiškininkų skundai atsimuša tarsi į sieną – anot jų, „Lietuvos pašto“ vadovai greičiau pasiūlo mesti darbą nei reaguoja į jų prašymus. Dargi, prigrasino nebendrauti su žurnalistais. Tačiau paštininkų kantrybė senka, prabilta apie streiką. Pirmieji esą žada protestuoti sostinės laiškininkai.

Miesto laiškininkai išskirtiniai

Į „Tauragės žinių“ redakciją užsukusi laiškininkė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) pasakojo, kad bet kokiomis oro sąlygomis tenka dirbti 6 dienas per savaitę – nuo pirmadienio iki šeštadienio. Tačiau taip yra tik dirbantiems mieste, kaimų skyriuose sekmadieniais ir pirmadieniais laiškanešiai nedirba. Pasak pašnekovės, pirmadienį negaunama periodinės spaudos, tad dirbama tik dėl siuntų ir laiškų.

– Mes prašome padaryti mums, kaip visiems normaliems žmonėms, 5 darbo dienų savaitę. Tačiau, kai apie tai prakalbome, pasakė, kad tada sumažins etatus. Tai reiškia, kad sumažės ir atlyginimai. Nors ir taip pilną etatą turi vos kelios moterys. Tačiau darbo dienų skaičius toli gražu ne vienintelė problema. Kadangi su vadovybe neina susitarti, pirmiausia turbūt bus piketas Vilniuje, – tvirtino savo tapatybės nepanorusi atskleisti pašto darbuotoja.

Draudžiama bendrauti su žurnalistais

Moteris kategoriškai atsisakė viešinti savo pavardę bijodama atleidimo iš darbo. Mat neseniai apie šią problemą spaudoje prabilęs vienas Tauragės centrinio pašto laiškininkas ir profsąjungos tarybos narys sulaukė AB „Lietuvos paštas“ Klaipėdos regiono vadovės Vidos Pikčiūnienės pasirašyto reikalavimo raštu dėl to pasiaiškinti. Paštininkas kaltinamas tuo, kad nesuderinęs su bendrovės Rinkodaros ir komunikacijos departamentu, teikė informaciją žiniasklaidos atstovams apie bendrovės veiklą. Jam primintas tvarkos aprašas, kurį yra pasirašę visi AB „Lietuvos paštas“ darbuotojai. AB „Lietuvos paštas“ generalinio direktoriaus patvirtintame tvarkos apraše teigiama: „teikiant informaciją žiniasklaidai vengiama bet kokio viešo santykių aiškinimosi, kaltinimų ar tiesmukų priekaištų“.

Viskas dėl verslo

– Iš tikrųjų pašte anksčiau buvo du laisvadieniai – sekmadienis ir pirmadienis. Tik vėliau dėl verslo nusprendė vieną laisvadienį panaikinti. Dar grafikuose turime pasirašyti, kad atidirbame atitinkamą valandų skaičių. Mūsų ir kažkokio stebėtojo parašu patvirtinamas nueitas kelias. Nors mūsų niekas nestebi. Apeiname kiekvienas savo rajoną ir viskas. Pagal ką jie pamatuoja, kokį kelią mes nueinam ir per kiek laiko? Ekonomistės, susėdusios prie kompiuterio, kažką suskaičiuoja, o mes turime pasirašyti. Vadovai visada paprasti – jei kas nepatinka, pasiūlo eiti lauk iš darbo. Šeštadieniais oficialiai dirbame sutrumpintas darbo valandas, nors paties darbo tiek pat, kiek ir kitomis dienomis, – vardijo pretenzijas laiškininkė.

Sekmadieniais ir pirmadieniais, anot laiškanešės, poilsiauja ne tik kaimo vietovių paštininkai, bet ir privačių paštų darbuotojai. Anksčiau, kai buvo dvi laisvos dienos, laiškų ir siuntinių perdavimas gavėjams būdavo atidedamas iki antradienio. Laiškininkai sako, kad miestuose paštininkai turi dirbti dėl bendrovės įsipareigojimų verslininkams (iš bendrovės atsakymo į Seimo nario Jurgio Razmos užduotus klausimus dėl AB „Lietuvos paštas“ darbo organizavimo).

Priversti dirbti prekybos agentais

AB „Lietuvos paštas“ laiškininkais dirbantys asmenys teigia, kad kas mėnesį gauna pardavimų planus, kuriuos privalo įvykdyti. Nevykdant jų, viršininkai esą jiems grasina atleisią iš darbo. Tai reiškia – dirbama ne tik laiškininkais, bet ir prekybos agentais.

– Tai ne mūsų darbas. Tačiau viršininkai nevykdantiems pardavimų tikslų taip pat siūlo eiti lauk iš darbo. Jaučiame nuolatinį spaudimą. Į Tauragę atvykusi Vida Pikčiūnienė visiems aiškiai pasakė, kad galim keliauti sau, jei nepatinka taip, kaip yra, – skundėsi moteris.

Pasak pašnekovės, kelios kolegės išėjo iš darbo savo noru, nes nesugebėjo vykdyti iškeltų prekybos tikslų.

Dalis klausimų „pasimetė“

„Tauragės žinių“ žurnalistė bandė susisiekti su AB „Lietuvos paštas“ Klaipėdos regiono vadove Vida Pikčiūniene. Tačiau telefonu atsiliepusi moteris teigė negalinti pakviesti vadovės, o gavusi klausimus raštu, regiono vadovė juos perdavė Vidaus komunikacijos vadovui Tadui Valančiui. Besiuntinėjant raštus iš vieno elektroninio pašto į kitą, kai kurie nepatogūs klausimai, matyt, „pasimetė“. Nebuvo nei patvirtintas, nei paneigtas laiškininkų teiginys, kad V.Pikčiūnienė darbo sąlygomis nepatenkintiems Tauragės laiškininkams siūlo išeiti iš darbo.

– Norime pažymėti, kad „Lietuvos paštas“ yra valstybės valdoma įmonė, todėl jai, ne taip, kaip privačioms bendrovėms, įstatymu yra skirtas įpareigojimas teikti universaliąją pašto paslaugą. AB „Lietuvos paštas“ darbo procesus dėlioja atsižvelgiant į darbo apimtis, ir kad sugebėtų įgyvendinti šį reikalavimą, – „Tauragės žinioms“ rašė Vidaus komunikacijos vadovas T.Valančius.

Jis rašo, kad įvertinus mažėjančiuspristatomų siuntų ir periodinių leidinių kiekius kaimiškosiose vietovėse, nuo 2010 m.paštų, esančių kaimiškosiose gyvenamosiose vietovėse, laiškininkų darbo organizavimas pakeistas į 5 darbo dienų per savaitę. Miesto teritorijose, augant pristatomų siuntų kiekiui – laiškininkų darbas organizuojamas 6 darbo dienas per savaitę.

Siūlė dirbti slenkančiu grafiku

Vidaus komunikacijos vadovas Tadas Valančius tvirtino, kad norint patenkinti Tauragės pašto laiškininkų lūkesčius, „Lietuvos paštas“ Tauragės pašto laiškininkams yra pateikęs pasiūlymą, kad galėtų laiškininkų darbo dienų skaičių sutrumpinti iki 5 dienų per savaitę. Tačiau tokiu atveju laiškininkai turėtų dirbti slenkančiu grafiku, o dėl sumažėjusių darbo valandų skaičiaus, sumažėtų ir turimi etatai. Šiuo atveju bendrovė turėtų papildomai samdyti darbuotojus, kurie pastovius laiškininkus pakeistų antrąją jų poilsio dieną. Jo kolegė, AB „Lietuvos paštas“ atstovė spaudai Aurelija Jonušaitė antrino, kad diskusijų su darbuotojais metu buvo stengtasi kartu ieškoti sprendimų.

– Noriu užtikrinti, kad visi „Lietuvos pašto“ darbuotojai turi galimybes atvirai diskutuoti, reikšti pastebėjimus dėl darbo proceso savo tiesioginiams vadovams. Tauragės pašto darbuotojų atveju taip pat buvo ieškota sprendimų, kaip įgyvendinti darbuotojų lūkesčius. Mūsų siūlymai buvo pristatyti darbuotojams, aptarti su profesinių sąjungų atstovais, todėl šiek tiek keista girdėti, kad darbuotojų prašymai nebuvo išklausyti ir su jais nebuvo diskutuojama, – laiškininkų skundais stebėjosi atstovė spaudai.

Pardavimai neprivalomi

Anot „Lietuvos pašto“ atstovų, pardavimai laiškininkams nėra privalomi. Tačiau skiriami priedai skatina darbuotojus užsidirbti papildomai. Tai esą naudinga abiem šalims: laiškininkams ir pašto klientams.

– Kiekvienas laiškininkas gali gauti papildomą atlygį už darbo kokybę bei pardavimus. Darbuotojai patys sprendžia, ar pardavinėti prekes, – situacijoje nieko blogo neįžvelgė Tadas Valančius.

Paštininkams mokama pagal atstumą

Nors darbo grafikai numato tikslų darbo pradžios ir pabaigos laiką, laiškininkai tvirtina, kad būna dienų, kai tenka dirbti šiek tiek ilgiau – užgaišina klientai ar susiklosto nenumatytos kliūtys.

– Yra išmatuotas vidutinis laiškininko nuvažiuojamas/nueinamas atstumas, kurį jis turėtų įveikti. Žinoma, ne kiekvieną dieną jis yra identiškas – priklausomai nuo prenumeratos, siuntų skaičiaus ir kt. tas atstumas gali koreguotis – būti trumpesnis ar kiek ilgesnis. Tačiau kiekvienu atveju darbuotojui apmokama už apskaičiuotą atstumą. Taip pat galime užtikrinti, kad „Lietuvos pašto“ darbuotojai turi visas socialines garantijas, todėl tiek darbo metu, tiek pakeliui į darbą ar iš jo, darbuotojui atsitikus nelaimei jam priklausys visos socialinės garantijos, – į paštininkų klausimus dėl atstumų ir socialinių garantijų atsakė AB „Lietuvos paštas“ spaudos atstovė Aurelija Jonušaitė.

Skelbia apie kolektyvinę sutartį

AB „Lietuvos paštas“ darbuotojų profesinė sąjunga skelbia, kad vakar, balandžio 7 dieną, Vilniuje pasirašyta nauja kolektyvinė sutartis, reglamentuojanti ir darbo užmokesčio mokėjimo nuostatus. Taip pat naujoje sutartyje numatyta keletas kitų pakeitimų, su kuriais visi turėsime galimybę susipažinti naujausiame „Pašto pulse“. Aktualiausias pakeitimas – tai bazinių darbo užmokesčio dydžių pokytis mažiausiai uždirbančių specialybių darbuotojams. Naujajai kolektyvinei sutarčiai absoliučia balsų dauguma pritarta vykusioje specialioje kolektyvinės sutarties pasirašymo konferencijoje, kurioje dalyvavo Lietuvos pašto vadovai, profesinių sąjungų vadovai ir atstovai bei kiti Lietuvos pašto darbuotojai.

„Bendradarbiaudami su įmonėje veikiančiomis profesinėmis sąjungomis siekiame nuolatos gerinti darbuotojų darbo sąlygas, investuoti į darbuotojų ugdymą, įvairiomis priemonėmis skatinti ir didinti motyvaciją. Reaguodami į rinkos pokyčius, peržiūrėjome didžiosios dalies darbuotojų atlyginimus ir nuo balandžio mėnesio atlyginimų fondui papildomai bus skirta 1 mln. eurų“, – teigė Lietuvos pašto generalinė direktorė Lina Minderienė.

Bendrovėje veikiančių profesinių sąjungų pirmininkai Alma Smilgienė ir Svajūnas Andriulis džiaugiasi, jog atsiradus galimybėms bendrovė papildomai skyrė lėšų atlyginimų fondui.

Atlyginimams – papildomas milijonas eurų

Šiandien išplatintas pranešimas, kad nuo balandžio mėnesio Lietuvos paštas didina atlyginimus mažiausiai uždirbančių specialybių darbuotojams. Atlyginimų fondo didinimui per šiuos metus papildomai bus skirta apie 1 mln. eurų.

„Džiaugiuosi, kad Susisiekimo ministerijos valdomas Lietuvos paštas socialiai atsakingai žiūri į įmonės darbuotojus ir didina jų pajamas, o tuo pačiu ir pasitenkinimą darbu bendrovėje bei gyvenimu Lietuvoje“, – sakė susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, sveikindamas AB Lietuvos paštas vadovų sprendimą didinti darbuotojų atlyginimus.

„Labai malonu, kad su bendrovės vadovybe pavyksta glaudžiai bendradarbiauti. Praėjusiais metais buvo pasirašyta nauja kolektyvinė sutartis, kuri darbuotojams suteikia papildomų galimybių, lengvatų, o šiemet, bendrovei rodant geresnius finansinius rezultatus, galime kalbėti ir apie atlyginimų pakėlimą mažiausiai uždirbančių profesijų darbuotojams“, –sakė profesinių sąjungų atstovai.

Pasak L.Minderienės, papildomos lėšos bus išmokamos ne kaip priedai, bet didinant bazinį atlyginimą. Skaičiuojama, jog atlyginimai didės daugiau kaip 3tūkst. Lietuvos pašto darbuotojų – paštų viršininkams, klientų aptarnavimo specialistams, laiškininkams vairuotojams – pašto lydėtojams, skirstytojams, operatoriams.

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.
Nuotrauka
nzt
Įkelta:
2024-04-02
Siekdama padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.