Pasišalino iš posėdžio, bet darė tvarką Butų ūkyje
Įkelta:
2016-12-09
Nuotrauka
Aprašymas
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka

Tauragiškių išrinkto pagrindinio savivaldos organo – rajono Tarybos – narių pagrindinė  veiklos forma yra posėdžiai. Kaip paaiškėjo trečiadienį vykusiame, ne visada Tarybos darbas vyksta sklandžiai, laikomasi numatytos darbotvarkės. Paskutinio šiemet posėdžio metu rajono opozicija nusprendė parodyti savo politinę galią pateikdama valdantiesiems ultimatumą, o šiems nepaklusus, paliko posėdžių salę. Po šio akibrokšto Taryba sprendimų svarstymą tęsė toliau, tačiau, „Tauragės žinių“ duomenimis, ne visi principingieji politikai, nutraukę darbą Taryboje iš karto grįžo į savo tiesiogines darbovietes. Pavyzdžiui, „tvarkietis“ Silverijus Statkus, dirbantis savivaldybės kontroliuojamoje įmonėje Tauragės šilumos tinklai, į darbo vietą grįžo tik po pusantros valandos. Kyla klausimas, kas atlieka pagal darbo sutartis jiems deleguotas funkcijas, kol darbuotojai politikuoja? Ar nepiktnaudžiauja jie rinkėjų suteiktomis privilegijomis?

Šantažavo direktorių?

Trečiadienį, dar oficialiai neprasidėjus Tarybos posėdžiui, opozicijos nariai Silverijus Statkus, Pranas Petrošius ir Rita Grigalienė pateikė administracijos direktoriui Modestui Petraičiui tris paklausimus. S. Statkus klausė, kas yra padaryta dėl psichologinio klimato gerinimo savivaldybėje, turėdamas galvoje Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos nagrinėjamą profsąjungos skundą dėl Redutės Masolienės elgesio, reikalaudamas atsakymą pateikti tučtuojau, posėdžio metu. Į tai, kad Tarybos veiklos reglamente nurodoma, jog administracija į paklausimus privalo atsakyti per 10 darbo dienų, opozicija nematė reikalo atsižvelgti.  Taip pat teirautasi, kiek savivaldybė išleidžia savo veiklos viešinimui žiniasklaidos priemonėse Tauragės radijuje, TVK, „Tauragės kurjeryje“ ir „Tauragės žiniose“ bei reikalauta pasiaiškinti dėl savivaldybės kontroliuojamų įmonių valdymo ir valdybų sudėties. Rita Grigalienė klausė, kiek yra išleidžiama teisinių paslaugų pirkimams. Opozicijos nariams vienam po kito žeriant kritiką, tiesioginis Tarybos darbas – 38 darbotvarkės klausimų svarstymas liko antrame plane. Į mero siūlymą balsuoti dėl to, ar atsakymai turėtų būti pateikti tuoj pat, ar vadovaujantis reglamentu, P. Petrošius atkirto:

– Kai mes išeisim, galėsit balsuoti.

M. Petraičiui atsisakius nedelsiant pateikti atsakymus į paklausimus, Tarybos nariai Arūnas Beišys, Efrema Bitinienė, Stasys Lapė, Eugenijus Margis, Pranas Petrošius, Silverijus Statkus, Viktoras Kovšovas, Robertas Piečia, Algirdas Mosėjus sutartinai pakilo nuo kėdžių ir išėjo iš posėdžio.

Tarybos darbas dėl to nesustojo, nes pagal veiklos reglamentą, Tarybos posėdžiai yra teisėti, jeigu juose dalyvauja išrinktų tarybos narių dauguma – yra Tarybos posėdžio kvorumas. Nusišalinus opozicijos nariams, posėdyje liko dalyvauti 13 Tarybos narių, taigi, darbotvarkėje numatytų klausimų svarstymas tęsėsi toliau.

Pasinaudojęs teise atsakyti į paklausimus per Tarybos veiklos reglamente nurodytą terminą, M. Petraitis po posėdžio viešoje erdvėje rašė: „Net nepradėjus svarstyti darbotvarkės, opozicija vieną po kito pradėjo žerti man adresuotus viešus pareiškimus, tiesiogiai šantažavo ir diktavo sąlygas, nesivadovaudami Tarybos reglamentu. Galiausiai nesuveikus jų šantažui, atsistojo ir paliko posėdžių salę. Tiesiog. Labai apmaudu ir apgailėtina, kad tokie rajonui svarbūs klausimai buvo priimti be opozicijos, be jų nuomonės ir atsakomybės. Panašu, jog asmeninės intrigos ir principai jiems aukščiau rinkėjo ir rajono. Politikuokite, o mes kaip dirbome, taip ir dirbsime Tauragės labui!“

Į darbą grįžti neskubėjo

Ką tuo metu veikė nusišalinę Tarybos nariai?  „Tauragės žinios“ pasidomėjo, ar nuo darbotvarkės klausimų svarstymo pusę vienuoliktos „nusimuilinę“ opozicijos atstovai iš karto grįžo į darbą savo tiesioginėse darbovietėse. Pagal Tarybos veiklos reglamentą, komitetų posėdžių laiku, taip pat kitais su Tarybos nario pareigomis susijusiais atvejais, tarybos narys atleidžiamas nuo tiesioginio darbo ar pareigų bet kurioje institucijoje, įstaigoje, įmonėje ar organizacijoje. Tačiau kaip jis turėtų elgtis tuo atveju, jei Tarybos nario pareigų tam skirtu metu neatlieka?

Tarybos sekretorės Sonatos Jurgilienės nuomone, negalima traktuoti, jog minėti Tarybos nariai nedalyvavo posėdyje, nes jie buvo atvykę. Specialistės teigimu, Tarybos nariai turi pasirinkimo teisę – taip protestuoti, kai į jų nuomonę nėra atsižvelgiama. Paklausta, ar tokiu atveju politikai turėtų grįžti į savo tiesiogines darbovietes, S. Jurgilienė išsakė savo nuomonę:

– Manau, kad taip. Kaip Tarybos nariai jie neturėjo daugiau užduočių, todėl turėtų grįžti į darbą, – teigė S. Jurgilienė, pridūrusi, jog politikai turėtų kažkaip kompensuoti savo nebuvimą tiesioginėje darbovietėje – turėtų būti atidirbama kitu laiku arba už tas valandas jiems turėtų būti neskaičiuojamas atlyginimas. – Čia darbdavių ir darbuotojų susitarimo reikalas.

11.15 val. „Tauragės žinių“ žurnalistei paskambinus Tauragės krašto muziejaus direktoriui Romualdui Vaitkui, paaiškėjo, jog Viktoras Kovšovas dar nebuvo savo darbo vietoje, – Tarybos narys šioje įstaigoje dirba direktoriaus pavaduotoju. Tačiau R. Vaitkus teigė, jog savo, kaip Tarybos nario veiklą V. Kovšovas kompensuoja atidirbdamas kitu laiku:

– Tabeliuose žymime visą posėdžio darbo laiką. Esame taip susidėlioję, kad tas valandas jis atidirba po darbo, šeštadieniais, veda ekskursijas ir panašiai, – informavo direktorius.

Viktoro Kovšovo teigimu, išėjęs iš posėdžio jis dar užtruko savivaldybėje, kadangi turėjo kitų nebaigtų darbų.

Ar į darbo vietą iškart grįžo Tauragės šilumos tinklų direktoriaus pavaduotojas plėtrai S. Statkus, paklausti panašiu metu skambinome įmonės direktoriui Mindaugui Nevardauskui. Šis informavo, jog S. Statkaus tuo metu darbe dar nebuvo. Apie tai, jog šis pasišalino iš Tarybos posėdžio, M. Nevardauskas teigė nežinojęs. Neoficialiais duomenimis, darbe jis pasirodė tik apie 12 valandą.

Apie 11 val. 20 min. šilumos tinklų direktoriaus pavaduotojas nešinas dokumentais pėdino Vasario 16-osios gatve. S. Statkus išėjo iš vadinamojo Apskrities pastato, kuriame yra įsikūrusi Tauragės socialdemokratų partijos būstinė bei kitos įstaigos.  

M. Nevardausko teigimu, jis griežtai nekontroliuoja, kada ir kuriam laikui S. Statkus išeina iš darbo.  Vadovas nemato tame problemos, jo nuomone,  S. Statkaus darbo kokybė dėl to nenukenčia.

– Na išeina, tai išeina, pagal Vietos savivaldos įstatymą aš privalau jį išleisti. Jokio neatidirbto laiko kompensavimo nesame numatę, – kalbėjo M. Nevardauskas.

Paklaustas, ar politinė veikla netrukdo jo tiesioginėms pareigoms, S. Statkus patikino, jog atvirkščiai – kaip tik padeda.

– Savivaldybėje susirenku informaciją, reikalingą tiesioginiam darbui, vedu derybas ir panašiai, – informavo politikas, taip pat teigdamas, jog pasišalinęs iš Tarybos posėdžio į darbą grįžo iš karto.

Tą pačią dieną „Tauragės žinias“ pasiekė informacija, jog opozicijos nariai P. Petrošius, S. Statkus, E. Bitinienė bei R. Grigalienė apie 16 val. nekviesti atvyko į Tauragės butų ūkio visuotinį susirinkimą.

Įsiveržė į susirinkimą

Pasiteiravome S. Statkaus, kokiu tikslu jis vyko į Butų ūkio susirinkimą. Politikas teigė kaip Tarybos narys turįs teisę domėtis savivaldybės valdomų įmonių veikla, taip pat teigė, jog į susirinkimą vyko M. Nevardausko nurodymu. S. Statkaus teigimu, Butų ūkio vadovas Liutauras Indriuška, pasipiktinęs nekviestais svečiais, nutraukė susirinkimą.

– Nėra niekur parašyta, kad Tarybos nariai negali dalyvauti savivaldybės valdomų įmonių susirinkimuose. Čia yra kai kurių direktorių susireikšminimas, bijo neaišku ko. Atvirkščiai, tai yra mano, kaip politiko, pareiga. Vykau į susirinkimą rinkti informacijos, mano tiesioginis vadovas pateikė duomenų, kad planuojama vykdyti Butų ūkio restruktūrizaciją, jog bus persvarstomi šilumos tiekimo klausimai, – teigė S. Statkus.

Butų ūkio vadovas L. Indriuška buvo kitos nuomonės. Jo teigimu, į uždarą įmonės darbuotojų susirinkimą pavieniai Tarybos nariai atvykti neturi teisės. Jei Taryba, kaip savivaldybės kontroliuojamos įmonės akcininkas, norėtų pareikšti pageidavimą dalyvauti tokiame susirinkime, turėtų pateikti iš anksto raštišką visų Tarybos narių sprendimą. Kitu atveju tokie veiksmai yra neteisėti.

– Pradėjus susirinkimą į salę vienas po kito įėjo pavieniai Tarybos nariai, jų buvo paprašyta išeiti. Vienas jų prisistatė kaip Tauragės šilumos tinklų atstovas, kiti, kaip Tarybos nariai. Buvo apeliuojama į tai, kad Taryba yra įmonės akcininkas, dėl to esą jos nariai turį teisę dalyvauti. Butų ūkio darbuotojai replikavo, kad bijos kalbėti apie vidinius įmonės reikalus, kai susirinkime dalyvaus politikai. Aš, kaip įstaigos vadovas, atstovaujantis darbuotojų interesams, pasakiau, kad Tarybos nariams atsisakius išeiti, susirinkimas bus nutrauktas. Taip ir atsitiko. Kilo konfliktinė situacija, buvo sutrikdytas darbas, nes turėjome svarstyti įmonės darbuotojams svarbius klausimus, – apie nutrauktą susirinkimą pasakojo L. Indriuška.

Šilumos tinklų direktorius M. Nevardauskas teigė, jog S. Statkus į Butų ūkio darbuotojų susirinkimą vyko savo noru, tačiau paprašęs jo leidimo:

– Na jis man sakė, kad važiuos, sakiau – važiuok, pasižiūrėk, gal kažkokias funkcijas planuoja perduoti. Jis turėjo ten atstovauti šilumos tiekėjams, ne politikams.

 

 

 

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.