Apie tai, ką valgė ir gėrė senovės lietuviai
Įkelta:
2018-11-30
Nuotrauka

Profesorius Rimvydas Laužikas tyrinėja istorinę Lietuvos virtuvę. Jo sukauptas žinių bagažas stulbina. Pavyzdžiui, ar žinojote, tikrai lietuviška yra tik viena daržovė, kad desertui didikai valgė salotas arba kad meduolis galėjo atstoti... vežimo ratą? Apie visa tai ir daugybę kitų gastronomijos įdomybių sužinojo į Birutės Baltrušaitytės viešąją biblioteką susirinkę tauragiškiai. 

Lietuvos archeologas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekanas, Muzeologijos katedros vedėjas profesorius Rimvydas Laužikas yra išleidęs knygą „Istorinė Lietuvos virtuvė“, rašo tinklaraštį šia tema. Tauragiškiai klausėsi jo paskaitos susidomėję.

Gastronomija, pasak jo, priklauso nuo toje klimato zonoje auginamų ir gamtoje gyvenančių gyvūnų ir augalų, ir visa klimato zona nuo Britanijos iki Uralo, vidutinė klimato zona, yra mūsų gastronominės tradicijos erdvė. Jeigu, pvz., Lenkijoje arba Britanijoje randame panašius patiekalus, kurie yra ir Lietuvoje, taip yra dėl to, kad ir jie augino kiaules, jaučius, kviečius, miežius, bulves ir kt. Tie patiekalai, kurie atkeliavę iš britaniškos, ispaniškos, turkiškos, osmanų ar kt. virtuvės ir čia „prilipo“ – priėmėme jį ir naudojame bent 100 metų, vadinasi, juos galime laikyti savais. Pavyzdžiui, šakotis.

XIV–XV a. valdovams negrėsė badas, jie žinojo, kad visada gaus sočiai ir daug pavalgyti. Karalius ir karalienė turėjo atskirus virėjus, vaikams gamindavo dar kitas. Atsigerti paprastai buvo vartojamas alus, o vanduo – tik per didžiuosius karščius. Jei lauke šaltas, drėgnas oras – vandens vartojimas mažai tikėtinas dalykas. Tai susiję su tų laikų teorija apie žmogaus išskiriamų gleivių kiekį. To meto sveikos gyvensenos pagrindas buvo keturių skysčių teorija, iš kurių išvesti keturi temperamentai. Sveiko žmogaus kūne esą turėjo būti pusiausvyra tarp jų. Pavyzdžiui, jei lauke šalta ir drėgna, o žmogus gertų vandenį, organizme būtų per daug skysčių ir jis susirgtų. O jei vyras ir moteris valgys tą patį maistą, manyta, kad vyras moteriškės, o moteris vyriškės. Vaikams neduodavo raudonos mėsos, nes ši stiprina choleriškumą. O choleriškas charakteris – nieko gero…

– 1415 m. vasarą Jogaila keliauja per Lietuvą. Susėda pavalgyti. Valdovas Jogaila valgo prie savo stalo, karalienė – prie savo, Vytautas prie savo, jo brolis Žygimantas Kęstutaitis – prie savojo. Kas galėjo sau leisti, turėjo savo virėjus. Ką valgė Jogaila? Jautis, du avinai ir paltis lašinių. Greičiausiai jautiena ir avinai buvo kepti prismaigsčius lašinukų. Kiaulienos stengtasi nevalgyti. Principas tas pats – ką valgai, tuo tampi, o valgydamas kiaulieną tampi kiaule. Jautis – jėgos simbolis, o avinas – Dievo avinėlis, Kristaus simbolis. Vadinasi, tai valgydamas stiprėji kūnu ir šventesnis daraisi. Remiantis gotikiniu supratimu, geras maistas yra riebus maistas. Jautiena arba aviena kepama labai išsausėja, todėl ji smaigstyta lašinukais, – pasakojo profesorius.

Vištienos anuomet žmonės nevalgė. Mėsa greičiausiai buvo verdama vištų sultinyje, nes pagal gotikinį suvokimą gaminti vandenyje negalima, šis atima iš maisto skonį.

– Buvo galima gaminti vyne, aluje, sultinyje, kur tik nori, bet ne vandenyje. Kiaušiniai, sviestas, grietinė, pienas greičiausiai buvo naudojami padažams. Sūriai Jogailai buvo desertai. Karalienė valgė panašiai kaip Jogaila, bet desertui – kriaušės, – teigė lektorius.

Aukštas statusas anuomet reiškė tai, kad turi galimybę atsistoti nuo stalo palikdamas gausybę maisto. Nes apskritai valgyti daug reiškė aukštą statusą. Juk Liudviko XIV dvariškiai Paryžiuje prekiaudavo maisto likučiais nuo valdovo stalo.

– Žmogaus mityba buvo labai susijusi su jo turtingumu. Dalis žmonių valgė ką norėjo ir kada norėjo – jų buvo du–trys procentai, visi kiti valgė ką turėjo ir kada turėjo. Dabar ta riba yra beveik išnykusi, o prieš kokius du šimtus metų buvo labai ryški. Gastronomijos istorijoje visi produktai turėjo savo hierarchiją. Ant aukščiausio laiptelio buvo mėsa: kiekvienas, kuris galėjo sau leisti valgyti mėsą, valgė ją kasdien, jei galėjo sau leisti ją valgyti triskart per dieną – taip ir valgė. Po to – pienas, grūdai, ir paskutinis sąraše – laukinis maistas, – pasakojo R.Laužikas.

Iki pat XIX a. laukinis maistas buvo laikomas bado maistu. Vyravo suvokimas „ką valgai, tuo ir tampi“. Kultūringas žmogus valgo iš tvarto, lauko, daržo, o laukinis valgo laukinį maistą.

Anot R. Laužiko, vyras per dieną išgerdavo apie 3 litrus alaus. Iki XVI a. gėrimų meniu vyravo midus, vėliau pradėtas vartoti vynas, šampanas. Prastuomenė gėrė degtinę. Visi dvaro tarnautojai gaudavo maistą ir alų nemokamai, jei pastarojo dvare nebūdavo, žmogus gaudavo pinigų alui įsigyti kitur. Valdovų lėkštėse dominavo jautiena, mėsą gardindavo prieskoniais – cinamonu, gvazdikėliais, šafranu. Druska būdavo itin brangi. Prieskoniai senovėje reiškė statusą – turtą ir galią.

Maisto pasirinkimas buvo pasiutiškai mažas. Daržovės visos yra atkeliavusios, vienintelė vietinė daržovė – lankinis barštis. Ji suformavo mūsų santykį su lapinių daržovių valgymu. Jei daržovę galima kepti, virti, rauginti, troškinti, tai ji gera, jei reikia valgyti žalią – lietuviai visada žiūrėjo įtariai. Sakydavo, o ir dabar kartais pasako: „Aš ne gyvulys, žolės neėdu“.   

Kai lietuviai sukūrė savo valstybę, gyveno 100 km spinduliu aplink Vilnių, jų gastronominiai įpročiai tapo valdovų virtuve. O tie įpročiai labai konservatyvūs. Net keičiantis statusui įpročiai beveik nesikeitė. Mindaugas tapo karalium, bet valgis liko toks pat. Pavyzdžiui, šviežios jūros žuvies nebuvo, nes gyveno toli nuo jūros. Lietuviai niekad nesuprato jūros, nors turėjo valstybę nuo jūros iki jūros, nepastatė nė vieno uosto, nė vieno laivo. Žuvį lietuviai valgė tik gėlavandenę. 

Pasak lektoriaus, naujai atkeliavusios gastronominės idėjos per aukštuosius socialinius sluoksnius eidavo žemyn ir viena ar kita forma pasiekdavo žemesniuosius. Antai Kristijono Donelaičio „Metuose“ būras valgo barščius, duoną, grybus. O per vestuves būrai valgė kaip pasiturintys bajorai. Na, o turtingųjų pietūs būdavo išties gausūs. Paprastai patiekalų tiekta 5–7,  o sekmadienį per iškilmingus pietus būdavo nuo 12 iki 18 ar net iki 24 patiekalų.

Oginskių laikais, pasak profesoriaus, prestižinis patiekalas buvo lietinis. Kad iškeptum lietinį, reikėjo labai aukštos kokybės kvietinių miltų, kurie anuomet buvo brangūs, varškė irgi pakankamai brangi. Jeigu kasdien sau leidi valgyti lietinius, tu priklausai atitinkam sluoksniui. Lygiai tas pat su kvietinių miltų duona – galimybė sau leisti kasdien valgyti kvietinių pikliuotų miltų duoną buvo aukšto statuso ženklas.

– Dar senovės arabai, o galbūt žydai sugalvojo, kad ostiją, kuri duodama per mišias, galima padaryti desertiniu patiekalu. Ir jau XIV a. Jogailos dvare yra minimi vafliai, prancūziškų vaflių receptai. Kepama lygiai taip pat – žnyplės įkaitinamos ant žarijų, pilama tešla, suspaudžiama, pavartoma, ir vaflis iškepęs. Pats paprasčiausias – miltai, vanduo ir druska. O tada galime kelti lygį – vietoje vandens naudojame vyną, įmušame porą kiaušinių, įtrupiname balto sūrio ir t. t. Taip galime prisigalvoti įvairių vaflių rūšių, – sako profesorius.

Dar vienas įdomus viduramžių desertas Jogailos dvaro knygose – daržovė.

– Du ar tris kartus pas Jogailą yra įrašyta agurkai ir medus. Nesakau, kad Jogaila išrado tokį desertą, bet kai vasarą valgysite šviežius agurkus su šviežiu medumi, tai turėkite omenyje, kad prieš maždaug 600 metų tai galėjo sau leisti tik Jogaila, – sakė R. Laužikas. – Dar vienas smagus viduramžiškas desertas – meduoliai, kuriems iškepti reikia medaus, be proto daug prieskonių ir ruginių miltų. Kepami meduolių lapai, kurie sudžiovinami. Juos sutrupinus galima dėti į patiekalus – padažus ir t. t. Buvo kepami ir kaip sausainiai, tačiau karštą meduolį reikia uždaryti į hermetišką indą, nes sudžiūvęs skanėstas tampa medžio tvirtumo. Kartą skaičiau apie tokius vokietukus, kurie XVI a. vyko į turgų. Jiems sulūžo vežimo ratas. Paėmę meduolio lapą apdaužė kampus, išmušė vidury skylę, užmovė ir nuvažiavo iki turgaus. Pats įsitikinau, kad tai visiška tiesa, jei iškeptiems meduoliams leisime ore sudžiūti, – pasakojo R. Laužikas.

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.