Pagramančio pagrindinė mokykla: būti ar nebūti
Įkelta:
2019-01-30
Nuotrauka
,
Nuotrauka
,
Nuotrauka

Vėl ant plauko pakibo Pagramančio pagrindinės mokyklos likimas – svarstoma palikti tik pradinio ir ikimokyklinio ugdymo programas, o vyresniuosius mokinius ugdyti mieste. Švietimo ir sporto skyrius paskaičiavo, jog taip būtų sutaupome apie 40 tūkst. eurų per metus. Tačiau kalbinti mokytojai ir tėvai nesutinka su reorganizacija – į miestą vežti vaikus jiems esą ir taip niekas nedraudžia. O kaimo mokyklą lanko todėl, kad mieste nepritampa.

Siūlo reorganizuoti

Trečiadienį vykusiame Tauragės rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdyje dar kartą buvo pristatytas mokyklų tinklo optimizavimo planas. Klausimų kelia Pagramančio pagrindinės mokyklos likimas, mat įvedus etatinį mokytojų darbo apmokėjimo modelį ir finansavimą pagal klasių krepšelį, mažoms mokykloms ėmė stigti valdymo lėšų.

Pagramančio pagrindinės mokyklos direktorius Zigmas Mozūraitis „Tauragės žinioms“ sakė, kad valdymo išlaidoms – jo ir direktoriaus pavaduotojo atlyginimams valstybė skiria tik 20 proc. anksčiau buvusios sumos. Direktoriaus pavaduotojo etatas mokykloje sumažintas iki 0,25. Rekvizitai.lt skelbia, jog Pagramančio pagrindinėje mokykloje dirba 36 darbuotojai, vidutinis jų atlyginimas 552 eurai prieš mokesčius. 21 iš jų – pedagoginiai, likę – ūkiniai darbuotojai.

Komiteto nariams Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Egidijus Šteimantas trečiadienį išdėstė mokyklų pertvarkos planą. Ketinama Lomių pagrindinę mokyklą prijungti prie Skaudvilės gimnazijos, o Sartininkuose klasių nebeformuoti. Daugiausia diskusijų kelia Pagramančio pagrindinės mokyklos likimas.

– Pagramančio mokykloje, matote, mokinių skaičius koks yra. Penktokų yra 4, šeštokų 4, septintokų 4, aštuntokų 5. Dar yra pradinukai. Pirmokų yra 7, antrokų yra 2, trečiokų 9, ketvirtokų 4. Mūsų siūlymas būtų šioje mokykloje turėti tik pradinę ir ikimokyklinio ugdymo programas. Pagrindinio ugdymo programa – mokiniai nuo 5 klasės turėtų būti iškeliami, vežami į kažkurią miesto mokyklą. Šiais metai nekomplektuotos yra 9 ir 10 klasės. Visos klasės yra jungtinės, – dėstė E. Šteimantas.

Pasak jo, tėvai galėtų rinktis mokyklą, kurioje yra laisvų vietų. Tačiau palankiausiai, anot Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo, atrodytų „Aušros“ progimnazija.

– Jeigu mes Pagramantį uždarome, būtų sutaupoma per metus apie 40 tūkst. eurų. Pirmaisiais metais to nebūtų, bet sekančiais metais tokie pinigai galėtų likti bendroje švietimo sistemoje, gerinant ugdymo kokybę. Tai būtų krepšelio lėšos ir savivaldybės skirti pinigai, – skaičiavo jis.

Pasak E. Šteimanto, vadovai ir mokytojai, išskyrus pradinių ir ikimokyklinių klasių pedagogus, šiuo atveju būtų atleidžiami. Iš 36 darbuotojų trylika yra antraeilininkai – atvažiuojantys mokytojai.

– Prikalbinti, jog sugrįžtų iš Šilalės ar Tauragės mokiniai turbūt būtų nerealu. Niekas nesutiktų. Kur žinom, kontekstą ir mokyklos aprūpinimą, nes mokykla eilę metų egzistavo ant išgyvenimo ribos. Tikrai nebuvo rūpinamasi nei ugdymo priemonėm modernesnėm, tiesiog palaikyti buvimą „čia ir dabar“. Nepamirškim, kad ugdymo procesas vyksta ne tik pamokoje, bet ir vaikų tarpusavio bendravime, jų santykyje. Ir koks gali būti bendravimas, kai penktoj klasėj yra 4 penktokai, ir jie sujungti su 4 septintokais. Ar gali būti konkurencija ar kažkokios gyvenimiškos situacijos, darbo grupių sudarymas, – ugdymo kokybės spragas kaimo mokykloje vardijo E. Šteimantas.

Jam antrino komiteto pirmininkas Juozas Kniukšta, teigdamas, jog ugdymo procesas mieste, ir tokioje mokykloje, kur yra 3–4 vaikai klasėje, tai yra nelyginami dalykai.

Po diskusijų Švietimo ir sporto skyriaus specialistams pavesta rengti sprendimo projektą mokyklos pertvarkai, tačiau komiteto nariai išsakė pageidavimą surengti susitikimą su mokyklos bendruomene. Jeigu komitetas nuspręs teikti rajono tarybai sprendimą dėl mokyklos uždarymo, pertvarka įsigaliotų nuo rugsėjo 1-osios.

Nuotrauka

Renka parašus

Tuo tarpu mokyklos bendruomenė taip lengvai pasiduoti neketina – renka mokinių tėvų parašus, kuriuos dar iki kitą trečiadienį vyksiančio Tarybos posėdžio ketina juos pateikti komitetui. Ketvirtadienį iš ryto į mokyklą nuvykusią žurnalistę pasitiko būrelis vaikus atvedusių mamų bei keletas mokytojų. Kalbinamos moterys pasakojo, kad mokyklos likimas ant plauko buvo pakibęs jau 2016-aisiais. Tačiau bendruomenė surinko parašus ir teisę egzistuoti atsikovojo. Moterys neabejoja, kad pasiseks ir šį kartą.

– Apie tai net negalvojame, – paklaustos, ką darytų, jei mokyklą visgi būtų nuspręsta uždaryti.

Pasak Z. Mozūraičio, šiuo metu Pagramančio mokyklos mokinių skaičius padidėjo iki 90, tiesa, įskaičiuojant darželinukus, kurių dvi grupės per pastaruosius metus atidarytos Mažonų seniūnijoje. Dar viena ikimokyklinio ugdymo grupė veikia Pagramantyje. Iš viso darželinukų Pagramančio mokykloje yra 43, pradinukų – 19, 5–8 klasių mokinių – 28. Iš viso mokykloje yra 8 kabinetai, 5–8 klasių mokiniai įsikūrę antrame aukšte, mažieji – pirmame. Mokyklą lanko aplinkinių kaimų vaikai – Šakviečiečio, Sutkų, Matiškių, Balskų, kitų gyvenviečių. Mokytojai pasakojo, jog mokyklinio autobusiuko vairuotojas per dieną prasuka ir po 200 km. Pirmame aukšte įrengta nedidelė valgyklėlė, maistą mokyklai tiekia „Juraja“.

– Neseniai atkėlė dar vieną aštuntoką, taigi jų dabar yra aštuoni, kitąmet galėtume formuoti 9 klasę. Yra mokinių, gyvenančių kaime, kurie pabandę eiti į miesto mokyklas sugrįžta čia. Kadangi čia smagu, čia geras klimatas, mes žiūrim, kad čia nebūtų patyčių, todėl ir probleminiai vaikai pas mus randa vietą. Nors mokyklėlė maža, čia yra visi specialistai, vaikai gauna daug dėmesio, – kalbėjo mokyklos vadovas.

Jis svarstė, kad palikus tik pradinukus ir darželinukus, antras mokyklos aukštas liktų tuščias. Tačiau pastatą kūrenti žiemą vis tiek tektų. Tačiau būtų atsisakoma buhalterės, sekretorės, ūkvedžio ir kitų ūkinė dalies darbuotojų ir, žinoma, mokytojų dalykininkų, kurių yra apie 13. Pasak direktoriaus, daugelis mokytojų dalykininkų važinėja iš kitų mokyklų. Yra kas ir per 3 mokyklas dirba. Biologė – per tris, geografė net per du rajonus. 

Dalijasi net sumuštiniais

Kaip žurnalistei teigė viena iš mokytojų, mokyklos bendruomenė – kaip šeima. Kartu valgo, kalbasi, vaikai pamokas paruošia. Pailgintą dienos grupę lanko ir vyresniųjų klasių mokiniai.

– Jeigu yra mažai neklaužadų, juos lengviau sužiūrėti, – sakė mokytoja (vardas ir pavardė redakcijai žinomi). – Aišku nėra čia tokios stiprios ugdymo kokybės, kaip „Šaltinyje“ ar kitose didelėse mieto mokyklose, nes klasės jungtinės. Bet čia daugumai ta ugdymo kokybė nėra pirmoje vietoje. Mes žiūrim, ko labiausiai reikia tiems vaikams. Jie čia įgyja socialinių įgūdžių.

Pakalbintos Pagramančio pagrindinę lankančių vaikų mamos mūru stojo už mokyklą. Į miestą vaikų vežti teigė nenorinčios.

– Jeigu mes būtume norėję, iš karto būtume leidę į miesto mokyklas, – sakė pagramantiškė, čia atvedanti du vaikus – trečiokę ir aštuntoką. – Ten ir vaikai kitokie yra, vis tiek tuos mūsų vaikus laiko „kaimietukais“, o čia nėra patyčių.

Kita mama teigė, jog sūnų dvejus metus leido į mokyklą mieste, tačiau ten šis nepritapo, nors išskirtiniu savo vaiko ji nelaiko:

– Jis išėjo į penktą klasę, ir per du metus nesiadaptavo. Ten labai daug mokinių, ir priežiūra yra visiškai kitokia. O čia mažesnės klasės, kiekvienas gauna dėmesio, dėl to ir sugrįžome. Čia jie vienas kitą pažįsta, pažįsta mokytojus, vyksta šventės, čia yra bendruomenė. Kiekvienu vaiku rūpinamasi.

Mokyklos tarybos pirmininke prisistačiusi moteris mamoms antrino, jog atsisakius mokyklos Pagramantis prarastų bendruomenės centrą.

– Čia galima klausti, gali gauti konsultaciją, o ten esi „kaimo vaikas“. Pailgintoje grupėje jie pamokas paruošia, skaito, dainuoja, piešia, lipdom, filmus žiūrim. Kiekvienai dienai mes turime planą. Čia juk ir senelių namai statosi, o mokyklą nori tuščią palikti. Kas tame Pagramantyje beliks? Kam tada biblioteka, kultūros namai? Sužlugdom tada viską. Be to, kas atveš vaikus iš atokesnių kampelių, kas jais pasirūpins? Ar miesto autobusiukas rinks juos? Jau kai mūsų autobusiukas sugenda, iš miesto skolinamės, tai sako – susirinkti visiems į stotelę. O jei iki stotelės penki kilometrai? – svarstė moteris.  – O juk ateina vaikai ir nevalgę, ir prastai aprengti, bėgam patys mokytojai vieni pas kitus prašyti, kad batukus išaugtus atneštų, ir striukę padovanotų, ir tą patį sumuštinį dalijamės. O kas mieste į juos taip žiūrės?

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.