Politiko elgesį tiria už uždarų durų
Įkelta:
2020-06-10
Nuotrauka

 

Vasario pabaigoje Tarybos socialdemokratų frakcijos narys, Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ direktoriaus pavaduotojas-vyriausiasis fondų saugotojas Viktoras Kovšovas darbo vietoje buvo aptiktas galimai neblaivus. Nors darbe gėręs jis viešai neigė, muziejaus direktorius Romualdas Vaitkus buvo įsitikinęs, jog įrodymų pakanka. Atleisti V. Kovšovo muziejus iki šiol negali, nes šis nuo to laiko, pramaišiui su atostogomis, tebetęsia nedarbingumą. Politiko elgesį svarstyti ėmėsi Tarybos etikos komisija, kurios pirmininkė yra jo bendrapartietė Rita Grigalienė, tačiau žurnalistams prie jo prisijungti nebuvo leista. Visgi pavyko išsiaiškinti, jog V. Kovšovas savo garbę ketina ginti teisme.

Įrodymų netrūksta

„Tauragės žinios“ tada rašė, jog paprašytas papasakoti apie įvykį, R. Vaitkus teigė, jog įtarimų, kad jo pavaduotojas Viktoras Kovšovas yra neblaivus, kilo vasario 27 d., ketvirtadienį, prieš renginį. „Žmonės jau rinkosi, buvo didžiausia gėda prieš muziejaus lankytojus, kad direktoriaus pavaduotojas tokios būklės. Ir didžiausias pažeminimas man, kaip vadovui, visam muziejaus kolektyvui, Tarybos nario mandatui ir apskritai bet kokiam kultūringo žmogaus vardui, – tada kalbėjo muziejaus vadovas.

Įvykiui tirti buvo sudaryta komisija, kurioje dalyvavo ir administracijos direktorius Modestas Petraitis. V. Kovšovas komisijos nurodymo rašyti paaiškinimą nepriėmė. Pasišalinęs iš darbo, vėliau atnešė savo paaiškinimą, kuriame nepripažįsta buvęs neblaivus – esą direktoriaus žodžiai jam sukėlė stresą, dėl to jis elgėsi neadekvačiai. Tada „Santakos“ vadovas teigė, kad yra surinkti įrodymai, darbuotojų paaiškinimai, filmuota medžiaga, to pakanka pripažinti, kad darbuotojas padarė šiurkštų darbo pareigų pažeidimą, be to, fondų patalpose, kur darbuotojas buvo nuo maždaug 14 iki 16 val., komisija rado tuščią vartoto alkoholio butelį.

Remdamasis komisijos išvadomis, kuri pripažino V. Kovšovą buvus neblaivų, vasario 28 d. R. Vaitkus pasirašė įsakymą atleisti savo pavaduotoją iš darbo dėl šiurkštaus darbo pareigų pažeidimo. Pastarasis apie tai buvo tinkamai informuotas el. paštu. Kadangi vėliau paaiškėjo, kad V. Kovšovas vienai dienai apsiformino biuletenį, kovo 2 d buvo priimtas įsakymas dėl atleidimo datos pakeitimo, apie kurį jis iš karto buvo informuotas el. laišku.

Pasak muziejaus direktoriaus, atleidimo iš darbo data buvo perkelta remiantis LR Darbo kodekso 65 str. 6 d., kuris numato, kad darbuotojo atleidimo iš darbo diena yra nukeliama į pirmąją darbuotojo darbo dieną pasibaigus atostogoms arba laikinam nedarbingumui.

V. Kovšovas tą dieną, kai turėjo būti atleistas, socialiniame tinkle „Facebook“ dalijosi nuotrauka iš ligoninės palatos, o klausiantiems, kas nutiko, aiškino, jog su juo bandoma susidoroti.

Kasparas Bertašius, mero patarėjas ryšiams su visuomene, tuomet informavo, jog V. Kovšovui neblaivumo (girtumo) laipsnis nebuvo nustatytas, nes administracijos direktoriui M. Petraičiui nuvykus į muziejų darbuotojas atsisakė tikrintis girtumą ir pasišalino iš darbo vietos. Tai esą liudija filmuota medžiaga.

Buvęs meras, Vyriausybės atstovas Tauragės apskrityje, istoriko išsilavinimą turintis 62 metų V. Kovšovas Tauragės krašto muziejuje direktoriaus pavaduotoju dirbo nuo 2011 m., jis yra ilgametis rajono savivaldybės tarybos narys.

Nuo komentarų susilaiko

Tada, kelios dienos po įvykio, susisiekti su V. Kovšovu „Tauragės žinioms“ nepavyko, nors klausimai jam buvo išsiųsti dviem viešai skelbiamais elektroninio pašto adresais bei socialinio tinklo „Facebook“ žinučių programėle. Joje esanti funkcija leidžia matyti, jog klausimus politikas matė, tačiau į juos atsakyti nepanoro.

Antradienį „Tauragės žinioms“ pavyko prisiskambinti V. Kovšovui. Jam siųstų el. paštu klausimu jis teigė nematęs, o išgirdęs, apie ką jie, sakė:

– Tebeturiu nedarbingumą, sunkiai sergu ir nuo bet kokių komentarų apie incidentą ir visus kitus reikalus susilaikau.

Jis pasiūlė kreiptis į jo advokatą Rimantą Cemnalianskį. Pastarasis teigė nuo atsakymų į klausimus irgi susilaikysiąs.

– Suprantu, apie ką ten eina kalba, bet neturiu ką atsakyti, – sakė jis. – Net ir norėdamas neturiu ką pakomentuoti. Būkim biedni, bet teisingi – ten yra konkretūs klausimai, apie kuriuos greičiausiai pasisakys teismas. Atleidimo įsakymas yra ir dabar vyksta procesas, dabar komentuoti būtų nei gražu, nei protinga iš mano kaip atstovo pusės.

Paklaustas, ar jau vyksta teismas, jis sakė, kad vyksta paruošiamasis etapas, esą kol žmogus serga, jie negali eiti į teismą.

Galbūt įnešti aiškumo gali muziejaus direktorius R. Vaitkus? Paklaustas, ar jau baigėsi V. Kovšovo nedarbingumas, ar jis atleistas iš darbo, direktorius atsakė trumpai: „V. Kovšovas iki šiol yra nedarbingume. Per tą laiką dar buvo ir atostogose. Nedarbingumo metu atleisti negalima“.

„Tauragės žinios“ pasidomėjo, ar per laikotarpį nuo vasario pabaigos politikas sirgo nenutrūkstamai, ar visgi dalyvavo kai kuriuose tarybos posėdžiuose. Mat balandžio 22 d. transliuoto nuotolinio Tarybos posėdžio įraše matyti, jog V. Kovšovas jame dalyvauja.

Anot Tarybos sekretorės Sonatos Jurgilienės, būnant nedarbingume posėdžiuose dalyvauti bei atlikti Tarybos nario pareigų vienareikšmiškai negalima. Būnant atostogose – kitas reikalas. Jungtis prie posėdžio niekas netrukdo.

„Minėtas tarybos narys nedalyvavo vasario 20 d. Ekonomikos ir kaimo reikalų komiteto posėdyje, balandžio 20 d. bendrame visų komitetų posėdyje, gegužės 21 d. Ekonomikos ir kaimo reikalų komiteto posėdyje, gegužės 25 d. bendrame visų komitetų posėdyje, ir gegužės 27 d. Tarybos posėdyje. Paaiškinimus dėl nedalyvavimo posėdžiuose priežasčių tarybos nariai teikia Etikos komisijai (komisijos pirmininkė R. Grigalienė)“, – praleistų posėdžių sąrašą pateikė S. Jurgilienė.

Primename, jog per laikotarpį nuo vasario 27 d., kai įvyko incidentas muziejuje, įvyko 3 nuotoliniai Tarybos posėdžiai: kovo 25 d., balandžio 22 d. ir gegužės 27 d., tad iš jų politikas praleido tik vieną, paskutinį – gegužės pabaigoje. Jis taip pat nesijungė ir į šio posėdžio klausimų svarstymui rengtus Ekonomikos ir kaimo reikalų komiteto, kuriam priklauso, bei bendrą komitetų posėdį. Tad kovo pabaigoje dalyvavo visuose posėdžiuose, balandžio pabaigoje – Ekonomikos komiteto bei Tarybos posėdyje.

Paklaustas, kada tikslai V. Kovšovas turėjo nedarbingumą, o kada atostogavo, muziejaus direktorius tikslių datų neatskleidė, nes to daryti nepataria Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas, tačiau sakė, kad „kai baigėsi biuletenis, jis iškart pasiprašė atostogų, o pasibaigus sukauptoms atostogoms, pasiėmė biuletenį“. 

„Pradėtas tyrimas nereiškia, kad pažeidimas buvo“

Praėjusią savaitę savivaldybės tarybos Etikos komisija svarstė klausimą dėl socialdemokrato V. Kovšovo. Komisijos pirmininkė Rita Grigalienė, paprašyta prisijungimų prie nuotolinio posėdžio, teigė, jog posėdis yra uždaras. Tad išsiuntėme jai klausimus raštu. Kadangi R. Grigalienė prašė atsakymus spausdinti visa apimtimi, taip ir spausdiname.

Birutė Slavinskienė: Kokie klausimai buvo svarstomi tarybos etikos komisijoje praėjusią savaitę?

Rita Grigalienė: 2020 05 29 Etikos komisijoje buvo tokia darbotvarkė: 1. Dėl Tarybos narių nedalyvavimo taryboje, komitetuose, komisijose balandžio mėnesį. 2. Dėl tarybos nario Viktoro Kovšovo ir Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ gautų atsakymų. 3. Dėl tarybos nario Kęstučio Balašaičio, Viešvilės gamtinio rezervato ir Tauragės rajono savivaldybės administracijos gautų atsakymų. 4. Kiti einamieji klausimai.

B. S. Kodėl neleista žurnalistams prisijungti prie posėdžio, kuo remiantis?

R. G. Posėdis buvo uždaras, vadovaujantis Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ 2020 05 11 rašto Nr. SD-26 pagrindu, kuriame prašoma užtikrinti pateiktos informacijos konfidencialumą, kuri sudaro asmens duomenis ir Etikos komisijos nuostatų 17 p. (Etikos komisijos nuostatai, patvirtinti 2019 m. birželio 5d. Tauragės rajono savivaldybės tarybos sprendimu Nr. 1-198 „Dėl Tauragės rajono savivaldybės etikos komisijos nuostatų patvirtinimo“). (Komisijos atliekamas pažeidimo tyrimas turi būti baigtas ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo tyrimo pradžios. Į šį terminą neįskaičiuojamas Savivaldybės tarybos nario laikinojo nedarbingumo, atostogų laikas ir laikas, kai Savivaldybės tarybos narys yra išvykęs į tarnybinę komandiruotę. Prireikus Komisija gali, bet ne ilgiau kaip dviem mėnesiams, pratęsti tyrimo terminą – rašoma Etikos komisijos nuostatuose  – red. past.).

B. S. Ar pradėtas tyrimas dėl Viktoro Kovšovo elgesio?

R. G. 2020 05 29 pradėtas tarybos nariui Viktorui Kovšovui elgesio tyrimas. Aiškinamasi, ar tarybos narys nepažeidė Valstybės politikų elgesio kodekse nustatytų principų ar reikalavimų. Pradėtas elgesio tyrimas tarybos nario atžvilgiu nereiškia, kad pažeidimas yra padarytas.

B. S. Ar V. Kovšovas pateikė paaiškinimus dėl vasario 27-osios, kai buvo darbe neblaivus?

R. G. Atlikdami tyrimą komisijos nariai privalo, kol nebaigia tyrimo, niekam neteikti jokios informacijos apie vykdomo tyrimo aplinkybes, su tyrimu susijusius asmenis, turimą medžiagą, duomenis (Etikos komisijos nuostatų 24.4 p.). Taip pat Etikos komisijos nariai atlikdami tyrimą privalo susilaikyti nuo išankstinių vertinimų ir išvadų, kol nebaigtas tyrimas ir nėra Komisijos išvados ( Etikos komisijos nuostatų 27 p. )

B. S. Gal jau kas nors šiuo klausimu nuspręsta? Jei ne, kada bus priimtas sprendimas?

R. G. Etikos komisija nutarė, kad pradedamas elgesio tyrimas ir pateiktas pranešimas tarybos nariui Viktorui Kovšovui apie pradėtą elgesio tyrimą. Tyrimas bus atliktas ir sprendimas priimtas, vadovaujantis Etikos komisijos nuostatuose ir Valstybės politikų elgesio kodekse nustatytais terminais ir tvarka. Komisijos sprendimas atlikus tyrimą bus skelbiamas savivaldybės interneto svetainėje adresu www.taurage.lt

Muziejaus direktorius R. Vaitkus „Tauragės žinioms“ sakė, jog Tarybos etikos komisijai pateikė visą su įvykiu susijusią medžiagą – liudytojų parodymus, filmuotus vaizdo įrašus.

Simonos Valinčiūtės nuotrauka

Romualdas Vaitkus: „V. Kovšovas iki šiol yra nedarbingume. Nedarbingumo metu atleisti negalima“

Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.
Nuotrauka
pratybos
Įkelta:
2024-04-09
Balandžio 11–12 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio pėstininkų bataliono (toliau – LDKK PB) padaliniai vykdys orientacinį žygį Tauragės ir Jurbarko savivaldybėms priklausančiose teritorijose.
Nuotrauka
dega
Įkelta:
2024-04-05
Įsivyraujant sausiems ir šiltiems orams, daugėja iškvietimų į gaisrus atvirose teritorijose, kuriose dega sausa pernykštė žolė, miško paklotė.  Siekiant sumažinti jų kiekį, buvo vykdoma gaisrų prevencijos akcija „Nedegink žolės“.
Nuotrauka
skaudvile
Įkelta:
2024-04-05
Balandžio 4 d. vyko respublikinis seminaras “Atnaujinto ugdymo turinio praktiniai aspektai, patirtys ir sėkmės“. Susitikimo pradžioje visus pasveikino centro direktorius Rolandas Beišys, pakvietė pedagogus atsakingai pažvelgti į aktualias temas ir pasisemti kuo daugiau žinių bei praktinės patirties dirbant su mokiniais.