Istorinis įvykis: archeologai tyrinės miesto gimimo vietą
Įkelta:
2021-08-11
Nuotrauka
Senamiesčio skveras
Aprašymas

Bendruomenė norėtų naujų pėsčiųjų takų, apšvietimo. Autorės nuotrauka

 

,
Nuotrauka
Senamiesčio skveras
Aprašymas

Anksčiau skvere vykdavo turgūs. Autorės nuotrauka

,
Nuotrauka
a
Aprašymas

Skveras XVII a. Tauragės miesto plane. Knygos „Tauragė. Istorija ir urbanistinė raida“ iliustracija

,
Nuotrauka
a
Aprašymas

Skveras (apačioje, kairėje) 1910 m. Tauragės miesto plane. Knygos „Tauragė. Istorija ir urbanistinė raida“ iliustracija

Netrukus Laisvės ir Stoties gatvių sankryžoje esantis Senamiesčio skveras atvers savo paslaptis archeologams – jame ketinama atlikti archeologinius tyrimus. Tai būtų, ko gero, geriausia žinia mūsų krašto istoriją mylėjusiam a. a. Edmundui Mažrimui – kultūros paveldo puoselėtojas su nekantrumu laukė finansinių galimybių inicijuoti šioje vietoje tokio pobūdžio tyrimus. Jie atvertų kelią šią miesto vietą paskelbti valstybės saugomu objektu – būtent čia  prasidėjo Tauragės miestas, čia susikirto prieš kelis šimtus metų Prūsiją su Lietuva jungęs keliai.

Čia gimė Tauragė

Kaip „Tauragės žinioms“ sakė mero patarėjas Kasparas Bertašius, archeologiniams tyrimams skirta 10 tūkst. eurų.

„Anksčiau Senamiesčio skvere buvo pirmoji miesto turgaus aikštė, todėl Senamiesčio bendruomenė pasiūlė šioje vietoje atlikti archeologinius tyrinėjimus. Tikimasi, kad joje galima rasti smulkių istorinių daiktų. Teritorijoje bus atliekami paprastesni žvalgomieji kasinėjimai, kurių metu bus atliktos nedidelio ploto perkasos. Ateityje, atsižvelgiant į bendruomenės siūlymus ir pageidavimus, planuojama šią teritoriją sutvarkyti“, – į klausimą, kodėl nutarta atlikti archeologinius tyrinėjimus, atsakė mero patarėjas.

Tauragės istorijos puoselėtojas E. Mažrimas savo knygose yra pažymėjęs, jog skveras dabartinę, trikampę, formą įgijo dar XVII a.

Nuotrauka
a

Kaip savo knygoje „Tauragė. Istorija ir urbanistinė raida“ rašo E. Mažrimas, pagrindinis kelias, ėjęs iš Prūsijos į Lietuvą per Tauragės dvarą ir Jūros brastą, išsišakojo būtent šioje miesto vietoje. Vienas kelias vedė į šiaurę Sungailiškių (Šilalės) dvaro link, kitas – į pietus Jurbarko ir Gaurės link. Šioje kelių sankryžoje ir išaugo Tauragės miestas, iš pradžių – kaip dvaro ūkinės sistemos dalis.

„Šiame kelių išsišakojime ir formavosi miestelio turgaus aikštė. Kaip įprasta, kelių sankryžose pradėdavo kurtis naujos gyvenvietės. Esant patogiems ryšiams su kaimyniniais punktais, čia būdavo geresnės sąlygos negu kitur amatams, prekybai plėtotis ir po kurio laiko tokia nauja gyvenvietė virsdavo miestu, o kelių sankryža – turgaus aikšte. Prekybai skirtų aikščių forma labai priklausė nuo į ją sueinančių kelių – gatvių krypčių: ji galėjo būti trikampė, netaisyklingo keturkampio formos“, – rašo E. Mažrimas.

Bendruomenės susibūrimo vieta

Kaip teigia autorius, lyginant vėlesnius miesto planus ir vertinant tai, kad planinė struktūra mažai tepakito iki 1836 m., turgaus aikštė  pietinėje kelio pusėje buvo trikampė. Pagrindinė gatvė, ėjusi iš Tauragės dvaro, buvo dabartinė Laisvės gatvė, kuri šiandien atsiveria į Stoties gatvę. Šioje gatvėje yra išlikęs trikampio plano skverelis. Tai būtų dalis turgaus aikštės. Šis kelių išsišakojimas ir trikampės turgaus aikštės planas (tik jau su suformuotais sklypais) pastebimas 1910 m. Tauragės plane.

Nuotrauka
a

Kadaise skveras buvo viena reikšmingiausių krašto prekybos vietų, o turgaus diena buvo tokia svarbi, kad tądien net nereikėjo eiti lažo. Šiomis dienomis skveras  gyventojams tarnauja kaip šunų išvedžiojimo aikštelė. Tuo teko įsitikinti trečiadienį jame lankantis šių eilučių autorei. 

Kitas, kur kas kilnesnis skvero tikslas – suburti Senamiesčio bendruomenę. Prieš šešerius metus įkurta bendruomenė šiemet Lietuvos šimtmečio proga skvere augančius medžius papuošė trispalvėmis, pernai, išreikšdama solidarumą Baltarusijai, skvero medžius apjuosė Baltarusijos vėliavėlėmis. Skvere stovi stiebas, ant kurio visuomet plėvesuoja vėliava su Vyčiu, o per valstybines šventes pakeliama ir trispalvė.

Tai, kad skvere bus atliekami archeologiniai tyrimai, bendruomenės nariams nėra naujiena. Kaip „Tauragės žinioms“ sakė Senamiesčio bendruomenės pirmininkas Romualdas Stasytis, apie tai kalbama jau keletą metų.

– 2018 m. vyko valdžios atstovų ir bendruomenės narių susitikimas, kurio metu kalbėta apie viešų erdvių sutvarkymą. Tada prabilta, kad norint pradėti skvero sutvarkymą pirma reikėtų atlikti archeologinius tyrimus. Vieta turi didelę istorinę reikšmę, čia prasidėjo Tauragės miesto kūrimasis, čia susikirto svarbiausi keliai, vyko turgūs – negali žinoti, ką rasi atkasęs šimtmečius skaičiuojantį žemės sluoksnį, – kalbėjo R. Stasytis.

Nuotrauka
Senamiesčio skveras

Paaiškės, ar taps saugomu

Pašnekovo teigimu, bendruomenės tikslas – šį skverą sutvarkyti ir padaryti patrauklų ne tik bendruomenei, bet ir visiems tauragiškiams. Tikimasi čia nutiesti naujus pėsčiųjų takus, įrengti apšvietimą, vaikų žaidimų aikštelę. Skvero prieigose, kaip sakė R. Stasytis, ketinama įrengti informacinį stendą. 

Apie tai, kad skveras galėtų labiau tarnauti gyventojams, spaudoje rašyta prieš dešimtmetį. Tada paminklosaugininkai teigė, jog kol skvere neatlikti archeologiniai tyrimai, geriau jame nieko nedaryti. Tada E. Mažrimas išsakė idėją, jog archeologiniai tyrimai atvers galimybes skverą paskelbti valstybės saugomu objektu. 

Kaip šią savaitę „Tauragės žinioms“ sakė Svetlana Jašinskienė, Tauragės kultūros paveldo tarnybos vyr. specialistė, kol kas skveras nėra įtrauktas į Kultūros paveldo objektų sąrašą.

„Tai, ar skveras bus vertas saugomo objekto vardo, priklausys nuo to, ką archeologai kasinėdami ras. Jei ras radinių, kurie turės vertingų savybių, tuomet neišvengiamai taip ir padarysime. Ir dabar yra vykdoma inventorizacija, tai yra galima patiems siūlyti objektus, kuriuos, manoma, reikia įtraukti į kultūros paveldo objektų sąrašą. Bet, kaip ir minėjau, kol kas šiai aikštei būti pripažintai kultūros paveldo objektu nėra jokio pagrindo, tik istoriniai šaltiniai, o ne faktai“, –  kalbėjo kultūros paveldo tarnybos atstovė.

 

 




 

Nuotrauka
m
Tauragės kultūros centro ir asmeninio archyvo nuotraukos
Įkelta:
prieš 4 valandas
Paskendę darbiniuose ir buitiniuose rūpesčiuose reta šeima prisimena, jog be aprūpinimo materialine gerove tėvų pareiga vaikuose ugdyti ir meilę tėvynei. Šią pareigą sėkmingai atlieka Valinčių šeima. Tiek tėvai, tiek vaikai priklauso šokių ar dainų kolektyvams, kartu keliauja, kuria tradicijas, mini valstybines šventes. O svarbiausia, myli ir gerbia vienas kitą.  
Nuotrauka
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-27
Šiandien, apie 14 val., specialiosioms tarnyboms pranešta, kad kilo gaisras Leikiškės sąvartyne. Gaisrą pastebėjo ir specialiąsias tarnybas informavo sąvartyne dirbusi dispečerė. Degė apie 70 kv. m sąvartyno ploto. Nuo degusio ploto patraukta technika.
Nuotrauka
Nuošliauža
Tauragės rajono savivaldybės nuotrauka
Įkelta:
2024-04-23
2024 m. sausio 24–25 dienomis, prasidėjus staigiam atšilimui, į Jūros upę nuslinko nemaža dalis šlaito, daugiamečiai medžiai bei dalis pėsčiųjų ir dviračių tako. Dėl susidariusios situacijos sausio 25 dieną, 10 val. surengtas Tauragės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis, o tos pačios dienos vakare Tauragės mieste paskelbta ekstremalioji situacija.
Nuotrauka
Aleja
Įkelta:
2024-04-22
Tauragės rajono savivaldybės administracija pasirašė sutartį su UAB „Hidroterra“ dėl dalies Jūros upės šlaito nuo Dariaus ir Girėno g. Iki J. Tumo – Vaižganto g., Tauragės mieste (prie „Versmės“ gimnazijos), nuošliaužos padarinių pašalinimo (avarijos grėsmės pašalinimo) ir šlaito sutvirtinimo projekto parengimo darbų.
Nuotrauka
inkilai
Tauragės apylinkės teismo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-22
Lietuvos teismų bendruomenė palaikydama Ukrainą kovoje už laisvę bei prisidėdama prie Pakruojo dvaro ir organizacijos „Stiprūs Kartu“ inicijuotos paramos akcijos „Laisvės paukščiai“  sukūrė net 16 unikalių inkilų. Juos nuo kitos savaitės pradžios, t. y. nuo 2024 m. balandžio 22 d. iki balandžio 28 d. bus galima įsigyti aukciono būdu puslapyje www.laisvėspaukščiai.lt.
Nuotrauka
smurtas
Pexels.com/SHVETS asociatyvi nuotr.
Įkelta:
2024-04-19
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad Lietuvoje veikia pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje yra 23 akredituotos pagalbos tarnybos, kurios teikia pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Nukentėjęs asmuo gali kreiptis į bet kurią pagalbos tarnybą. Iš viso per praeitus metus suteikta apie 15 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.
Nuotrauka
defi
Įkelta:
2024-04-18
Šį mėnesį Tauragės ir rajono ugdymo įstaigose „įsikūrė“ daug kam iki šiol tik filmuose apie mediciną matyti prietaisai – pusiau automatiniai defibriliatoriai. Sunku ištarti ne tik  įrenginio pavadinimą, ugdymo įstaigų bendruomenėms tenka pratintis ir su mintimi, kad ištikus nelaimei būtent jiems teks teikti pirmąją pagalbą blogai pasijutusiam asmeniui. Ir ne tik kolegai ar mokiniui: bet kam iš gatvės.
Nuotrauka
tesimas
www.karjerastau.lt nuotrauka
Įkelta:
2024-04-17
Teisininko profesija itin populiari, šią studijų kryptį kelintus kelerius metus iš eilės absolventai renkasi noriai. Kaip vyksta darbas teisme ir kaip tampama teisėju Tauragės Mažvydo progimnazijos aštuntokai balandžio 9 d. sužinojo lankydamiesi Tauragės  miesto apylinkės teisme.
Nuotrauka
rinkimai balsavimas
Įkelta:
2024-04-16
Artėjant Respublikos Prezidento rinkimams, Referendumui dėl pilietybės išsaugojimo, rinkimams į Europos Parlamentą bei Seimo rinkimams, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) inicijuoja pilietinę akciją „Aš Balsuosiu" ir kviečia rinkėjus įsitraukti ir parodyti apsisprendimą dalyvauti artėjančiuose rinkimuose.
Nuotrauka
caritas
Renaldas Malychas nuotraukos
Įkelta:
2024-04-15
Labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ Tauragėje veikia jau pusantrų metų. Net iki trijų darbuotojų išaugęs skyrius kartu su vietinių savanorių pagalba nuveikia didelius ir svarbius darbus – maistu remia beveik 3 tūkst. nepasiturinčių Tauragės rajono gyventojų, per mėnesį vien iš prekybos centrų nuo išmetimo išgelbėja virš 5 tonų gero maisto, o socialinėje valgykloje karštą valgį iš „Maisto banko“ komandos rankų gauna daugiau nei 100 skurdžiausiai gyvenančių tauragiškių. 
Nuotrauka
paeliai
Įkelta:
2024-04-15
Nuo šiandien, balandžio 15 d., ūkininkai gali elektroniniu būdu įbraižyti deklaruojamų laukų ribas Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS) ir pradėti pildyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraiškas, kurias patvirtinti bus galima iškart, kai tik bus gautas oficialus Europos Komisijos patvirtinimas dėl Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano keitimų.
Nuotrauka
Miskasodis
Įkelta:
2024-04-15
Valstybinių miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia į Nacionalinį miškasodį „Kad giria žaliuotų“ – kelių dešimčių metų tradicija tapusią medžių sodinimo šventę, suburiančią visus – suaugusius, vaikus, bendruomenes, įmones ir organizacijas. Šiais metais miškasodis kviečia švęsti Lietuvos dainų šventės šimtmetį ir pasodinti medžius 100-e Lietuvos girių
Nuotrauka
Tarp egz
Įkelta:
2024-04-12
Šių metų tarpinių patikrinimų sesija bus laikoma pilotine, vienuoliktokų šiemet pasiekti rezultatai bus neprivalomi ir tik jų pačių pageidavimu galės būti įskaityti į galutinį valstybinio brandos egzamino vertinimą. Likusieji trys tarpiniai vyks – į juos galės ateiti norintieji mokiniai. Apie tai šiandien pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.
Nuotrauka
Defibliristorius
Įkelta:
2024-04-11
Siekiant užtikrinti, kad kritinių sveikatos sutrikimų atvejais kaip galima greičiau ir kokybiškiau būtų suteikiama pirmoji medicinos pagalba, Tauragės rajono savivaldybė įsigijo 16 automatinių defibriliatorių, kurie įrengti ugdymo įstaigose.
Nuotrauka
Namai
Tauragės rajono savivaldybės nuotraukos
Įkelta:
2024-04-11
Vakar atidaryti bendruomeniniai vaikų globos namai, esantys Veterinarijos g. 10. Čia vaikams sukurta gyvenimui šeimoje artima aplinka – jie turi savo kambarius, kuriuose gyvena po du vaikus. Artimesniam bendravimui naujųjų namų gyventojai gali susirinkti į svetainę kurioje yra televizorius, minkštasuoliai, laisvalaikiui skirti žaidimai.
Nuotrauka
smurtas
Tauragės apskrities policijos feisbuko nuotrauka
Įkelta:
2024-04-10
Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija balandžio mėnesį skelbia seksualinio smurto prevencijos mėnesiu, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į seksualinio pobūdžio nusikaltimus ir kviečiama nebijoti kreiptis pagalbos. 77 proc. Lietuvos gyventojų yra patyrę seksualinį priekabiavimą. Seksualinę prievartą be išžaginimo išgyveno beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo 2023 m. atliktas tyrimas.* Deja, tai vis dar yra latentiniai nusikaltimai, apie kuriuos neretai nutylima dėl baimės, gėdos, streso, stigmos ir aukų kaltinimo. 
Nuotrauka
rinkimai
„Tauragės žinių“ archyvo nuotrauka
Įkelta:
2024-04-09
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) balandžio 9 d. priėmė sprendimus registruoti likusius 5 kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo Jeglinsko, Andriaus Mazuronio, Eduardo Vaitkaus, Igno Vėgėlės ir Remigijaus Žemaitaičio. Jie visi įregistruoti kandidatais šiuose rinkimuose.